GASZTRO
A Rovatból

VinCE Budapest Wine Show

A VinCE Budapesten minden a jó borokról és élvezetekről szól. 3 nap, rengeteg felejthetetlen élmény.


A február 28-ai hétvégén ismét részt vehettünk a VinCE Magazin által immár ötödszörre megrendezésre kerülő rendezvényen, amelyről bizton állíthatjuk, hogy Magyarország legnívósabb borrendezvénye.

A 3 nap alatt rengeteg különleges bort és pezsgőt bontottak fel, amelyeket a szakma legnevesebb képviselői prezentáltak az egybegyűlteknek. Mi a vasárnapi napon jártunk kint a rendezvényen, ahol két különleges programon is részt vettünk.

Mivel aznap este tartották az Oscar-díjak átadóját, stílusosan a délelőtt folyamán az 'Oscar Gala Masterclasson' kezdtük a napot. Ezen a masterclasson 6 bort kóstolhattunk meg, amelyek mind sztárokhoz - filmcsillagokhoz, sportolókhoz - köthetőek. Sőt, ők maguk is részt vesznek a borok elkészítésében.

oscar A borok balról jobbra, felső sor: Sofia Blanc de Blancs Coppola pezsgő méthode traditionelle, Sanoma, Kalifornia; Corazón Loco Blanco, Bodeges Iniesta, 2013, Castilla, Spanyolország; Jolie Pitt & Perrin Provence Rosé, 2013, Franciaország; alsó sor: The King of Rock 'n Roll, Elvis Wines, 2011, Kalifornia; When We Dance, Il Palagio, 2012, Toscana, Olaszország; Fernando Alonso Selección Especial, Calzadilla, 2007, La Mancha, Spanyolország

Ezek a borok szintén különlegességek, azon túl, hogy készítőiket mindenki ismeri a televízióból, mozikból, a borok (sajnos) hazai kereskedelmi forgalomban nem kaphatóak. A borok kóstolásánál segítségünkre volt Elizabeth Gabay MW, R. Kárpáti Péter színművész, Horti Gábor sportriporter és Romsics László borszakértő (AIWS).

Ön szerint kik a Master of Wine-ok?

Kielmayer Krisztián: Ők a világ bornagykövetei, akiket leginkább a globális látásmódjuk emel ki a borral foglalkozó szakemberek közül. Naprakészen tudják, hogy mi zajlik a világban. Mindegy, hogy borászként, kereskedőként vagy éppen újságíróként dolgozik egy MW, egyik fontos feladata, hogy vigye a borok, egyes borvidékek hírnevét a világban – ugyanakkor hiba lenne prófétáknak tekinteni őket. Nemcsak hatalmas elméleti tudásanyag birtokában vannak, hanem azt képesek is a gyakorlatban alkalmazni. Az átfogó ismeretanyag hozzásegítik őket, hogy az egyes borokat globális összefüggésekben lássák és értékeljék. Ahogy a cím megszerzéséhez szükséges vizsgán is, az elméleti tudás segíti őket a gyakorlati munkában, azaz egy adott bor objektív értékelésében. Persze ettől még nagyon sok olyan szakember van, aki nem MW, és mégis rendelkezik ezzel a tudással és képességgel.

(Forrás: BorBoy blog)

R. Kárpáti Péter bevezetőjében elmondta, hogy mindig is nagyra becsülte a borkészítőket, és hogy ő ezt egy szakrális mesterségnek, remekműnek tartja. Felolvasott egy humoreszket is a magyar "borkultúráról", amely megadta a borkostó jó alaphangulatát.

A gyönyörű Sofia Coppola 2009-es évjáratú pezsgőjével kezdtünk, amely a szakemberek szerint egy üde, jó savú, könnyen fogyasztható pezsgő, apró buborékokkal a közepes árkategóriából. A Coppola család butikpincészete a Rubicon nevet viseli.

Az "őrült szív" nevű Iniesta bor egy kiváló ár-érték arányú (3-4 euró) könnyed fehér - most ez következett. Aki a friss, gyümölcsös borokat kedveli, annak nagyon jó választás. Iniesta előszeretettel nevez el borokat feleségéről és gyermekeiről is. A bor kapcsán Horti Gábor beszélt a sportolók és a bor kapcsolatáról. Szerinte külföldön a sportolók nagyon odafigyelnek a karrierjükre és mellette építik a jövőjüket, sokan látnak fantáziát a borokban. Ez a magyar sportolókra még sajnos nem jellemző.

A harmadik borról Elizabeth Gabay beszélt, aki éppen most tette át székhelyét Franciaországba, hol a Jolie-Pitt házaspár borospincéje is található, a Château Miraval. A 20 eurós rozét a Wine Spectator beválasztotta a TOP 100 bora közé. Felmerült a kérdés, hogy a sztárok neve jelent-e ilyen sokat vagy a bor tényleg ennyire jó? De nyitva is hagytuk. Mindenesetre a borhoz nem könnyű hozzájutni, a borhoz a VinCE-re is egy olyan borkereskedőtől került, aki luxusjachtokra árusít borokat.

A soron következő bor egy kakukktojás volt, mert ez az egyetlen, amelynek névadója nem vesz részt a borok elkészítésében. Egy nagy Elvis rajongó hozta létre a pincészetet, akinek a szakértők szerint nem teljesen sikerült átültetni a borba rajongása tárgyát, a bor nem lett olyan dinamikus, újító, mint a zenész. Ennek ellenére a bor jól elkészített, kissé édeskés, könnyen fogyasztható. Az ára 15-20 euró körül mozog.

Ezek után Sting 'When We Dance' című száma csendült fel, amelyhez a vele megegyező nevű bort töltötték a poharainkba. Ez volt talán az legjobb pillanata a borkóstolónak. Sting feleségével, Trudy-val közösen viszi a toszkánai organikus pincészetet, ahol a boron kívül olívaolajat és házi lekvárokat is értékesítenek. Itt készítik ezt a nagyszerű bort is, amely egy jól elkészített, friss, cseresznyés, könnyen fogyasztható bor. Romsics László szerint "ez egy olyan bor, amit most kell elfogyasztani, és most okoz örömet".

A sort pedig Fernando Alonso borával zártuk, amely a borsor legkomplexebb bora volt. Alonso nem folyik bele olyan részletesen a borok készítésébe, mint Sting, de természetesen ő is rajta tartja a szemét. A borban minden szőlőfajtát érezni, magasabb (jobb szerkezetű) tanninnal rendelkezik.

A masterclass végeztével volt időnk körbenézni a VinCE Budapest 160 kiállítója között, akik közel 1000 tételt mutattak be. A nagy borexpókhoz képest ez a szám nem túl kiemelkedő, azonban csak azok a pincészetek állíthatnak ki, akik a VinCE magazin valamelyik tesztjén négy- vagy ötcsillagos minősítést szereztek. Így garantálva a látogatóknak a magas színvonalat. A borok mellett természetesen párlatokat és gourmet-termékeket is kóstolhattunk.

_DSC0799

_DSC0805

_DSC0809

_DSC0814

Mi az a VinCE Budapest?

Ahogy a név is jelenti, a rendezvény elsősorban a borról szól (vin), és Közép-Európában várja vendégeit (CE=Central Europe). A rendezvényen 160 kiállító állít ki, magyar és szomszédos országbeliek, illetve néhány távolabbi borászat is kóstoltatja borait.
A borok mellett a pálinkák is jelentős szerepet kapnak, a legjobb pálinkafőzdék termékeivel is megismerkedhetnek a látogatók. Egyéb gourmet-termékek – sajtok, olívaolajak, különleges kolbászok és sok más – ugyancsak helyet kapnak a rendezvényen. 
A kiállítás mellett ültetett borkóstolókon – mesterkurzusokon – és interaktív workshopokon kóstolhatnak, tanulhatnak a borkedvelők, naprakész információt és hatékony segítséget kaphatnak a borászatok.

Kiknek szól?

Mindazoknak, akik értékelik a kiváló minőségű borokat, akik pedig ennél fogva minden termékben a különleges minőséget keresik, legyen az péksütemény vagy ásványvíz. A VinCE páratlan élményt kínál az értő borszeretőknek.
Ugyanakkor kihagyhatatlan rendezvény a szakma minden szereplőjének.

– A sommelier találkozhat a borásszal, vele együtt kóstolhat, az így szerzett „sztorikat” pedig hasznosíthatja majd vendégei asztalánál.

– Az éttermek tulajdonosai a legjobbak közül válogathatnak, az egész borlapjukat könnyedén összeállítják egy helyen.

– A borról tanulóknak ez maga a tudás fellegvára.

– A borászok étteremtulajdonosoknak, sommelier-knek, érdeklődő borszeretőknek mutathatják meg boraikat.

– A kereskedők egy helyen találhatják a legjobb minőségű hazai borokat, különös tekintettel az újdonságokra.

– A borimádók számára pedig ez maga a paradicsom, ahonnan nem akarnak majd hazamenni!

(Forrás: VinCE Budapest weboldala)

_DSC0770

_DSC0772

_DSC0781

_DSC0783

Akik a borkóstolás mellett a szerencséjüket is próbára szerették volna tenni, az alsó szinten található borkaszinóban ezt is megtehették. De nem a hagyományos játékokra kell ám gondolnunk. Borruletten és édességpókeren játszhattak. Az én figyelmemet a borok mellett most inkább az édességpóker keltette fel. A játéknál kitettek négyféle édességet, amelyből minden játékos kapott kóstolót. A feladat, hogy ki kell találni az édességeket és a megfelelő sorrendbe kitenni a kártyákat. Izgalmas játék volt, finomságokkal fűszerezve.

1780742_10152198160453213_951707450_n

1959762_10152198159963213_830336504_n A borkaszinós fotók a VinCE Budapest Facebook oldaláról.

Este pedig egy Magyarországon ritkaságnak számító eseményen, a Kazinczy Boraukción vettünk részt. A borok árverése külföldön már teljesen elfogadott, sőt nagy aukciósházakban, mint például a Shoteby's-ben rendszeresen kerülnek kalapács alá különleges tételek. Az itthoni boraukció gondolata 2013 nyarán fogalmazódott meg Kazinczi Zsuzsi fejében, amikor felkérték egy 3000 tételből álló pince rendszerezésére. Ekkor merült fel az ötlet, hogy számos értékes hazai bor van, amely gyűjtők vagy akár a különlegességekre fogékony hétköznapi fogyasztók számára is érdekes lehet.

Ez volt a második eseményük, ahol 240 tételt kínáltak a licitálóknak, amelyek között magyar és francia borok találhatóak. Az aukció neve a kezdeményezők különleges nevéből könnyen jött, azonban az arisztokratikus 'y' végződést választották az eseményhez. Szerintem nagyon találó. Az angolszász aukciós formát használják, azaz van egy meghatározott becsérték, amelyet az egész világon elérhető árakból kalkulálnak. Ebből számítják a kikiáltási árat, amelyről a licit indul az aukciós limitekkel, amelynél a licitlépcső az ártól függően változik.

Az aukció során természetesen kóstoltunk is, a borsor a személyes kedvencekből alakult ki, amely a magyar borpiacon megtalálható jó ár-érték arányú tételekből állt. Itt is egy pezsgővel kezdünk, méghozzá egy Ferrari-val. A pezsgő teltebb, gyümölcsös aromájú darab, igazán élvezetes.

1979635_269900949840297_1033980538_n (Forrás: Kazinczy Boraukció FB oldala)

A második tétel egy Masciarelli Trebbiano d'Abruzzo DOC 2011 - trebbiano volt. A pincészetet 1978-ban alapították San Martinóban, mi pedig egy friss, gyümölcsös tételt kóstolhattunk tőlünk a 2011-es évből. Zöldessárga színű italban a szakértők az írisz jegyeit vélték felfedezni.

1979729_269900943173631_1017477346_n (Forrás: Kazinczy Boraukció FB oldala)

Magyar vizekre evezve Tóth István 2006-os Bikavér Válogatása következett, amely annak ellenére, hogy 8 éves bor, még teljesen egyben van. Színében kicsit áttetsző, még pár év múlva fog a hordó teljesen beleilleszkedni. 3000 Ft/palack áron kapható.

1653934_269820963181629_782676915_n (Forrás: Kazinczy Boraukció FB oldala)

Ismét francia bor következett. E. Guigaltól, aki 1924-ben, 14 évesen érkezett a borvidékre és 1946-ban alapította meg a pincészetét. A bor 1,5 évet töltött tölgyfahordóban, színében átlátszatlan, fűszeresség és piros bogyós gyümölcsök jellemzik.

1979723_269820989848293_45625040_n (Forrás: Kazinczy Boraukció FB oldala)

A következő magyar bor készítője, Török Csaba a jelenlétével is megtisztelte az eseményt, így még különlegesebb élmény volt megkóstolni a borát, a 2HA pincészet 2011-es Tabunellóját. Csaba nem készült borásznak, eredetileg "csupán" lovagolni szeretett volna a Badacsonyban, de a borok és készítésük elvarázsolta őt.

2HA-Courage

Végezetül pedig egy 9 literes Gere Kopárt bontottak fel 2003-ból. Az képen az egyik szervező, Szokolai Máté lábánál láthatjuk a palackot, amely jól illusztrálja a méretét.

gere kopar (Forrás: Kazinczy Boraukció FB oldala)

Ez a két program csak egy kis ízelítő volt, még rengeteg élvezetes előadást szerveztek a VinCE magazin kiváló szakembere, mint például a Moët & Chandon champagne kóstolója vagy a 10 Master of Wine kedvenc boraiból álló kóstoló. 3 nap, rengeteg tartalmas előadás, kiváló emberek, borok, pezsgők, párlatok és ételek. Ez az amiről a VinCE Budapest szól. Mindenkinek, aki egy kicsit is érdeklődik ezek iránt, szívből ajánljuk a rendezvényt, hiszen jövőre is lesz VinCE! Már most jegyezzük fel és szorítsunk helyet a naptárunkba!

Ha Te is szereted a bort, nyomj egy lájkot!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Újjászületett kedvenc a Rómain – Az Evezős Sörkert idén nyáron nem csak enni és inni hív
Frissen sült smash burger, élőzene a platánfák árnyékában, kreatív gyerekprogramok és közösségi esték – az Evezős Sörkert idén is bebizonyítja, miért szeretik annyian a Rómain.


Ahogy sétáltam a Római-parton, rögtön megcsapott a Duna ismerős illata és az a semmivel össze nem téveszthető nyári hangulat, amit csak ez a partszakasz tud adni. A madárcsicsergés, a fák hűs árnyéka, a lazán elhaladó biciklisek – minden adott volt ahhoz, hogy az ember lelke egy pillanat alatt átváltson nyaraló üzemmódba.

Ebben az idillben érkezett meg az első illatfoszlány is a part egyik legpezsgőbb pontjáról: az Evezős Sörkertből, ami idén még színesebb, még illatosabb és még inkább hívogató.

Náluk jártunk, és most elmeséljük, mivel készülnek az idei szezonra – mert ez a hely minden nyáron újra és újra bebizonyítja, miért is érdemes hozzájuk visszatérni.

Egy történet, ami a Duna-parton született

A Római-part legendás sörkertje immár több mint 40 éve a budapesti nyár kihagyhatatlan része. Története egészen 1983-ig nyúlik vissza, amikor Farkas Lajos egy egyszerű bádogbódéból álmodott vendéglátóhelyet – amiből az idők során egy karakteres étterem és sörkert nőtte ki magát.

Azóta a helyiek kedvenc találkozóhelyévé vált, 2017 óta pedig az Eventrend Group gondoskodik róla, hogy a hagyományok tisztelete mellett új lendületet is kapjon az Evezős.

A Duna közelsége, az öreg platánfák árnyéka, a jó zene, a vendégszeretet és a frissen sült hekk illata azóta is hozzátartozik a hely hangulatához – de az évek alatt modern street food élményekkel, látványos tálalással és programsorozattal is gazdagodott a kínálat.

Új gasztronómiai koncepció a vendégek igényeire szabva

Az idei szezonra teljes gasztronómiai megújulással készülnek, a választék pedig szinte már zavarba ejtően gazdag. Az új étlap nem véletlenszerűen állt össze: a vendégek visszajelzései, a közösségi médiás hozzászólások és a törzsvendégek tapasztalatai mind hozzájárultak ahhoz, hogy egy olyan kínálat szülessen, amely valóban a közönség igényeire reagál.

Az eredmény egy olyan street food kínálat lett, ami tökéletesen ötvözi a klasszikus Evezős-hangulatot és az újhullámos street food világot.

Az étlapon idén is ott vannak a jól ismert és szeretett fogások, mint a hekk vagy a saját recept alapján töltött kolbász, de megjelentek a friss kedvencek is. A Smashed Burger például az asztalunknál egyértelmű sláger lett: házilag készített marhahúspogácsa ropogósra sütve, olvadt cheddar sajt, majonéz, friss lilahagyma és kovászos uborka alkották az ízek tökéletes harmóniáját – minden falat egy élmény volt.

És ha már újdonságok: ott a Sea Dog, egy fish & chips inspirálta étel, amit édes buciban tálalnak, házi sörbundában sült hallal, remoulade mártással és friss madársalátával. A Bundázott Mac & Cheese igazi komfortfogás, a Loaded Fries gazdagon megpakolt, ízesített burgonyák formájában érkezik, míg a Ropogós Csibe Burger házi bundás csirkecombfilével, puha buciban és szaftos burgerszósszal hódít.

A klasszikus grillélményt a Grillkukorica hozza, a desszertfronton pedig a Croffle zárja a sort – a croissant és a gofri hibridje, amit a gyerekek és a felnőttek is imádni fognak.

Az Evezős italkínálata sem hagy kívánnivalót: sörök, borok és üdítők mellett koktélokkal, friss kávéval vagy limonádéval is hűsíthetjük magunkat – mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

Az ételeket lebomló csomagolásban és fenntartható szemlélettel kínálják, miközben a gyors kiszolgálás mellett minden apró részletre odafigyelnek.

A Duna-parti street food élmény itt nemcsak egy jól hangzó szlogen – hanem valóság, amit minden érzékszerveddel megtapasztalhatsz.

Nemcsak az ízekre, hanem a látványra is figyelnek: minden egyes fogás úgy néz ki, mintha egy ételfotózásról érkezett volna.

De a helyszín is sokat hozzáad az élményhez: a vidám színek, a színes bútorok, dekorációk és a zöld növények családias hangulatot teremtenek, miközben a napvitorlák és árnyékolók nemcsak esztétikai élményt, hanem kellemes hűvöset is biztosítanak a nyári melegben.

Programdömping kicsiknek és nagyoknak

Az Evezős nem csupán egy hely, ahová enni vagy inni térhetsz be, hanem egy igazi közösségi tér is, ahol a programok ugyanolyan fontosak, mint az étlap. A céljuk, hogy olyan helyet hozzanak létre, ahol mindig történik valami. És idén ezt még komolyabban veszik.

A gyerekek számára tematikus foglalkozásokkal készülnek:

lesz virágorigami készítés Anyák Napján, madáretető barkácsolás, hangszerkészítés a Zene Világnapja alkalmából, barátság póló készítés, és sok más színes program, ahol az animátorok foglalkoznak a kicsikkel, miközben a szülők egy fröccsöt vagy egy finom ételt élvezhetnek.

De a felnőttek sem maradnak élmény nélkül: visszatérnek a legendás zenés-táncos estek!

A vendégek visszajelzései alapján idén már a jól ismert Cats Trio és Party Dance Band koncertjei emelik az esték fényét. Újdonságként a swing és rock and roll stílusban mozgó Pedrofon is csatlakozik a programokhoz. A táncos estek április 26-tól minden héten várják a látogatókat, így ideje gyakorolni a tánclépéseket! Már most biztosra vehetjük, hogy teltházas bulikra számíthatunk.

A nyugodtabb hangulatot kedvelőknek az élő zongoraestek kínálnak különleges élményt Gazsi Norberttel, aki tavaly a bárzongorista verseny második helyezettje lett. Hetente több alkalommal is élvezhetjük játékát, amikor klasszikus és könnyűzenei dallamok keverednek a madárcsicsergéssel és a Duna hullámainak halk morajlásával – így válik a pihenés igazán varázslatossá.

A programokról a közösségi oldalaikon adnak rendszeres tájékoztatást, az asztalokon pedig időnként kérdőívek is várják a vendégeket, hogy megosszák véleményüket, ötleteiket. Az aktív követők nemcsak elsőként értesülhetnek az újdonságokról, hanem nyereményjátékokban, kedvezményekben is részesülhetnek. Mindez azért, hogy az Evezős ne csak egy szuper hely legyen, ahová jó betérni, hanem egy valódi közösségi tér, ahol a vendégek véleménye is számít.

Egy hely, ahol minden a jó hangulatról szól

Az Evezős Sörkert egy valódi találkozási pont, ahol minden a nyári szabadság érzetét kelti – és mégis ott van karnyújtásnyira a várostól. Akár egy családi programot keresel, egy baráti kikapcsolódást a Duna-parton, vagy egy ínycsiklandó élőzenés vacsorát a pároddal, mindig ad valami pluszt.

Szóval ha még nem jártál idén a Rómain, vagy csak új helyet keresel, ahol ízletes étel, zene, programok, kutyabarát légkör és rengeteg zöld vár, akkor irány az Evezős. Ha meg már voltál – úgyis visszamész. Én biztosan.

Evezős Sörkert

1031, Római part 34.

Facebook oldal

Az Evezős Sörkert az Eventrend Group tagja. A cégcsoport több mint három évtizednyi tapasztalattal rendelkezik kávéházak, éttermek, szállodák üzemeltetésében, valamint rendezvényszervezésben.

Az Eventrend Grouphoz jelenleg 31 projekt tartozik, és mintegy 1000 munkavállalót foglalkoztat. Ide kötődik mintegy 20 gasztronómiai vállalkozás, többek között a Gundel Étterem, a New York Kávéház, a Városliget Café&Restaurant, a Spoon the boat, a Főőrség Kávéház, a Séf Asztala, a Symbol, a Groupama Aréna vagy a Müpa catering szolgáltatása, emellett 24 budapesti rendezvényhelyszínen 79 egyedi rendezvényterem értékesítése is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
GASZTRO
Ikonikus desszertek - fedezd fel Budapest legédesebb titkait
Összegyűjtöttünk öt legendás cukrászdát, ahol nemcsak a kávé, de az ínycsiklandó desszertek is elvarázsolják az érzékeidet.


Ebben a válogatásban öt olyan ikonikus helyre kalauzolunk el, ahol nem csupán a kávé illata, hanem az éveken át tökéletesített desszertek ízei is rabul ejtenek. Tarts velünk egy édes utazásra a Café Astoria frissítő citromos újdonságától a Gerbeaud Cukrászda legendás 160 szeletén át a Chez Dodo macaronjainak színes világáig, a Nour különleges Mon Chéri desszertjéig, és végül a Ruszwurm Cukrászda méltán híres krémeséig.

Café Astoria

A patinás Astoria szálloda és kávéháza 1914 óta várja vendégeit. A kávék, reggelik és a zongorazenével kísért vacsorák mellett desszertkínálatukat is nagy odafigyeléssel álmodja meg a Danubius Hotels kreatív cukrászcsapata.

A belső tér központi eleme a süteményes vitrin és a klasszikus kávéházi bútorzat. A téli Tiramisu desszert után egy új ínyencséggel rukkoltak elő: a frissítő Citrom desszerttel.

Ez egy igazi tavaszi-nyári álom: A citrusos piskótatalpat pisztácia kekszropogós textúrájával kombinálták. Ezen ül a citrom alakú joghurtos citrom-mousse, amit egy mangós töltelékkel bolondítottak meg.

A sütemény glaze bevonatát egy csokoládé levélke koronázza. Lágy és roppanós, selymesen krémes citromos-mangós frissítő ízbomba.

A téli tiramisu kávébab monodesszertjük után az idei tavaszi-nyári szezonra készült citrom- süteményt a Danubius Hotels több éttermében és kávéházában is meg lehet kóstolni.

A Danubius Hotels budapesti szállodáiban olyan ikonikus éttermek és kávéházak találhatók, amik jól ismertek a hazai vendégek számára is. Budapesti kávéházi élmény az Astoria Kávéházában vagy wellnessel egybekötött dunaparti teraszozás a Yellow Bistro & Barban – mostantól a citromos desszerttel lesz még teljesebb!

Cím:  1053 Budapest, Kossuth Lajos utca 19.

Weboldal: cafeastoriabudapest.hu

Gerbeaud Cukrászda

A Vörösmarty téren, a város szívében található a világhírű Gerbeaud Cukrászda. Az elegáns intézmény több mint 160 éve működik, és mára nemcsak cukrászdaként, hanem a magyar gasztronómiai örökség ikonikus helyszíneként is számon tartják. A márványasztalok, a díszes csillárok és a történelmi hangulat időutazásra invitálják a látogatót, egy olyan világba, ahol a klasszikus elegancia találkozik a legmagasabb színvonalú édességekkel.

2018-ban, alapításának 160. évfordulójára megalkották a „Gerbeaud 160” nevű tortát:

A torta alapja egy kakaós vajas piskóta, melyre vérbarackzselével rétegzett étcsokoládé mousse kerül, sókristályos pekándió ropogóssal és krémes dióréteggel. A torta tetejét lágy, főzött étcsokoládé áthúzással vonják be.

És ez a torta szelet formában is elérhető, így bármikor megkóstolhatjuk a cukrászdában.

De persze a klasszikus édességek kedvelői sem maradnak élmény nélkül: Dobos torta, Eszterházy torta, somlói galuska és még számos magyar finomság szerepel a kínálatban, a nemzetközi desszertek mellett. A Gerbeaud kifinomult kávéházi hangulata pedig tökéletes környezetet biztosít egy délutáni kávézáshoz egy szelet történelemmel a tányéron.

Cím: 1051 Budapest, Vörösmarty tér 7–8.

Weboldal: gerbeaud.hu

Chez Dodo Macaron Manufaktúra

A Sas utcában egy igazi ékszerdoboz rejtőzik: a Chez Dodo Macaron Manufaktúra. Ez a bájos üzlet a macaronok iránti szenvedély megtestesülése, ahol a francia cukrászat eleganciája találkozik a kreatív ízkombinációk végtelen lehetőségével.

A kínálatukban a klasszikus ízek, mint a csokoládé, a vanília és a pisztácia mellett limitált kollekciós különlegességek is megtalálhatók. És az apró macaron náluk akár torta formát is ölthet, mint például a Unbirthday cake.

Ez a desszert a Wonderland kollekció egyik legkülönlegesebb darabja, egy igazi vizuális és ízbeli csoda:

A virág alakú, hatalmas macaron kalapra ezúttal isteni pisztáciás ganache-t rétegeztek, és erre ültették a könnyed pisztáriakrémmel töltött mini chou-kat. Ünnepi tortájuk közepére egy ínycsiklandó pisztáciás dacquoise piskótát helyeztek, amelyre üde és kirobbanóan gyümölcsös ribizli kompótot halmoztak. A torta igazi csodaországra emlékeztető külsejét a virágformában, a tetején pompázó vanília chantilly koronázza meg, amelyet liofilizált ribizlivel és pisztáciával szórtak meg.

A Chez Dodo kínálatában a macaronokon túl izgalmas, francia ihletésű desszertek is helyet kaptak, mint a pisztácia–ribizli ízvilágú petit chou, az erdei gyümölcsös–vaníliás canelé vagy különböző ízesítésű madeleine és financier sütemények.

Cím: 1055 Budapest, Sas utca 7.

Weboldal: chezdodo.hu

NOUR dessert Budapest

Budapest szívében, a Sas utcában található a Nour, amely a modern elegancia és a legmagasabb minőségű alapanyagok iránti elkötelezettségével tűnik ki a város édes kínálatából. A letisztult design és a kifinomult részletek azonnal érzékeltetik, hogy itt nem csupán sütemények, hanem igazi műalkotások készülnek.

A Nour mögött álló Kecskés Alexandra a kezdetektől a legmagasabb minőségre törekedett. Ebben a törekvésében a Michelin-csillagos Costes korábbi séfje, Palágyi Eszter is segítette, aki a konyhatechnológia kialakításában és a koncepció finomhangolásában nyújtott nélkülözhetetlen támogatást.

A Nour kínálata egyértelműen szakít a hagyományos cukrászdai kínálattal. Ezek a desszertek egytől egyig úgy néznek ki, mintha egyenesen a fine dining éttermek világából érkeztek volna.

A Mon Chéri desszert pedig tökéletesen megtestesíti ezt a filozófiát: egy aprócska luxus, amely minden falatban felejthetetlen ízélményt nyújt:

A meggyformákba zárt étcsokoládé mousse közepén egy fűszeres meggyragu helyezkedik el. Alatta egy kakaóbab törettel gazdagított, csokoládéval bevont, meggyes, kakaós piskóta fekszik.

Cím: 1051 Budapest, Sas utca 15.

Weboldal: nour.hu

Ruszwurm Cukrászda

A budai Várnegyed szívében, a Szentháromság utcában található a Ruszwurm Cukrászda, Budapest legrégebbi cukrászdája, amely 1827 óta kápráztatja el vendégeit hagyományos magyar süteményeivel. A cukrászda békebeli hangulata, a régi bútorok és a falakon sorakozó történelmi fotók egy letűnt kor eleganciáját idézik. Belépve az ember úgy érzi, mintha egy időutazáson venne részt, ahol a múlt ízei és illatai keverednek a jelen pillanatának édes élményével.​

A Ruszwurm Cukrászda kínálatában számtalan klasszikus sütemény megtalálható, de kétségkívül a Ruszwurm krémes az, amely a hely védjegyévé vált.

Ez a lágy, vaníliás krém és a ropogós leveles tészta tökéletes harmóniája generációk óta a vendégek kedvence. A hagyományos magyar krémes receptje egy főzött vaníliás tojáskrémből áll, amelyet a végén felvert tojásfehérjével lazítanak. A Ruszwurm krémes azonban egy különleges csavart tartalmaz: itt a krémet nem tojásfehérjével, hanem hideg, felvert tejszínnel teszik könnyedebbé. Ennek köszönhetően a krém egyedülállóan selymes és lágy textúrát kap.​

A cukrászda falai között megállt az idő, és a sütemények ma is ugyanolyan gondossággal és szeretettel készülnek, mint évtizedekkel ezelőtt. Ha Budapesten jársz, és egy igazi, autentikus magyar édességélményre vágysz egy történelmi környezetben, a Ruszwurm Cukrászda és a legendás krémes kihagyhatatlan!​

Cím: 1014 Budapest, Szentháromság utca 7.

Weboldal: ruszwurm.hu


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Újjászületett kedvenc a Rómain – Az Evezős Sörkert idén nyáron nem csak enni és inni hív
Frissen sült smash burger, élőzene a platánfák árnyékában, kreatív gyerekprogramok és közösségi esték – az Evezős Sörkert idén is bebizonyítja, miért szeretik annyian a Rómain.


Ahogy sétáltam a Római-parton, rögtön megcsapott a Duna ismerős illata és az a semmivel össze nem téveszthető nyári hangulat, amit csak ez a partszakasz tud adni. A madárcsicsergés, a fák hűs árnyéka, a lazán elhaladó biciklisek – minden adott volt ahhoz, hogy az ember lelke egy pillanat alatt átváltson nyaraló üzemmódba.

Ebben az idillben érkezett meg az első illatfoszlány is a part egyik legpezsgőbb pontjáról: az Evezős Sörkertből, ami idén még színesebb, még illatosabb és még inkább hívogató.

Náluk jártunk, és most elmeséljük, mivel készülnek az idei szezonra – mert ez a hely minden nyáron újra és újra bebizonyítja, miért is érdemes hozzájuk visszatérni.

Egy történet, ami a Duna-parton született

A Római-part legendás sörkertje immár több mint 40 éve a budapesti nyár kihagyhatatlan része. Története egészen 1983-ig nyúlik vissza, amikor Farkas Lajos egy egyszerű bádogbódéból álmodott vendéglátóhelyet – amiből az idők során egy karakteres étterem és sörkert nőtte ki magát.

Azóta a helyiek kedvenc találkozóhelyévé vált, 2017 óta pedig az Eventrend Group gondoskodik róla, hogy a hagyományok tisztelete mellett új lendületet is kapjon az Evezős.

A Duna közelsége, az öreg platánfák árnyéka, a jó zene, a vendégszeretet és a frissen sült hekk illata azóta is hozzátartozik a hely hangulatához – de az évek alatt modern street food élményekkel, látványos tálalással és programsorozattal is gazdagodott a kínálat.

Új gasztronómiai koncepció a vendégek igényeire szabva

Az idei szezonra teljes gasztronómiai megújulással készülnek, a választék pedig szinte már zavarba ejtően gazdag. Az új étlap nem véletlenszerűen állt össze: a vendégek visszajelzései, a közösségi médiás hozzászólások és a törzsvendégek tapasztalatai mind hozzájárultak ahhoz, hogy egy olyan kínálat szülessen, amely valóban a közönség igényeire reagál.

Az eredmény egy olyan street food kínálat lett, ami tökéletesen ötvözi a klasszikus Evezős-hangulatot és az újhullámos street food világot.

Az étlapon idén is ott vannak a jól ismert és szeretett fogások, mint a hekk vagy a saját recept alapján töltött kolbász, de megjelentek a friss kedvencek is. A Smashed Burger például az asztalunknál egyértelmű sláger lett: házilag készített marhahúspogácsa ropogósra sütve, olvadt cheddar sajt, majonéz, friss lilahagyma és kovászos uborka alkották az ízek tökéletes harmóniáját – minden falat egy élmény volt.

És ha már újdonságok: ott a Sea Dog, egy fish & chips inspirálta étel, amit édes buciban tálalnak, házi sörbundában sült hallal, remoulade mártással és friss madársalátával. A Bundázott Mac & Cheese igazi komfortfogás, a Loaded Fries gazdagon megpakolt, ízesített burgonyák formájában érkezik, míg a Ropogós Csibe Burger házi bundás csirkecombfilével, puha buciban és szaftos burgerszósszal hódít.

A klasszikus grillélményt a Grillkukorica hozza, a desszertfronton pedig a Croffle zárja a sort – a croissant és a gofri hibridje, amit a gyerekek és a felnőttek is imádni fognak.

Az Evezős italkínálata sem hagy kívánnivalót: sörök, borok és üdítők mellett koktélokkal, friss kávéval vagy limonádéval is hűsíthetjük magunkat – mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

Az ételeket lebomló csomagolásban és fenntartható szemlélettel kínálják, miközben a gyors kiszolgálás mellett minden apró részletre odafigyelnek.

A Duna-parti street food élmény itt nemcsak egy jól hangzó szlogen – hanem valóság, amit minden érzékszerveddel megtapasztalhatsz.

Nemcsak az ízekre, hanem a látványra is figyelnek: minden egyes fogás úgy néz ki, mintha egy ételfotózásról érkezett volna.

De a helyszín is sokat hozzáad az élményhez: a vidám színek, a színes bútorok, dekorációk és a zöld növények családias hangulatot teremtenek, miközben a napvitorlák és árnyékolók nemcsak esztétikai élményt, hanem kellemes hűvöset is biztosítanak a nyári melegben.

Programdömping kicsiknek és nagyoknak

Az Evezős nem csupán egy hely, ahová enni vagy inni térhetsz be, hanem egy igazi közösségi tér is, ahol a programok ugyanolyan fontosak, mint az étlap. A céljuk, hogy olyan helyet hozzanak létre, ahol mindig történik valami. És idén ezt még komolyabban veszik.

A gyerekek számára tematikus foglalkozásokkal készülnek:

lesz virágorigami készítés Anyák Napján, madáretető barkácsolás, hangszerkészítés a Zene Világnapja alkalmából, barátság póló készítés, és sok más színes program, ahol az animátorok foglalkoznak a kicsikkel, miközben a szülők egy fröccsöt vagy egy finom ételt élvezhetnek.

De a felnőttek sem maradnak élmény nélkül: visszatérnek a legendás zenés-táncos estek!

A vendégek visszajelzései alapján idén már a jól ismert Cats Trio és Party Dance Band koncertjei emelik az esték fényét. Újdonságként a swing és rock and roll stílusban mozgó Pedrofon is csatlakozik a programokhoz. A táncos estek április 26-tól minden héten várják a látogatókat, így ideje gyakorolni a tánclépéseket! Már most biztosra vehetjük, hogy teltházas bulikra számíthatunk.

A nyugodtabb hangulatot kedvelőknek az élő zongoraestek kínálnak különleges élményt Gazsi Norberttel, aki tavaly a bárzongorista verseny második helyezettje lett. Hetente több alkalommal is élvezhetjük játékát, amikor klasszikus és könnyűzenei dallamok keverednek a madárcsicsergéssel és a Duna hullámainak halk morajlásával – így válik a pihenés igazán varázslatossá.

A programokról a közösségi oldalaikon adnak rendszeres tájékoztatást, az asztalokon pedig időnként kérdőívek is várják a vendégeket, hogy megosszák véleményüket, ötleteiket. Az aktív követők nemcsak elsőként értesülhetnek az újdonságokról, hanem nyereményjátékokban, kedvezményekben is részesülhetnek. Mindez azért, hogy az Evezős ne csak egy szuper hely legyen, ahová jó betérni, hanem egy valódi közösségi tér, ahol a vendégek véleménye is számít.

Egy hely, ahol minden a jó hangulatról szól

Az Evezős Sörkert egy valódi találkozási pont, ahol minden a nyári szabadság érzetét kelti – és mégis ott van karnyújtásnyira a várostól. Akár egy családi programot keresel, egy baráti kikapcsolódást a Duna-parton, vagy egy ínycsiklandó élőzenés vacsorát a pároddal, mindig ad valami pluszt.

Szóval ha még nem jártál idén a Rómain, vagy csak új helyet keresel, ahol ízletes étel, zene, programok, kutyabarát légkör és rengeteg zöld vár, akkor irány az Evezős. Ha meg már voltál – úgyis visszamész. Én biztosan.

Evezős Sörkert

1031, Római part 34.

Facebook oldal

Az Evezős Sörkert az Eventrend Group tagja. A cégcsoport több mint három évtizednyi tapasztalattal rendelkezik kávéházak, éttermek, szállodák üzemeltetésében, valamint rendezvényszervezésben.

Az Eventrend Grouphoz jelenleg 31 projekt tartozik, és mintegy 1000 munkavállalót foglalkoztat. Ide kötődik mintegy 20 gasztronómiai vállalkozás, többek között a Gundel Étterem, a New York Kávéház, a Városliget Café&Restaurant, a Spoon the boat, a Főőrség Kávéház, a Séf Asztala, a Symbol, a Groupama Aréna vagy a Müpa catering szolgáltatása, emellett 24 budapesti rendezvényhelyszínen 79 egyedi rendezvényterem értékesítése is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Hároméves a megújult Centrál – megnéztük, mit kínál most a kávéház, ahol Ady és Karinthy is törzsvendég volt
A Centrál Kávéház most nemcsak friss kínálatát mutatta be, hanem azt is, hogyan kapcsolódik össze a gazdag irodalmi örökség a mai kor fiataljainak kreativitásával.


A Centrál Kávéház 2025. április 11-én ünnepelte újranyitásának harmadik évfordulóját, amely szimbolikusan egybeesik a költészet napjával, tisztelegve a patinás intézmény gazdag irodalmi öröksége előtt. Az 1887 óta működő kávéház nem csupán a vendéglátás színtere, hanem a magyar kultúra, szellemi élet és társasági érintkezés történelmi központja, amely a századvég és a századelő virágzó kávéházi korszakának ikonikus képviselője volt.

A megújult Centrál célja, hogy ezt az örökséget modern köntösben, a mai kor elvárásainak megfelelően ápolja.

A kávéház elkötelezettségét a kultúra iránt mi sem bizonyítja jobban, mint a rendkívül sikeres Centrál Irodalmi Zsúr. Ez a középiskolásoknak szóló ingyenes program interaktív módon vezeti be a diákokat a magyar irodalom világába, különös hangsúlyt fektetve a Nyugat folyóirat és a kávéház történetére. Meskó Zsolt író-rendező és Bence úr, a főpincér kalauzolásával a fiatalok nem csupán ismereteket szereznek, hanem kreatív írásra is ösztönzést kapnak. A legjobb versírók pedig a Centrál Költők Társaságának tagjaivá válnak.

A program népszerűségét jelzi, hogy a 2025-26-os tanévre már heti három időpontra bővítették a foglalási lehetőséget.

Lakmározz a történelemben – gasztronómiai kalandozások a Centrálban

A Centrál konyháján is nagy dolgok történnek, a régi klasszikusok mellett izgalmas újdonságokkal rukkoltak elő. Készülj, mert most jön a kulináris utazás!

Új nyári spritzek: Ha valami könnyűre és frissítőre vágysz, itt a válasz. Kortyolhatsz Limoncello spritzet, Hendricks bodza spritzet vagy éppen grapefruit lichi spritzet. Akad bőven alkoholos és mentes változat is.

Cappuccino menü: A kávé szerelmeseinek igazi paradicsom ez. A klasszikus mellett olyan ínyencségek várnak, mint a lágy creme brulee cappuccino, a csábító fehér csokoládés cappuccino rózsavíz permettel (Léda könnye), a hűsítő jeges cappuccino, a különleges pisztáciás és mandulás cappuccino, és a modern vonalat képviselő gyömbér, kurkuma cappuccino (superfood kávé).

Klasszikusok újragondolva (azaz a főfogások)

A Centrál úgy gondolja, hogy vannak olyan ételek, amik már a dédszüleink idejében is menők voltak, de valahogy elfeledkeztünk róluk. Most újra előveszik ezeket a kincseket, sőt, néha egy kis csavarral, húsos és húsmentes verzióban is elkészítik őket.

A sült gnocchival és baconchipsszel tálalt stroganoff bélszínből például rögtön kérhető gomba stroganoff supreme néven húsmentes verzió is. És a közös kóstoláson abban maradtunk, hogy ez is legalább annyira ízletes, mint húsos társa.

A supreme csirkemell „kijevi” módra az egyik legkomfortosabb főétel. A kívül ropogós, belül szaftos csirkemell, krémes burgonyapürével és pikáns parmezán chipsszel biztos, hogy sokak kedvence lesz.

A hortobágyi töltött palacsinta háromféleképpen is kipróbálható: csirkecomb filével töltve, pirított gombákkal töltve és harcsa filével töltve. De a paprikás mártás és a tejföl egyikről sem maradhat le.

De itt van még a boeuf bourguignon, a vörösboros marharagu, ami egy igazi ízbomba, és a Centrál & cheese, ami igazi kényeztetés a sajtimádóknak. Kemencében sült cheddarszószos gnocchival és bacon morzsával.

Édes kísértések (azaz a desszertek)

A Centrál a desszertjeiről is híres volt mindig, úgyhogy itt sem spóroltak a finomságokkal.

Tiramisu kollekció: Ha szereted a tiramisut, már indulhatsz is! Kóstold meg a klasszikus verziót, a pisztáciás tiramisut, a frissítő sárgabarack maracuja tiramisut, vagy rendeld meg a tiramisu kóstolót, hogy mindhárom ízvilágot kipróbálhasd.

Francia (levendulás) krémes: egy elegáns és illatos desszert, ami garantáltan levesz a lábadról.

Brownie kehely: a csokirajongók álma, egy gazdag és csokoládés desszert, eperrel és fagylalttal.

Centrál képviselőfánk, citromos choux-ban: egy klasszikus édesség egy kis citromos csavarral.

De a Centrál Kávéház nem csupán gasztronómiai élményeket nyújt. A 2022-es felújítás során a belső tér a múlt eleganciáját ötvözi a modern kényelemmel.

A korhű bejárat visszaállítása, az egyedi térelválasztók, a hangulatos világítás és a korabeli tárgyak mind hozzájárulnak ahhoz a különleges atmoszférához, amely a kávéházat jellemzi.

A Centrál Kávéház esszenciája túlmutat a puszta vendéglátáson; valódi "Grand Café" identitást képvisel, amely évszázadok óta formálódik. Ez a fogalom nem csupán az impozáns térre, a magas belmagasságra, a tükrökre és a díszes enteriőrre utal, hanem egy életérzésre is.

A Centrál a találkozások, a lassabb tempó és a tartalmas pillanatok színtere, ahol a vendégek kiszakadhatnak a mindennapi rohanásból.

A hatalmasra nyitható portálablakok elmossák a határt a belső tér és a hangulatos terasz között, megteremtve a különleges "kint is vagyok, bent is vagyok" élményt. Ez a nagykávéházi létforma pedig mindenki számára nyitott: legyen szó a szellemi elit képviselőiről vagy a baráti beszélgetésbe merülő vendégekről, a Centrál egy hatalmas, barátságos nappaliként várja mindazokat, akik értékelik a minőségi időtöltést egy ikonikus helyszínen.


Link másolása
KÖVESS MINKET: