HÍREK

„Az orosz elnök gyilkos” – Gyurcsány Ferenc kiakadt Navalnij halálhíre után

„Putyin megölte ellenfelét, az orosz ellenzék vezetőjét, Alekszej Navalnijt.” Ezt írta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, amikor Facebook-posztban reagált Navalnij halálhírére.


Ahogy már beszámoltunk róla, 47 éves korában, a börtönben vesztette életét Alekszej Navalnij. Az orosz szövetségi büntetésvégrehajtás tájékoztatása szerint egy séta után lett rosszul, majd elvesztette az eszméletét és meghalt. Navalnij 2021 januárja óta volt börtönben, mostanáig az egyik legpokolibb intézményben, a szibériai Harp falu IK-3 elnevezésű fogolytelepén tartották fogva. Büntetési tétele 30 és fél év volt, ez a szám még növekedhetett volna, mert a hatóságok újabb eljárást akartak ellene indítani terrorizmus vádjával.

A történtekre kemény hangú posztban reagált Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke a Facebookon azt írta, „Putyin megölte ellenfelét, az orosz ellenzék vezetőjét, Alekszej Navalnijt. Az orosz elnök gyilkos”.

„Tudom, hogy milyen egy emberrel kezet fogni, tárgyalni, vele ebédelni, lakásomban fogadni, egy emberrel, aki később gyilkossá lett.

Mikor a szemembe nézett, akkor legfeljebb a ravaszság fényét, nem pedig a bűn sötétjét láttam. Nem hiszem, hogy mindig gyilkos volt.

Mi tette azzá? Nem a személyes hatalom őrülete, szerintem. Hanem az, hogy elhitette önmagával, az ő Oroszország anyácskájáért, ölni nemcsak szabad, de kell is. Akár oroszt is. Oroszt is, ha szembeszegül az elnökkel, mert az elnök hitének, meggyőződésének elutasítása felség- és hazaárulás” – fogalmazott Gyurcsány

A korábbi magyar miniszterelnök mártírnak nevezve Navalnijt. Posztját azzal zárja, hogy

„ha tudni akarjátok, hogy milyen egy gyilkos barátjának lenni, kérdezzétek meg a magyar kormányfőt!"

via ATV

 

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Beszólt Gyurcsánynak, etikai vizsgálat elé néz a DK egyik alapítója
Leel-Őssy Gábor a DK vereségét Waterloohoz, Gyurcsányt pedig Napóleonhoz hasonlította, és azt írta: a pártelnöknek Kötcsére kellene visszavonulnia.
Fotó: Facebook - szmo.hu
2024. június 30.



Etikai vizsgálat előtt áll a DK-alapító Leel-Őssy Gábor, aki Gyurcsány Ferencet bírálta - derül ki a politikus vasárnapi Facebook-bejegyzéséből.

Leel-Őssy a június 9-i önkormányzati választási eredmények óta többször is nyilvánosan bírálta a DK-elnököt a Facebookon. Vasárnap arról számolt be, hogy etikai „hóhérolás” vár rá, de kitart amellett, hogy Gyurcsány Ferencnek vissza kellene vonulnia.

„Tisztelt Elnök úr! Kedves Feri! Ragaszkodom ahhoz, hogy ott legyél az általad el-, és megrendelt Etikai Bizottsági hóhéroláson. Várom, hogy rámutass, melyik mondatom, szavam, vagy betűm nem volt igaz? Ugyanis, Tisztelt Elnök úr, én az igazat mondtam, írtam. Én igazat mondtam, írtam. Reggel, délben, este...”

– szúrt oda megint a pártelnöknek Leel-Őssy a Facebookon.

A DK politikusa először június 10-én támadta Gyurcsányt, amikor a választások eredményéről azt írta: „büntetésünk jogos és megérdemelt”. Egy másik posztjában pedig a DK vereségét Waterloohoz, Gyurcsányt pedig Napóleonhoz hasonlította, és kijelentette, hogy a DK elnökének Kötcsére kellene visszavonulnia.

Gyurcsány Ferenc szerdán egy 43 perces Facebook-videóban jelentette be, hogy nem mond le a DK éléről, és 33 pontban foglalta össze „a DK és az ország helyzetét”.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
HÍREK
A Rovatból
Kigyulladt a Balatonfüredre tartó vonat, késésekre lehet számítani
A Székesfehérvár-Tapolca vonalon jelentősen hosszabb eljutási időre, kimaradó vagy rövidebb szakaszon közlekedő járatokra is számítani lehet.
Fotó: Facebook - szmo.hu
2024. június 30.



Kigyulladt a Tapolcáról Balatonfüredre tartó vonat. A jármű Révfülöpről indult épp tovább, amikor 15:28-kor egyik kocsija Szepezdfürdő megállóhelyen kigyulladt - írta meg a Blikk.

A cikk szerint a mozdonyvezető eloltotta a tüzet, az utasok nem sérültek meg, ám a forgalom szünetelt Révfülöp és Zánka-Köveskál között, amíg tart a tűzvizsgálat. Az utasokat ezen a szakaszon pótlóbuszok szállították.

A MÁV később közölte, hogy 16:45-re elvontatták a műszaki hibás szerelvényt, így megindult a forgalom Révfülöp és Zánka-Köveskál állomások között. 20-40, esetenként 40-70 perces késésekre lehet számítani vasárnap estig az északi parton.

A Székesfehérvár-Tapolca vonalon jelentősen hosszabb eljutási időre, kimaradó vagy rövidebb szakaszon közlekedő járatokra is számítani lehet.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
Nem elég a fullasztó hőség, durva viharokra is figyelmeztetnek hétfőn
Hőség és lehűlés miatt is kiadtak másodfokú figyelmeztetést. Az időjárás minden arcát megmutatja hétfőn.


Nem lesz egyhangú a hétfői időjárás a met.hu szerint: a meteorológusok

délkeleten a magas hőség miatt adtak ki néhol másodfokú figyelmeztetést is, délnyugaton és északkeleten pedig durva viharok miatt.

Az ország középső részein inkább csak kisebb záporokra kell számítani, miközben a meteorológusok szerint tűző nap és vastag felhők váltják majd egymást. Ahová éppen egy zápor, vagy zivatar érkezik, ott erős széllökésekre is számítani kell.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 33 fok között várható, délkeleten lesz a melegebb, a nyugati határnál a hűvösebb az idő. Késő este 18 és 25 fok között alakul a hőmérséklet.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Vitézy Dávid nem adja fel: alkotmányjogi panaszt nyújtott be a választási eredmény miatt
Vitézy azt kéri, hogy a Kúria döntését nyilvánítsák alaptörvény-ellenesnek és semmisítsék meg.


Vitézy Dávid, korábbi főpolgármester-jelölt, alkotmányjogi panaszt nyújtott be a június 9-ei önkormányzati választás eredménye miatt – írja a Telex. Az Alkotmánybíróság honlapján található 17 oldalas dokumentumban Vitézy azt kéri, hogy a Kúria korábbi döntését nyilvánítsák alaptörvény-ellenesnek és semmisítsék meg azt.

„Az Alkotmánybíróság az alkotmányjogi panasz befogadásáról választási ügyben az Alkotmánybírósághoz érkezéstől számított három munkanapon belül dönt. Ez a határidő még nem telt le, a panasz befogadásáról nem döntöttek, ezért az ügy egyelőre nincs érdemben az AB előtt – ezért sem kommunikáltam azon túl, amit korábban már megtettem”

– írta a Telexnek Vitézy. A korábbi főpolgármester-jelölt azt írta, azért nyújtotta be az alkotmányjogi panaszt, mert minden rendelkezésre álló jogorvoslati eszközt kihasznál, ennek utolsó eszköze a panasz.

Érdekesség, hogy Vitézy nem posztolt a panaszról a Facebook-oldalán, ahogy hasonló lépések esetében szokott, és közleményt sem adott ki. Vasárnap délelőtt azt válaszolta, hogy szerdai Facebook-posztjában már jelezte, hogy fenntartja az alkotmányjogi panasz lehetőségét.

A választáson Karácsony Gergely néhány száz szavazattal győzte le Vitézyt, aki az LMP jelöltje volt, de Szentkirályi Alexandra visszalépése után a Fidesz is támogatta. Az érvénytelen szavazatok újraszámlálása után a különbség 41 szavazatra csökkent.

Karácsony Gergely június 17-én nyújtotta be kérelmét a Kúriához, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését kérte. A Kúria június 26-án elutasította a kérelmet, amire Karácsony a Facebookon azt írta:

„a következő öt évben is én leszek Budapest főpolgármestere. Természetesen elfogadom a független magyar bíróság döntését.”

A Kúria szerdán helyben hagyta a Nemzeti Választási Bizottság döntését, így nem lesz megismételt főpolgármester-választás Budapesten. Vitézy Dávid IV. és VII. kerületi választás megismétlését kérő fellebbezését is elutasították.

Vitézy június 12-én jelentette be, hogy megfellebbezi a választási eredményt, két fő érvre hivatkozva:

  • Szerinte nem volt egységes eljárásrend Szentkirályi Alexandra neve lehúzására a szavazólapokról, így volt olyan kerület, ahol alig láthatóan húzták ki a nevét.
  • Sok érvényes szavazatot nyilváníthattak érvénytelenné.
  • Vitézy alkotmányjogi panaszában is megemlíti a vékony kihúzás problémáját, amit az NVI kézikönyvének hibájának tart, mivel nem tisztázta egyértelműen, hogy mi a teendő, ha az egyik jelölt visszalép.

    Link másolása
    KÖVESS MINKET:

    Ajánljuk