Milyen sör való neked?
Veled is előfordult már, hogy tanácstalanul álldogáltál a közértben, és nem tudtad eldönteni, hogy melyiket válaszd?
Itt a tavasz, és egyre jobban csúszik a jéghideg sör, mi pedig kíváncsiak voltunk arra, hogy vajon kinek mit ajánl egy tapasztalt sörfőzőmester? Vajon a sztenderd ízek mellett érdemes kipróbálni a különlegesebb söröket is? Lehmajer Viktorral, a Soproni sörmesterével beszélgettünk.

"Mindenképp érdemes a jól megszokottól kicsit eltérni, kalandozni.
Olyan kategóriákban érdemes először mozogni, amiről már van ismeretünk. Hasznos, ha kicsit olvasgatunk egy fajtáról, és utána 'gyakorlatban' is megismerkedünk vele. A Soproni IPA-val pont ez volt a célunk, hogy olyan fogyasztókkal is elkezdjük megismertetni a különlegesebb söröket, akik eddig csak a hagyományos lágereket ismerték - mesélte nekünk Viktor.

Lehmajer Viktor, sörfőzőmester
Te kiművelt sörfogyasztó vagy, vagy csak legurítod egyiket a másik után? Dobozos, üveges vagy a csapoltat fogyasztod szívesebben? Világos, félbarna vagy barna? Szűrt vagy szűretlen sör? A kérdésekre adott válaszaid alapján egy tapasztalt sörfőzőmester meg tudja állapítani, hogy milyen sör illik hozzád.
"Ha kicsit beszélgetünk, hogy ki mit szokott fogyasztani, az alapján már meg lehet határozni, hogy mi az, ami ízleni fog az illetőnek. De találkoztam már meglepetésekkel. A barátaim klasszikus sörivóknak mondják magukat, de érdekes módon mostanában mindig olyan helyre megyünk sörözni, ahol különleges söröket lehet inni, folyton kérdezgetnek, hogy mikor készítünk további újdonságot a Sopronival. ☺ Mindenki változik" - mondta el nekünk.
- Vajon léteznek-e inkább férfi és női sörök?
- Szerintem nem. Habár tény, hogy a keserűbb pils típusú söröket több férfi kedveli, mint nő. A hölgyek inkább a gyümölcsösebb ízeket, illatokat szeretik. De ez sem minden esetben igaz. Vannak "unisex" sörök, amiket mindenki kedvel. A Heineken pont ilyen.

- Miért van az, hogy bizonyos söröket más-más pohárból kell elfogyasztani?
- Különböző sörök különböző aroma-, íz- és illatjegyekkel rendelkeznek. Amiket a fogyasztás folyamán máskor és máshogyan érzünk. Van olyan illat, amit a pohárba szimatolva már egyből érzünk, van amit a szánkban (ott is különböző helyeken) és van, amit akkor, amikor már lenyeltük a kortyot. A pohár alakja abban segít, hogy a megfelelő aroma a megfelelő pillanatban jöjjön elő.
- Van-e olyan szakma, hogy sörsommelier?
- Van! A világ egyik legjobb kóstolója egy bizonyos Michael Jackson volt (nem a popsztár! :)). Számtalan könyvet írt a fajtákról és a kóstolásról. Sok sörverseny is van, ahol képzett bírálók értékelik a söröket. A kóstolás bonyolult, nem is mindenki alkalmas rá. Hosszú tréningelés kell, amíg valaki elsajátítja ezt a tudományt.

- Vannak olyan ételek, amik bizonyos sörökhöz jobban illenek, mint másokhoz? Érdemes a rendelésnél a sör-étel párosítására ugyanúgy figyelni, mint a bornál?
- Igen, de ahogy a boroknál itt sincsenek univerzális szabályok. Az ízlés szubjektív dolog, a cél az, hogy a párosítások kiemeljék, ne pedig elnyomják a jelenlévő ízeket.
- Söröknél van-e szezonalitás, úgy mint a boroknál? Például: ha nyár, akkor rozé...
- A söröknél is erős szezonalitás figyelhető meg. Mind a 4 évszaknak megvan a maga sörfajtája. Téli sörök a barna, fűszeres sörök, például nekünk a Soproni Démon ilyen. Tavaszi sörök a vörös sörök, apátsági sörök, őszi sörök, például az IPA-k, frissen komlózott sörök stb. Nyári sörök például a könnyű pils típusú sörök, a gyümölcsös sörök, a búza sörök, a citruskomlózott sörök, blond ale-ek stb.