Kínai rakott krumpli és szecsuáni bolognai – a Costes Izakaya konyháján fúzióból és kreativitásból nincs hiány
A Costes-csoport új éttermet nyitott Izakaya néven Budapesten. A "kortárs ázsiai fine bistro & bar" teljesen új koncepció, de a helyszín már ismerős lehet egy másik projektjük miatt. Ugyanis pár hónapja még a Nudli Tésztakantin állt a helyén, ami a bevétel szempontjából nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A magyaros tésztaételekre a külföldi turisták kevesebb nyitottságot mutattak, és sajnos nélkülük ezen a környéken nem lehet sikeres vállalkozást üzemeltetni.
A váltás tehát éles, és ez mind az ételekben, mind a berendezésben megmutatkozik. A belső tér öt hónap alatt olyan változáson ment át, hogy még én sem fogtam fel elsőre, hogy hol is vagyok, pedig többször jártam az előző helyen.
Rögtön a bejárat mellett van a látványkonyha, majd a természetes anyagokkal, kortárs művekkel és növényekkel megbolondított vendégtér. Hátul pedig egy látványos bárpult található, ami már az ajtóból magára vonja a tekintetet.




Az izakayák eredetileg olyan japán szakéboltok voltak, amelyekben a vásárlók – általában a munkát “letéve” – nemcsak vásárolni tértek be, hanem le tudtak ülni fogyasztani és akár ételeket is tudtak rendelni az alkoholos italok mellé. Mára a bolt jelleg visszaszorult és leginkább az ázsiai konyhát kínáló bisztró stílust fémjelzi világszerte ez az elnevezés. Egy izakayában kicsit laktatóbbak az ételek, mint egy tapas vagy mezze bárban, de nem "nagytányéros" fogások a jellemzők, a legtöbb fogás olyan, amelyből az asztaltársaság több tagja is osztozkodik, így sokféle ételt tudnak megkóstolni.
Ide valóban érdemes betérni akár csak egy italra, hiszen a Szabó Zoltán executive bar manager állította össze a menüt. Zoli komoly nemzetközi karriert tudhat maga mögött, és nagyjából két éve tért haza Magyarországra.
Ha hagyod magad, egyszer csak azt veszed észre, hogy nemcsak az ital száll a fejedbe, hanem rengeteg hasznos információ is. Az Izakaya itallapján inkább csak egyszerűbb, highball jellegű italok vannak, de így is érheti az embert meglepetés.


De térjünk át az ételekre, mert a csavarok ott sem maradnak el.
A cégcsoport szakmai vezetője, Molnár Márk tölti be a séf posztot, és talán ez az eddigi legtesthezállóbb feladat számára.
Én soha az életben nem játszottam volna el azzal a gondolattal, hogy mi történik akkor, ha a mediterrán térség sztárja, a krémes és lágy burrata a koreai kimchivel találkozik. Pedig valami elképesztő ízrobbanás. Édes, savanyú, csípős. Páratlan előétel.
Szóval kérjünk mellé nyugodtan padron paprikát, gyozát, tavaszi tekercset vagy éppen 18 hónapig érlelt mangalicasonkát, és az asztaltársaságunkkal közösen csipegessünk belőlük.

És amikor azt hiszed, hogy az ázsiai ételek és a mediterrán fogások mixelése a határ, akkor felfedezed a sült paprikás krumplit, a kínai rakott krumplit, a rákos csusza-tésztát vagy a wok tarhonyát is az étlapon.
</py

A minőség persze az egyszerűbb ételekben is megmutatkozik, de ha igazán komoly dolgokra vágyunk, akkor többféle wagyu steak közül is választhatunk.
Mondjuk itt az összes faszenes étel, mint például a borjúborda és a mangalica oldalas is maximumpontos.



Az Izakayára nehéz rosszat mondani. Az szinte természetes, hogy ilyen minőség mellett nem tud olcsó lenni, de ezen kívül a koncepció, az étel, az ital és a hangulat is hibátlan.
Ide nem elhalkulni, hanem inkább felpörögni jön az ember. Itt hangzavar van, közös tálból csipegetés, nagy beszélgetések, bárpultnál helyezkedések, és DJ zenél azokon az estéken, amikor a városban is forgalom van.
Cím: 1051 Budapest, Október 6. utca 8.
Nyitvatartás: szerdától vasárnapig 16-24
Weboldal: www.costesizakaya.hu
