Miért kerül karácsonykor éppen dió az ünnepi asztalra?
Nincs karácsony diós bejgli, diós kalács, diós sütemény nélkül. Sőt, kerül dió a fenyőfára és kosárkában az asztalra is. Nem véletlenül. A dió régóta különleges szerepet tölt be, hiszen nemcsak a bölcsesség jelképének tartották, hanem számos gyógyító hatása miatt kiemelten fontos volt a háztartásokban.
A különös becsben álló dióból ünnepi finomságok készülnek, így a karácsonyi vendégvárás egyik alapvető alapanyaga a mai napig.

A dió maga egy jelkép: a tudást mintázza az agy formájú bél, a jövőt és a bőséges termést hordja magában a csonthéj.
A plébános az ünnepi este megáldotta a házat, és a benne lévőket, hogy ami régi benne, az az új évben újra gyümölcsözzék. Ezért a tisztaszobában felállított karácsonyi asztal különleges szimbólum volt. A családi összetartozást jelképezte, melyre került az óévből széna, szalma, dió és magvak is. A vacsorához sok helyen felszelet almát adtak, mely az összetartozást jelképezte, diót kínáltak, ami az egészséget biztosította.
A diónak ráadásul mágikus erőt is tulajdonítottak őseink. A diót rontás ellen használták és jósoltak is belőle.

A legfrissebb kutatások pedig bebizonyították, hogy az olajos magnak valóban fontos szerepe van az egészség megőrzésében.
Milyen egészségügyi hatása van a diónak?
- az ókori görögök kutyaharapásra és féregűzésre használták
- a középkorban reumás és idegrendszeri problémákat kezeltek vele
- a magyar népi gyógyászatban vértisztításra, bél- és gyomorhurut kezelésére használták
- ma már igazolták, hogy csökkenti a szívbetegség kockázatát
- vegetáriánusoknak különösen hasznos a magas tápértéke miatt
- kalóriatartalma a marhahúshoz hasonló
- a dióból készült olaj érvédő, segít az érelmeszesedés megelőzésében, csökkenti a koleszterint és antioxidáns hatása is van
Érdemes a dió levelét és külső burkát is begyűjteni, hiszen sok mindenre használhatók.
A diófa leveléből tea vagy fürdő készíthető, amely bőrbetegségek, pattanások, ekcéma, aranyér esetén jó szolgáltatot tehet. A főzet vízhajtó, vérképző, emésztést segítő hatású. Az ép, egészséges leveleket július-augusztusban érdemes szedni a fáról.
A dió burkából készült főzet bél- és gyomorhurut esetén segít. A burkot szeptemberben célszerű begyűjteni, de ajánlatos kesztyűt húzni, mert megbarnítja a bőrt.
A zöld dióból készült eszencia gyomor, máj és vér tisztító.

A levelében cseranyagok, flavonoidok, illóolaj van. A termés burkában naftokinon-származék van, ami barnára színezi a kezet. A megpucolt dióbélben omega3 zsírsav, növényi rost, magnézium, foszfor, vas, kálium és többféle B-vitamin, valamint E-vitamin is van.
Ha te is szívesen csinálnál diós finomságot az ünnepre, akkor 5 különlegességet ajánlunk neked:
1. Ropogós dióchips semmittevéshez
Különleges nassolnivaló olyan estékre, amikor a pihenésé a főszerep.
Receptért KATT ide.
2. Duplán diós torta
Ez a torta azért különleges, mert a tésztájában és a krémben is van dió. Ráadásul gluténmentes és nyírfacukorral készült, így több étrendbe is beilleszthető.
Receptért KATT ide.
3. Diós, csokis pite
A csokis, diós, mézes, tejszínes pite nemcsak látványos, de finom desszert is.
Receptért KATT ide.
4. Zserbó palacsintatorta
Nevezhetjük egyszerűen diós-lekváros csúsztatott palacsintának, amit a csokimáz ünnepivé varázsol.
Receptért KATT ide.
5. Diós-narancsos csokitorta
Dió, narancs és csoki - ezek külön-külön is nagyon finomak, hát még egy tortába összerakva.
Receptért KATT ide.