HÍREK
A Rovatból

Novák Katalin és férje megérkeztek Károly koronázására, megmutatta, milyen ruhában ment az első programra

A köztársasági elnök a Buckingham-palotába indult péntek este.


Mint arról mi is beszámoltunk, Károly királyt és feleségét, Kamillát 2200 vendég, köztük hozzávetőleg száz államfő jelenlétében koronázza meg szombaton Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási vezetője a londoni Westminster-apátságban.

Az eseményen jelen lesz Novák Katalin köztársasági elnök is, akinek személyében először vesz részt brit uralkodó koronázásán hivatalban lévő magyar államfő - írja az MTI.

Novák Katalin a közösségi oldalán számolt be arról, hogy férjével együtt megérkeztek Londonba.

Megérkeztünk Londonba, hogy Magyarországot képviseljük III. Károly király és Kamilla királyné koronázásán. Istvánnal indulunk az első hivatalos programra a Buckingham-palotába, ahol a királyi pár fogadja a meghívott államfőket.

A köztársasági elnök nemrégiben arról is beszámolt, hogy milyen ajándékot visz magával a brit uralkodó részére.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Elképesztő képeken és videókon a csütörtöki vihar, ami letarolta Budát
Hatalmas felhőszakadás volt csütörtök késő délután a főváros egyes kerületeiben. A budai oldalon helyenként 20-30 mm-nyi eső zúdult le rövid idő alatt, de a XI. kerületben a 40 mm-t is meghaladta a mért csapadék mennyisége.


Az Időkép cikke szerint amíg a budai kerületek jelentős részére felhőszakadás zúdult, addig a város keleti, északkeleti része szinte teljesen kimaradt az özönvízből, és alig hullott valamennyi csapadék, vagy egyáltalán egy csepp eső sem esett.

A honlap szerint ez is jól mutatja, hogy mennyire lokális jelenségek a záporok, zivatarok, és hogy egy városon belül is milyen hatalmas eltérések tudnak kialakulni az időjárást illetően.

A budai oldalon helyenként 20-30 mm-nyi eső zúdult le rövid idő alatt, de a XI. kerületben a 40 mm-t is meghaladta a mért csapadék mennyisége.

Így csapott le a vihar Óbudára.

A XII. kerületben sem volt jobb a helyzet.

Budaörs is elesett.

További fotók az Időkép közösségi oldaláról.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Karácsony Gergely lépett: visszahívták a letartóztatott óbudai alpolgármestert BKK felügyelőbizottságából
Pénteken kiadtak egy közleményt, melyben jelezték Czeglédy visszahívását a bizottságból. A döntést azzal indokolták, hogy bár nincs ülési időszak, a főpolgármester jogosult halaszthatatlan esetben a közgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésekben dönteni.


Karácsony Gergely főpolgármester visszahívta Óbuda MSZP-s alpolgármesterét, Czeglédy Gergő mégsem maradhat a BKK felügyelőbizottságában. A gyanú szerint Czeglédy részt vett egy önkormányzati korrupciós ügyben, amely során százmillió forint kenőpénzt is átvett – írta meg a 24.hu.

Czeglédy egyhónapos letartóztatását előző héten rendelték el, ami után kérdésessé vált, mi lesz az általa betöltött pozíciókkal. Az óbudai alpolgármester a BKK hattagú felügyelőbizottságának tagja is egyben.

Korábban a Főpolgármesteri Hivataltól megkérdezték, hogy visszahívják-e Czeglédyt, de csak annyit közöltek: a Fővárosi Közgyűlés nyári hónapokban nem tart ülést. Akkor még úgy tűnt, hogy akár hónapokig is maradhat a posztján.

Pénteken azonban kiadtak egy közleményt, melyben jelezték Czeglédy visszahívását a bizottságból. A döntést azzal indokolták, hogy bár nincs ülési időszak, a főpolgármester jogosult halaszthatatlan esetben a közgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésekben dönteni. Ez meg is történt, így Czeglédy megbízása megszűnt, és a BKK felügyelőbizottsága öt taggal működik tovább az új Fővárosi Közgyűlés megalakulásáig.

Czeglédyt egyébként a június 9-i önkormányzati választáson újra egyéni képviselővé választották a III. kerületben, így októberben újabb ötéves mandátuma kezdődhet meg. Az önkormányzati képviselői megbízatás elvesztéséhez egy évnyi hiányzás szükséges a testületi ülésekről.

A Központi Nyomozó Főügyészség márciustól folyamatosan végzett letartóztatásokat, lefoglalásokat és házkutatásokat az ügyben, melynek vádlottjai a gyanú szerint fiktív szerződéseket köthettek Óbuda önkormányzatával.

Az ügyészség szerint az egyik vádlott az általa vezetett cégek fiktív szerződésein keresztül több mint százmillió forintot fizetett az alpolgármesternek, hogy hivatali helyzetét felhasználva közbenjárjon a cégeik reklámberendezéseinek fennmaradása és hasznosítása érdekében. A korrupciós ügyben jelenleg tíz gyanúsított van.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Nagyon figyeljen mindenki: jövő hétfőn zárva lesznek a rendelők országszerte
Július első napja a magyar egészségügy napja. Ez azt jelenti, hogy ezen a napon számos egészségügyi szolgáltatás nem lesz elérhető.
Fotó: RTL - szmo.hu
2024. június 28.



Jövő hétfőn sok egészségügyi szolgáltatás nem lesz elérhető.

Ez a nap nem csupán Semmelweis Ignác születésének emléknapja, hanem a magyar egészségügy napja is. Ez azt jelenti, hogy ezen a napon számos egészségügyi szolgáltatás nem lesz elérhető. Szóval ne ezen a napon menjünk orvoshoz.

A Pénzcentrum foglalta össze, hogy milyen munkaszüneti napok lesznek még idén.

augusztus 20. - Az államalapítás ünnepe keddre esik, ezért a megelőző hétfőt kiadják munkaszüneti napnak, ezt augusztus 3-án szombaton kell ledolgozni. Így négynapos hosszúhétvége lesz az augusztus 20-i.

október 23. - 2024-ben szerdára esik.

november 1. - Mindenszentek idén péntekre esik, így ősszel is kijut még egy háromnapos hosszúhétvége.

december 25. és 26. - Mivel karácsony két napja szerdára és csütörtökre esik, 24-én és 27-én sem kell majd dolgozni. Ezeket a napokat december 7-én és 14-én, szombaton dolgozzák le majd előre az emberek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Ekkora a baj? Komolyan felmerült Joe Biden leváltása az elnökjelöltségből – ki lehet az utódja?
Egy Biden leváltását sürgető demokrata stratégiai tanácsadó három lehetséges utódott nevezett meg. Egyikük azonban már cáfolta a pletykát.


Joe Biden amerikai elnök csütörtök éjszaka Atlantában csapott össze Donald Trumppal, de az választási vita nem a várakozások szerint alakult, és a legtöbben egyetértettek abban, hogy Trump került ki belőle győztesen.

A 81 éves Bident saját pártja is kritizálja, és egyre többen követelik, hogy lépjen vissza az elnökjelöltségtől. A párton belül nő az aggodalom, hogy ha Biden nem áll félre, Trump visszatérhet a Fehér Házba.

De ki vehetné át tőle a Demokrata Párt vezetését? És mennyire valószínű, hogy Bident valóban leváltják?

Theryn Bond demokrata stratégiai tanácsadó azok között van, akik Joe Biden leváltását sürgetik.

Három lehetséges utódot nevezett meg: Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója, Kamala Harris alelnök és Gretchen Whitmer, Michigan kormányzója.

A szóba jöhetők között említik még J. B. Pritzker illinois-i, Jared Polis coloradói és Josh Shapiro pennsylvaniai kormányzót is.

Gavin Newsom neve gyorsan az élre került a Biden lehetséges utódairól szóló találgatásokban. Az 56 éves üzletember 2019 óta Kalifornia kormányzója. Newsom azonban gyorsan eloszlatta a pletykákat, miszerint a csúcsra törne, és csütörtök éjszaka kijelentette:

„Sosem fordítanék hátat Biden elnöknek. Nem ismerek olyan demokratát a pártomban, aki ezt tenné. Különösen a ma esti események után teljes mellszélességgel támogatjuk őt.”

„Nem egy 90-yardos sprintet futunk. Mindannyian benne vagyunk. Megduplázzuk az erőfeszítéseinket a következő hónapokban. Megnyerjük ezt a választást” – tette hozzá Newsom.

Bond stratégiai tanácsadó szerint Kamala Harris alelnök lenne a „legvalószínűbb utód” Biden helyett – és ez érthető, tekintve, hogy ő az alelnök.

Azonban nem válna automatikusan jelöltté, ha Biden valamilyen okból visszalépne, és nem rendelkezne Biden delegáltjaival sem, mivel nem szerepelt semmilyen előválasztási szavazólapon.

Bond azt is kijelentette, hogy Harris nem lenne képes győzelemre vinni a pártot, mert az Egyesült Államok „nem áll készen” arra, hogy egy fekete nő legyen az elnök.

„Sajnos, bármennyire is szeretném, hogy az Egyesült Államok készen álljon egy fekete nő elnökségére, nem áll készen. Ez az ország túlságosan megosztott, sajnos még nem tartunk ott. Nem hiszem, hogy ő lenne az, aki győzelemre viszi a Demokrata Pártot”

– mondta Bond a Sky Newsnak.

Gretchen Whitmer, Michigan kormányzója jogász, aki 2019 óta tölti be jelenlegi tisztségét. Az 52 éves politikus

„progresszív” demokratának vallja magát, és akkor vált ismertté, amikor őt választották a párt válaszadójának Trump akkori elnök évértékelő beszédére.

Michigan az előző, 2020-as választások egyik billegő állama volt, és a demokraták számára jelentős győzelemnek számított.

Bident leváltani azonban bonyolult, mivel már elegendő delegáltja van a jelöltség biztosításához. 3894 elkötelezett delegáltja van, és csak 1976-ra van szüksége ahhoz, hogy ő legyen a jelölt. Szinte lehetetlennek tartják, hogy legközelebbi szövetségesei tömegesen elforduljanak tőle.

Biden a vita után a sajtónak azt mondta:

„Szerintem jól teljesítettünk.”

Hozzátette, hogy nem gondol a visszalépésre, és nem aggódik a teljesítménye miatt.

„Hazudozók ellen nehéz vitázni. A New York Times megállapította, hogy (Trump) 26-szor hazudott.”

– hangsúlyozta Biden.

Azonban komoly aggodalmak merültek fel, hogy Biden hibázott és túl idős a folytatáshoz.

„Sokkoló volt látni, hogyan kezdte ezt a vitát. Ahogyan a hangja szólt. Kissé zavartnak tűnt”

– mondta David Axelrod, Barack Obama volt elnök egykori kampány- és Fehér Ház-beli vezető tisztségviselője a CNN-nek.

„Lesznek beszélgetések arról, hogy kéne-e folytatnia”

– tette hozzá.


Link másolása
KÖVESS MINKET: