Kiderült, mi a különbség a borravaló és a szervízdíj között
Manapság egyre több étteremben találkozhatunk a számlán szereplő szervizdíjjal, ami nem kis fejtörést okozhat a vendégeknek. Vajon ez ugyanaz, mint a borravaló? Kötelező kifizetni? Ha már szervizdíjat fizettünk, akkor illik még külön borravalót is adni? A Gazdasági Versenyhivatal friss közleménye segít eligazodni a kérdésben.
A szervizdíj (amit néha felszolgálási díjnak is hívnak) egy jogszabályban meghatározott extra tétel, amit a vendéglátóhelyek az alkalmazottak bérére fordíthatnak. Ez nem csak a pincéreké, hanem az összes dolgozó között megoszlik egy előre meghatározott mértékben.
Jó hír, hogy kedvezményes adózású, így jobban hozzájárul a dolgozók méltányos bérezéséhez - közölte a GVH.
Hozzátették: ezzel szemben a borravaló teljesen önkéntes, és a vendég döntheti el, hogy ad-e, és ha igen, mennyit. Ez egy szép módja annak, hogy elismerjük és megköszönjük a felszolgáló munkáját. De nem mindegy, hogyan adjuk, mert ez befolyásolja, hogy mennyit kap belőle a felszolgáló, és milyen adózási szabályok vonatkoznak rá. Ha közvetlenül a felszolgálónak adjuk készpénzben vagy egy olyan kijelölt borravaló-tárolóba tesszük, amit a dolgozók osztanak szét, akkor a borravaló adó- és járulékmentes.
A szervizdíj és a borravaló közötti különbségek ismerete fontos, mert ez befolyásolja, hogyan jutalmazzuk a vendéglátósokat. A GVH azt javasolja, gondoljuk át, kit akarunk jutalmazni, és ennek megfelelően döntsünk. A szervizdíj minden dolgozónak jár, míg a borravaló kifejezetten a felszolgálónak szól.
Így biztosan megkapja, és adó- és járulékmentes lesz. Ha az összes dolgozót díjaznánk, tegyük a borravalót az erre kijelölt tárolóba. Előtte érdemes érdeklődni, hogy azt a dolgozók vagy a munkáltató osztja-e szét.