HÍREK

Betiltották a 444.hu-t Oroszországban

81 uniós médiumot tiltottak be Oroszországban. Magyarországról egyetlen híroldal került csak fel az orosz külügy listájára.


Közleményt adott ki kedden az orosz külügyminisztérium európai médiumok betiltásáról. Szergej Lavrov tárcája a közleményben bejelenti:

„Válaszlépésként az Európai Unió Tanácsának május 17-i döntésére, amely három orosz médium (RIA Novosztyi, Izvesztyia, Oroszország Hírlap) »minden műsorszórási tevékenységét« megtiltotta, amely döntés június 25-én lép hatályba, az Orosz Föderáció területéről történő hozzáférés korlátozását vezetjük be számos EU-tagállami és közös európai médiaoperátor sajtótermékeire, amelyek rendszeresen hamis információkat terjesztenek a különleges katonai műveletről.”

Az oroszok listájára összesen 81 médium került fel. Ezek rendre a legnagyobb tévécsatornák, rádióadók, híroldalak, bulvárlapok és közszolgálati médiumok. Nemzetközi sajtótermékek is szerepelnek, mint például a Politico.

Akad viszont kivétel is. Luxemburg és Horvátország hiányzik a listáról, noha mindkét ország rendre együtt dönt a többi uniós tagállammal az Oroszországgal kapcsolatos ügyekben. Sokakat meglephet az is, hogy noha az Orbán-kormány külpolitikája jellemzően tiszteletben tartja az orosz érdekeket, egyetlen magyar híroldal mégis felkerült a tiltólistára:

Oroszországban betiltották a 444.hu-t is.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Beszólt Gyurcsánynak, etikai vizsgálat elé néz a DK egyik alapítója
Leel-Őssy Gábor a DK vereségét Waterloohoz, Gyurcsányt pedig Napóleonhoz hasonlította, és azt írta: a pártelnöknek Kötcsére kellene visszavonulnia.
Fotó: Facebook - szmo.hu
2024. június 30.



Etikai vizsgálat előtt áll a DK-alapító Leel-Őssy Gábor, aki Gyurcsány Ferencet bírálta - derül ki a politikus vasárnapi Facebook-bejegyzéséből.

Leel-Őssy a június 9-i önkormányzati választási eredmények óta többször is nyilvánosan bírálta a DK-elnököt a Facebookon. Vasárnap arról számolt be, hogy etikai „hóhérolás” vár rá, de kitart amellett, hogy Gyurcsány Ferencnek vissza kellene vonulnia.

„Tisztelt Elnök úr! Kedves Feri! Ragaszkodom ahhoz, hogy ott legyél az általad el-, és megrendelt Etikai Bizottsági hóhéroláson. Várom, hogy rámutass, melyik mondatom, szavam, vagy betűm nem volt igaz? Ugyanis, Tisztelt Elnök úr, én az igazat mondtam, írtam. Én igazat mondtam, írtam. Reggel, délben, este...”

– szúrt oda megint a pártelnöknek Leel-Őssy a Facebookon.

A DK politikusa először június 10-én támadta Gyurcsányt, amikor a választások eredményéről azt írta: „büntetésünk jogos és megérdemelt”. Egy másik posztjában pedig a DK vereségét Waterloohoz, Gyurcsányt pedig Napóleonhoz hasonlította, és kijelentette, hogy a DK elnökének Kötcsére kellene visszavonulnia.

Gyurcsány Ferenc szerdán egy 43 perces Facebook-videóban jelentette be, hogy nem mond le a DK éléről, és 33 pontban foglalta össze „a DK és az ország helyzetét”.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Kigyulladt a Balatonfüredre tartó vonat, késésekre lehet számítani
A Székesfehérvár-Tapolca vonalon jelentősen hosszabb eljutási időre, kimaradó vagy rövidebb szakaszon közlekedő járatokra is számítani lehet.
Fotó: Facebook - szmo.hu
2024. június 30.



Kigyulladt a Tapolcáról Balatonfüredre tartó vonat. A jármű Révfülöpről indult épp tovább, amikor 15:28-kor egyik kocsija Szepezdfürdő megállóhelyen kigyulladt - írta meg a Blikk.

A cikk szerint a mozdonyvezető eloltotta a tüzet, az utasok nem sérültek meg, ám a forgalom szünetelt Révfülöp és Zánka-Köveskál között, amíg tart a tűzvizsgálat. Az utasokat ezen a szakaszon pótlóbuszok szállították.

A MÁV később közölte, hogy 16:45-re elvontatták a műszaki hibás szerelvényt, így megindult a forgalom Révfülöp és Zánka-Köveskál állomások között. 20-40, esetenként 40-70 perces késésekre lehet számítani vasárnap estig az északi parton.

A Székesfehérvár-Tapolca vonalon jelentősen hosszabb eljutási időre, kimaradó vagy rövidebb szakaszon közlekedő járatokra is számítani lehet.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Macron pártja óriásit bukott, a szélsőjobb pedig nagyot tarolt a francia választások első fordulójában
Százával léphetnek vissza a jelöltek, hogy az RN jelöltjeivel csak a legesélyesebb kihívó szálljon szembe. A tét már az, hogy lesz-e abszolút többsége a szélsőjobbnak.


A francia szélsőjobboldali Nemzeti Gyűlés (RN) nagy győzelmet aratott a parlamenti választások első fordulójában, a szavazatok 33,1 százalékát megszerezve. Az Új Népi Front nevű baloldali szövetség 28 százalékos eredményt ért el, az Emmanuel Macron pártja körül szerveződő centrista Ensemble Alliance pedig 20,76 százalékkal a harmadik lett.

„Az a célom, hogy minden francia ember miniszterelnöke legyek”

idézi a BBC azt, amit Jordan Bardella, az RN mindössze 28 éves vezetője mondott. Marének nyilatkozatát. Bardella és Marine Le Pen abszolút többséget akar a Nemzetgyűlésben, amelyhez 289 mandátumra van szükség az 577 fős testületben. Ezt az előrejelzések szerint valószínűleg nem érik el, így is jelentős befolyást szerezhetnek.

„Egyetlen szavazat sem mehet a Nemzeti Gyűlésnek. A tét világos: megakadályozni a Nemzeti Gyűlés abszolút többségét”

– jelentette ki Gabriel Attal miniszterelnök a választás második, most vasárnapra eső fordulójára készülve. A BBC szerint várhatóan százával lépnek majd vissza jelöltek, hogy az RN jelöltjeivel csak a legesélyesebb ellenfél álljon szembe, megakadályozva a szavazatok elaprózódását.

Emmanuel Macron elnök az RN európai választási győzelme után hirdetett választásokat, mondván, a „legfelelősségteljesebb megoldás” így tisztázni az erőviszonyokat. A vasárnapi választási részvétel 66,7 százalékos volt, ami a legmagasabb 1997 óta.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Nem elég a fullasztó hőség, durva viharokra is figyelmeztetnek hétfőn
Hőség és lehűlés miatt is kiadtak másodfokú figyelmeztetést. Az időjárás minden arcát megmutatja hétfőn.


Nem lesz egyhangú a hétfői időjárás a met.hu szerint: a meteorológusok

délkeleten a magas hőség miatt adtak ki néhol másodfokú figyelmeztetést is, délnyugaton és északkeleten pedig durva viharok miatt.

Az ország középső részein inkább csak kisebb záporokra kell számítani, miközben a meteorológusok szerint tűző nap és vastag felhők váltják majd egymást. Ahová éppen egy zápor, vagy zivatar érkezik, ott erős széllökésekre is számítani kell.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 33 fok között várható, délkeleten lesz a melegebb, a nyugati határnál a hűvösebb az idő. Késő este 18 és 25 fok között alakul a hőmérséklet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk