HÍREK
A Rovatból

Az Apple Pay tovább csapolja téves levonásokkal a magyarok bankszámláit – ez lehet a megoldás

A pénzügyi szakértő szerint érdemes óvintézkedéseket tenni, amíg a helyzet meg nem oldódik. Azok lehetnek főképp veszélyben, akik a rendszerben elmentették a kártyaadatokat.


Szerda este meghibásodott az Apple Pay, és a magyar felhasználóktól tömegesen kezdett el levonni indokolatlan összegeket. Akadt olyan, akitől csak pár száz forintot vont le a rendszer, a rekordot azonban az a felhasználó tartja, akit 5 perc alatt 74 tranzakcióval félmillió forinttól szabadított meg az Apple.

Az Index olvasói pénteken azt jelentették, hogy a probléma még mindig nem oldódott meg, és az Apple fizetési rendszere továbbra is önálló életét él. A vállalat szerint aggodalomra semmi ok, már dolgoznak a technikai probléma kijavításán, és minden károsultnak visszajár a jóvá nem hagyott tranzakciók összege. Már meg is kezdték a tévesen levont összegek visszatérítését.

A kellemetlen helyzetre van megoldás, mondta a lapnak Gergely Péter pénzügyi szakértő. A BiztosDöntés.hu alapítója egyúttal elmondta, hogy tizenöt éve használ Apple-eszközöket, de ilyen mértékű technikai malőrt még sohasem tapasztalt.

„A globális techcégnek fontos a fogyasztói bizalom, ezért biztos vagyok benne, hogy mindenkinek visszatérítik az indokolatlanul levont összeget; kérdés, hogy ez mikor történik meg” – nyugtatta a felhasználókat a szakértő.

Amíg a helyzet meg nem oldódik, Gergely szerint érdemes óvintézkedéseket tenni különösen azoknak, akik elmentették a kártyaadatokat a rendszerben:

„A napi limitet érdemes vásárlási szokásainkhoz igazítva 20–50 ezer forintban korlátozni még a személyes vásárlásoknál is, azonban az a legbiztonságosabb, ha ezt nullára állítjuk be, és közvetlenül az általunk indított tranzakció előtt az adott összegre megemelni, ez mindössze másodpercig tart.”

Szerinte most nem érdemes a bankokat személyesen vagy telefonon keresni, ugyanis a hiba tőlük független, a vonalak a helyzetből adódóan túlterheltek.

„A mobilbankon keresztül vagy a pénzintézet honlapján a robotasszisztensnek írt üzenettel egyszerűbb jelezni a problémát, ami azért is fontos, mert ha a leemelt összeg miatt negatív egyenleg keletkezik a hitelkártyán, a rajtunk kívül álló okok miatt ne számolják fel később a kamatokat” – tette hozzá Gergely Péter.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Friss hírek érkeztek Robert Fico állapotáról: maradandó károsodást szenvedett a szlovák miniszterelnök
Másfél hónappal ezelőtt a kormányfő ellen merényletet követtek el: több lövés érte, életmentő műtétet kellett végrehajtani rajta. Azóta már elhagyhatta a kórházat, de állapota továbbra is kiszámíthatatlan.


Maradandó mozgásszervi károsodást szenvedett Robert Fico (Smer) szlovák kormányfő az ellene elkövetett merényletkísérlet miatt – mondta Robert Kaliňák (Smer) miniszterelnök-helyettes az RTVS O 5 minút 12 című vasárnapi műsorában.

A miniszterelnök-helyettes arra is utalt, hogy Fico hasával is gondok vannak.

„Egy hasi lőtt seb után ezek a szervek már nem úgy működnek, mint 17 vagy 30 évesen”

– mondta Kaliňák azzal, hogy a kormányfő egészségügyi állapota továbbra is „kiszámíthatatlan”.

Fico a május 15-i merénylet után már otthon lábadozik. A kormányfő nemrég azt nyilatkozta, hogy június és július fordulóján szeretne visszatérni dolgozni. Kaliňák elmondása szerint Fico már részt vett a múlt heti brüsszeli EU-csúcs előkészületeiben is.

(via Denník N)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
Magyar Péter Orbánék új pártszövetségéről: Olyan ez, mint amikor egyik klubba sem hívnak meg, ezért sértődötten alapítasz egy sajátot
A magyar kormányfő vasárnap jelentette be az új szövetséget Andrej Babissal és az Osztrák Szabadságpárt elnökével. Magyar reméli, hogy az alapító dokumentum aláírásakor senkinek nem esett baja „a szörnyen veszélyes Bécsben”.


Egy új jobboldali európai pártszövetség létrehozását jelentette be Orbán Viktor vasárnap Bécsben Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel és az ANO vezetőjével, illetve Herbert Kicklel, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével.

„Történelmi nap a mai, az Európai Parlament július 16-i strasbourgi alakuló ülésén bemutatjuk a csoportot, amely három pártból és azok képviselőiből áll, és amely politikai korszakváltást kíván indítani Európában. Az új korszak a szabadság, a szuverenitás, a béke, a jólét és az értékek korszaka lesz" - mondta Kickl a három politikus közös sajtótájékoztatóján. Azt is hozzátette, hogy más pártokat is várnak, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsák Európa jövőjét.

A hírre Magyar Péter is reagált vasárnap a Facebook-oldalán.

„A Liberális Internacionálé, majd az Európai Néppárt egykori alelnöke, Orbán Viktor ma »nagy« bejelentést tett.

Miután minden európai frakció elutasította a Fidesz felvételét, ma a miniszterelnök elmondta, hogy rajta kívül minden európai politikus Európa ellen dolgozik, ezért egy új pártszövetséget hoz létre. Van itt minden: szélsőjobb, magyar ellenes politikus, liberális szédelgő és virtigli szocialista. De hát, ők mások, ők szuverenisták és ők meg fogják változtatni az európai történelmet.

Hogy mi köti össze a “patriótákat”? Állítólag az illegális migráció megfékezése. Vajon Orbán Viktor beszámolt az új szövetségeseinek a 2000 emberkereskedő szabadon bocsátásáról, a letelepedési kötvényekről és a több tízezer gazdasági migráns behozataláról? Olyan ez, mint amikor egyik klubba sem hívnak meg, ezért sértődötten alapítasz egy sajátot és rögtön azt bizonygatod, hogy a tiéd az igazi, tiéd a legnagyobb, tiéd az egyetlen.”

A Tisza Párt alelnöke még azt is megjegyezte: reméli, hogy senkinek nem esett bántódása az alapító dokumentum aláírásakor „a szörnyen veszélyes Bécsben”.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Beszólt Gyurcsánynak, etikai vizsgálat elé néz a DK egyik alapítója
Leel-Őssy Gábor a DK vereségét Waterloohoz, Gyurcsányt pedig Napóleonhoz hasonlította, és azt írta: a pártelnöknek Kötcsére kellene visszavonulnia.
Fotó: Facebook - szmo.hu
2024. június 30.



Etikai vizsgálat előtt áll a DK-alapító Leel-Őssy Gábor, aki Gyurcsány Ferencet bírálta - derül ki a politikus vasárnapi Facebook-bejegyzéséből.

Leel-Őssy a június 9-i önkormányzati választási eredmények óta többször is nyilvánosan bírálta a DK-elnököt a Facebookon. Vasárnap arról számolt be, hogy etikai „hóhérolás” vár rá, de kitart amellett, hogy Gyurcsány Ferencnek vissza kellene vonulnia.

„Tisztelt Elnök úr! Kedves Feri! Ragaszkodom ahhoz, hogy ott legyél az általad el-, és megrendelt Etikai Bizottsági hóhéroláson. Várom, hogy rámutass, melyik mondatom, szavam, vagy betűm nem volt igaz? Ugyanis, Tisztelt Elnök úr, én az igazat mondtam, írtam. Én igazat mondtam, írtam. Reggel, délben, este...”

– szúrt oda megint a pártelnöknek Leel-Őssy a Facebookon.

A DK politikusa először június 10-én támadta Gyurcsányt, amikor a választások eredményéről azt írta: „büntetésünk jogos és megérdemelt”. Egy másik posztjában pedig a DK vereségét Waterloohoz, Gyurcsányt pedig Napóleonhoz hasonlította, és kijelentette, hogy a DK elnökének Kötcsére kellene visszavonulnia.

Gyurcsány Ferenc szerdán egy 43 perces Facebook-videóban jelentette be, hogy nem mond le a DK éléről, és 33 pontban foglalta össze „a DK és az ország helyzetét”.

Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Kigyulladt a Balatonfüredre tartó vonat, késésekre lehet számítani
A Székesfehérvár-Tapolca vonalon jelentősen hosszabb eljutási időre, kimaradó vagy rövidebb szakaszon közlekedő járatokra is számítani lehet.
Fotó: Facebook - szmo.hu
2024. június 30.



Kigyulladt a Tapolcáról Balatonfüredre tartó vonat. A jármű Révfülöpről indult épp tovább, amikor 15:28-kor egyik kocsija Szepezdfürdő megállóhelyen kigyulladt - írta meg a Blikk.

A cikk szerint a mozdonyvezető eloltotta a tüzet, az utasok nem sérültek meg, ám a forgalom szünetelt Révfülöp és Zánka-Köveskál között, amíg tart a tűzvizsgálat. Az utasokat ezen a szakaszon pótlóbuszok szállították.

A MÁV később közölte, hogy 16:45-re elvontatták a műszaki hibás szerelvényt, így megindult a forgalom Révfülöp és Zánka-Köveskál állomások között. 20-40, esetenként 40-70 perces késésekre lehet számítani vasárnap estig az északi parton.

A Székesfehérvár-Tapolca vonalon jelentősen hosszabb eljutási időre, kimaradó vagy rövidebb szakaszon közlekedő járatokra is számítani lehet.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk