HÍREK
A Rovatból

A szamárköhögéses járványügyes maszk nélkül végzett ellenőrzést a gyermekszívsebészeten

A hivatalnok többszöri kérésre sem viselte megfelelően a maszkot, csak rövid időre tette fel, majd újra és újra lehúzta, mondván, hogy fullad.


Egy szamárköhögéssel fertőzött hivatalnok maszk nélkül végzett járványügyi ellenőrzést hétfőn a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet (GOKVI) gyermekkardiológiai intenzív osztályán. Két nap múlva jelentette, hogy beteg, szamárköhögéssel kezelik – írj a Népszava.

A beteg ellenőr a gyermekszívsebészet után a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai gyermekklinikáját is felkereste, de ott betegekkel nem találkozott, csak egy irodában járt. Mindkét intézményben megtették a járványmegelőző intézkedéseket: keresik, kikkel került kapcsolatba a beteg hivatalnok, oltásokat rendeltek, és elkülönítették azokat a gyerekeket, akik esetleg megfertőződhettek.

A GOKVI gyermekkardiológiai intenzív részlegén, ahol a hivatalnok maszk nélkül tartózkodott, szívsebészeti beavatkozásra váró, illetve a műtéten már átesett újszülötteket kezelnek.

Csütörtökön értesültek arról, hogy az ellenőr fertőzőbeteg volt. Az érintett csecsemők immunrendszere még kialakulatlan, és szamárköhögés elleni oltást is csak két hónapos korban kapnak először, így a gyerekek gyakorlatilag védtelenek voltak.

A Népszava információi szerint a hivatalnok többszöri kérésre sem viselte megfelelően a maszkot, csak rövid időre tette fel, majd újra és újra lehúzta, mondván, hogy fullad.

A GOKVI kommunikációs osztálya megerősítette az információt, és közölték, hogy megtették a szakmai protokolloknak megfelelő intézkedéseket. A Népszavának nyilatkozó infektológus azt mondta, hogy a szamárköhögés rendkívül fertőző, a fogékonysági indexe 90 százalékos. A fertőzés ellen 2-3-4 hónapos korban adják az alapvédettséghez szükséges oltást, amit később többször is megismételnek. Az infektológus hozzátette, hogy a betegség csecsemőkorban súlyos lehet, magas lázzal és köhögési rohamokkal jár, amelyek légzésleállást és tartós károsodást okozhatnak.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
Kiakadtak a Mathias Corvinus Collegium diákjai Magyar Péter múlt heti Facebook-posztja miatt
Az egyik diák a poszt alatt jelezte, hogy a leírtak nem felelnek meg a valóságnak, és hogy az MCC-ben nincs politikai állásfoglalás.


A Tisza Párt alelnöke saját politikai véleményével együtt, engedély nélkül osztott meg egy fotót a fiatalokról. Az egyik MCC-s diák kommentben kritizálta a politikust, ami miatt végül felfüggesztették a Facebook-fiókját.

Június 17-én Magyar Péter megosztott egy fotót a közösségi oldalán, amin az MCC diákjaival látható a budapesti Liszt Ferenc reptéren. A posztban azt írta:

„az MCC-s diákok szerint is árad a Tisza”.

A kép alatt kommentháború robbant ki, amibe Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is beszállt.

Az MCC-sek úgy érezhették, hogy Magyar Péter tőrbe csalta őket – írja a Mandiner. Az egyik diák a poszt alatt jelezte, hogy a leírtak nem felelnek meg a valóságnak, és hogy az MCC-ben nincs politikai állásfoglalás.

Szerinte Magyar Péter az engedélyük nélkül osztotta meg a képet, és ezzel bebizonyította, hogy bárkit felhasznál politikai céljai érdekében.

A Tisza Párt követői tömegesen jelentették az MCC-s diák Facebook-oldalát, amit végül néhány napra felfüggesztettek. A diák szerint a korlátozást a Magyar Péter posztja alatti hozzászólása miatt kapta, mivel május eleje óta nem írt más véleményt a közösségi oldalra. Az MCC-sek egy brüsszeli nyári egyetemre indultak, így futottak össze a reptéren a szintén Brüsszelbe tartó Magyar Péterrel.

Nem ez az első eset, hogy valakit korlátoztak Magyar Péterrel kapcsolatos kritika miatt. Korábban Ceglédi Zoltán politikai elemző is hasonlóan járt. Ráadásul a Tisza Párt egyik EP-képviselőjének közvetlen összeköttetése van a közösségi oldallal: Dávid Dóra 2020 szeptembere óta dolgozik a Facebookot üzemeltető Meta jogtanácsosaként.

Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Magyar Péter meghirdette: Július 6-án lezárjuk ezt a rendkívüli négy hónapot, együtt elindítunk egy új korszakot
A TISZA Párt politikusa közölte, hogy hatszázan személyesen is részt vehetnek az eseményen, de a többi érdeklődő is követni tudja majd, hogy mi történik.


Magyar Péter a közösségi oldalán jelentette be a következő találkozó időpontját. Azt írta:

"Rendszerváltás - lépésről lépésre

Július 6-án 15.00 órakor lezárjuk ezt a rendkívüli négy hónapot. Összefoglaljuk az elmúlt időszak legfontosabb pillanatait, eredményeit és tanulságait.

Együtt elindítunk egy új korszakot, meghatározzuk a következő időszak céljait és mérföldköveit. A feladat sok, az idő kevés, mindenkire szükségünk van, hogy leváltsuk ezt a rendszert! Itt az idő, hogy mi magyarok összefogjunk! A rendszerváltás csak Veletek sikerülhet!

A rendszerváltó tagsággal rendelkezők meghívást kapnak (emailben) az élő eseményre is, és közülük 600 fő személyesen is részt tud venni az új korszak első rendezvényén. Mindenki más online követheti az eseményt itt a FB-on m, vagy a Youtube csatornámon" - írta.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Asztaloscéget alapított Varga Judit és a párja, Windisch László
A volt miniszter és az Állami Számvevőszék elnöke június 21-én jegyeztette be a Picidae Famíves Kft.-t, melynek fő tevékenysége az „egyéb bútor gyártása”.


Bútorgyártásba vághat bele Varga Judit és párja Windisch László. A cég már megvan hozzá - írja a Telex.

A volt miniszter és az Állami Számvevőszék elnöke június 21-én jegyeztette be a Picidae Famíves Kft.-t, melynek fő tevékenysége az „egyéb bútor gyártása”, a jegyzett tőkéje pedig 5 millió forint.

Varga Judit párjának négy éve megvan már az asztalos végzettsége. A volt igazaságügyi miniszter is beiratkozott egy képzésre - erről még Hajdú Péter műsorában beszélt. Akkor úgy élte, hogy sok ismerőse lett hasonlóan sikeres, miközben előzőleg "fehérgalléros munkát" végeztek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


HÍREK
A Rovatból
Négymillió forintot kaptak a rúdtáncosok Rogán Antal minisztériumától
A tárca tavaly hasonló összeget adott nekik. Indoklásuk szerint azért, mert elősegítik a sportág népszerűsítését, közösségi eseményeket szerveznek, és az egészséges életmódot is támogatják.


Négymillió forintos támogatást kapott egy rúdtánc-egyesület Rogán Antal minisztériumától - írta meg a Telex. A Dollhouse nevű egyesület egy éve is kapott egy azonos összeget a Miniszterelnöki Kabinetirodától.

A rúdtánc tanulására volt lehetőség a próbateremben, hanem a Luppa-tónál, sőt a Maldív-szigeteken is.

Az RTL Híradónak nyilatkozó sportközgazdász szerint a rúdtánc még "gyerekcipőben jár" idehaza, így ez a támogatás komoly összegnek számít. Szabados Gábor szerint az ilyen döntéseknél általában a személyes kapcsolatok szoktak dönteni.

A Telex cikke szerint az egyesület vezetője, Markó Ágnes korábban a Fidesz parlamanti frakciójának munkatársa volt. Ő volt az, aki szerződött a Pesti srácok korábbi kiadójával 2014-ben. Az RTL megkeresésére azt írta, hogy a Dollhouse volt az első rúdtánc iskolája.

Azért fordultak Rogán Antalékhoz, mert a sportegyesületeket ott támogatják

- közölte. A támogatásból pedig versenyekre, eszközökre és működésre költenek. A tárca pedig azt közölte, hogy azért támogatták a rúdtáncot, mert elősegíti a sportág népszerűsítését, közösségi eseményeket szerveznek, és az egészséges életmódot is népszerűsítik.

VIDEÓ: Az RTL Híradó beszámolója


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk