"A szívemmel éreztem, hogy menni fog" – a Free pékség sajtos rúdjaiért Kanadából is eljönnek
Emlékszem, gyerekkoromban egyetlen egy ismerősöm volt csak, aki gluténérzékenységtől szenvedett, laktóz-intoleranciával küzdő nem volt egy sem. Most már minden második ember körülöttem legalább az egyikkel kénytelen együtt élni, van egy-kettő, aki sajnos mindkettővel.
Anno az iskolában tízóraira huszonhetedmagammal kiflit kaptam egy doboz tejjel (ha épp én voltam a leggyorsabb, akár a pár darab kakaó egyikét is el tudtam ragadni néha). Ma ez már majdnem elképzelhetetlen lenne, olyan gyors növekedést mutat azoknak a száma, akik valamilyen érzékenység következtében nem ehetnek meg akármit.
Azok, akiknél „csak” annyi a probléma, hogy a szervezetükben leállt a laktáztermelés,
még viszonylag könnyebb dolguk van,
mert ezen laktázenzimet tartalmazó tablettával könnyen és pillanatokon belül lehet segíteni minden tejtermék fogyasztása előtt, illetve pont emiatt a laktózmentes tej előállítása is egyszerű, rengeteg bolt polcain található egyre több laktózmentes termék.
Ha már tejfehérje-allergiáról, gluténérzékenységről beszélünk, ott már bonyolultabb és drágább is a megoldás, viszont tapasztalataim szerint, aki a fent említett érzékenységek legalább egyikével él, elég gyorsan rutinos lesz a boltok polcai közötti céltudatos útvonal kiépítésében, hogy mit ehet, és azt hol találja meg.
Viszont az életük akkor is megvonásokkal és szigorú étkezési szabályok, diéták betartásával telik, állandó otthoni sütés, főzés és az azt megelőző gondos tervezések után ehetnek csak nyugodtan. Tízóraira elképzelhetetlen volt sokak számára, hogy beugorjanak valahová egy gőzölgő kakaós csigáért, vagy, ha se idejük, se kedvük, kenyérsütés nélkül is ehessenek szendvicset.
Ezt az űrt töltötte be Budapesten a Free - a Gluténmentes Pékség.



Egy pesti és egy budai üzlet dolgozói hajnalok hajnalán kelnek és gyúrnak, kevernek, sütnek azért, hogy azok se maradjanak ki a pékség kínálta örömökből, akiknél kialakult valamilyen érzékenység, és azt hitték, többé nem ehetnek pékárut nyugiban.
A Free most áprilisban ünnepelte második szülinapját, és egyre bővülő kínálatukkal köti magához a vásárlók szívét és ízlelőbimbóit.
A Free üzletei és kínálata
Jómagam nem vagyok érzékeny semmiféle ételre, mégis erős függésben létezem az ottani termékek többségétől, pedig ez előtt a hely előtt, nekem a gluténmentes kenyér és sütemény fogalma egyenlő volt a rossz ízzel. Itt viszont semmiféle kockázatot nem vállalok, ha új terméket kóstolok meg, mert a Free két év alatt elérte, hogy a neve garancia legyen a jó ízekre és kiváló minőségre.
Míg a Fény utcai üzletükben sós és édes ropogtatnivalók mellett kenyeret, zsömlét találunk, addig a Dob utca ezeken felül egyéb meglepetésekkel is szolgál. Minden hétköznap ebédmenü várja az odalátogatókat, napról napra más és más zöldséges piték és levesek társaságában, sőt, ha valaki követi őket valamely közösségi oldalon, értesülhet az újdonságokról is, ahogy az velem is történt. Most nyáron például a hosszabb nyitva tartás mellé pizzát és gluténmentes söröket is felvettek az ét- és itallapra.


Mivel mára már nekem is sok ételérzékeny barátom van, tudom mit jelent nekik ez a pékség. Míg minket a ma már fogalomnak számító "kétszázforintos pizza" mentett ki az éhség éles karmai közül a pesti éjszakában, és minden átmulatott hajnal előtt be tudtunk belőle nyomni egy-két szelettel, hogy tovább bírjuk az iramot, nekik ez elképzelhetetlen volt elég sokáig. Szerencsére, a most egy éves szülinapját ünneplő Dob utcai üzlet a bulinegyed közepén, már a gluténérzékeny fiatalokra is gondolt, hogy ebben se szenvedjenek hiányt.
De mégis ki lehet a Free kitalálója? Ki lehet a személy az ötlet mögött? Ki az, akinek hálát adhatunk a sajtos rúdért? (Aki nem érti miért emlegetem a sajtos rudat, kóstolja meg bátran, és rögtön világos lesz számára, miért rajonganak ezért a pékáruért sokan úgy, hogy poszteren is szívesen kitennék a képét a falra, akárcsak egy tini a kedvenc énekesét.)
A Free megálmodóját, Papócsi-Réthy Katalint kérdeztem ötletéről és annak megvalósításról.
– Régóta tervezted a Free nyitását, vagy egyszer csak megfogant benned a gondolat?
– Egyáltalán nem terveztem, csak egy dolgot vizionáltam nagyon erősen, megadni az élményt a gluténérzékeny kislányomnak, hogy kitárom egy pékség ajtaját és azt mondom, „tessék, válassz bármit”.

– A Free megismerése előtt sosem hallottam glutén- és laktózmentes pékségről. Magyarországon vagy máshol, láttál e példát hasonló koncepciójú üzletre, mielőtt megnyitottál, vagy saját magad alakítottál ki mindent az alapoktól?
– Igen, mindent az alapoktól. Léteztek allergiaboltok, ahol helyben sütnek pékárut, de a pékség élményét szerettem volna megadni ezeknek az embereknek.
– Honnan sejtetted, hogy Magyarországon szükség lehet egy ilyen üzletre?
– Mert nem volt még ilyen! A szívemmel éreztem, hogy menni fog.
– Mi inspirál téged a munkádban és abban, hogy folyton bővülő és ünnepekhez igazodó termékeket állítsatok elő nap mint nap?
– Az, hogy érintett édesanya vagyok, továbbá én is tojás és rozsallergiával élek, úgyhogy száz százalékban tudok azonosulni egy ételallergiás vagy egy gluténérzékeny ember kirekesztettségének érzetével. Élményt próbálunk adni nap mint nap az embereknek.
– Sok külföldi is megfordul nálatok. Volt olyan, aki ajánlásból érkezett?
– Igen! Egyre több külföldi közösségi médiacsoport ajánl minket, „szájról-szájra” terjedünk külföldön is. Hihetetlen, de volt aki Kanadából céltudatosan jött hozzánk, amikor Budapesten töltött néhány napot.
– Melyik termékre vagy a legbüszkébb?
– A sajtos rúd és a magos cipó a két sláger termék. A sajtos rúd a Forbes vaktesztjén népszerűbb volt a kóstolók körében mint a „hagyományos” búzalisztes sajtos rudak.


– Jelenleg a Fény és a Dob utcában található két üzlet. Esetleg van tervben egy harmadik budapesti, vagy netán szeretnél vidékre is terjeszkedni?
– Most egy kis háttérüzem kialakításán dolgozunk.
– Aki nem küzd semmiféle érzékenységgel, szerinted ő is kap valami pluszt a Freetől, amit egy átlagos pékségben nem?
– Mindenképp! Adalékmentes, friss, kézműves pékárut, mellesleg gluténmentesen. A Free egy életforma.