Ezt esszük mi, magyarok karácsonykor
Mit ettek dédszüleink az ünnepek alatt? A hagyományos paraszti karácsonyi ételek például részben a babonákhoz kötődtek. A mák, a borsó és a bab – mivel sok kis szemből áll - a bőséget jelképezte. Az alma a termékenységet. Más értelmezésben a bölcsességet. Ezek az alapanyagok tehát semmiképpen nem hiányozhattak az ünnepi asztalról.
December 24. napja ma a Szenteste, rendszerint délután 4 és este 7 között kezdődik a vacsora, hallal vagy többféle húsétellel és bejglivel, esetleg zserbóval vagy almás süteménnyel. Egy-két évszázada ez a nap még karácsony böjtje volt, illet tehát böjti ételeket fogyasztani, rendszerint hús és tejtermékek nélkül. Volt, ahol az ünnepi étkezés szokásos vacsoraidőben, másutt az esthajnalcsillag megjelenésekor, vagy az esti harangszó után kezdődött. Az sem volt ritka, hogy csak az éjféli mise után kezdődött az ünnepi fogásokkal készült karácsonyi családi vacsora.


Karácsony a parasztházaknál . Fotó: Tudásbázis

Fotó: Felsőgödi Rétesház
December 24-én sok helyen úgynevezett böjti bableves ettek – amely hús és tejtermék nélkül készült -, savanyú káposztát, halászlét, rántott, sült halat – mivel a hal tradicionális katolikus böjti étel. Édességnek mákos és diós bejglit, vagy mákos gubát készítettek.
A vacsora bőséges volt, a fő fogás általában pulyka (gesztenyével töltve vagy csupán egyben megsütve), töltött káposzta, illetve disznótoros étel (mivel erre az időszakra gyakran időzítettek disznóvágást.) A menü része volt a húsleves, orjaleves és néhol vadhús. A hagyományos karácsonyi asztalon néhol halkocsonya vagy a disznóvágásról származó alapanyagok felhasználásával készült kocsonya volt.
Polgári és arisztokrata asztalokra némiképp más ételek kerültek. Télen bőségesen válogathattak vadhúsokból (például fogoly, fácán, szarvas), tengeri és édesvízi halakból, baromfiakból – a pulyka például kedvelt alapanyagnak számított. Dédanyáink idején a középosztály és az elit változatosabban étkezett, mint a paraszti családok tagjai.
A 19. században a magasabb társadalmi osztályokban is azt követelték a nőktől, hogy az illemtan és az öltözködési szabályok elsajátítása mellett kitűnő háziasszonyok is legyenek. A sütés-főzés mellett a házi cukrászat és a befőzés mestereivé kellett válniuk. A társadalmi elvárások szerint képesnek kellett lenniük arra, hogy akár 18-20 vendég számára adjanak ebédeket, vacsorákat, és flottul vezényeljék le a menü összeállítását – ebben természetesen háztartási alkalmazottak segítettek nekik. (Egy korabeli 19. századi gazdag polgári vagy nemesi családnál ez nem is számított hatalmas társaságnak.)
A huszadik század első feléig tartották magukat a kifinomult ételekből álló pazar lakomák. Ilyenkor legalább 6-7 fogást tálaltak: előételt, levest, halat, 2-3 vagy több húsos ételt, desszertet, gyümölcsöt.


Töltött káposzta - Fotó: Ételallergia Online


Karácsonyi terítékek - fotó: Ételallergia Online
Karácsony estéje (december 24.)
Borleves pirított zsemlyekockával
vagy Halászlé
Rántott hal
Roston sült harcsaszeletek
Majonézes zeller- és burgonyasaláta
Wellington bélszín madeiramártással, vegyes körítés
Mákos metélt vagy bobajka
Aprósütemények, Giardinetto
Narancs- vagy ananászbólé
Nagykarácsony napja (december 25.)
Pulykaaprólék-leves csigatésztával
Hideg vaddisznófej
Töltött káposzta frissen sült karbonádlival
Gesztenyével töltött, dión hizlalt pulyka
Vörösborban eltett mandulás szilva, endíviasaláta
Karfiol bécsi módra
Pörköltmandula-torta
Diós és mákos patkó
Coupe Jaques
Meleg sajtos fánk
Vegyes gyümölcs
Karácsony másnapja (december 26.)
Gombakrémleves
Fogas à la Morny
Szalonnában sült őzgerinc
Mandarinbomba
Forrás: Magyar Elek: Az Ínyesmester szakácskönyve, 1932
Ha ma száz embert megkérdezünk, mi az, ami soha nem hiányozhat a karácsonyi asztalról, akkor többségük a következőket fogja felsorolni: rántott hal, halászlé, töltött káposzta, húsleves, pulykasült, töltött pulyka. Lesz, aki a kocsonyára szavaz, mások a szilvával és gesztenyével töltött csirkemellre. Igen elterjedtek a különféle húsételek majonézes salátával tálalva, például majonézes krumplival (lilahagymával a legjobb) vagy franciasalátával. Sokan készítenek egybesült vagdaltat, illetve kacsát - utóbbit tölthetjük, süthetjük, levesbe főzhetjük. Népszerű a kaszinótojás is.
A legnépszerűbbek a diós, gesztenyés és mákos sütemények, jellemzően bejgli, töltött kalács és patkó formájában. Biztosan lesz aki a házi zserbó szeletre, a linzerre, a karácsonyi fatörzsre vagy az almás lepényre szavaz. Néhányan narancsos vagy citromos tortával fejezik be az étkezést. A vendégeket pogácsafélékkel és hókiflivel is szívesen kínáljuk.

Karácsonyi fatörzs - Fotó: Blog.Opodo
Nálatok melyik étel nem hiányozhat az ünnepi asztalról? Írjátok meg kommentben!
Ha érdekes volt az összeállítás, oszd meg másokkal is!