HÍREK

Botrány Szentendrén: „Elkeserítő, hogy 2024-ben még mindig előfordul, hogy egy nő vezetői ambícióit csupán úgy lehet értelmezni, hogy az valakinek csak a »lotyója«”

Nem várt izgalmakat hozott egy múzeumigazgatói kinevezés. Diszkrét lotyózás is előkerült, persze csak úgy, hogy aki ezeket a szavakat leírta, elhatárolódott azoktól. De azért biztos, ami biztos, leírta.
Fischer Gábor - szmo.hu
2024. június 29.



A szentendrei közgyűlés június 26-án, a hét szerdáján, egy epikus hosszúságú és bonyolultságú ülés végén egyhangúlag támogatta Borbély-Tardy Anna kinevezését a Ferenczy Múzeumi Centrum élére. A pozícióért szintén versengő Gulyás Gábor, aki a múzeumot már 2015 és 2020 között is vezette, a magyar művészeti élet színe-java által támogatva, nehezen viselte a pályázat kimenetelét. Gulyás Facebookon tett közzé egy igen éles hangvételű bejegyzést,

amiben a kinevezést „csalásnak” bélyegezte, megjegyezve, hogy többek között a korábbi kulturális miniszter, a jelenlegi püspök, Balog Zoltán protezsáltja került pozícióba.

Gulyás bejegyzésében Borbély-Tardy személyét és női mivoltát is sértő megjegyzésekkel illette, kijelentve, hogy

ha az önkormányzat akkor felvállalta volna, hogy „Balog lotyóját” nevezi nevezi ki. Rögtön hozzátette, hogy

az idézett kifejezést nem ő használta, és nem ért vele egyet, de szerinte „az ügy színlelés és játszmák nélküli ismertetéséhez ez is hozzátartozik”.

Borbély-Tardy szintén Facebookon válaszolt, kijelentve, hogy felháborító és elkeserítő, hogy 2024-ben még mindig előfordul, hogy egy nő vezetői ambícióit csupán úgy lehet értelmezni, hogy az valakinek csak a „lotyója” vagy „szeretője” lehet. Hozzátette, hogy azért pályázott az igazgatói székre, mert szereti Szentendrét és a város kultúráját.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Nagy Ervin Magyar Péter ötkertes balhéjáról: Bánom, hogy nem voltam ott
Szerinte ha ott lett volna, akkor valószínűleg nem történik ilyen. Mert nem hagyta volna, hogy elfajuljanak a dolgok.


Nagy Ervin a 444-nek adott interjút, amiben beszélt Magyar Péterrel való kapcsolatáról, a Tisza Párt kilátásairól, valamint arról is, hogy lenne-e kulturális miniszter a jövőben.

A színésztől megkérdezték, hogy ott volt-e az Ötkertben, ahol verekedésbe keveredett Magyar Péter, és végül kidobták.

Nagy Ervin azt mondta, hogy ha ott lett volna, akkor valószínűleg nem történik ilyen.

„Azért nem,

mert talán én hamarabb belépek a konfliktuszónába és akkor biztosan nem fajulnak idáig a dolgok. Tudok békítő rugó lenni, jól moderálom az ilyen helyzeteket. Úgyhogy kicsit bánom, hogy nem voltam ott"

- mondta a lapnak Nagy.

"Talán előbb észreveszem a provokációt, és szerintem – amolyan villámhárítóként - hamarabb léptem volna közbe" - magyarázta a színész.

Nagy úgy fogalmazott, hohy nem ismerik egymást Magyar Péterrel, és valójában csak most barátkoznak.

„Elindítottunk egy üveggolyót és lett belőle egy négyszáz tonnás kőtömb a Hősök terére. Ennek súlya van” – tette hozzá a színész, aki arról is beszélt, hogy szerinte Magyar olyan ritmust diktál, hogy azután csak szalad az ember és megpróbál valahogy csatlakozni.

„Most kezdünk csak olyan dolgokról beszélgetni, amelyekről emberek akkor szoktak, amikor összehaverkodnak.”

- tette hozzá Nagy Ervin.

Nagy úgy véli, hogy Magyar Péter nem fog olyan változáson átmenni, mint Orbán Viktor az elmúlt évtizedekben, de hozzáteszi, hogy nem javasasszony, hogy a jövőbe látna.

Ennek kapcsán azt mondta: „azt gondolom hogy, ha ennek csak apró jeleit is látom, jelezni fogom neki. Ezt tudom felajánlani. Jelenleg ennyit tudok tenni, hogy megmondom neki, ha valamit nem tartok jó iránynak.”

Az interjú végén Nagy Ervinnek feltették azt a kérdést is, hogy lenne-e kulturális miniszter egy Tisza-kormányban, mire a színész azt válaszolja: „Van rá érkezésem”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Kiakadtak a Mathias Corvinus Collegium diákjai Magyar Péter múlt heti Facebook-posztja miatt
Az egyik diák a poszt alatt jelezte, hogy a leírtak nem felelnek meg a valóságnak, és hogy az MCC-ben nincs politikai állásfoglalás.


A Tisza Párt alelnöke saját politikai véleményével együtt, engedély nélkül osztott meg egy fotót a fiatalokról. Az egyik MCC-s diák kommentben kritizálta a politikust, ami miatt végül felfüggesztették a Facebook-fiókját.

Június 17-én Magyar Péter megosztott egy fotót a közösségi oldalán, amin az MCC diákjaival látható a budapesti Liszt Ferenc reptéren. A posztban azt írta:

„az MCC-s diákok szerint is árad a Tisza”.

A kép alatt kommentháború robbant ki, amibe Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is beszállt.

Az MCC-sek úgy érezhették, hogy Magyar Péter tőrbe csalta őket – írja a Mandiner. Az egyik diák a poszt alatt jelezte, hogy a leírtak nem felelnek meg a valóságnak, és hogy az MCC-ben nincs politikai állásfoglalás.

Szerinte Magyar Péter az engedélyük nélkül osztotta meg a képet, és ezzel bebizonyította, hogy bárkit felhasznál politikai céljai érdekében.

A Tisza Párt követői tömegesen jelentették az MCC-s diák Facebook-oldalát, amit végül néhány napra felfüggesztettek. A diák szerint a korlátozást a Magyar Péter posztja alatti hozzászólása miatt kapta, mivel május eleje óta nem írt más véleményt a közösségi oldalra. Az MCC-sek egy brüsszeli nyári egyetemre indultak, így futottak össze a reptéren a szintén Brüsszelbe tartó Magyar Péterrel.

Nem ez az első eset, hogy valakit korlátoztak Magyar Péterrel kapcsolatos kritika miatt. Korábban Ceglédi Zoltán politikai elemző is hasonlóan járt. Ráadásul a Tisza Párt egyik EP-képviselőjének közvetlen összeköttetése van a közösségi oldallal: Dávid Dóra 2020 szeptembere óta dolgozik a Facebookot üzemeltető Meta jogtanácsosaként.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Macron pártja óriásit bukott, a szélsőjobb pedig nagyot tarolt a francia választások első fordulójában
Százával léphetnek vissza a jelöltek, hogy az RN jelöltjeivel csak a legesélyesebb kihívó szálljon szembe. A tét már az, hogy lesz-e abszolút többsége a szélsőjobbnak.


A francia szélsőjobboldali Nemzeti Gyűlés (RN) nagy győzelmet aratott a parlamenti választások első fordulójában, a szavazatok 33,1 százalékát megszerezve. Az Új Népi Front nevű baloldali szövetség 28 százalékos eredményt ért el, az Emmanuel Macron pártja körül szerveződő centrista Ensemble Alliance pedig 20,76 százalékkal a harmadik lett.

„Az a célom, hogy minden francia ember miniszterelnöke legyek”

idézi a BBC azt, amit Jordan Bardella, az RN mindössze 28 éves vezetője mondott. Marének nyilatkozatát. Bardella és Marine Le Pen abszolút többséget akar a Nemzetgyűlésben, amelyhez 289 mandátumra van szükség az 577 fős testületben. Ezt az előrejelzések szerint valószínűleg nem érik el, így is jelentős befolyást szerezhetnek.

„Egyetlen szavazat sem mehet a Nemzeti Gyűlésnek. A tét világos: megakadályozni a Nemzeti Gyűlés abszolút többségét”

– jelentette ki Gabriel Attal miniszterelnök a választás második, most vasárnapra eső fordulójára készülve. A BBC szerint várhatóan százával lépnek majd vissza jelöltek, hogy az RN jelöltjeivel csak a legesélyesebb ellenfél álljon szembe, megakadályozva a szavazatok elaprózódását.

Emmanuel Macron elnök az RN európai választási győzelme után hirdetett választásokat, mondván, a „legfelelősségteljesebb megoldás” így tisztázni az erőviszonyokat. A vasárnapi választási részvétel 66,7 százalékos volt, ami a legmagasabb 1997 óta.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Alakul Orbánék új európai pártszövetsége, máris van egy csatlakozó
A portugál Chega jelezte, hogy csatlakozna „a szuverenista erők” összefogásához. Két EP-képviselőjük van.


Röviddel a vasárnapi bécsi aláírást követően megindult az európai jobboldali pártok csatlakozása a formálódó Patrióták Európáért (Patriots for Europe) szövetséghez. A portugál Chega elnöke bejelentette: része kíván lenni a szuverenista erők összefogásának - közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.

André Ventura az ezzel kapcsolatos sajtónyilatkozatáról szóló videót közösségi oldalára is feltöltötte.

Vasárnap írta alá Bécsben Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, Andrej Babis, a cseh ANO elnöke és Herbert Kickl a Patrióta kiáltványt, amely egy „új politikai szövetséget” kínál fel Európa nemzeteinek valamint szuverenista, patrióta pártjainak.

A csatlakozó pártok az Európai Parlamentben önálló képviselőcsoportot hoznak létre, és az alapítók tervei szerint rövid időn belül a legnagyobb jobboldali EP-frakcióvá válnának - olvasható a közleményben.

A Chegát 2019-ben alapították, és a párt magát nacionalista, konzervatív és perszonalista gyökerűnek vallja. Uniós kérdésekben a Chega euroszkeptikusnak számít, bár alapvetően támogatják a „négy szabadság” eszméjét. Szeretnék elérni, hogy Portugáliának a külügyi és gazdasági kérdésekben több függetlensége legyen Brüsszeltől, és ellenzik az EU kötelező bevándorlási és menekült kvótáját.

A párt

a június 9-i EP-választáson 9,79 százalékos eredménnyel a harmadik helyen végzett Portugáliában, ezzel két mandátumot szereztek meg a 21-ből.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk