UTAZZ
A Rovatból

A magyar város, amelynek saját márkája, saját pénze és struccfarmja is van

A hagyományokat felélesztő Hajdúnánáson helyben termelt, díjnyertes bioélelmiszert vehetnek a piacon, vagy szuvidált húst készíthetnek a háziasszonyok.


Az Alföld északi peremén, a Hajdúságban, Debrecen és Nyíregyháza szomszédságában található Hajdúnánás. A 17 ezres mezőváros büszke a múltjára, a hagyományokat őrizve igyekszik vonzó és dinamikus településként úgy fejlődni, hogy az itt élők jól érezzék magukat.

A helyiek sokféle sikeres kezdeményezéssel büszkélkedhetnek, ennek köszönhetően ma már egyre többen ismerik meg a település termékeit. Sok turista látogat ide, hogy megkóstolja a helyi finomságokat, megnézze a struccfarmot vagy a Bocskai Koronát.

hajdunanas_okolicsanyi (10)
Egy különleges város a Hajdúságban

Hajdúnánás élni tudott a helyi sajátosságokkal, és felismerte, hogy a kivonuló ipar nyomán szabaddá vált munkaerőt tanítani, képezni kell. Ezért régi mesterségeket élesztettek újjá, ezek művelőinek és családjaiknak pedig biztos megélhetést teremtettek.

Így jött létre a Kendereskert, a Nánási Portéka, és így vezették be a Bocskai Koronát. A városka a turisták számára is igen vonzó, gyógyvize, strandja, gazdag helytörténeti gyűjteménye, a kézműves termékei vagy tájháza mind remek kikapcsolódást ígérnek. De erről majd egy másik cikkben mesélünk.

Azt talán kevesebben tudják Hajdúnánásról, hogy a gasztronómia területén is igen sokszínű, ráadásul különleges ízeket kínál. Mi most ezeket mutatjuk meg nektek.

A Nánási Portéka

A város első helyi márkáját 2013-ban indították útjára.

A szántóföldtől az asztalig gondolat jegyében friss, minőségi termékeket kínálnak, amelyeknek az ára is versenyképes, hiszen nem kell szállítani, nincs benne tartósítószer, mindenféle mesterséges anyagtól mentes, egészséges.

A termékeket ma már egyre többen ismerik, és – kipróbáltuk mi is, így nyugodtan mondhatjuk – nagyon finomak is. A szakma pedig elismeri mindezt, több díjat kaptak már a Nánási Portékások.

sdr

A város saját brandjének értékesítésére egy külön piacot hozott létre a nagy piacon belül. A hangulatos kis faházak úgy néznek ki, mint egy mesebeli kis falucska.

Családi vállalkozásban dolgozik például Szabó Katalin, ők készítik a Katica szörpöket, lekvárokat, fűszerolajokat, melyekhez az alapanyagot maguk termesztik, vagy gyűjtik bevizsgált helyekről. A hideg eljárásnak köszönhetően a gyógynövények hatóanyagai megmaradnak, az ízek finomak és ráadásul egészségesek a termékek. Igazi különlegesség például a töklekvár, a kaporszörp, vagy a zsályaszörp. A kiváló minőséget több oklevéllel is díjazták már.

sdr

Popovics István szintén családi összefogással készíti a Popovics mézet. Számtalan mézfajta és ízesített méz található a kínálatában. A méhész járja az országot, és kihasználja azt a páratlan lehetőséget, amit a magyar táj nyújt: szinte egyedülálló, hogy az országban 18-20 féle mézet is lehet gyűjteni. A különleges termékek gyógyhatásait is ismeri, és szívesen ad tanácsot vásárlóinak a felhasználásra. A méhész termékeit sokra tartják, több versenyen komoly díjakat nyert már.

dav

A piacon még számtalan termék közül lehet választani, a pultokon zöldséget, gyümölcsöt, kolbászt, száraztésztát, szörpöket, lekvárokat, mézet, nemezelt és bőr divatcikkeket kínálnak.

dav

A Nánási Portékáról bővebben itt tájékozódhattok.

A Bocskai Korona

Hajdúnánás 2011-ben saját pénzt készített, amelyet egyre több helyen fogadnak el. A sikere akkora, hogy már a környékbeli települések is érdeklődnek iránta. A városban közel száz helyen, boltban, piacon, szolgáltatásnál lehet a Koronával fizetni. A helyiek szeretik, mert kedvezményt is nyújt egyben a többféle címletben forgalomba került pénz, amire már a gyűjtők is felfigyeltek.

hajdunanas_okolicsanyi (13)

A Bocskai Koronáról bővebben itt olvashattok.

A Kendereskert

A város régi tradícióit élesztették fel a Kendereskert újjáépítésével. A csendes, hangulatos farmon a pásztorhagyományok bemutatása mellett gyerek- és felnőttprogramokat, táborokat, rendezvényeket szerveznek. Ám az egyik legfontosabb tevékenységük, hogy

állatokat tartanak, növényeket termesztenek és bemutatják őket a látogatóknak. Az innen kikerülő áru mind minőségi, biotermék,

és mivel helyben dolgozzák fel és értékesítik, így az ára is kedvezőbb.

sdrdav

Az „élő pásztormúzeumban” olyan hazai őshonos állatokat láthattok, mint a szürke marha, a mangalica, a magyar racka juh, merinói birka, de van bivaly, kecske, szamár, ló, nyúl és baromfi is. A fóliásban eper, paprika, paradicsom terem, melyet szintén a helyi piacon lehet megvásárolni.

Egy külön épületben életre keltettek egy pásztorlakást, ahol a hagyományos háztáji gazdálkodás eszközeit, és a pásztorok jellegzetes berendezési tárgyait ismerhetitek meg.

hajdunanas_okolicsanyi (3)hajdunanas_okolicsanyi (7)

A Kendereskertről bővebben itt olashattok.

A szuvidált hús

A város egyik gasztronómiai különlegessége a szuvidált hús.

A Kendereskertben nevelt mangalica szűzpecsenyéjét és a rövidkaraját a helyi vágóhíd saját boltjában lehet megvásárolni.

A húsokat egy helyi szakács készíti elő, szuvid eljárással. Az omlós húsokat fűszerezve, hirtelen kisütve mi is megkóstoltuk - egyszerűen mennyeiek!. A háziasszonyoknak jó hír, hogy a húsok előkészítve, fóliázva kaphatók a Városi Húsüzem boltjában.

A sous vide egy gasztronómiai főzési eljárás. A húst lezárt, levákuumozott, hőálló műanyag tasakokban alacsony hőmérsékleten, hosszabb ideig, akár 50-70 óráig, a hagyományos főzéshez képest jóval alacsonyabb hőfokon hőkezelik. Az így előkészített étel omlósabb és tartósabb is.
hajdunanas_okolicsanyi (15)

A Nánás Strucc Farm

Magyarországon még meglehetősen ritka a struccfarm. Az első ilyen 25 éve Hajdúnánáson létesült. Az új telep négy éve készült el, és a különleges farm a látogatók előtt is nyitva áll. Nyakas Dániel, a jelenlegi tulajdonos szívesen mutatja meg birodalmát, melyet édesapja hozott létre.

A farmra 1993-ban érkeztek meg az első szárnyasok, amelyeket a látvány mellett a húsukért tartanak elsősorban.

Az alacsony zsír- és a magas fehérjetartalmának köszönhetően az egyik legegészségesebb húsfélének tartják. Idehaza még nem igazán népszerű, de külföldön nagy a kereslet iránta.

sdrdav

Házigazdánk elmondta, hogy az országban itt van egyedül struccvágóhíd, és a madarak húsát fel is dolgozzák. Nagyon szeretik a struccszalámit, amit többféle ízesítéssel is készítenek, a megrendelő ízlése szerint. Mi is kipróbáltunk egy német és egy magyaros ízesítésűt, és valóban kiváló volt mindkettő. De készül a húsból sült is, többféle módon. Az idelátogatók hamarosan mindezt megkóstolhatják. A farmon már vendégház is található, és tervben van egy látogatóközpont létesítése is.

dav

A Struccfarmról bővebben itt

A Martinek Farm

A Martinek család 1996-ban indult és folyamatosan fejlődő üzemében szinte minden megtalálható, ami a minőségi tejhez és a kiváló tejtermékek előállításához szükséges. A megfelelő tej alapja a jó takarmány. Ezért ma már a családi gazdaságból biztosítják a saját állatállományuk etetését.

A termékfejlesztőnek és Martinek Imrének közös a célja:

minőséget nyújtani, adalékoktól, mesterséges anyagoktól mentesen.

Ennek szellemében készítenek a tej mellett kakaót, joghurtokat, krémtúrókat, túrót, gyümölccsel ízesített tejtermékeket, de van saját sajtjuk is. A finomságokat a helyi boltokban lehet kapni, a környező településeken pedig saját autóikból árusítják a garantáltan friss tejtermékeket.

davdigdav

Fotók: Söptei Zsuzsanna, Okolicsányi Zoltán


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


UTAZZ
A Rovatból
Fotókon a téli mesevilággá változott Naplás-tó és környéke
A hófehér, vastag zúzmaratakaró és a sejtelmes köd új arcát mutatta meg az egyre népszerűbb kiránduló- és pihenőhelynek.
Demecs Norbi - szmo.hu
2025. január 03.



Az új esztendő második napján a Budapest határában elterülő, az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Naplás-tónál jártunk, ahol mindent bámulatos zúzmaratakaró borított. Fotóinkon mutatjuk a téli táj lebilincselő szépségét!

A karácsonyi enyhülést követően az utóbbi napokban szinte az egész országban fehér ruhát öltött a táj: sokfelé zúzmarás köddel búcsúzott 2024, s egyre vastagodó zúzmararuhával érkezett az új esztendő. Természetesen mi sem maradtunk otthon – fényképezőgépet ragadva a főváros egyik kedvelt, népszerű kirándulóhelyéhez, a Naplás-tóhoz túráztunk, hogy megcsodáljuk a természet fehér, fagyos ruháját.

A XVI. kerületben, Mátyásföld és Cinkota határán fekvő Naplás-tó a főváros legnagyobb kiterjedésű állóvize, mely az utóbbi években egyre kedveltebb kiránduló- és szabadidős hely. Nem véletlen, hiszen a környezet festői, s igazán nyugtató. Mindenki meglelheti itt a számára kedves kikapcsolódási formát, hiszen kerékpárút, tanösvény, túrautak, gyönyörű erdei ösvények, kis parti büfé, horgászhely, pihenők és nyársalóhelyek, de még kilátó is van a közelben, ráadásul az egész Naplás-erdő természetvédelemi terület, így időnként szakemberek által bemutatott, szervezett programokon is részt lehet venni.

A napok óta tartó zúzmarás köd következtében – az ország számos területéhez hasonlóan – itt is meseszép, hófehér jégruhát öltött a táj.

A tó befagyott vize olyan volt, mint egy ezüstös tükör, mely fölé keretként lógtak a csillogó ágak. A gátat szegélyező fákat, cserjéket (vadrózsákat, galagonyákat, fagyalokat, kökényeket), a nádast, de még az elszáradt, elhalt növényeket, kórókat is mind vastag zúzmararéteg borította, mely olyan hatást keltett, mintha egy mesekönyv lapjairól kelt volna életre a varázslatos téli táj.

Sokan voltak kíváncsiak a fagyos, magával ragadó januári hangulatra, hiszen a főváros eme tájékán régen volt már ilyen, igazán évszakhoz illő téli időjárás.

Képgaléria: Ilyen csodás a Naplás-tó és környéke (A képekért kattints a fotóra)

Képgaléria: A természet ilyen gyönyörű lett (A képekért kattints a fotóra)


Link másolása
KÖVESS MINKET:

UTAZZ
A Rovatból
Mostantól bárki elutazhat Észak-Koreába - de csak egyetlen városba
A kínai és orosz határ közelében található Raszon városa újra várja a külföldi turistákat. A Covid után végre újraindulhat a világ egyik legelzártabb országának turizmusa.


Észak-Korea újra megnyitotta Raszon városát a külföldi turisták előtt – számolt be róla az AFP hírügynökség kínai és spanyol utazási irodák információira hivatkozva. Raszon az orosz és a kínai határ közelében található, ám az ország többi része továbbra is zárva marad a turisták számára.

A pekingi Koryo Tours utazási iroda szerint egyelőre nem világos, milyen típusú utazások lesznek elérhetők Raszonban, és az sem ismert, hány turistát engednek majd be. Raszon különleges helyet foglal el Észak-Korea gazdaságában: 1991-ben itt hozták létre az első speciális gazdasági zónát, ahol új gazdasági elképzeléseket tesztelnek.

Észak-Korea 2020 elején, a koronavírus-járvány miatt zárta le határait a külföldiek előtt, hogy megakadályozza a vírus terjedését, különösen a Kínából hazatérő állampolgárok körében. A járvány enyhülése óta a kínai-észak-koreai gazdasági kapcsolatok újra fellendültek, és tavaly az orosz turisták számára is megnyitották az országot.

Már a járvány előtt is korlátozott volt a turizmus Észak-Koreában. A turisták repülővel vagy vonattal, főleg Kínán keresztül érkeztek. Az utazásszervezők adatai szerint a külföldi látogatók többsége kínai volt, és évente mindössze 5 ezer nyugati turista jutott be az országba.

2019 volt a rekordév, amikor körülbelül 300 ezer ember látogatott Észak-Koreába, ami szakértők szerint 90-150 millió dollár bevételt jelentett az országnak.

(via 24.hu)


Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
Fedezd fel a tökéletes egyensúlyt: gasztronómia, gyógyvíz és pihenés a Colosseum Hotelben
A szálloda nemcsak a wellness-szolgáltatásaival, hanem a családbarát hangulatával és a gasztronómiájával is lenyűgözi vendégeit.


A Colosseum Hotel Mórahalom szívében található, és mindössze 20 km-re van Szegedtől. Budapestről kényelmesen és gyorsan le lehet érni körülbelül 2 óra alatt, szinte végig az M5-ös autópályán haladva.

Az Accent Hotels Magyarország portfóliójába tartozó szálloda a négycsillagos kategóriába tartozik, és

különösen azok számára ideális, akik a családi kikapcsolódásra, wellness élményekre és a termálfürdők jótékony hatásaira vágynak.

Persze a név sokat sejtet, de élőben jön át igazán, hogy milyen különleges ez hotel. A szálloda külső megjelenésében és belső kialakításában is felfedezhetők azok az ívek, oszlopok és tágas terek, amelyek a római építészetre jellemzőek. Az épület átriumos kialakítása pedig egyfajta belső udvart eredményez, ami miatt a természetes fény minden oldalról beragyogja a központi részt.

Mi azonnal egy kávéval indítottunk a szálloda közepén található Átrium Bárban, és innen már látni lehetett a medencékben pihenő embereket is, szóval a következő italt már közvetlenül a habok között terveztük elfogyasztani.

A szobában gyümölcs bekészítés várt minket. Ezt amúgy mindenkinek kifejezetten ajánlom, hogy még jobb kedvvel induljon a pihenés, főleg akkor, ha például valamilyen évfordulót is ünnepeltek. A bortól a bonbonon át többféle figyelmesség is kérhető a szobába. Az ott-tartózkodás alatt pedig 0-24 szobaszerviz is elérhető.

A Colosseum Hotel 82 kényelmes szobával várja vendégeit, köztük 5 két légterű lakosztállyal, melyek kifejezetten ideálisak a családos pihenéshez. A szobák egyedi elrendezésüknek köszönhetően minden vendég számára különleges kilátást kínálnak, így nemcsak a pihenés, hanem a környezet szépsége is hozzáad az élményhez.

A hotel kiemelt figyelmet fordít a családosok kényelmére: még külön játszószobával is rendelkeznek. Az ünnepi időszakokban pedig gyerekanimációs programokkal is készülnek, így a felnőtteknek is több idejük van a pihenésre.

Wellness és spa élmények

A hotel saját Spa & Wellness részlege privát medencékkel, élménymedencével, pezsgőfürdővel és koktélmedencével várja a vendégeket.

És ahogy az előbb is említettem, ezekben a medencékben tökéletesen lehet a lazulás mellett koktélozni.

Különleges élményt nyújt a szaunapark is, ahol finn- és infra szauna, sókabin és gőzkabin segíti a regenerálódást.

A szaunához trópusi élményzuhany, csobbanó medence és dézsazuhany is tartozik, így teljesen szabályosan lehet végezni a lehűlést is.

A wellness szolgáltatások mellett masszázskezelések széles választéka áll rendelkezésre. A hagyományos bőrápoló masszázsoktól kezdve az aromaolajos kezeléseken át egészen a kifejezetten gyógyító célú masszázsokig mindenki megtalálhatja az igényeinek megfelelő kezelést. Mivel egész héten ülőmunkát végzek, én egy "medical masszázsra" neveztem be, ami valóban gyógyír a letapadt izmokra.

Kifejezetten gyerekeknek szóló, levendulás vagy epres illattal kényeztető masszázsok is elérhetők, így a legkisebbek is élvezhetik a wellness élményeket.

A szálloda és a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő között szoros együttműködés van, így a vendégeknek közvetlen és díjmentesen átjárást biztosítanak. Valamint élvezhetik a fürdő által kínált wellness és gyógyászati kezeléseket, köztük a térd- és vállbetegségekre javasolt gyógyvizes kezeléseket is.

Már a szálloda saját wellness részlege is szép nagy és sokféle szolgáltatást kínál, de a gyógyfürdővel együtt a lehetőségek megsokszorozódnak, és még a tavaszi időszakban is könnyedén át lehet sétálni köntös-papucs kombinációban.

Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő - a gyógyító víz

A Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő vize kivételes gyógyhatással bír, mely a Pannon őstenger üledékrétegeiből származó, alkáli-hidrogénkarbonátos összetételű víznek köszönhető. A víz, amely 39,5 °C-ra melegszik, ásványi anyagokban gazdag, és jódos jellegű. 1999-ben kapta meg a gyógyvíz minősítést, de már sok évvel korábban is számos beteg számára hozott megkönnyebbülést. Az itt végzett fürdőkúrák segítenek a kopásos és gyulladásos ízületi, gerincbetegségek, izomreuma, valamint nőgyógyászati problémák kezelésében.

A klinikai vizsgálatok eredményei megerősítik, hogy a Szent Erzsébet gyógyvíz kifejezetten hatékony térd- és vállízületi betegségeknél, ezért a fürdőt gyakran emlegetik a térség "térd- és vállcentrumaként." A meleg víz jótékony hatása a keringésre és az anyagcserére is kiterjed. Segít a tápanyagok gyorsabb felszívódásában és a salakanyagok távozásában, miközben a bőrön keresztül felszívódó ásványi anyagok minden egyes elemének megvan a maga jótékony hatása. A víz felhajtóereje segíti az ízületek gyógyító átmozgatását, így a mozgás könnyebbé válik.

Gasztronómiai kényeztetés minden igényre szabva

A Colosseum Hotel Mórahalom nemcsak a wellness szolgáltatásaival és kényelmes szálláslehetőségeivel nyűgözi le vendégeit, hanem gasztronómiai kínálata is kiemelkedő élményt nyújt:

legyen szó hagyományos magyar ételekről, reformkonyháról vagy nemzetközi specialitásokról.

A félpanziós ellátás egy igazán bőséges büféreggelit és büfévacsorát tartalmaz, amely tényleg minden igényt kielégít. A reggeliknél a helyi termelőktől származó, friss alapanyagok is szerepet kapnak: házi tehénsajtok, homokhátsági kistermelők szezonális zöldségei és gyümölcsei garantálják a minőséget. A kínálatban 2-3 féle tojásétel, meleg fogások, hideg büfé, friss zöldségek, gyümölcsök, házi joghurtok és turmixok is megtalálhatók, valamint egy széles pékáru-választék, amelyből mindenki korlátlanul fogyaszthat.

A büfévacsora hasonlóan pazar választékkal várja a vendégeket. Két hideg büfé pult kínálja az előételeket, salátákat és házi savanyúságokat. A meleg ételek között magyaros és nemzetközi fogások egyaránt helyet kapnak, emellett a séfek folyamatosan frissítik az ételkínálatot, hogy mindig változatos és izgalmas ízélményeket nyújtsanak. A vacsorák méltó lezárásaként naponta legalább 4-5 féle házi készítésű desszert kerül az asztalra, amelyeket a szálloda saját cukrászműhelyében alkotnak meg.

Én nem igazán szeretem a húst, mégis minden este bőségesen tudtam válogatni a zöldségekkel és sajtokkal készült ételek közül, a partnerem pedig ódákat zengett a töltött káposztáról, a marhapörköltről és az étkezés végi süteményekről is.

A szálloda kiemelt figyelmet fordít a különleges étrendet igénylő vendégekre is. A vegetáriánusok, a vegánok, a glutén- vagy laktózérzékenyek, illetve a különböző diétát követők is bőséges választékból válogathatnak. Az ételeknél piktogramos jelölésekkel segítik a vendégeket az allergén anyagok felismerésében.

A félpanzión túl

Bár a félpanziós ellátás „csak” a reggelit és a vacsorát foglalja magában, ebédre is teljes éttermi élmény várja a vendégeket a szálloda Átrium Snack Bárjában.

Mi az egyik nap korábban reggeliztünk, ami miatt dél környékén már éhesek voltunk, így kerestünk egy könnyedebb ebédnekvalót.

Egy gazdag salátával és egy csinos desszerttel végül pont megfelelően tele is lettünk, és kicsit ki is tudtuk tolni a vacsora idejét, hogy tovább élvezhessük a naplementés fürdőzést.

A hotel gasztronómiai kínálatát tovább gazdagítja a minden évben megújuló borkínálat, amelyben a híres magyar borvidékek (Villány, Szekszárd, Eger, Tokaj, Balaton-felvidék) legjobb borai szerepelnek. A könnyű, üde fehérboroktól a karakteres vörösborokig minden megtalálható itt.

A nyári időszakban pedig a Grill terasz is nyitva áll a vendégek előtt. Itt frissen sült ételeket, salátákat, jégkrémeket, frissítő italokat és kávékülönlegességeket lehet fogyasztani egy kellemes, árnyékolt környezetben.

A Colosseum Hotel Mórahalom a pároknak és a családos vendégek számára is tökéletes választás. Mi egy kicsit lelassulni érkeztünk ide, de több gyerekes családdal is találkoztunk, akik láthatóan szintén nagyon élvezték a szálloda szolgáltatásait.

A különleges szobák, a remek ételek, a gazdag wellness kínálat, valamint a gyermekek számára biztosított animációs programok mind hozzájárulnak a felejthetetlen élményhez.

Cím: 6782, Mórahalom, Millenniumi sétány 4-6.

colosseum.accenthotels.com


Link másolása
KÖVESS MINKET:


UTAZZ
Ryanair: drágulnak a repülőjegyek, már az is megvan, hogy mennyivel
A Ryanair vezére szerint idén 4-6 százalékkal emelkedhetnek a jegyárak, de még így is olcsóbbak maradnak a 2023-as szintnél. A légitársaság Ukrajnába is visszatérne, ha tűzszünet lesz.


Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója kedden Varsóban tartott sajtótájékoztatót, ahol bejelentette, hogy a légitársaság az idei nyári szezonban 4-6 százalékos jegyáremelkedéssel számol. Tavaly nyáron a jegyárak még 10 százalékkal csökkentek, amit részben az online utazási irodákkal folytatott vitával magyarázott. Szerinte ez a helyzet mostanra nagyrészt rendeződött.

A vezérigazgató elmondta, hogy

az idei árak még mindig alacsonyabbak lesznek a 2023-as nyári szinthez képest, de valamivel magasabbak, mint 2024 elején.

O’Leary a Boeing gyártási és szállítási problémáira is kitért. Úgy véli, hogy a repülőgépgyártó 2026 nyarára behozhatja a lemaradását.

A vezérigazgató a Ryanair az ukrajnai járataival kapcsolatban azt mondta: a légitársaság hat héten belül újraindítaná a repülőjáratokat, ha tűzszünet lenne. A cég a lengyel piac bővítését is bejelentette. A Ryanair idén nyáron 24 új járatot indít Lengyelországból.

(via Portfolio)


Link másolása
KÖVESS MINKET: