Eltűnhet a csokoládé – 2050-ben lehet az utolsó kakaószüret
Mint oly sok mindennek, ennek is a klímaváltozás az oka. Egyes szakértők már azt vizionálják, hogy az utolsó kakaószüretet 2050-ben tartják. Az „istenek eledelének” hívei csak a tudósokban reménykedhetnek. A Berkeley Egyetem a Mars Companyvel együttműködve próbálja megmenteni a kakaó-kultúrákat, mielőtt még késő lenne.
A kakaónövényeknek különleges talajra és nedvességre van szükségük (ez utóbbi 70 és 100 % között mozog), többségüket Elefántcsontparton és Ghánában termesztik egy szűk esőerdős sávban, mintegy 20 fokkal az Egyenlítőtől délre és északra. E két afrikai országból származik a világ kakaófogyasztásának több mint a fele, gyakran intenzív művelésű ültetvényeken.
Mindezt a fokozódó hőség és szárazság fenyegeti. Ráadásul egyre nagyobb a kereslet iránta, az utóbbi években főleg az ázsiaiak kaptak rá. A felmelegedéssel a „kakaóövezet” 30 év múlva egy olyan hegyes vidékre kerülne, amely jelenleg természetvédelmi terület.
Ha kíváncsi vagy, hogyan próbálják megmenteni a kakaócserjét, lapozz!