HÍREK
A Rovatból

Egy csomó hatáskört tett át Rogán Antalhoz egy éjszaka megjelent kormányrendelet

A kormányfő alaposan átrendezte a miniszterek feladatköreit, ami várhatóan személycserékkel is jár majd. Rogán hivatala lesz a közlekedési előéleti pontrendszert nyilvántartó szerv is.


Kedd este jelent meg egy kormányrendelet, ami olyan hagyományos belügyi feladatokat csoportosított át Pintér Sándor belügyminisztertől Rogán Antalhoz, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjéhez, mint a személyiadat- és lakcímnyilvántartás, valamint a magyar állampolgárok külföldre utazásának és útlevélkiadásának szabályozása.

Emellett Rogán irodája lesz felelős a közlekedési előéleti pontrendszer nyilvántartásáért is – szúrta ki a frissen megjelent rendeletben foglaltakat a hvg.hu.

Rogán hivatala lesz a közlekedési előéleti pontrendszert nyilvántartó szerv is.

A hvg.hu cikke emlékeztet rá, hogy a kormányrendeletek többségéhez nem szoktak indoklást adni, és amelyikhez mégis, az általában egy-két nappal a jogszabály után jelenik meg. Ezért egyelőre nem lehet ismerni a feladat-átcsoportosítások okát, amelyek bizonyára jelentős személyi mozgásokkal járnak majd az érintett minisztériumok között.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Fekete hamu borítja az utcákat, sőt a repülőtér kifutóját is, kitört az Etna
A szicíliai Pedara lakosai megkezdték az utcák takarítását. Idő lesz, míg megszabadulnak a fekete hamutól.


Vulkáni hamu borította be a közeli városok és falvak útjait, valamint a Catania nemzetközi repülőtér néhány kifutóját, miután az Etna ismét kitört.

Itt az RTL videója a jelenlegi helyzetről.

(via rtl.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
„Csak zűrzavart szít” - diplomáciai botrányt kavart Orbán Viktor moszkvai látogatása
Háborognak az EU-s vezetők Orbán Viktor pénteki moszkvai látogatása miatt. Akkora a botrány, hogy az Európai Bizottság közelgő magyarországi látogatása is elmaradhat.


Orbán Viktor moszkvai látogatása hatalmas diplomáciai botrányt okozott az EU-ban. Az Európai Bizottság fontolgatja, hogy lemondják a Magyarországra tervezett testületi látogatást a magyar miniszterelnök moszkvai útja miatt – írja a hvg.hu.

Orbán Viktor pénteki moszkvai látogatása komoly kritikákat váltott ki, noha a magyar miniszterelnök „békemisszióként” hivatkozott rá

– legalábbis a közösségi oldalán megosztott fotó szerint, amelyen a soros magyar EU-elnökség logója is látható.

Folyamatosan érkeznek a bírálatok Orbán Viktor pénteki moszkvai útjával kapcsolatban, amelyre a magyar miniszterelnök „békemisszióként” tekint – legalábbis a közösségi oldalára feltöltött fotója szerint, amelyen a soros magyar EU-elnökség logója is feltűnt.

Mindenki – beleértve Orbán Viktort is – azt hangsúlyozza, hogy ez egy bilaterális út, vagyis Magyarország és Oroszország közötti tárgyalás, nem pedig az EU és Oroszország közötti, mivel Orbánnak nincs, és nem is lehet mandátuma semmiféle egyeztetésre Putyinnal. Egy ember mégsem így gondolja, és ez nem más, mint az orosz elnök. Legalábbis az Anadolu török állami hírügynökség jelentése szerint.

Ursula von der Leyen és több uniós vezető is bírálta Orbánt, mondván, a békítés nem állítja meg Putyint. „Csak az egység és az elszántság fogja kikövezni az utat az átfogó, igazságos és tartós békéhez Ukrajnában” – írta az Európai Bizottság elnöke az X-en.

Az Európai Bizottság szóvivője, Eric Mamer a szokásos déli sajtótájékoztatón kijelentette, hogy Orbán Viktor moszkvai látogatása megkérdőjelezi a Bizottság közelgő magyarországi látogatását.

A bizottsági tisztviselő szerint a testület látogatását „nyár utánra” tervezik, de ez most bizonytalanná vált. Az eredetileg mára tervezett informális egyeztetés hivatalosan nem jött létre, szervezési problémákra hivatkoztak.

„Orbánnak nincs tárgyalási mandátuma Putyinnal, de a szimbolika is egyértelmű, mivel az út öt nappal az EU elnökségének átvétele után történt”

– hangsúlyozta Mamer.

Kaja Kallas, az Európai Unió kinevezett, de még meg nem választott külügyi főképviselője, jelenlegi észt miniszterelnök úgy fogalmazott:

„Moszkvában Orbán Viktor semmilyen módon nem képviseli az EU-t vagy az EU álláspontjait. Az EU-elnöki pozíciót kihasználva zűrzavart szít.”

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár hangsúlyozta, hogy Orbán nem a NATO-t képviseli Moszkvában, hanem Magyarországot. Olaf Scholz német kancellár éis elítélte a látogatást, kiemelve, hogy Orbán nem képviselheti az EU álláspontját.

A látogatás időzítése és szimbolikája különösen problémás, mivel mindössze öt nappal azután történt, hogy Magyarország átvette az EU soros elnökségét. Több uniós vezető is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Orbán az EU-elnökségi pozíciót kihasználva zavart kelt az uniós álláspontokban.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Videón, ahogy Orbán Viktor és konvoja Moszkvában vonul
A videón látszik, hogy rendőrautók, mentőautó és sok más fekete, elsötétített üveggel rendelkező autó kíséri a magyar kormányfőt.


Videóra vették, ahogy Orbán Viktor és kíséretének autókonvoja átszeli Moszkva belvárosát, amint éppen Putyin felé tartanak, feltehetően a Kremlbe.

A Telegramon megosztott videón látszik, hogy

rendőrautók, mentőautó és sok más fekete, elsötétített üveggel rendelkező autó kíséri a magyar kormányfőt.

Orbán Viktor néhány nappal ezelőtt Kijevben járt, ahol találkozott Volodimir Zelenszkijjel, most pedig Moszkvába érkezett, ahol Putyinnal fog megbeszéléseket folytatni. Egészen a landolásig titokban tartották a miniszterelnök útját, hivatalosan nem érkezett róla semmilyen tájékoztatás.

Időközben az EU-s vezetők keményen beszóltak a magyar kormányfőnek, és nem győzték elégszer hangsúlyozni:

Orbán Viktor kizárólag Magyarország nevében folytathat tárgyalásokat Oroszországgal, az Európai Unió erre nem adott neki felhatalmazást.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Beszóltak az uniós politikusok Orbán Viktor moszkvai látogatására: Az EU álláspontja egyértelmű: elítéljük az orosz agressziós háborút
Több befolyásos politikus és vezető is véleményt mondott a magyar miniszterelnök oroszországi látogatásáról, ahol Vlagyimir Putyinnal tárgyalt.


Orbán Viktor moszkvai látogatása nem hagyta hidegen az uniós vezetőket és az európai államok vezetőit. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az X-en fejtette ki véleményét: szerinte a békítés nem fogja megállítani Putyint.

„Csak az egység és az elszántság fogja kikövezni az utat az átfogó, igazságos és tartós békéhez Ukrajnában"

– írta.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője kiadott egy közleményt, amiben azt írta, Orbán Viktor semmilyen formában nem képviseli az EU-t Moszkvában.

„Fontos eszközként fogunk szolgálni a béke felé tett első lépés megtételében”

– idézte a magyar kormányfőt Donald Tusk lengyel miniszterelnök, aki szerint a kérdés az, hogy kinek a kezében van ez az eszköz.

Olaf Scholz német kancellár azt írta Orbán látogatásáról, hogy az Európai Tanács külpolitikáját Charles Michel képviseli.

„Az EU álláspontja egyértelmű: elítéljük az orosz agressziós háborút. Ukrajna számíthat a támogatásunkra.”

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy sajtótájékoztatón beszélt Orbán Viktor moszkvai látogatásáról, megerősítve, hogy Magyarország előre bejelentette az utazást a NATO-nak, és a találkozók után mindig egyeztetnek. Stoltenberg elmondta, hogy Orbán a jövő heti NATO-csúcstalálkozón ismét beszámol majd arról, miről tárgyalt.

„Ez egy olyan dolog, ami természetes a szövetségesek között. [...] Természetesen Orbán Viktor nem képviseli a NATO-t ezeken a tárgyalásokon, a saját országát képviseli”

– tette hozzá Stoltenberg.

A főtitkár felidézte, hogy néhány hete személyesen is találkozott a magyar miniszterelnökkel, akivel egyeztettek az ukrán háborúról is. „Magyarország is elfogadja azt, hogy Oroszország a felelős ezért a háborúért, és Oroszország tudja befejezni ezt a háborút, azzal, hogy nem támadja tovább Ukrajnát.”

(via Telex)

Link másolása
KÖVESS MINKET: