Vajon megtartja a Michelin-csillagot az új séf? - A Costes Downtownban jártunk
Előre szólok, hogy a címben szereplő kérdésre nem én adom meg a választ, hanem majd a Michelin-ellenőrök. De a kérdés mindannyiunkban felmerülhet, és ott is fog lebegni egy darabig a fejünk felett... Addig meg van időnk megkóstolni a menüt, és eldönteni, hogy nekünk hogy ízlik.
Molnár Márk főztjébe először mondhatni véletlenül futottam bele még decemberben, és nagyon meg is lepődtem, hogy egy borbárban ilyen magas minőségű, kreatív ételt kapok. (Erről bővebben itt olvashattok: Jó bor mellé jó étel jár – kipróbáltuk az N28 wine and kitchent)
Aztán nemrég robban a hír, hogy 12 év után távozik a Costes-csoport éléről Miguel Rocha Vieira executive séf, és hogy Molnár Márk lép a helyébe. És mivel a Costes Group Magyarország gasztronómiájának meghatározó szereplője, a váltás a fine dining rajongóit határozottan lázba is hozta.
A Costes Group első étterme, a Ráday utcában található Costes Étterem 2008-ban nyitotta meg kapuit Miguel Rocha Vieira, portugál származású séf irányítása alatt. 2010-ben Közép-Kelet-Európában elsőként az addigra nemzetközi viszonylatban is ismert egység Michelin-csillagot kapott. Az elismerés visszafordíthatatlanul elindította a magyar gasztronómia evolúcióját, amely azóta újabb hat Michelin-csillagot hozott az országnak.
A második egység, a Costes Downtown valamivel lazább, kötetlenebb stílusú étterem lett, és 2016-ban szintén Michelin-csillaggal ismerték el őket.
Jelenleg a Costes-csoporthoz tartozik még a Lupa Beach, a Rumour by Rácz Jenő és a Nudli Tésztakantin és a Szigliget Várudvar Costes street food koncepciója is.
És mielőtt rátérnénk a Costes Downtown új menüjére, egy másik nagy bejelentést is érdemes idefűzni:
Természetesen Jenő nem lesz állandóan jelen, hiszen a Rumour, a médiaszereplések és a családja mellett ez konkrétan bele sem férne az idejébe, de a menü megtervezése és a kreatív folyamatok az ő irányításával zajlanak majd, és lesz egy állandó konyhafőnöke is Koppány Levente személyében.

De térjünk vissza a Costes Downtown étteremhez, ami Budapest szívében, a Vigyázó Ferenc utcában található, a Prestige Hotel Budapest szálloda földszintjén.
Keddtől szombatig, ebéd- és vacsoraidőben, 4-7 fogásos kóstolómenüt kínálnak, és a klasszikus menü-bor párosítások mellett kézműves sörpárosítás, valamint alkoholos és alkoholmentes koktélpárosítás is választható.


Nemzetközi karrierje Spanyolországban indult. 2003-ban többek között 8 hónapig dolgozott Ferran Adriá, a molekuláris gasztronómia egyik fő képviselőjének műhelyében. Majd Tokióba szerződött, és az töltött időszakot tartja azóta is a leginnovatívabb, szakmailag legmeghatározóbb periódusának.
A francia főváros következett, ahol több-Michelin- csillagos helyen is dolgozott, egyre feljebb lépdelve a ranglétrán (Taillevant, Arpege, Le Doyen). Párizs után a ZUMA londoni egységében vállalt Executive Sous Chef pozíció mellett az étteremlánc miami üzletének nyitását segítette 2010- ben.
2011-től Márk nevéhez több dubai étterem Executive Chef pozíciója társult: ezen időszak alatt nem csupán a munka szakmai elismerése, de számos közönségdíj is fűződik a nevéhez - a Karma Kafe séfjeként például három egymást követő évben nyerték a TIME OUT Magazin legjobb pánázsiai éttermének járó díját.
2018 óta a vietnámi Saigonban a VISE Hospitality executive séfjeként dolgozott. Itt érte a világjárvány és a szigorú rendelkezések miatti étteremzárások okán Márk a hazatérés mellett döntött.
Tavaly szeptemberi, magyarországi debütálása óta a Nagymező utcai N28 Wine & Kitchen séfpatronja.
Lássuk hát a menüt, amit mi kóstoltunk végig:
SZENTJAKAB-KAGYLÓ, OSZTRIGA, KAVIÁR

RÉPA, GALAMB
Pisztácia, yuzu, arberquina

PISZTRÁNG, PHO
Sült császár, menta

ÉRLELT MARHA
Szarvasgomba, ponzu, sózott citrom

PINA COLADA
Victoria ananász, kókusz

CITROM, BANÁN, KÁVÉ
Vanília, merengue, karamell

PETIT FOURS

A négyfogásos menü 25.500 forinttól kezdődik, és ha több fogást vagy borpárosítást szeretnénk, akkor azzal arányosan emelkedik az ár. Erről bővebben itt tájékozódhattok: https://costesdowntown.hu/kostolo-menu
Természetesen a fő fogások mellett megjelennek a fine diningben nélkülözhetetlen kiegészítő fogások is.




A menü kóstolása után több gondolat is járt a fejemben.
Egyfelől nekem nem hiányzik az, amit többen kifogásoltak már belsőbb körökben, hogy díszesebbek legyenek a fogások, hogy "szebben legyen megtálalva". Nekem fontosabbak az intenzív, izgalmas ízek, és Márk sokkal többféle fűszert használ, mint elődei. Nekem ez az ízkavalkád működik, és a répás fogásnál például többet adott ez a kirobbanó, zöldséges-magos kísérő, mint maga a galamb.
Szerintem felesleges Márk menüjét bárkiéhez hasonlítani, mert saját stílusa van, ami véleményem szerint akkor működik a legjobban, ha a séf teljes szabadságot kap, és kreatívan alkothat. Ráadásul a Costes Downtown mindig is egy lazább vonalat szeretett volna képviselni, amihez ez az étlap jól illik.
Mi sok sikert kívánunk Márknak! Ti megkóstolnátok ezt a menüt?