Dzsipekkel szeltük át Szekszárdot, és közben a környék legjobb borait kóstoltuk
Én személy szerint a szekszárdi borvidékhez kötődtem eddig a legkevésbé. Valahogy Eger és Tokaj pályán mozgok mindig, és Szekszárddal kapcsolatban komoly lemaradásom volt. De miután két intenzív napot eltöltöttem itt egy sajtóútnak hála, saját szememmel láthattam, hogy mennyi lehetőséget kínálnak az itteni szolgáltatók, hogy mennyi helyen lehet érdemes enni, inni, aludni.
Ha a ti fejetekben sincs egy egységes kép a környékről, de szívesen kirándulnátok a közeljövőben a Szekszárdi Borvidéken, akkor ez a cikk segíthet pár tippel.



Szekszárd a Dunántúli-dombság és az Alföld találkozásánál fekszik. Rendkívül szép völgyek és dombok váltják itt egymást, nem az alföldi síkság dominál.
A szőlőtermesztés hagyományai egészen a római időkig nyúlnak vissza a területen. Fehér és rozé borokkal is kísérleteznek, de azért a vörösek még mindig vezető szerepet töltenek be.
Ha erre jártok, a kékfrankossal (ez adja a bikavér borok alapját is) és a kadarkával mindenképpen ismerkedjetek meg, minél több formában!
Erre a legtöbb helyen már van lehetőség. A kisebb pincészeteknél is vannak kialakítva kóstolótermek, a legnagyobbaknál pedig étterem és szálláslehetőség is található. Vannak olyanok, akik egyenesen a szőlőtőkék közé építkeztek, másoknak viszont belvárosi központjuk van. Érdemes több helyet is felfedezni, mert nagyon különböző borokkal, stílussal és értékekkel találkozhatunk.
A pincészetek közti távolságokat célszerű valamilyen járművel áthidalni. De ha az ember vezet, akkor nem iszik, és fordítva. Úgyhogy vagy viszünk valakit, aki vállalja, hogy úgy jár egész nap pincéről pincére, hogy józan marad, vagy alternatív megoldást keresünk.
Ráadásul a túravezetők maximális tudással rendelkeznek Szekszárddal kapcsolatban. Így amit a pincészetekben nem mesélnek el nekünk, arra út közben nyugodtan rákérdezhetünk.
Bővebben az árakról és a különböző túrákról itt találtok információt: http://www.borvidekidzsiptura.hu

Vidd haza Szekszárdot! – összefogtak a szekszárdi borászatok a térség turizmusáért
A könnyű fehérektől a rozékon át a hagyományos testes vörösborokig minden megtalálható a Szekszárdi borvidék pincéiben, ráadásul a szekszárdi borászok ötször nyerték el „Az év borásza” kitüntető címet, ezzel rekordtartók a hazai borvidékek között. Berlinben pedig a 2022-es Wine Trophy versenyen két szekszárdi bor kapta a Grand Gold díjat: a Schieber Patina Cabernet Franc és a Vesztergombi Alpha. Nem kérdés tehát, hogy az egyik legkülönlegesebb borvidékünket érdemes megismerni közelebbről.
35 helyi borászat összefogásával – a Szekszárd Borvidék Nonprofit Kft. égisze alatt – elkészült az a telefonos applikáció, amelyen keresztül elérhető a tájegység borturizmusához kapcsolódó összes információ.
A térség borászatához kapcsolódó minden információ, valamint az aktuális a turisztikai hírek is elérhetők az alkalmazás által. Többek között a különleges túrák is megtalálhatóak itt, amelyeket évente három alkalommal tartanak meg, és a borvidék egy-egy ikonikus borához, a kadarkához, a kékfrankoshoz és a bikavérhez kapcsolódnak. Emellett pedig útvonaltervező is segíti a tájékozódást, támogatva a borászatok közötti közlekedést.
Az app mellett aktív web-, Facebook- és Instagram-oldaluk is elérhető.
Két nap nem elég a borvidékre. Éppen csak körbe tudtunk nézni, és arra jutottunk, mindenhova vissza kellene menni. Mindenhova másért.
A Takler kúria lélegzetelállító. Mint egy kis kastély, aminek pincéjében egy gótikus borszentély is található. Itt mi egy finom ebédet is elköltöttünk, és nagyon sajnáltuk, hogy nem maradhattunk éjszakára egy romantikus hangulatú szobában.



A szőlőművelő Eszterbauer család története 1746-ig nyúlik vissza. Jelenleg Eszterbauer János feleségével, lányaival és Klein Miklós borásszal működteti a tradíción alapuló vállalkozást. A palackokról családi archívumból előkerült, lassan 100 éves fotók köszönnek vissza. Nekünk volt szerencsénk Jánost hallgatni, és Tivaldot (Cabernet Sauvignon) kóstolni.

A Schiber pincészet egy fiatalabb szereplője a szekszárdi palettának. A birtok arról is híres, hogy Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka lett 2021-ben. Nem véletlenül!
Itt megkóstolhattunk pár Szeleshát Szőlőbirtok bort is, és olyan szendvicset kaptunk, ami szinte megszólalt.


"Életünk a bor!" - mondja a Heimann szlogen, és ezt mosolyogva adja is át a látogatóknak apa és fia, hol egymást heccelve, hol pedig dicsérve. Az egész út során itt szabadultak fel a legszebb érzelmek. Kötelező ide elmenni és kötelező Barbárt kóstolni!

Ha belenéztek a videónkba, még Heimann Zoltánt is hallhatjátok dalra fakadni!
Bodri Pincészet és Szőlőbirtok
A Bodrihoz csak vacsorázni tértünk be, pedig ezen a birtokon tó, wellness és luxus apartman is található. Mindenképpen érdemes többnapos tartózkodásra érkezni.


A Mészáros név megkerülhetetlen ha a borvidék kerül szóba. Szekszárd belvárosában, a Mészáros borház szomszédságában, egy borhotel, a Hotel Merops is kapcsolódik hozzájuk, és remek éttermük is van.
Mi most újdonságukat, a pezsgőt is megkóstoltuk.

1993-ban választották meg Vesztergombi Ferencet az Év Borászának. Akkoriban ez a kitüntetés nem csak a borok minőségének szólt, hanem borvidékért, a borvidéken épülő borász közösség érdekében végzett munkának is.
A hagyatékot azóta is eredményesen ápolják, és aktív részesei a turizmus fellendítéséért tett törekvéseknek.
Mi a szűkös menetrendünk miatt Bősz Adrián borait is itt kóstolhattuk meg.

Egy fiatal borászattal zártuk a sort. A Lajvérnál páratlan panoráma, bisztró és szállás is található. És az arculat sokkal modernebb, mint bárhol, ahol előttük jártunk.
Érdekes kontrasztot adott ez, és mi arra jutottunk, hogy a tradíció mellett erre is nagy szükség van, ha a borvidék tartani akarja a lépést belföldön és külföldön egyaránt.
Ekkora bőség mellett ez nem egyszerű feladat!

