A magyar város, amelynek saját márkája, saját pénze és struccfarmja is van
Az Alföld északi peremén, a Hajdúságban, Debrecen és Nyíregyháza szomszédságában található Hajdúnánás. A 17 ezres mezőváros büszke a múltjára, a hagyományokat őrizve igyekszik vonzó és dinamikus településként úgy fejlődni, hogy az itt élők jól érezzék magukat.
A helyiek sokféle sikeres kezdeményezéssel büszkélkedhetnek, ennek köszönhetően ma már egyre többen ismerik meg a település termékeit. Sok turista látogat ide, hogy megkóstolja a helyi finomságokat, megnézze a struccfarmot vagy a Bocskai Koronát.

Hajdúnánás élni tudott a helyi sajátosságokkal, és felismerte, hogy a kivonuló ipar nyomán szabaddá vált munkaerőt tanítani, képezni kell. Ezért régi mesterségeket élesztettek újjá, ezek művelőinek és családjaiknak pedig biztos megélhetést teremtettek.
Így jött létre a Kendereskert, a Nánási Portéka, és így vezették be a Bocskai Koronát. A városka a turisták számára is igen vonzó, gyógyvize, strandja, gazdag helytörténeti gyűjteménye, a kézműves termékei vagy tájháza mind remek kikapcsolódást ígérnek. De erről majd egy másik cikkben mesélünk.
Azt talán kevesebben tudják Hajdúnánásról, hogy a gasztronómia területén is igen sokszínű, ráadásul különleges ízeket kínál. Mi most ezeket mutatjuk meg nektek.
A Nánási Portéka
A város első helyi márkáját 2013-ban indították útjára.
A szántóföldtől az asztalig gondolat jegyében friss, minőségi termékeket kínálnak, amelyeknek az ára is versenyképes, hiszen nem kell szállítani, nincs benne tartósítószer, mindenféle mesterséges anyagtól mentes, egészséges.
A termékeket ma már egyre többen ismerik, és – kipróbáltuk mi is, így nyugodtan mondhatjuk – nagyon finomak is. A szakma pedig elismeri mindezt, több díjat kaptak már a Nánási Portékások.

A város saját brandjének értékesítésére egy külön piacot hozott létre a nagy piacon belül. A hangulatos kis faházak úgy néznek ki, mint egy mesebeli kis falucska.
Családi vállalkozásban dolgozik például Szabó Katalin, ők készítik a Katica szörpöket, lekvárokat, fűszerolajokat, melyekhez az alapanyagot maguk termesztik, vagy gyűjtik bevizsgált helyekről. A hideg eljárásnak köszönhetően a gyógynövények hatóanyagai megmaradnak, az ízek finomak és ráadásul egészségesek a termékek. Igazi különlegesség például a töklekvár, a kaporszörp, vagy a zsályaszörp. A kiváló minőséget több oklevéllel is díjazták már.

Popovics István szintén családi összefogással készíti a Popovics mézet. Számtalan mézfajta és ízesített méz található a kínálatában. A méhész járja az országot, és kihasználja azt a páratlan lehetőséget, amit a magyar táj nyújt: szinte egyedülálló, hogy az országban 18-20 féle mézet is lehet gyűjteni. A különleges termékek gyógyhatásait is ismeri, és szívesen ad tanácsot vásárlóinak a felhasználásra. A méhész termékeit sokra tartják, több versenyen komoly díjakat nyert már.

A piacon még számtalan termék közül lehet választani, a pultokon zöldséget, gyümölcsöt, kolbászt, száraztésztát, szörpöket, lekvárokat, mézet, nemezelt és bőr divatcikkeket kínálnak.

A Nánási Portékáról bővebben itt tájékozódhattok.
A Bocskai Korona
Hajdúnánás 2011-ben saját pénzt készített, amelyet egyre több helyen fogadnak el. A sikere akkora, hogy már a környékbeli települések is érdeklődnek iránta. A városban közel száz helyen, boltban, piacon, szolgáltatásnál lehet a Koronával fizetni. A helyiek szeretik, mert kedvezményt is nyújt egyben a többféle címletben forgalomba került pénz, amire már a gyűjtők is felfigyeltek.

A Bocskai Koronáról bővebben itt olvashattok.
A Kendereskert
A város régi tradícióit élesztették fel a Kendereskert újjáépítésével. A csendes, hangulatos farmon a pásztorhagyományok bemutatása mellett gyerek- és felnőttprogramokat, táborokat, rendezvényeket szerveznek. Ám az egyik legfontosabb tevékenységük, hogy
állatokat tartanak, növényeket termesztenek és bemutatják őket a látogatóknak. Az innen kikerülő áru mind minőségi, biotermék,
és mivel helyben dolgozzák fel és értékesítik, így az ára is kedvezőbb.


Az „élő pásztormúzeumban” olyan hazai őshonos állatokat láthattok, mint a szürke marha, a mangalica, a magyar racka juh, merinói birka, de van bivaly, kecske, szamár, ló, nyúl és baromfi is. A fóliásban eper, paprika, paradicsom terem, melyet szintén a helyi piacon lehet megvásárolni.
Egy külön épületben életre keltettek egy pásztorlakást, ahol a hagyományos háztáji gazdálkodás eszközeit, és a pásztorok jellegzetes berendezési tárgyait ismerhetitek meg.


A Kendereskertről bővebben itt olashattok.
A szuvidált hús
A város egyik gasztronómiai különlegessége a szuvidált hús.
A Kendereskertben nevelt mangalica szűzpecsenyéjét és a rövidkaraját a helyi vágóhíd saját boltjában lehet megvásárolni.
A húsokat egy helyi szakács készíti elő, szuvid eljárással. Az omlós húsokat fűszerezve, hirtelen kisütve mi is megkóstoltuk - egyszerűen mennyeiek!. A háziasszonyoknak jó hír, hogy a húsok előkészítve, fóliázva kaphatók a Városi Húsüzem boltjában.

A Nánás Strucc Farm
Magyarországon még meglehetősen ritka a struccfarm. Az első ilyen 25 éve Hajdúnánáson létesült. Az új telep négy éve készült el, és a különleges farm a látogatók előtt is nyitva áll. Nyakas Dániel, a jelenlegi tulajdonos szívesen mutatja meg birodalmát, melyet édesapja hozott létre.
A farmra 1993-ban érkeztek meg az első szárnyasok, amelyeket a látvány mellett a húsukért tartanak elsősorban.
Az alacsony zsír- és a magas fehérjetartalmának köszönhetően az egyik legegészségesebb húsfélének tartják. Idehaza még nem igazán népszerű, de külföldön nagy a kereslet iránta.


Házigazdánk elmondta, hogy az országban itt van egyedül struccvágóhíd, és a madarak húsát fel is dolgozzák. Nagyon szeretik a struccszalámit, amit többféle ízesítéssel is készítenek, a megrendelő ízlése szerint. Mi is kipróbáltunk egy német és egy magyaros ízesítésűt, és valóban kiváló volt mindkettő. De készül a húsból sült is, többféle módon. Az idelátogatók hamarosan mindezt megkóstolhatják. A farmon már vendégház is található, és tervben van egy látogatóközpont létesítése is.

A Martinek Farm
A Martinek család 1996-ban indult és folyamatosan fejlődő üzemében szinte minden megtalálható, ami a minőségi tejhez és a kiváló tejtermékek előállításához szükséges. A megfelelő tej alapja a jó takarmány. Ezért ma már a családi gazdaságból biztosítják a saját állatállományuk etetését.
A termékfejlesztőnek és Martinek Imrének közös a célja:
minőséget nyújtani, adalékoktól, mesterséges anyagoktól mentesen.
Ennek szellemében készítenek a tej mellett kakaót, joghurtokat, krémtúrókat, túrót, gyümölccsel ízesített tejtermékeket, de van saját sajtjuk is. A finomságokat a helyi boltokban lehet kapni, a környező településeken pedig saját autóikból árusítják a garantáltan friss tejtermékeket.



Fotók: Söptei Zsuzsanna, Okolicsányi Zoltán