HÍREK
A Rovatból

Ezért tiltották be a 444-et Oroszországban, az orosz nagykövetség elárulta

Az orosz szankcióról hamarabb érkezett kommentár az orosz nagykövetségtől, mint a magyar kormánytól, amely egyedüliként akadályozta meg szerdán, hogy az EU közös nyilatkozatban ítélje el az oroszok lépését.


Egyetlen magyar hírportálként került fel a 444.hu az orosz külügyminisztérium június 25-én kiadott tiltólistájára. A putyini rezsim döntése alapján összesen 81 európai hírszolgáltató elérését korlátozzák, amelyeket országonként részleteztek.

A betiltás bejelentésének napján a lap megkereste az orosz nagykövetséget, amely most a Telegram-oldalán magyarázza a 444 betiltását.

„A magyar forrás az ukrajnai különleges katonai műveletről szóló pontatlan információk szisztematikus terjesztése miatt került a listára. Ennek megerősítése megtalálható a 444 számos publikációjában”

– olvasható a bejegyzésben.

A nagykövetség a közleményben azt írja: „az orosz fél többször figyelmeztette az EU vezetőségét, hogy politikai indíttatású intézkedései nem maradnak válasz nélkül”.

Az oroszok szerint az EU és a kollektív Nyugat régóta tartó és szisztematikus gyakorlata az orosz média zaklatása, „amelynek politikai berendezkedése nem jön zavarba attól, hogy a konkrét hazai kiadványok és egyes újságírók elleni »célzott« korlátozások egyértelműen ellentmondanak a szólásszabadság elvének, amelyet buzgón védelmeznek”.

Az EU mostani döntése, amely az Izvesztyija, Rosszijszkaja Gazeta és RIA Novosztyi kiadványokat érinti, nem az első ellenséges gesztus, korábban a Rosszija 24 és a Russia Today csatornák sugárzását is ellehetetlenítették. Így az „indokolatlanul bevezetett” korlátozásokra az Oroszországi Föderáció is megfelelő korlátozásokkal válaszolt, amikor 81 médiumot, köztük a 444-et is betiltotta.

Az orosz szankcióról tehát hamarabb érkezett kommentár az orosz nagykövetségtől, mint a magyar kormánytól, amely egyedüliként akadályozta meg szerdán, hogy az EU közös nyilatkozatban ítélje el az oroszok lépését. Emiatt Josep Borrellnek önállóan kellett kiadnia a nyilatkozatot.

A lap információi szerint a „hasmenéses kakukk” ezúttal is Magyarország volt, amivel a kormány ismét önleleplező módon szegte meg a „mi kutyánk kölyke” konvenciót.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Botrány Szentendrén: „Elkeserítő, hogy 2024-ben még mindig előfordul, hogy egy nő vezetői ambícióit csupán úgy lehet értelmezni, hogy az valakinek csak a »lotyója«”
Nem várt izgalmakat hozott egy múzeumigazgatói kinevezés. Diszkrét lotyózás is előkerült, persze csak úgy, hogy aki ezeket a szavakat leírta, elhatárolódott azoktól. De azért biztos, ami biztos, leírta.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. június 29.



A szentendrei közgyűlés június 26-án, a hét szerdáján, egy epikus hosszúságú és bonyolultságú ülés végén egyhangúlag támogatta Borbély-Tardy Anna kinevezését a Ferenczy Múzeumi Centrum élére. A pozícióért szintén versengő Gulyás Gábor, aki a múzeumot már 2015 és 2020 között is vezette, a magyar művészeti élet színe-java által támogatva, nehezen viselte a pályázat kimenetelét. Gulyás Facebookon tett közzé egy igen éles hangvételű bejegyzést,

amiben a kinevezést „csalásnak” bélyegezte, megjegyezve, hogy többek között a korábbi kulturális miniszter, a jelenlegi püspök, Balog Zoltán protezsáltja került pozícióba.

Gulyás bejegyzésében Borbély-Tardy személyét és női mivoltát is sértő megjegyzésekkel illette, kijelentve, hogy

ha az önkormányzat akkor felvállalta volna, hogy „Balog lotyóját” nevezi nevezi ki. Rögtön hozzátette, hogy

az idézett kifejezést nem ő használta, és nem ért vele egyet, de szerinte „az ügy színlelés és játszmák nélküli ismertetéséhez ez is hozzátartozik”.

Borbély-Tardy szintén Facebookon válaszolt, kijelentve, hogy felháborító és elkeserítő, hogy 2024-ben még mindig előfordul, hogy egy nő vezetői ambícióit csupán úgy lehet értelmezni, hogy az valakinek csak a „lotyója” vagy „szeretője” lehet. Hozzátette, hogy azért pályázott az igazgatói székre, mert szereti Szentendrét és a város kultúráját.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Blama: Visszalépésre szólította fel Joe Bident a New York Times szerkesztősége
Biden elismerte egy kampányeseményen: „Nem vitázom már olyan jól, mint régen.” Amerika legbefolyásosabb lapja szerint jó elnök volt, de nem kellene újra indulnia.


A New York Times szerkesztősége felszólította Joe Bident, hogy lépjen vissza az elnökjelöltségtől. A pénteken megjelent cikkük szerint Biden csütörtökön csúnyán leszerepelt a Trumppal szembeni vitában, ami pánikot okozott a Demokrata Pártban.

„Biden csodálatra méltó elnök volt, a nemzet felvirágzott vezetése alatt, és számos hosszú távú kihívással foglalkozott. A Trump okozta sebek is gyógyulni kezdtek” – írták. „De most azzal szolgálhatná legjobban a köz érdekeit, ha bejelentené, nem indul újra.”

Az, hogy a NYT, Amerika legbefolyásosabb lapja, megkérdőjelezi Biden képességeit, hatalmas blama a kampánynak. Biden csapata szerint jelentéktelen a szerkesztőség döntése.

„Legutóbb, amikor Biden elvesztette a támogatásukat, jól járt” – utaltak a 2020-as előválasztásra, amikor a Times Klobuchart és Warrent támogatta.

Biden elismerte egy kampányeseményen: „Nem vitázom már olyan jól, mint régen.” Ugyanakkor szerinte az igazságot mondja, és elnökként elintézi, amire az embereknek szükségük van.

A volt demokrata elnök, Barack Obama az X-en posztolt: „Előfordul, hogy nem sikerül jól egy vita. De a választás továbbra is két jelölt között zajlik: az egyik az emberekért dolgozott, a másik csak magával törődik.”

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Lázár János betiltotta a home office-t a MÁV-Volán csoportnál
Az építési és közlekedési miniszter határozata hétfőtől lép életbe. A MÁV sajtóosztálya is megerősítette a hírt.


Lázár János friss határozata értelmében a MÁV-VOLÁN-csoport munkavállalói 2024. július 1-től nem dolgozhatnak otthonról, tudta meg a 24.hu. Az építési és közlekedési miniszter utasította a MÁV Zrt. vezérigazgatóját, hogy érvényesítse a határozatot, amely a home office-ra vonatkozó szerződések, engedélyek és megállapodások megszüntetését is magában foglalja.

A MÁV-csoport sajtóosztálya megerősítette a lap értesülését.

Csak a MÁV-nak jelenleg 57 ezer dolgozója van. A lap korábban megírta, hogy a MÁV START Zrt. és a MÁV vezetése a Magyar Telekom Könyves Kálmán körúti székházába költözik május 6-tól, ami közel 700 embert érint a vezérigazgatóság 2100 fős létszámából.

A MÁV pályaüzemeltetési egysége, mintegy 400 munkatárs, a Mol Nyrt egykori székházába költözik az Október huszonharmadika utcába, ami jelenleg felújítás alatt áll, így az érintettek addig otthonról dolgoznak.

További 700 dolgozó, a MÁV-Volán csoport szolgáltató központjának munkatársai, szintén home office-ban dolgoznak jelenleg.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
„Semmi sem lesz úgy, ahogy eddig volt” - Magyar Péter nem áll le, fontos bejelentést tett
Azt ígéri, az ország minden településére eljutnak a 2026-os választásig. Eközben az EP képviselőjeként is dolgozik.


A TISZA Párt alelnöke, Magyar Péter országjárása véget ért, de úgy tűnik, a politikus annak ellenére sem áll meg, hogy az Európai Parlamentbe is beül képviselőként. A választási kampány hevében a szerte az országban járt, és most egy június 8-ai demonstrációról készült videót tett közzé a Facebookon. A bejegyzés szerint újabb országjárásra készülnek, ezúttal minden egyes kis települést megcélozva, a 2026-os országgyűlési választásokig.

„Három hete ilyenkor még csak reménykedtünk benne, hogy hazánk egy új világ kapujában áll. Másnap, június 9-én pedig közösen léptünk be ezen a kapun, és együtt üzentük meg a hatalomnak, hogy ezután már semmi sem lesz úgy, ahogy eddig volt”

- írja Magyar a Facebookon.

Magyar Péter, aki korábban Varga Judit, az igazságügyi miniszter férje és a NER egykori belső embere volt, az utóbbi időben az ellenzéki és kormánykritikus hangok egyik legmarkánsabb képviselőjévé vált. Pártja, a TISZA párt, mely nemrégiben alakult, már az első EP-választáson jelentős eredményt ért el, megelőzve több régi politikai formációt. Ezért politikai mozgalmát nemcsak az orbáni hatalom, hanem a régi ellenzéki pártok is támadják.


Link másolása
KÖVESS MINKET: