HÍREK
A Rovatból

Heves zivatarok, viharos szél, özönvízszerű eső érkezik – narancs figyelmeztetést is kiadtak az országra

Helyenként a 15 millimétert is elérheti a lezúduló csapadék. A viharos időjárás csütörtökön is velünk marad, hétvégén viszont visszatérni látszik a kánikula.
Malinovszki András / Fotó: Jan Mallander / Időkép (illusztráció) - szmo.hu
2024. június 26.



Komoly viharok elé néz az ország az Időkép előrejelzése szerint.

Szerdán a napos időszakok mellett egyre többfelé alalkulhatnak ki záporok, zivatarok, helyenként hevesebb viharokra is számítani kell felhőszakadással, jégesővel és viharos széllökésekkel. Zivataroktól függetlenül is többfelé élénk lesz déli-délkeleti szél.

A legmelegebb órákban 27 és 34 fok között alakul a hőmérséklet, de a zivatarokat követően hirtelen több fokkal hűvösebb lesz.

A csütörtöki nap is többfelé tartogat záporos, zivataros időt, helyenként ismét lecsaphatnak heves viharok felhőszakadás, jégeső és viharos széllökések kíséretében. Keleten zivataroktól függetlenül is több helyen lehet élénk a délies szél. A legmagasabb hőmérséklet 26 és 32 fok között alakul.

Péntektől már némileg javul az idő: több napsütés valószínű, záporok, zivatarok ekkor még főként keleten, északkeleten alakulhatnak ki. A szél csak zivatarok környezetében támadhat fel. Hajnalra többfelé pára, sekély köd képződhet. Kora reggel 15-20, napközben 27-32 fokot mérhetünk. A jelenlegi előrejelzések szerint hétvégén visszatérhet a kánikula: napos idő mellett vasárnap a hőmérséklet elérheti a 37 fokot is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Kötelező betétdíjak: hétfőtől vége a türelmi időszaknak
Már most is napi négyszázezer betétdíjas palackot váltanak vissza a magyarok. Hétfőtől azonban tovább szigorodik a rendszer, lejár a türelmi idő.


Már napi négyszázezer betétdíjas palackot vált vissza a lakosság az új rendszerben, írja a Világgazdaság. Július 1-től néhány kivételtől eltekintve már nem lehet forgalomba hozni olyan italokat, melyek csomagolása nem alkalmas a visszaváltásra. A hulladékgazdálkodási koncessziós rendszerért felelős Mohu Zrt. az országot mostanra felszerelte visszaváltó automatákkal, ezen a héten pedig a kézi visszaváltó pontok számát is növeli.

A rendszer teljes felfutásakor napi több millió italospalackot fognak kezelni az automaták és kézi visszaváltó pontok. Az új, kötelező betétdíjas visszaváltási rendszer ugyan már az év eleje óta működik, de csak félgőzzel, mivel az érintettek haladékot kértek. Ez a haladék június utolsó napján, vagyis most vasárnap lejár.

A 2024. július 1-jei határidő a gyártókra és az első belföldi forgalomba hozókra vonatkozik, így a határidő után már tilos visszaváltásra nem alkalmas csomagolásban italterméket forgalmazni (néhány jogszabályi felmentéssel), válaszolta a Mohu a gazdasági lapnak. Ebben kiemelték, hogy június 30. után kötelező a visszaváltási díjas termékek regisztrációja a Mohu DRS-rendszerében. A termékregisztrációra és auditra 2023 októbere óta van lehetőség. Akadnak azonban olyanok, akik csak most kezdték el ezt a folyamatot, és valószínűleg lesznek, akik csak július 1-je után fognak regisztrálni.

A 450/2024. kormányrendelet tartalmazza a türelmi időt és felmentési eseteket, így a korábbi csomagolásban lévő termékek forgalmazása a szavatossági időn belül továbbra is megengedett. Ennek köszönhetően a fogyasztók még hónapokig találkozhatnak nem betétdíjas palackokkal a polcokon, különösen a lassabb forgási sebességű szeszes italok esetében.

Jelenleg naponta mintegy négyszázezer palackot váltanak vissza mintegy háromezer automatán keresztül. Ezen a héten csatlakoznak hozzájuk a kézi visszaváltó pontok is a kisebb boltokban, amelyek számát a Mohu Zrt. tervei szerint négyszeresére kívánja növelni.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Az Apple Pay tovább csapolja téves levonásokkal a magyarok bankszámláit – ez lehet a megoldás
A pénzügyi szakértő szerint érdemes óvintézkedéseket tenni, amíg a helyzet meg nem oldódik. Azok lehetnek főképp veszélyben, akik a rendszerben elmentették a kártyaadatokat.


Szerda este meghibásodott az Apple Pay, és a magyar felhasználóktól tömegesen kezdett el levonni indokolatlan összegeket. Akadt olyan, akitől csak pár száz forintot vont le a rendszer, a rekordot azonban az a felhasználó tartja, akit 5 perc alatt 74 tranzakcióval félmillió forinttól szabadított meg az Apple.

Az Index olvasói pénteken azt jelentették, hogy a probléma még mindig nem oldódott meg, és az Apple fizetési rendszere továbbra is önálló életét él. A vállalat szerint aggodalomra semmi ok, már dolgoznak a technikai probléma kijavításán, és minden károsultnak visszajár a jóvá nem hagyott tranzakciók összege. Már meg is kezdték a tévesen levont összegek visszatérítését.

A kellemetlen helyzetre van megoldás, mondta a lapnak Gergely Péter pénzügyi szakértő. A BiztosDöntés.hu alapítója egyúttal elmondta, hogy tizenöt éve használ Apple-eszközöket, de ilyen mértékű technikai malőrt még sohasem tapasztalt.

„A globális techcégnek fontos a fogyasztói bizalom, ezért biztos vagyok benne, hogy mindenkinek visszatérítik az indokolatlanul levont összeget; kérdés, hogy ez mikor történik meg” – nyugtatta a felhasználókat a szakértő.

Amíg a helyzet meg nem oldódik, Gergely szerint érdemes óvintézkedéseket tenni különösen azoknak, akik elmentették a kártyaadatokat a rendszerben:

„A napi limitet érdemes vásárlási szokásainkhoz igazítva 20–50 ezer forintban korlátozni még a személyes vásárlásoknál is, azonban az a legbiztonságosabb, ha ezt nullára állítjuk be, és közvetlenül az általunk indított tranzakció előtt az adott összegre megemelni, ez mindössze másodpercig tart.”

Szerinte most nem érdemes a bankokat személyesen vagy telefonon keresni, ugyanis a hiba tőlük független, a vonalak a helyzetből adódóan túlterheltek.

„A mobilbankon keresztül vagy a pénzintézet honlapján a robotasszisztensnek írt üzenettel egyszerűbb jelezni a problémát, ami azért is fontos, mert ha a leemelt összeg miatt negatív egyenleg keletkezik a hitelkártyán, a rajtunk kívül álló okok miatt ne számolják fel később a kamatokat” – tette hozzá Gergely Péter.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Lázár János betiltotta a home office-t a MÁV-Volán csoportnál
Az építési és közlekedési miniszter határozata hétfőtől lép életbe. A MÁV sajtóosztálya is megerősítette a hírt.


Lázár János friss határozata értelmében a MÁV-VOLÁN-csoport munkavállalói 2024. július 1-től nem dolgozhatnak otthonról, tudta meg a 24.hu. Az építési és közlekedési miniszter utasította a MÁV Zrt. vezérigazgatóját, hogy érvényesítse a határozatot, amely a home office-ra vonatkozó szerződések, engedélyek és megállapodások megszüntetését is magában foglalja.

A MÁV-csoport sajtóosztálya megerősítette a lap értesülését.

Csak a MÁV-nak jelenleg 57 ezer dolgozója van. A lap korábban megírta, hogy a MÁV START Zrt. és a MÁV vezetése a Magyar Telekom Könyves Kálmán körúti székházába költözik május 6-tól, ami közel 700 embert érint a vezérigazgatóság 2100 fős létszámából.

A MÁV pályaüzemeltetési egysége, mintegy 400 munkatárs, a Mol Nyrt egykori székházába költözik az Október huszonharmadika utcába, ami jelenleg felújítás alatt áll, így az érintettek addig otthonról dolgoznak.

További 700 dolgozó, a MÁV-Volán csoport szolgáltató központjának munkatársai, szintén home office-ban dolgoznak jelenleg.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
A heves esőzés miatt beomlott a repülőtér teteje, egy ember meghalt Delhiben
Csütörtök óta tartanak a szárazságot váltó esőzések az indiai városban. A meteorológusok előrejelzése alapján a hétvégén is folytatódik a „heves vagy nagyon heves esőzés”.


A heves esőzés következtében beszakadt a tető a Delhi repülőtéren, írja a BBC. A péntek reggeli baleset következtében egy ember meghalt, nyolc másik pedig megsérült. A tragédia után az Indira Gandhi nemzetközi repülőtér 1-es terminálján minden járatot felfüggesztettek. A tető összeomlása során négy jármű is megsérült.

Az 1-es terminálról indul a legtöbb belföldi járat. A légitársaságok egy része ezért a repülőtér másik két termináljára helyezte át járatait.

A reptér technikai bizottságot hozott létre a baleset okainak kivizsgálására. A légügyi bejelentette, hogy a halálos áldozat családja 2 millió rúpiás (8,8 millió forint) kártérítést, míg a sérültek 300 ezer rúpiát (1,3 millió forint) kapnak.

A miniszter hozzátette, hogy tart a vizsgálat, és folyamatban van egy ellenőrzés, hogy megelőzzenek további hasonló baleseteket. Emellett országos szinten minden olyan repülőtér épületeit is átvizsgálják, amelyek hasonló szerkezetekkel rendelkeznek.

A tragédia helyszínén videót is készítettek az indiai város tűzoltói:

A terminált nemrég újították fel több milliárd rúpiáért, amit Narendra Modi miniszterelnök avatott fel márciusban, nem sokkal a legutóbbi választások előtt. Ugyanakkor később kiderült, hogy az összeomlott tető nem a felújított szakasz része volt.

A heves esőzések csütörtök óta tartanak Delhiben, ami egyben enyhülést hozott a város április óta tartó forró időjárásában. Az esőzések miatt azonban a városban káosz alakult ki, számos út víz alá került, és nagy dugók alakultak ki. A közösségi médiában terjedő videókon térdig érő vízben gázoló embereket, valamint részben víz alá került autókat és buszokat lehetett látni az aluljárókban.

Az indiai meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a hétvégén is folytatódik a „heves vagy nagyon heves esőzés” a városban.

Link másolása
KÖVESS MINKET: