Olcsóbb a tejföl, de drágább a csirkecomb és a zsír: itt vannak a boltok legfrissebb árai
A kormány március 17. és május 31. között harminc alapvető élelmiszer árrését 10 százalékban maximalizálta. Az intézkedéstől a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azt várja, hogy az érintett termékek ára átlagosan több mint 10 százalékkal csökken. A tárca szerint a vásárlók a boltokban már hétfőtől érzékelhetik az árcsökkentő hatást.
Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint azonban az árrés korlátozása önmagában nem biztos, hogy jelentős árcsökkenést eredményez. Úgy vélik, akkor lehetne hatékony, ha az ellátási lánc minden szereplőjére érvényes lenne, és a költségek megoszlanának közöttük.
Az online Árfigyelő adatai alapján a Blikk megnézte, hogy március 14. és 17. között hogyan alakultak az érintett termékek árai. Az adatok azt mutatják, hogy több élelmiszer valóban olcsóbb lett, de vannak olyan termékek is, amelyeknek az ára nem változott, sőt, néhány esetben még emelkedett is.
ezeknél 23 százalékos esés tapasztalható. A pulykamellfilé 7, a natúr joghurt 8, a 20 százalékos tejföl pedig 18 százalékkal lett olcsóbb.
Néhány alapvető élelmiszer ára változatlan maradt, például az 1,5 és 2,8 százalékos zsírtartalmú UHT tej, a cukor, a burgonya és a sertéscomb esetében. Az ESL tej és a liszt ára minimálisan, 0,01–0,05 százalékkal csökkent.
Az árak üzletenként eltérőek, ezért érdemes figyelni, hol lehet a legkedvezőbb áron megvásárolni az érintett termékeket.