KÉK HÍREK

48 esetben indítottak eljárást kék villogó jogosulatlan használata miatt tavaly

Nem Schadl György az egyetlen, aki jogosulatlanul használt kék villogót tavaly.


Tavaly összesen 48 esetben folytattak szabálysértési eljárást kék villogó jogosulatlan használata miatt – válaszolta az rtl.hu megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság.

A lap azután kérdezte meg a nyilvántartásról a rendőrséget, hogy kiderült, Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatott vezetője rendszeresen használt egy magán-mentőszolgálat által üzemeltetett kék villogós autót.

A nyomozati iratok szerint az autó egy Skoda Suberb volt, amit Schadl cége vett, de átadták üzemeltetésre az ismerőse által vezetett magán-mentőszolgálatnak. A mentőszolgálatnak volt saját járműve, a Skoda papíron annak volt a tartaléka. Így került rá kék villogó, praktikusan pedig Schadl használta.

Az rtl.hu szerint a jelenlegi szabályozás szerint kétféleképpen kaphat egy jármű megkülönböztető jelzést. Egyes állami szervek, például a mentők, a terrorelhárítók, a honvédség, a rendőrség vagy a tűzoltóság engedélyezési eljárás nélkül használhatják a gépjármű-állományuk egyes darabjain.

Engedélyt kérhetnek továbbá

  • az első kategóriába nem sorolható sürgősségi vér- és szervtranszplantációs, betegszállító szervek,

    a nemzetbiztonsági szolgálat,

  • a közműhibák elhárításán dolgozó szervek,
  • és a Legfőbb Ügyészség.
Emellett le kell folytatni az engedélyeztetési eljárást azoknál a büntetés-végrehajtáshoz, honvédséghez vagy adóhatósághoz tartozó járműveknél is, amelyeket nem rendészeti feladatokhoz használnak - írja a lap.

A rendőrség tájékoztatása szerint tavaly összesen 931 olyan jármű volt forgalomban, amely kérésre kapott engedélyt kék villogó használatára. A szabálysértési rendelet szerint ezért 20 és 40 ezer forintos büntetés szabható ki megkülönböztető jelzés jogosulatlan használata miatt.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


KÉK HÍREK
A Rovatból
A biztonsági őr testkamerájából kiderült, Babicsek Bernát még élt, amikor az őr otthagyta - állítja a család ügyvédje
Tagadta bűnösségét az a biztonsági őr, akit Babicsek Bernát családja hibáztat a színész halála miatt. Babicsek Bernát az otthonában kapott füstmérgezést 2021 szilveszterén.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. június 25.



A biztonsági őrt vádolja Babicsek Bernát családja a színész 2021 szilveszterén történt halála miatt, derül ki az RTL Híradójából. A férfi tagadta bűnösségét a kedden kezdődött perben.

A 41 éves Babicsek Bernát főzés közben elaludt a konyhájában. A kifröccsenő olaj füstöt és áramkimaradást okozott, amitől bekapcsolt a riasztó. A kiérkező biztonsági őr korábban azt vallotta: semmi gyanúsat nem vett észre. A szellőzőből dőlő füstre azt hitte: az a kéményből jön, ezért néhány perc után elment. Babicsek Bernát halálát végül füstmérgezés okozta.

A színész halálának ügyében korábban zajlott eljárás halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés gyanúja miatt, de azt bűncselekmény hiányában lezárták. A család pótmagánvádas eljárásban indított újabb pert.

A család ügyvédje szerint nem a színész felelős a haláláért, hanem a biztonsági őr, aki nem végezte jól a munkáját. Borbély Zoltán úgy látja, ezt bizonyítja az őr testkamerájának felvétele is.

„Ott van a sértett, még él, hallatszik, hogy horkol, dől a füst a szellőzőből, fekete füst! És 2 perc 50 másodperc után, mint aki jól végezte dolgát, elmegyünk, és utána pedig egy fiatalember életét veszti, ez a probléma.”

Az elhunyt színész anyja a tárgyalás után azt mondta: tisztázni szeretnék fiuk halálának körülményeit.

„Nem akarunk bosszút állni, nem akarunk még egy életet tönkretenni, semmi mást nem szeretnénk, csak Bernát nevét tisztázni.”

Babicsek Bernátné azt mondja: a biztonsági cég soha nem kért bocsánatot tőlük, és a részvétüket sem fejezték ki.

„Részvétnyilvánítás jól esett volna, hogy támogatnak minket abban, hogy sajnálják hogy ezt történt. Azzal még nem ismerték volna el, hogy hibásak.”

A tárgyalás októberben a tanúk meghallgatásával folytatódik.

A RTL Híradó teljes riportját itt lehet megnézni:


Link másolása
KÖVESS MINKET:

KÉK HÍREK
A Rovatból
„Égjetek kutyák” – Élőben közvetítette a borsodi apa, ahogy egy égő benzines palackot dob a fia házára
A palack lepattant az egyik ablakról és a kertben landolt. A fiú és a kiskorú testvére kirohantak és azonnal oltani kezdtek, miközben az apa tovább fenyegetőzött, hogy rájuk gyújtja a házat.


Minősített emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség egy borsodi férfi ellen, aki élőben közvetítette, ahogy égő benzines palackot dob a fia házára.

Jogg Zsolt, a főügyészség helyettes sajtószóvivője azt mondta, hogy a vádlott tavaly július elején egy benzinnel előre megtöltött fél literes műanyag palackkal elment a vele haragos viszonyban lévő fia családi házához egy borsodi kisvárosba.

Az ingatlan udvarához érve a flakon tetején lévő kanócot meggyújtotta, majd „égjetek kutyák!” felkiáltással a házra dobta.

A palack lepattant az egyik ablakról és a faszerkezetű előtetős kerti részen a földre esett.

A vádlott fia kiszaladt a házból, majd kiskorú testvérével együtt elkezdték oltani a tüzet és értesítették a tűzoltókat. A vádlott saját cselekményét és az oltást is élőben közvetítette egy közösségi oldalon, miközben ismételten a ház felgyújtásával fenyegetőzött.

A letartóztatásban lévő vádlottal szemben az ügyészség fegyházbüntetést indítványozott, azzal, hogy nem bocsátható feltételes szabadságra - olvasható az ügyészség közleményében.

via MTI


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
Óriási balhé Münchenben: összeverekedtek a szerb szurkolók a rendőrökkel
A meccs előtt gyülekező szerbek korsókkal dobálták meg a zsarukat, a német rendőrök erre több embert is letartóztattak.
Maier Vilmos - szmo.hu
2024. június 25.



Jókora káosz alakult ki München belvárosában a Dánia-Szerbia Eb-meccs előtt, írja a Sportal. A szerb szurkolók itt gyülekeztek ugyanis, mielőtt elindultak volna a stadionba.

A rendőrök bementek egy bár kertjébe, ahol a szerb szurkolók korsókkal dobálták meg őket. Erre a német rendőrök több szurkolót is letartóztattak.

A balhé előtti pillanatokról videó is készült, amit itt lehet megnézni:

Az Allianz Arénában játszott meccs végeredménye 0:0 lett egyébként, ezzel a szerbek utolsók lette a csoportban és kiestek.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


KÉK HÍREK
A Rovatból
Busszal ütközött egy autó Budapesten, gyerekek is megsérültek
Összesen hat sérültje van a balesetnek, amiben egy menetrendszerinti busz is érintett volt.


Többen megsérültek, amikor egy menetrend szerint közlekedő autóbusszal összeütközött egy személyautó kedd este Budapest XIX. kerületében.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság az MTI érdeklődésére azt közölte, hogy a baleset a Pozsony utca és a Csiky utca kereszteződésében történt. Információik szerint az ütközés következtében hatan sérültek meg: a személyautóban öt ember, a buszon pedig egy utas.

Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint egy embert súlyos, ötöt pedig – köztük 3 gyermeket – könnyebb sérülésekkel vittek kórházba.

A hatósági beavatkozás idejére lezárták az érintett útszakaszt Kispesten.


Link másolása
KÖVESS MINKET: