Zamatos pálinka, tündérmesébe illő vár és az Anyukám Mondta – a Gönci Barack Vigasság nyomában
Idén július 6-7. között tartják a Gönci Barack Vigasságot Boldogkőváralján, ahova véleményem szerint egyszer mindenkinek el kéne jutnia. Észak-Magyarország ezen szeglete szó szerint tündérmesét idéző látványt nyújt, és a vendégszeretet, meg a finom ételek és italok sem hiányoznak.
Az elmúlt héten többször is jártam a Zemplénben, és beleszerettem a környékbe. Ezek a hegyek egy másik világba repítenek. Talán gyerekesen hangzik, de engem első perctől megérintett az atmoszféra, ami körülvett. Általában csak arra koncentrálok hogy mit lehet enni vagy inni, de itt a látványban is hosszasan tudtam gyönyörködni.
Kirándulásaim során többször kapott el az eső, és mondhatnánk, hogy mekkora pech, milyen kár, hogy nem fogtam ki napsütéses időjárást, de Boldogkőváralja esőben talán még szebb. A leszálló köd még varázslatosabbá teszi, és ilyenkor a fű és a fák olyan harsány zölden virítanak, amilyen szín nincs is.



Fő vendéglátóm mindegyik alkalommal a Bestillo Pálinkaház volt, és most már biztos vagyok benne, hogy ők a környék nem hivatalos védelmezői.
Mert persze a pálinkakészítés is üzlet, de lehet ezt úgy csinálni, hogy az ember a környezetét gyarapítsa vele, és ne pedig rombolja. Lehet munkát adni a segítségével, miközben védik és óvják a természetes közegét.
A gönci barack eredetvédett gyümölcs, és a Bestillo-nál valóban kincsként tekintenek rá. Nem hordózzák, nem pakolják tele aromával, nem ízesítik mézzel, hanem egy egyszerű, tiszta, erős italt készítenek belőle,
ami bármilyen arománál elevenebben robbantja fel az orrodban és a szádban a barackos életérzést. Tökéletes pálinka! És persze sok más gyümölccsel is hasonlóan bánnak.
(Zárójelben megjegyzem, hogy második alkalommal férfi kísérőim durván rámentek egy üvegre, és bár hajnalra szépen ki is dőltek tőle, reggelre kutya bajuk sem volt. Értitek. A tiszta ital hatalma!)





A Bestillo pedig a pálinkán túl is látja a gyümölcs arcait, és ezt szeretnék bemutatni a vendégségbe érkezőknek és a helyieknek is 2012 óta.
“Héjastul, húsostul, magostul minden része értékes.” szokta mondanio Czakó Mónika a fesztivál főszervezője, a Bestillo Pálinkaház egyik tulajdonosa. És valóban megtalálhatjuk a barackot kozmetikumokban és a gasztronómiában is sokféle formában. Sőt, a maggal még fűteni is lehet, de gyógyszerként is ismert.
És a gyümölcs izgalmas annyira hogy idecsalja a látogatókat, és így megismerhessék ezt a csodás környéket.
Mert ha például a várba egyszer ellátogatsz, ódákat zengsz majd róla magad is!
Mutatom!





A Gönci Barack Vigasságról bővebben:
A két napos fesztivál fő helyszíne Boldogkő vára, a maga középkori hangulatával, illetve a Bestillo Pálinkák háza, valamint a Terra-Boldogkő látványpince is szélesre tárja kapuit a kóstolni vágyók és a pálinkafőzés iránt érdeklődők számára. Itt az éttermek barackos kínálatából is megjelenik néhány egyedi finomság.
Délutánonként, esténként koncertek kísérik a kóstolást. A megfelelő ízkombinációk felfedezéséhez a várbeli nagyszínpadon segítséget nyújt az indie-popot játszó Blahalousiana, a Magashegyi Underground, illetve Gájer Bálint. Szombaton pedig többek közt a Tárkány művek, a Folow the Flow és Hobo szórakoztatja a fesztiválozókat.





Ha már itt van az ember, és ha már a fesztiválon is részt vesznek, és ha már van ikonikus barackos desszertjük is... akkor csak be kell térni az Anyukám Mondta Étterembe, nem? De!
Most pedig "marha unalmas" is leszek, készüljetek fel:
Az Anyukám Mondta pazar! Igen, igaz amit mások mondanak. Nem véletlenül beszélnek róluk annyit, nem véletlenül dicsérik a konyhájukat. Kihagyhatatlan! Különleges, izgalmas és fenséges ételeket kóstoltunk náluk.
Persze vannak fontos összetevői annak, hogy mitől ilyen sikeresek és klasszak, de ez nem is titok.





Fontosak a minőségi alapanyagok. Ha van zempléni bárány, hát zempléni bárányból lesz a raguleves, de ha nincs megfelelő liszt vagy mozzarella, akkor Olaszországba kell menni érte. Kompromisszumot e téren nem kötnek.
Aztán fontos az, hogy folyamatosan fejlődésben vannak. 23 évvel ezelőtt, a kezdetekkor gyakorlatilag a suli helyett jártak ide koccintani és cigizni a fiatalok, most meg a legmagasabb minőségű menüsorokat szolgálják fel, és megfejelik ez egyedülálló kávékkal.
Meg persze ott az otthon és család érzésének közvetítése. Az utánozhatatlan hangulat, amit a Dudás testvérek teremtenek meg.



És most írhatnék arról, hogy életem legjobb bárányát ettem náluk ebédre, meg hogy életem legjobb palóclevesét vacsorára, vagy beszélhetnénk erről a tökéletes rákóczi túrósról is... de inkább azt remélem, hogy elmentek, és magatok győződtök meg róla egyszer, hogy mire gondolhattam, mit érezhettem.
Az étel méltatása helyett még pár szóban inkább az emberi összetevőre hívnám fel a figyelmet, mert szerintem ez az egyik legfontosabb elem.
Ha az Anyukám Mondtába mész, nyugodtan kérdezz, nyugodtan bízd rá magad a helyiekre, és nyugodtan kérd Dudás Szilárdot. (Jó, persze nem biztos, hogy ráér, mert az Anyukám Mondta mellett most már egy Pizza, Kávé, Világbéke igazgatása is hárul a családra.)
Szilárd az étterem lelke. Az az olaszos sármmal megáldott, mindig pörgésben lévő tulajdonos, aki egyszer a pizzatésztáról beszél úgy, hogy folyik a nyálad, máskor meg kávéval kínál este tízkor, és gyönyörűen elmagyarázza, hogy hogyan fogsz mégis édes álmot aludni a fekete után.
Felkészült, tapasztalt és szórakoztató. Van mit mondania, és te nem is állítanád meg a mesélésben soha.
És a testvére a konyhán főz, a felesége pedig a cukrász szerepet is a vállán viszi. Ez az otthon, család, szeretet érzés tényleg nem kirakat!
Ha lehet szerelmesnek lenni gasztromunkásságba, hát én az övékébe szerelmes vagyok!
Köszönöm az élményt, és köszönöm Zemplént. Meleg szívvel ajánlom minden szegletét!



