HÍREK
A Rovatból

Keresztülhúzhatja Orbán számítását az olasz miniszterelnök, nem csatlakozhat a Fidesz a Meloni által vezetett Európai Konzervatívok és Reformisták frakciójához

Orbán hétfőn arról írt, hogy egyesíteni fogják az európai jobboldal erőit. Egy olasz lap szerint azonban Giorgia Meloni kikosarazta a magyar kormányfőt.


Elutasította Giorgia Meloni olasz miniszterelnök Orbán Viktor, nem csatlakozhat a Fidesz az Európai Konzervatívok és Reformisták frakciójához - értesült a Corriere della Sera. Az olasz lap szerint

Meloni, úgy vélte, hogy több hátránya származna, mint előnye a magyar kormánypárt csatlakozásából.

A Fidesz képviselői a függetlenek között ülnek az Európai Parlamentben, miután 2021-ben - megelőzve a kizárásukat - önként kiléptek a legnagyobb EP-frakciót adó Európai Néppártból. Orbán néhány hónapja jelezte, hogy a fideszes képviselőket szívesen látná az ECR-ben, amelynek tagja többek között a korábbi lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság is. A magyar kormányfő tervei azonban a Corriere della Sera értesülései alapján zátonyra futottak.

Meloninak ugyanis az ECR több tagpártja, például a Finnek Pártja, a belgiumi Új Flamand Szövetség, illetve a cseh Polgári Demokrata Párt, is jelezte, számukra elfogadhatatlan lenne a Fidesz belépése.

Korábban pedig a Svéd Demokraták is jelezték, nem támogatják a magyar kormánypárt csatlakozását.

Az olasz lap szerint Meloni reméli, hogy több képviselőjük lesz, mint a liberális frakciónak, így az ECR már a harmadik legnagyobb frakcióval rendelkezne az EP-ben, jelentősen növelve így a befolyásukat.

Orbán hétfőn, az Európai Unió állam- és kormányfőinek hétfői brüsszeli munkavacsorája után arról értekezett a Facebookon, hogy a jobboldali pártok megerősödtek, a baloldal és a liberálisok pedig teret vesztettek az EP-választáson. Szerinte a Néppárt ahelyett, hogy a választókra hallgatott volna, „végleg összeállt a baloldallal és a liberálisokkal”.

„Mi ebbe nem nyugszunk bele! Egyesíteni fogjuk az európai jobboldal erőit, és küzdeni fogunk a migráció- és háborúpárti bürokratákkal”

- írta akkor Orbán.

Eközben kedden este kiderült, hogy a TISZA Párt EP-képviselői - köztük Magyar Péter - csatlakozhatnak a néppárti képviselőcsoporthoz.

via Népszava

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Megvan, hogy ki lehet a demokraták új elnökjelöltje Joe Biden helyett
A jelenlegi alelnök lehet a befutó, ha Joe Biden mégsem indul novemberben. Kamala Harris mellett több név is felmerült állítólag, de az alelnök a legnagyobb favorit.


Kamala Harris jelenlegi alelnök lehet a legvalószínűbb jelöltje a Demokrata Pártnak, ha mégsem Joe Bident indítják a novemberi elnökválasztáson, írja a Reuters a Fehér Házból és a Demokrata Nemzeti Bizottságból származó információkra hivatkozva. A hivatalban lévő elnök újraindulás körül azután merültek fel aggályok, hogy az első elnökjelölti vitán csalódást keltett a 81 éves Biden szereplése.

Kamala Harris (fotó: Kevin Dietsch/Getty Images)

Péntek hajnalban rendezték az első amerikai elnökjelölti vitát a CNN szervezésében, ahol Joe Biden és Donald Trump az abortusz, az adópolitika és a Capitolium ostroma témaköreiben vitáztak. Biden egy ponton Amerika történetének legrosszabb elnökének nevezte elődjét, Trumpot, de a vita elsősorban a hivatalban lévő elnök gyenge szereplése miatt maradt emlékezetes, amely aggodalmat keltett a demokraták körében.

A lap információi szerint több prominens demokrata politikus is felmerült Biden lehetséges utódjaként, köztük Gavin Newsom kaliforniai, Gretchen Whitmer michigani és Josh Shapiro pennsylvaniai kormányzók.

Azonban Harris kiemelkedő jelöltnek számít. Amennyiben ő venné át Biden helyét az elnökválasztáson, a demokrata párt új elnökjelöltjeként Kamala Harris örökölné a Biden-kampány már meglévő pénzügyi és infrastrukturális bázisát is.

A Reuters információit hét magas rangú tisztviselő is megerősítette.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Eltűnt egy tengeri viharban öt magyar kajakos, friss híreket közölt róluk a helyi rendőrség
Az ötödik kajakost a nagy hullámok és az erős tengeráramlatok a nyílt tenger felé sodorták. A keresést egész éjjel folytatták.


Megtalálták az ötödik magyar kajakost is, aki a viharban tűnt el a tengeren Horvátországban, Rab szigeténél, közölte szerdán a rendőrség.

A rijekai rendőrség kedden este kapott bejelentést arról, hogy öt magyar állampolgár eltűnt a viharos időjárásban, miközben kajakoztak. A partiőrség azonnal megkezdte a keresést.

Alig egy órán belül kettőjüket a tengerben, kettőjüket pedig Goli szigetén találták meg. Az ötödik kajakost azonban a nagy hullámok és az erős tengeráramlatok a nyílt tenger felé sodorták.

A keresést egész éjjel folytatták, míg végül szerdán hajnalban, Goli szigeténél, a Rta Markonj öbölben megtalálták őt is sértetlenül.

A rendőrség felhívta a figyelmet, hogy az ilyen események elkerülése érdekében fontos figyelni az időjárás-előrejelzéseket. Erős szél vagy kedvezőtlen időjárás esetén pedig nem ajánlott tengerre menni, mert a helyzet gyorsan változhat, és súlyos, akár végzetes következményekkel is járhat.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Sokmilliárdos állami segítséggel vásárol balkáni cégeket Mészáros Lőrinc
Egy boszniai cementgyár 76,3 milliárd forintba került, aminek 70 százalékát az állami fejlesztési bank biztosította. Almatermelő céget is vett az ország leggazdagabb embere.


Mészáros Lőrinc cégcsoportjának jelentős összeget kellett kifizetnie a boszniai cementgyár és a horvát Rabo d.o.o. felvásárlásáért, de a helyzetet jelentősen megkönnyítette, hogy a felcsúti üzletember bőkezű állami támogatást kapott

– derül ki a május végén leadott magyar céges beszámolókból, írja a 444.

Tavaly júliusban vált nyilvánossá, hogy a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt. egy boszniai cementgyár megvásárlásával terjeszkedik tovább.

A Talentis Group Zrt. exkluzív tárgyalási jogot biztosító szándéknyilatkozatot írt alá az osztrák Asamer Baustoffe AG tulajdonában lévő Lukavac Cement d.o.o. felvásárlásáról.

Ugyanebben a hónapban Mészáros Lőrinc Horvátországban is vásárlásba kezdett: a Mészáros Csoporthoz tartozó Talentis Agro Zrt. adásvételi szerződést írt alá a Rabo d.o.o.-val, amely végül a Talentis és az MKB Magántőkealap tulajdonába került.

Eddig nem sok részletet lehetett tudni ezekről a tranzakciókról, de a 444 szerint a két külföldi cég megszerzése összesen 79,4 milliárd forintba került.

Az összeg nagyságát jól mutatja, hogy ez Mészáros Lőrinc 990 milliárd forintos vagyonának mintegy 8 százalékát jelenti.

A boszniai cementgyár felvásárlása átszámítva 76,3 milliárd forintba került, amelynek nagyobb részét, 70 százalékát az állami fejlesztési bank biztosította Mészáros Lőrincnek.

Az almatermelő cég felvásárlása 8,1 millió euróba került. Ebből Mészáros Lőrinc 4,89 millió eurót, vagyis 1,8 milliárd forintot fektetett be. Az MKB (MBH) Magántőkealap 3,18 millió euróval, vagyis 1,22 milliárd forinttal támogatta a tranzakciót, míg a Talentis Agro 31,2 millió forinttal járult hozzá a tőkeemeléshez.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
A Rovatból
Videó bizonyítja, hogy csoportosan erőszakoltak meg egy nőt a tálibok a börtönben
Egy videofelvétel bizonyítja, hogy tálib fegyveresek megerőszakoltak és megkínoztak egy afgán emberi jogi aktivistát a börtönben. Az áldozatot zsarolással próbálták elhallgattatni.


Egyre több jelentés szól az afganisztáni tálib börtönökben elkövetett szexuális erőszakról, amit most egy felvétel is megerősít. A The Guardianhez eljutott videón egy afgán emberi jogi aktivista nőt fegyveresek csoportosan megerőszakolnak és megkínoznak egy tálib börtönben.

Az áldozat elmondása szerint a felvételt azzal a fenyegetéssel küldték el neki, hogy nyilvánosságra hozzák a közösségi médiában és elküldik a családjának, ha továbbra is kritizálja a tálib rezsimet.

A videón látható, ahogy a nőnek azt parancsolják, hogy vetkőzzön le, majd ketten többször is megerőszakolják. Egyszer azt mondják neki: „Az amerikaiak basztak téged ennyi éven át, most mi jövünk.” A nő szerint a támadást szándékosan rögzítették, hogy elhallgattassák és megszégyenítsék.

Az aktivista azért került a börtönbe, mert részt vett egy tálibok elleni nyilvános tüntetésen. Azóta elmenekült Afganisztánból, de száműzetésében is folytatja a rezsim kritizálását. A brit lap beszámolói szerint a tálib hatalomátvétel óta a nők és lányok elleni szexuális erőszak egyre gyakoribb lett az országban.

A Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet és az ENSZ is aggasztónak tartja az Afganisztánban elkövetett kínzásokról és szexuális bántalmazásokról szóló jelentéseket. Richard Bennett, az ENSZ afganisztáni emberi jogi helyzettel foglalkozó különmegbízottja szerint továbbra is vizsgálják a jelentések valóságtartalmát.

Az afganisztáni nők helyzete eközben továbbra is kritikus: a tálib rezsim korlátozza őket az oktatásban, a munkavállalásban és az élet számos területén. Heather Barr, a Human Rights Watch női jogokért felelős igazgatója szerint a tálibokra nem szabnak ki semmilyen büntetést a visszaélések miatt, különösen a börtönökben elkövetett szexuális erőszak esetében.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk