HÍREK
A Rovatból

19 milliót fizet a győri önkormányzat egy néninek, mert szinte a kertjébe építettek egy 300 millió forintos felüljárót

Az M19-es autóút felett átívelő gyalogos felüljáró 2019-ben készült el. Azonban olyan közel építették meg a lakóházakhoz, hogy többen beperelték emiatt az önkormányzatot.


19 millió forintot fizet ki a Győri Önkormányzat egy idős győrszentiváni lakosnak, mert egy évekkel ezelőtt 320 millió forintból felépült gyalogos felüljáró szinte belóg a kertjébe. Az ügy miatt folyamatban van egy másik jogi eljárás is a város ellen, ott nem sikerült egyezségre jutni a pórul járt lakókkal.

Az ügy azután került nyilvánosságra, hogy a győri közgyűlés múlt héten tárgyalt róla.

A „döntést igénylő ügy” címszó alatt futó előterjesztés eredetileg zárt ülésen került volna terítékre, Dézsi Csaba András polgármester azonban visszavonta korábbi javaslatát, mert szerinte „nem árt, hogy ha erről nyíltan beszélünk”.

Az M19-es autóút felett átívelő gyalogos felüljárót 2019-ben, még Borkai Zsolt polgármestersége alatt adták át. A Telex cikkében közölt fotók tanúsága szerint azonban a 71 tonnás acélszerkezet olyan közel épült meg a házakhoz, hogy többek kertjébe szinte belóg a monstrum.

A testületi ülésen Dézsi úgy fogalmazott:

„kimentem, megnéztem a helyszínt – több szempontból is gyalázat”.

Mester László, a győri önkormányzat jogi képviselője a testületi ülésen azt mondta: a szomszédjogi per 2021-ben indult, a felperes pedig azt sérelmezi, hogy a híd miatt belátnak az otthonába, nagyobb lett a zaj, és több a szemét. Egy szakértői vélemény szerint az idős hölgy ingatlanának értéke 22 millió 646 ezer forinttal csökkent.

„Ennyire felemeli a keresetet a felperes, ha nem tudunk megegyezni, erre rájönne még az illeték is, az ügyvédi díj, a kamat, a szakértői vélemény – már 26 milliót kellene kifizetni” - fejtette ki az ügyvéd. Ezért javasolta Mester László a 19 millió forintos egyességet, szerinte így durván nyolcmillió forintot megspórolhat az önkormányzat.

A közgyűlés végül egyhangúlag elfogadta a határozatot, vagyis kifizetik a 19 millió forintot.

A másik perben, ezzel az ingatlannal szemben lévő háznál fiatalok laknak, ők egyezkedni sem akarnak az önkormányzattal.

(Forrás: Telex)

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


HÍREK
A Rovatból
Kiderült, ki volt az a milliárdos, aki Magyar Pétert támogatta, azt is elárulta, miért állt mellé
Az üzletember szerint az ő értékrendje nem változott, de most az országot fenyegető legnagyobb történelmi tragédia megoldásában hatékony szövetségesnek véli a TISZA Pártot és vezetőjét.
Fotó: Nagy Bogi - szmo.hu
2024. július 02.



Magyar Péter kampányának finanszírozásáról kérdezték a TISZA Pártot és annak alelnökét, de még nem kaptak eddig választ - írja a Media1. A portál ezért megkereste a korábban Jobbikhoz köthető Bojár Gábor üzletembert, a Graphisoft és a budapesti Aquincum Institute of Technology magánegyetem alapítóját, aki válaszolt arra, hogy valóban ő is segítette-e anyagilag és ha igen miért, az új ellenzéki politikust.

A portál megjegyzi, hogy Magyar Péter testvére, Magyar Márton eredetileg a Jobbik főpolgármester-jelöltje volt, de végül a TISZA Pártban kapott feladatot. De ő volt az, aki üzletembereknél lobbizott pénzügyi támogatásért.

A Media1 információja szerint Bojár jelentős összegekkel támogatta a TISZA Pártot. Az üzletember a megkeresésükre egy hosszú levélben válaszolt. Ebben azt írta:

„Mindenek előtt szeretném politikai preferenciámat világossá tenni. Értékrendem és ebből fakadó politikai preferenciám gyerekkorom óta nem sokat változott. Szüleim polgári liberális eszmék mentén neveltek, ezt azóta is őrzöm, még ha bizonyos körökben a liberális szó ma szitokszónak számít. A liberális mentalitás egyik lényege pedig, hogy tiszteljük a sajátunktól eltérő, de emellett vitathatatlanul demokratikus értékrendeket is. Ezen belül tisztelem a szociáldemokrata (tehát nem a kommunista) értékeket, és természetesen tisztelem az európai értelemben vett konzervatív értékeket is.

A Magyar Péter pártjának nyújtott támogatásomat tehát ennek fényében lehet értelmezni. Mára ugyanis a magát keresztény-konzervatívnak hazudó kormányzatunk elárulta ezeket az értékeket.

Van néhány párt, amely betölteni igyekszik a keletkezett űrt, például a néppártosodni próbáló Jobbik, vagy az egykori vezetője által alapított Második Reformkor és a közülük egyértelműen leghitelesebbnek tekinthető Márki-Zay Péter féle Mindenki Magyarországa.

Úgy láttam azonban (és ebben nem voltam egyedül), hogy most Magyar Péternek nagyobb esélye van a Fidesz hatalmának megrendítésére, mint bárki másnak, beleértve az értékrendjükben hozzám sokkal közelebb álló pártokat is. Ezért vállaltam kérésére az anyagi támogatást, különös tekintettel arra is, hogy eddig még országgyűlési választáson nem indult és így – ellentétben az összes parlamenti párttal – semmiféle állami támogatásban nem részesül.

Hogy mennyivel? Nem lesz titok, mivel az összeg meghaladta a félmillió forintot, így a párt beszámolójában megjelenik majd a szám. A kötelező nyilvánosságra hozatal az ő dolguk,

nem szeretném ebben megelőzni őket. Annyit elárulhatok, hogy messze nem akkora összeggel hogy a kérdésfeltevésben megjelenő feltételezés helytálló legyen, miszerint »kapcsolatba hozható lennék Magyar Péterrel«, sugallva, hogy én állok mögötte anyagilag.

Őszintén remélem, hogy nem az én támogatásom a legnagyobb. Talán azért tűnik csak fel az én támogatásom, mert én névvel is vállalom. Az is az Orbán rendszer bűnei közé tartozik, hogy a vállalkozók többsége ezt nem meri megtenni. Kár, mert a polgári mentalitáshoz hozzá kellene, hogy tartozzon nyíltan felvállalni értékrendünket, akár üzleti hátrányok árán is. A rendszerváltás óta mindig támogattam anyagilag is néhány értékrendjükben hozzám közel álló pártot és civil szervezetet, de arra mindig vigyáztam, hogy ez ne legyen akkora, hogy nekem akarjanak megfelelni. Szeretném, ha saját értékrendjüket képviselnék őszintén és tisztességesen.

A támogatást pedig nem »üzleti befektetésnek«, hanem polgári kötelességnek tartom. Hogy mit gondolok Magyar Péter eddigi tevékenységéről? Nagyon sok olyat mond, ami távol áll tőlem, de ártott a Fidesznek és ez most mindennél fontosabb volt. Természetesen nem tetszik, hogy nehezen viseli a kritikát és ezért a maradék valóban független sajtónak is nekimegy, sommásan egy kalap alá vonva őket néhány tényleg »álellenzéki« fórummal. Egy politikusnak bírni kell a kritikát, még ha méltánytalannak is érzi.

Nem tetszett, hogy szerinte a Momentum »bűnben fogant«, mert egy »nemzeti ügyet«, az olimpia rendezést megfúrta. Szerintem az is hazafias kötelesség (sőt, még inkább az), hogy ne engedjük hazánkat anyagi csőbe vezetni egy presztízs beruházással. Nem szeretem, ha arra vagyunk büszkék, hogy „rajtunk a világ szeme«, magunknak kell először megfelelni.

Nem értek egyet a többi létező ellenzéki párt pocskondiázásával sem. Természetesen én sem vagyok elégedett eredményeikkel, de egy ennyire lejtő pálya mellett nehéz többet elérni. Ezt az sem cáfolja, hogy Magyar Péter két hónap alatt több embert állított maga mellé, mint a többi demokratikus ellenzéki párt 14 év alatt összesen, hiszen az ellenzéki térfél most messiás-várásban van, ezt Magyar Péter jól megérezte.

Végül pedig az EU-ról vallott nézetei sem egyeznek az enyémmel. Rengeteg globális kihívással kell szembenéznünk, beleértve a klímaváltozást, vagy akár a valóban egyre nehezebben kezelhető migrációs válságot is, és erre nemzeti keretek között egyszerűen nincs megoldás. Orbán Viktorral szemben (és ebben a kérdésben Magyar Péterrel szemben is) tehát nem a nemzeti szuverenitás erősítésében (ami ráadásul esetünkben csak Orbán Viktor szuverenitását jelenti), hanem az egyre mélyülő európai integrációban hiszek.

De ez mind mellékes ahhoz képest, hogy a Nyugat vagy a Kelet mellett van a helyünk. És nem hiszem, hogy a Tisza Párt az EPP tagjaként folytathatná a Fidesz oroszbarát politikáját. És ez nekem most elég.

További konkrét kérdéseire néhány konkrét válasz: Fogalmam sincs ki az a Seprenyi Anita és Farkas Dezső. Öregszem és lehet, hogy romlik a memóriám, de nem emlékszem, hogy valaha hallottam volna akár csak a nevüket is. Azt sem világos, hogy kikre céloz hozzám «kapcsolódó érdekeltségek, szervezetek, vagy személyek« alatt mint támogatók. Politikai célú támogatást kizárólag saját nevemben, a feleségemmel együtt vállalunk. Azokat a cégeket, amelyben érdekeltségem van, soha nem használtam és most sem használom ilyenre. A cégeimet nem vonom be politikai preferenciáim érvényesítésére, ez nem lenne korrekt az enyémtől eltérő értékrendeket valló részvényesek felé, de közvetlen munkatársaimat sem politikai preferenciájuk alapján választom ki. Arról sincs fogalmam, hogy kik lehetnek a Tisza Pártnál »felbukkanó hozzám kötődő személyek«. És végül azt sem tudom milyen szálak kötik a Tisza Pártot a Jobbikhoz, ez utóbbi soha nem szerepelt az általam támogatott pártok között. Jelenleg hozzám legközelebb a Momentum áll, de ismétlem: nem veszek részt a többi demokratikus ellenzéki párt pocskondiázásában sem. Remélem fenti válaszaimmal sikerült egyértelműsíteni:

Liberális értékrendem nem változott, de most az a minket közvetlenül fenyegető legnagyobb történelmi tragédia, hogy a Fidesz hazánkat újra a világ rosszabbik fele irányába kormányozza. Ez ellen pedig Magyar Péter hatékony szövetségesnek látszik, ezért szívesen szorítom most háttérbe ideológiai különbségeinket"

- írta az üzeltember.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

HÍREK
A Rovatból
Kiderült, hol nyit az orosz Mere diszkontlánc első boltja, azt ígérik, 20-30%-kal olcsóbb lesz az Aldinál és a Lidl-nél is
Oroszországban és több európai városban is jelen van az üzletlánc. Már azt is tudni, hogy milyen fizetésre számíthatnak a budapesti boltban dolgozó menedzserek.


Megnyitja első boltját az orosz Mere Budapesten - derült ki az Újpesti Hírmondó cikkéből. Írásuk szerint

már szinte biztos, hogy a káposztásmegyeri bezárt Spar helyén nyit az áruház.

Az elsősorban alacsony árairól ismert Mere Oroszországban és több európai városban is jelen van. A magyar üzlettel a cég célja, hogy tovább terjeszkedjen, és kedvező árakat nyújtson a helyi vásárlóknak - írják.

A lap szerint a bezárt Spar üzlet már egy ideje üresen áll. Az új bolt a vásárlóknak is kedvezhet, és új munkahelyet teremthet. Várhatóan az év második felében nyitnak meg.

A Telex emlékeztet rá, hogy Kozák Tamás, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára tavasszal, mikor az orosz üzlet érkezését bejelentették, úgy nyilatkozott: azt hitte, csak áprilisi tréfa.

A Mere azt ígéri, hogy 20–30 százalékkal olcsóbb lesz az Aldinál és a Lidlnél.

Az üzlethálózat a Torgservis nevű orosz vállalaté. 2009-ben indult, egy befektető-testvérpár, a német származású orosz Szergej és Andrej Schneider tulajdona. Nem szeretik a nyilvánosságot, interjúkat sem szoktak adni. A cég Oroszországban (Svetofor, vagyis közlekedési lámpa néven fut) mintegy háromezer boltot üzemeltet, elsősorban kisebb orosz városokban Szibériában és azon kívül.

A magyar boltba nettó félmillió forintos fizetésért és eladási mennyiségtől függő jutalékért kerestek magyarországi beszerzési menedzsereket.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
Itt vannak az első fotók a Zelenszkij-Orbán találkozóról
Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke közleményében azt írta, hogy a megbeszélés legfontosabb témája a béke megteremtésének lehetősége. Az ukrán vezető az elnöki palotában fogadta Orbán Viktort.


Mint arról korábban írtunk, Kijevben találkozott egymással kedden Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök.

Az MTI kedd délelőtt kiadta az első fotókat a találkozóról. Zelenszkij az elnöki palotában fogadta Orbán Viktort.

A magyar miniszterelnök először utazott az ukrán fővárosban azóta, hogy Oroszország 2022. február 24-én megtámadta az országot, rajta kívül az EU csaknem minden kormányfője tett már látogatást Kijevben.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke közleményében azt írta, hogy a megbeszélés legfontosabb témája a béke megteremtésének lehetősége.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk

HÍREK
254 millió forintot utalt vissza az Apple tévesen egy magyar ügyfélnek
Az Apple Pay az elmúlt napokban több magyar felhasználótól is tévesen vont le pénzt, összesen 780 ezer jogosulatlan terhelés történt több mint 2 milliárd forint értékben. Az egyik ügyfél teljesen ledöbbent, amikor meglátta, hogy mennyit utaltak vissza neki.


Az Apple 254 millió forintot utalt vissza egy magyar felhasználónak az Apple Pay rendszerben regisztrált kártyájára, miután elkezdte visszafizetni a múlt héten tévesen levont összegeket.

A hvg.hu cikke szerint a felhasználótól összesen 7169 forintot vontak le tévesen, de később 253 870 113 forintot kapott vissza az Apple-től három részletben.

A pénzt azonban nem tudta elkezdeni felélni az ügyfél. A tévesen visszautalt összeget egy óra elteltével zárolták és levonták, majd a helyes visszatérítést kapta meg.

Az Apple Pay az elmúlt napokban több magyar felhasználótól is tévesen vont le pénzt, összesen 780 ezer jogosulatlan terhelés történt több mint 2 milliárd forint értékben.


Link másolása
KÖVESS MINKET: