HÍREK
A Rovatból

Orbán rózsaszín nyakkendőjéről beszélnek a német sajtóban, ez az LMBTQ-mozgalom színe, és ilyen volt a németek meze is

A miniszterelnök Stuttgart polgármesterével találkozott a szokatlan színű nyakkendőben. Politikáról nem volt szó, fociról annál inkább.


A német-magyar Eb-meccs előtt pár órával Orbán Viktor miniszterelnök Stuttgartban az Új Kastélyban találkozott a város polgármesterével, Frank Nopperrel, és Baden-Württemberg miniszterelnökével. A Stuttgarter Zeitung beszámolója szerint a sport volt a fő téma, a politika pedig ezúttal tabu maradt.

A magyar delegáció kisebb késéssel érkezett, de Orbán rózsaszín nyakkendője annál nagyobb figyelmet kapott.

A lap szerint a nyakkendő színe nem volt politikai üzenet, még ha a rózsaszín a meleg mozgalom színe is, amellyel szemben Magyarországon szigorú törvények vannak érvényben.

Érdekesség, hogy Orbán nyakkendője hasonlított arra a mezre, amit a német csapat viselt a 2–0-ra megnyert meccsen, és amely eladási rekordokat döntött Németországban.

„Brüsszelben csak bajkeverőnek és akadálynak tekintik, de élőben barátságosabbnak tűnik, mint a televízióban”

– írta a lap. A polgármester feleségével, aki teljesen kékbe öltözött, barátságosan beszélgetett.

Olaf Scholz kancellár lemondta a találkozót, csak a stadionban találkoztak Orbánnal, de Berlinben is összefuthatnak.

Orbán vasárnap este visszatér Stuttgartba a skót-magyar meccsre, ahol eldől, hogy a két vereséggel kezdő magyar válogatott matematikai esélye meddig tart ki.

A cikk emlékeztetett, hogy Orbán jelentős összegeket fordít sportra és focira.

A felszólalók az 1954-es vb-döntőről is beszéltek, ahol a nyugatnémetek meglepetésre 3:2-re nyertek, amit Orbán soha be nem gyógyuló sebnek nevezett. A miniszterelnök álma, hogy a két ország focicsapata újra vb-döntőben találkozzon.

A lap szerint az egyik szervező örült, hogy Orbán nem mondott semmi hülyeséget, bár akadt olyan prominens elöljáró, aki nem akart vele találkozni.

Andreas Stoch, a kormányzó SPD stuttgarti képviselője, helyesnek tartotta, hogy most nem kritizálták Orbán politikáját, de ez nem jelenti azt, hogy „figyelmen kívül hagyjuk azt, amit a magyar miniszterelnök képvisel”.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


FELFEDEZŐ
A Rovatból
„Portugália nem adta el a mérkőzést, csak el akarta kerülni Magyarországot” - Így reagáltak a magyar politikusok a válogatott kiesésére
Orbán Viktor, a magyar futball nagy rajongója, még nem reagált a kiesés hírére. Az ellenzéki politikusok se nagyon.


Az rtl.hu összeszedte, hogyan reagáltak a Facebookon és az Instagram-oldalakon a magyar politikusok, hogy a válogatott végül nem jutott be a legjobb 16 közé a Németországban zajló labdarúgó-Európa-bajnokságon.

Orbán Viktor, a magyar futball nagy rajongója eddig még nem reagált a kiesés hírére: közösségi oldalain (Facebook, Instagram, Twitter, TikTok) egy új poszt sem jelent meg.

Az ellenzék prominens alakjai sem posztoltak: Karácsony Gergely, Magyar Péter és Gyurcsány Ferenc oldalán sem volt erről szóló bejegyzés.

Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője, miniszteri biztos, és az ifjú kereszténydemokraták elnöke egy fotóval mondott köszönetet a magyar válogatottnak.

Menczer Tamás, fideszes országgyűlési képviselő, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója dacos poszttal búcsúzott a magyar EB-részvételtől:

„Most ennyi sikerült” – írta Harrach Péter.

Deutsch Tamás gyorsan továbblépett a nemzeti traumán és visszakanyarodott a kormánykommunikációhoz, és behozta a békét is a magyar válogatott búcsúzásába.

„Életet menteni csak BÉKÉVEL lehet. Ennyi.”

- írta a politikus a közösségi oldalán.

Az Origo elemzésének címét több kormánypárti aloldal is megosztotta. Ennek ez volt a fő üzenete:

„A harcos magyar válogatott az Európa-bajnokság legjobbjai közé tartozik”

- állt a bejegyzésekben, amit szó szerint vettek át a különböző Insta-oldalak.

Boldog István azt a véleményét osztotta meg, hogy a portugálok direkt kaptak ki Grúziától, mert nem akartak a magyar csapattal játszani.

Ezt most már a kormánysajtó is átvette narratívaként.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Kiirtandó férgeknek és páviánoknak nevezett bevándorlókat Bayer Zsolt, vizsgálatot indított a Médiahatóság
A műsorvezető márciusban játszott be ellenőrizetlen forrású felvételeket műsorában, amik kapcsán kifejtette a véleményét a videón látható elkövetőkről.


Bejelentés alapján megvizsgálta, majd közigazgatási hatósági eljárást indított a Bayer-show március 31-i adása miatt a Hír TV Zrt.-vel és a Karc FM Média Kft.-vel szemben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa – szúrta ki a Telex a hatóság közleményét.

A március 31-i adásban a lovagkereszttel kitüntetett publicista a nyugat-európai bevándorlásról beszélt, ehhez pedig két videófelvételt játszott le, amiről azt állította, hogy azok „mindennapos kis pillanatfelvételek a festői Nyugat-Európából”, bár semmi nem utalt arra, hogy hol készültek.

Az első felvételen egy férfi üt meg egy szőke hajú nőt az utcán, Bayer a férfira úgy hivatkozott, hogy „kiirtandó féreg”, és azt a kommentárt fűzte hozzá, hogy „ezeket ma Nyugat-Európában dédelgetik, szeretgetik”.

„Nézzük meg, hogy ugyanezek falkában mit tudnak csinálni” – vezette fel a következő videót Bayer. A 10 másodperces felvételen színesbőrűek jelentek meg, amit úgy kommentált: „Megérkeztek a páviánok”.

A hatósági ellenőrzés alapján „a műsorszámban elhangzott, bevándorlókra tett kijelentések kapcsán felmerült a gyűlöletkeltés tilalmára vonatkozó törvényi rendelkezés megsértése”, ezt vizsgálja a Médiatanács az eljárásban.

A tanács közlése szerint a szóban forgó adást a Hírt TV március 31-én 21 óra 10 perckor sugározta, majd április 1-jén 0 óra 7 perckor, majd 5 óra 3 perckor és 12 óra 58 perckor is megismételte. A A műsorszámot a Hír FM is többször lejátszotta: április 1-jén 11 óra 19 perckor, majd 23 óra 6 perckor, illetve április 2-án 6 óra 16 perckor és 23 óra 6 perckor.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Dánia bevezeti a fingadót! Évente több mint 30 ezer forintot kell fizetniük a gazdáknak
Az állattenyésztés önmagában hozzávetőleg 12 százalékát adja a világ károsanyag-kibocsátásának. Dánia intézkedései így nemcsak helyi, hanem globális szinten is jelentős hatással bírhatnak a klímavédelem terén.


Dánia úttörő szerepet vállal a klímavédelemben: a dán koalíciós kormány bevezeti a világ első, mezőgazdaságot érintő károsanyag-kibocsátási adóját – írta meg a CNN. A dán parlament várhatóan még idén elfogadja az új adót, amely szerint 2030-tól az állattenyésztésből származó szén-dioxid-kibocsátás után tonnánként 300 koronát kell fizetniük a gazdáknak. Ez az összeg 2035-re 750 koronára emelkedhet.

Mit jelent ez a dán gazdáknak?

A CNN szerint ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a dán farmereknek egy metánt kibocsátó tehén után évi 672 koronát kell fizetniük, ami 2035-re akár 1680 koronára is nőhet. A dán mezőgazdaság jelentős részét adja az ország károsanyag-kibocsátásának, ezért az új intézkedések kulcsfontosságúak a klímacélok elérésében. Az intézkedések között szerepel az erdőtelepítés és a vizes élőhelyek kialakítása is.

A gazdák vegyes reakciói

A dán gazdák viszonylag jól fogadták a hírt, bár több farmer aggályait fejezte ki az új adókkal kapcsolatban. Az új intézkedéseket alig pár hónappal a farmertüntetések kezdete után vezetik be. A gazdák tüntetéssorozata tavaly decemberben indult Németországból, de gyorsan átterjedt az EU legtöbb országára.

Egy dán gazdákat képviselő csoport elnöke a CNN-nek elmondta, hogy bár elismerik a klímaváltozás kihívásait, szerinte ez a megállapodás nem oldja meg a problémákat. Inkább árt a mezőgazdasági zöld beruházásoknak. Az Arla Foods vezetője szerint nem szabadna megadóztatni azokat a gazdákat, akik mindent megtesznek a kibocsátás csökkentése érdekében.

A globális helyzet

A CNN arról is beszámolt, hogy a globális élelmiszertermelés teszi ki az üvegházhatású gázok kibocsátásának közel harmadát. Az állattenyésztés önmagában hozzávetőleg 12 százalékát adja a világ károsanyag-kibocsátásának. Dánia intézkedései így nemcsak helyi, hanem globális szinten is jelentős hatással bírhatnak a klímavédelem terén.

(via Telex)

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Hihetetlen fordulat! Névtelen milliárdos mentette meg a Duchenne-szindrómás kisfiút
Szinte felfoghatatlan, ami Ádinnal történt. A kezelés ára elképesztő: 1,3 milliárd forintba kerül az az infúzió, amely reményt nyújthat a gyógyulásra.
Fotó: Pixabay - szmo.hu
2024. június 27.



Egy névtelen jótevő több száz millió forinttal támogatta a négyéves kisfiú gyógykezelését, esélyt adva ezzel az életre a Duchenne-szindrómában szenvedő gyermeknek. A kezelés ára elképesztő: 1,3 milliárd forintba kerül az az infúzió, amely reményt nyújthat a gyógyulásra.

A Blikk cikke szerint Ádin édesanyja, Anikó, szinte sokkos állapotban jelentette be a hírt:

„Nem fogjátok elhinni, még mi sem hisszük el... sikerült!”

Az összegyűlt pénz most megadja a kisfiúnak az esélyt, hogy leküzdje a halálos betegséget.

Ádin szülei az elsők között voltak, akik nyilvánosság elé léptek, hogy felhívják a figyelmet erre a kegyetlen betegségre, amely a gyerekek izomzatát lassan leépíti, helyét zsírszövet veszi át. A járóképesség elvesztése általában 10 éves korban következik be, majd kerekesszék, karok bénulása, szívproblémák és végül légzési nehézségek következnek. A legrosszabb elkerülhetetlennek tűnik.

Egy éve érhető el az a génterápia, amely megmentheti a kis betegeket, de az ára miatt csak kevesen élhetnek vele. Magyarországon körülbelül 3 ezer gyermek szenved Duchenne-szindrómában. Ádin szülei régóta gyűjtenek, és számos híresség, valamint jótékonysági szervezet állt melléjük. Az 1,3 milliárd forint azonban hatalmas összeg, és bár rengeteg pénz összegyűlt, végül egy névtelen adományozó oldotta meg a helyzetet.

„A pontos összeget nem árulhatjuk el, de több száz millió forintról van szó”

– mesélte a lapnak Ádin apukája, Adrián.

„Bár a génterápiát 4-6 éves gyerekeken alkalmazzák, Ádin betegsége gyorsabb lefolyású, így az orvosok beleegyeztek a kezelés azonnali megkezdésébe.”

Ádin és édesanyja már Dubajban vannak, ahol vérmintát vettek a kisfiútól, amit az Egyesült Államokba küldtek elemzésre. Néhány nap múlva, ha visszaérkeznek a dokumentumok, Ádin meg is kaphatja a kezelést. Szó szerint egyetlen zacskónyi infúzióról van szó, ami reményt adhat a gyógyulásra.

„Mérhetetlenül hálásak vagyunk a névtelen jótevőnek, de nélkületek ez nem sikerülhetett volna!”

– köszönte meg Anikó mindenkinek, aki segített a gyűjtésben.

Link másolása
KÖVESS MINKET: