GASZTRO
A Rovatból

Új év, új ízek: edd és idd egészségesre magad!

Fogyni szeretnél pár kilót, vagy csak szeretnél odafigyelni arra, hogy egészségesebb ételeket fogyassz? Ezek a helyek úgy segíthetnek elérni céljaidat, hogy közben élvezni is fogod az utat.


Ahogy beköszönt az új év, sokan friss erővel és elhatározással vágnak neki, és az egészséges életmódra való törekvés gyakran az egyik legnépszerűbb fogadalom. Van, aki kifejezetten fogyni akar, de az egészséges étkezés nem feltétlenül egyenlő a diétával vagy az egésznapos éhezéssel. Sokkal inkább arról szól, hogy tudatosabban étkezzünk, és az alapanyagok minőségére koncentráljunk.

A friss, tápanyagokban gazdag összetevők előnyben részesítése, valamint az ultrafeldolgozott élelmiszerek kerülése már önmagában is hatalmas változást hozhat.

Ebben a cikkben olyan helyeket mutatunk be, ahol nemcsak finom, de tápláló és egészséges ételekkel és italokkal támogathatod céljaidat:

Ichigo, Tibidabo, Zili's Breakfast Café, Indigo Express, Food Revolution, Matcha Island Budapest és Lényeg Juice Bar.

Kezdd az évet tudatosan, tápláló falatokkal!

Ichigo

Az Ichigo tökéletes választás azoknak, akik egészségesen szeretnék kezdeni az új évet, és közben izgalmas, japán ihletésű ételeket kóstolnának. A Király utcában található étterem nemcsak a különleges fogásokról, hanem hangulatos, pink neonfényben úszó enteriőrjéről is híres, amely garantáltan feldobja a napodat.

Az Ichigo kínálatában mindenki megtalálhatja a számára tökéletes menüt: vegetáriánus, vegán, halas vagy húsos ételek széles választéka vár.

A menü alapját kizárólag friss és egészséges hozzávalók adják, emellett pedig minden falat valódi "umami élmény".

Egyedi tálak és rizstekercsek közül válogathatsz, amelyek személyre szabhatóak: választhatsz fehér vagy vörös rizst, különféle szószokkal és feltétekkel. A ropogós csirke és tofu mellett többféle nyers hal és rengeteg zöldség sorakozik.

Amellett, hogy az izgalmas szószok tényleg remekül feldobják az ételeket, házi készítésűek, így nincsenek tele felesleges adalékanyagokkal és aromákkal. Az ételek pedig rengeteg minőségi fehérjét és rostot tartalmaznak, így nemcsak ízletesek, de táplálóak is.

Az Ichigo tehát nemcsak a japán konyha szerelmeseinek ajánlott, hanem mindazoknak, akik az új évben szeretnék ötvözni az egészséges étkezést az új, izgalmas ízek felfedezésével. Egyszerre gyors, friss és változatos.

Cím: 1061, Király utca 40.

Weboldal: ichigobp.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Tibidabo gluténmentes étterem

A Tibidabo gluténmentes étterem kitűnő választás azoknak, akik speciális étrendi igényekkel rendelkeznek. Az étterem küldetése, hogy minden vendég számára olyan étkezési élményt nyújtson, amely kompromisszumoktól mentes, legyen szó glutén-, tej- vagy húsmentes diétáról, esetleg szénhidrátcsökkentett fogásokról.

A MOM Parkban található helyszín egyszerre modern és barátságos. A természetes anyagok, a sok fa és a harmonikus színek otthonossá teszik a helyet.

Az étlap tele van izgalmas és ízgazdag fogásokkal, amik messze túlmutatnak a szokásos mentes kínálaton. A könnyed saláták, gazdag bowlok vagy különleges flatbreadek mellett érdemes megkóstolni a pisztáciás kecskesajtot és a lazac pisztáciakéregben készült változatát is, de a desszertek között is bőven akadnak figyelemre méltó mentes finomságok. Az egyik kedvencünk a Tibidabowl, ami minden szempontból tökéletes: friss, színes, és az ízek egyszerűen elképesztőek. A tálon a fűszeres garnéla, a marinált lazac, a pácolt tojás és a görögdinnyeretekkel, mikrozöldekkel, sushi rizzsel és citrusos teriyaki szósszal találkozik.

Az étterem különlegessége továbbá, hogy az egyik sarkában egy pékség is üzemel, ami teljesen gluténmentes.

A friss kenyerek, szendvicsalapok és finom pékáruk sok esetben más mentességekkel is rendelkeznek. Így például az édességek között is találhatunk laktózmentes vagy cukormentes opciót is.

A Tibidabo üzenete világos: az étkezés lehet élvezetes, tudatos és allergénmentes egyszerre.

Cím: 1123, Alkotás utca 53. (MOM Park)

Weboldal: mom.tibidabo.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Zili's Breakfast Café

A Corvin mozi mellett található kávézó nemcsak egészséges, de ínycsiklandó fogásokkal, és barátságos, modern atmoszférával is várja a vendégeket. A nagy belmagasság és a letisztult design kényelmes, nyugodt környezetet teremt, ahol egyaránt élvezheted a gyors kávézásokat vagy az elnyújtott brunch-okat.

Az étlap sokszínűsége miatt az ételérzékenyek és diétázók is megtalálják a kedvenceiket: vegán, paleo, gluténmentes és cukormentes alternatívákból is széles a választék.

A vegán pisztáciás croissant remek példa arra, hogy a mentes desszertek is lehetnek egyszerre gyönyörűek és finomak, de az édesszájúaknak a Chai French Toast is biztos befutó lehet.

Ha tartalmasabb fogásra vágysz, a Full Breakfast laktató, mégis kiegyensúlyozott opció rántottával, tépett hússal, édesburgonyával, szalonnával és friss zöldekkel. A Salmon Bagel pedig egy igazi klasszikus újragondolt változata, amely a füstölt lazacot, sajtkrémet, lágy tojást és friss salátát egyesít egy puha bagelben, amit akár gluténmentes változatra is cserélhetsz.

A Zili's egyik legnagyobb vonzereje, hogy bebizonyítja: az egészséges ételek nemcsak táplálóak, de vizuálisan is lenyűgözőek és valódi gasztronómiai élményt nyújtanak. A hely varázsához pedig a barátságos személyzet és a korrekt árak is hozzájárulnak.

Cím: 1085, József körút 82.

Weboldal: zilis.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Matcha Island Budapest

Ha az idei fogadalmaid között az egészséges étkezés mellett a kávézási szokásaid megreformálása is szerepel, akkor a matchával érdemes barátkoznod!

A matcha egy különleges, porított zöld tea, amely számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, és kiváló alternatívája lehet a kávénak. Gazdag antioxidánsokban, amelyek segítenek a szervezet méregtelenítésében és az öregedési folyamatok lassításában. Emellett a matcha tartalmaz L-theanin aminosavat, amely nyugtató hatású, csökkenti a stresszt és szorongást, miközben fokozza a mentális éberséget és koncentrációt. A matcha koffeintartalma alacsonyabb, mint a kávéé, így elkerülhető a kávé fogyasztása után gyakran jelentkező idegesség és energiahullámzás.

Azonban a matcha élvezetéhez elengedhetetlen a kiváló minőség. A gyenge minőségű matcha keserű lehet, és negatív élményt nyújthat, ami hosszú időre elveheti a kedvet a fogyasztásától.

Ezért fontos, hogy első alkalommal prémium minőségű matchát kóstoljunk.

A Matcha Island prémium minőségű, közvetlenül Japánból importált matchát kínál, biztosítva a legjobb ízélményt és a matcha összes egészségügyi előnyét.

A vízzel elegyített, alap matchán kívül hideg és forró matchás italok variációi érhetőek el itt. Az egyszerűbb lattén túl, a habosra kevert és gyümölcsökkel ízesített felhőkön (matcha cluod) át, a sajtkrémmel turbózót (cream cheese) vagy éppen buborékos (matcha soda) verziókig mindennek érdemes lehet egy esélyt adni, mert az alapanyag valóban tökéletes.

Ráadásul igényeink szerint édesítik is őket, így nem fogunk feltétlenül cukorsokkot kapni. És az alternatív tejek széles választéka miatt a laktóz is könnyen elkerülhető.

Emellett a Matcha Island egyedi, matchával készült édességeket is kínál, amelyek csak náluk érhetők el. Kedvencünk a Matcha Crepe Cake, egy többrétegű palacsintatorta, amelyben a lágy palacsintarétegek között finom matchás krém található. Tökéletes desszert azoknak, akik valami különlegesre vágynak!

Cím: 1074, Dohány utca 37.

Weboldal: facebook.com

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Food Revolution - Prémium ételházhozszállítás

A házhoz szállított napi menü ideális megoldás lehet, ha az ember nem tud vagy nem szeret túl sok időt tölteni a konyhában. Azonban kevés olyan cég van, ahol tényleg minőségi alapanyagokból főznek, és kifejezetten egészséges ételeket kínálnak. Ezt a piacot igyekszik megreformálni a Food Revolution.

A Food Revolution filozófiájának alapja, hogy az étel csak akkor lehet igazán egészséges, ha a legjobb alapanyagokból készül.

A zöldségek és gyümölcsök adalékmentesek, sok esetben biogazdaságokból érkeznek, a húsok GMO- és hormonmentesek, míg az olívaolajuk Spanyolország egyik legjobb hidegen sajtolt terméke.

A fogásokat egy élelmiszeripari mérnök segítségével tervezték meg, így azok tökéletes mennyiségű makrotápanyagot tartalmaznak. Ennek köszönhetően biztos lehetsz benne, hogy a menüik nemcsak finomak, hanem táplálóak és kiegyensúlyozottak is.

A napi ajánlatok között mindig akad többek között vegetáriánus, vegán és sportolóknak kifejlesztett fogás is. De különböző juice-ok és fermentált italok is rendelhetőek tőlük. És bár a főételek és sütemények nem feltétlenül diétásak, a jó minőségű alapanyagoknak köszönhetően mindenképpen jobb választásnak bizonyulnak egy random kifőzdénél, vagy egy bolti péksütinél.

A Food Revolution nemcsak az ételek minőségére figyel, hanem a környezetvédelemre is. Az ételeket tartós és higiénikus üvegtálakban szállítják, minimalizálva a hulladékot, és elősegítve a fenntartható életmódot.

foodrevolution.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Indigo Express

A legnagyobb odafigyeléssel megtervezett heti menü mellett is becsúszhat egy-egy olyan alkalom, amikor az embernek gyorsan kell találnia a városban valami laktató és finom, meleg ételt. De egyáltalán nem mindegy, hogy ilyenkor milyen gyorsétterembe térünk be.

Az Indigo Express modern gyorséttermi koncepcióval dolgozik, mégis megőrzi az autentikus indiai ízvilágot, és a gondosan kiválasztott alapanyagoknak hála egészséges alternatívát kínál. A Nyugati téren található helyszín különösen ideális egy rohanós hétköznapon, egy könnyed ebédre vagy vacsorára.

A széles kínálatban vannak kifejezetten kímélő fogások, mint a levesek és a superfood saláták.

De a vegán és vegetáriánus életmódot folytatók is rengeteg opció közül válogathatnak, hiszen a zöldséghangsúlyos előételek mellett majd minden főétel is létezik hüvelyesekkel készülő vagy zöldséges verzióban (vagy indiai sajttal, azaz paneerral).

Még a desszertek és italok között is találunk cukormentes vagy könnyedebb opciókat. Például a mangó lassit, amely joghurtos alapjával tökéletesen illik egy kiegyensúlyozott étrendbe.

A rollok pedig tényleg úgy vannak kitalálva, hogy akár azonnal útjára is indulhasson velük az ember. És egy sajtburgernél nem csak hogy táplálóbbak, de minden bizonnyal laktatóbbak is.

Az étterem stílusos és kényelmes belső tere, valamint a barátságos árai pedig szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy az Indigo Express a mindennapi étkezések között egy egészséges és ízletes opció legyen.

Cím: 1066, Nyugati tér 1.

Weboldal: indigoexpress.hu

Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn
Fotó: Vass Adrienn

Lényeg Juice Bar

A Lényeg nemcsak finom italokat kínál, hanem elkötelezett az egészség, a környezetvédelem és a fenntarthatóság mellett is. Ha az újévi fogadalmad az, hogy jobban odafigyelsz magadra és a környezetedre, itt biztosan megtalálod, amit keresel!

Különlegességük a hidegen préselés, amely a gyümölcsök és zöldségek tápanyagainak, vitaminjainak és enzimeinek megőrzését garantálja.

A lassú préselési technológia során nem keletkezik hőhatás, így a levek természetes értékei teljes mértékben megmaradnak.

A levekhez semmilyen hozzáadott anyagot, cukrot vagy tartósítószert nem adnak. Csak tiszta gyümölcs- és zöldségleveket fogyaszthatsz, amelyek 3-4 napig őrzik meg frissességüket. Tökéletes választás egy tisztítókúrához vagy mindennapi vitaminpótláshoz.

Plusz pont, hogy ha saját üvegeddel érkezel, a leveket közvetlenül abba töltik, ezzel csökkentve a hulladék mennyiségét. És az üzletben még arra is ügyelnek, hogy a préselés során megmaradt szilárd részeket állatoknak adományozzák.

Azok számára, akik mélyebb tisztulásra vágynak, a juice bár különféle léböjt csomagokat is kínál. Ezek segítenek a szervezet méregtelenítésében és az energiafeltöltésben, miközben ízletes élményt nyújtanak.

A Katona József utcában található juice bár 2021 óta működik, és nemcsak személyesen látogatható, hanem online rendelési lehetőséget is kínálnak.

Cím: 1137 Budapest, Katona József utca 31.

Weboldal: lenyegjuicebar.hu

Fotó: Lényeg
Fotó: Lényeg

Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


GASZTRO
Hároméves a megújult Centrál – megnéztük, mit kínál most a kávéház, ahol Ady és Karinthy is törzsvendég volt
A Centrál Kávéház most nemcsak friss kínálatát mutatta be, hanem azt is, hogyan kapcsolódik össze a gazdag irodalmi örökség a mai kor fiataljainak kreativitásával.


A Centrál Kávéház 2025. április 11-én ünnepelte újranyitásának harmadik évfordulóját, amely szimbolikusan egybeesik a költészet napjával, tisztelegve a patinás intézmény gazdag irodalmi öröksége előtt. Az 1887 óta működő kávéház nem csupán a vendéglátás színtere, hanem a magyar kultúra, szellemi élet és társasági érintkezés történelmi központja, amely a századvég és a századelő virágzó kávéházi korszakának ikonikus képviselője volt.

A megújult Centrál célja, hogy ezt az örökséget modern köntösben, a mai kor elvárásainak megfelelően ápolja.

A kávéház elkötelezettségét a kultúra iránt mi sem bizonyítja jobban, mint a rendkívül sikeres Centrál Irodalmi Zsúr. Ez a középiskolásoknak szóló ingyenes program interaktív módon vezeti be a diákokat a magyar irodalom világába, különös hangsúlyt fektetve a Nyugat folyóirat és a kávéház történetére. Meskó Zsolt író-rendező és Bence úr, a főpincér kalauzolásával a fiatalok nem csupán ismereteket szereznek, hanem kreatív írásra is ösztönzést kapnak. A legjobb versírók pedig a Centrál Költők Társaságának tagjaivá válnak.

A program népszerűségét jelzi, hogy a 2025-26-os tanévre már heti három időpontra bővítették a foglalási lehetőséget.

Lakmározz a történelemben – gasztronómiai kalandozások a Centrálban

A Centrál konyháján is nagy dolgok történnek, a régi klasszikusok mellett izgalmas újdonságokkal rukkoltak elő. Készülj, mert most jön a kulináris utazás!

Új nyári spritzek: Ha valami könnyűre és frissítőre vágysz, itt a válasz. Kortyolhatsz Limoncello spritzet, Hendricks bodza spritzet vagy éppen grapefruit lichi spritzet. Akad bőven alkoholos és mentes változat is.

Cappuccino menü: A kávé szerelmeseinek igazi paradicsom ez. A klasszikus mellett olyan ínyencségek várnak, mint a lágy creme brulee cappuccino, a csábító fehér csokoládés cappuccino rózsavíz permettel (Léda könnye), a hűsítő jeges cappuccino, a különleges pisztáciás és mandulás cappuccino, és a modern vonalat képviselő gyömbér, kurkuma cappuccino (superfood kávé).

Klasszikusok újragondolva (azaz a főfogások)

A Centrál úgy gondolja, hogy vannak olyan ételek, amik már a dédszüleink idejében is menők voltak, de valahogy elfeledkeztünk róluk. Most újra előveszik ezeket a kincseket, sőt, néha egy kis csavarral, húsos és húsmentes verzióban is elkészítik őket.

A sült gnocchival és baconchipsszel tálalt stroganoff bélszínből például rögtön kérhető gomba stroganoff supreme néven húsmentes verzió is. És a közös kóstoláson abban maradtunk, hogy ez is legalább annyira ízletes, mint húsos társa.

A supreme csirkemell „kijevi” módra az egyik legkomfortosabb főétel. A kívül ropogós, belül szaftos csirkemell, krémes burgonyapürével és pikáns parmezán chipsszel biztos, hogy sokak kedvence lesz.

A hortobágyi töltött palacsinta háromféleképpen is kipróbálható: csirkecomb filével töltve, pirított gombákkal töltve és harcsa filével töltve. De a paprikás mártás és a tejföl egyikről sem maradhat le.

De itt van még a boeuf bourguignon, a vörösboros marharagu, ami egy igazi ízbomba, és a Centrál & cheese, ami igazi kényeztetés a sajtimádóknak. Kemencében sült cheddarszószos gnocchival és bacon morzsával.

Édes kísértések (azaz a desszertek)

A Centrál a desszertjeiről is híres volt mindig, úgyhogy itt sem spóroltak a finomságokkal.

Tiramisu kollekció: Ha szereted a tiramisut, már indulhatsz is! Kóstold meg a klasszikus verziót, a pisztáciás tiramisut, a frissítő sárgabarack maracuja tiramisut, vagy rendeld meg a tiramisu kóstolót, hogy mindhárom ízvilágot kipróbálhasd.

Francia (levendulás) krémes: egy elegáns és illatos desszert, ami garantáltan levesz a lábadról.

Brownie kehely: a csokirajongók álma, egy gazdag és csokoládés desszert, eperrel és fagylalttal.

Centrál képviselőfánk, citromos choux-ban: egy klasszikus édesség egy kis citromos csavarral.

De a Centrál Kávéház nem csupán gasztronómiai élményeket nyújt. A 2022-es felújítás során a belső tér a múlt eleganciáját ötvözi a modern kényelemmel.

A korhű bejárat visszaállítása, az egyedi térelválasztók, a hangulatos világítás és a korabeli tárgyak mind hozzájárulnak ahhoz a különleges atmoszférához, amely a kávéházat jellemzi.

A Centrál Kávéház esszenciája túlmutat a puszta vendéglátáson; valódi "Grand Café" identitást képvisel, amely évszázadok óta formálódik. Ez a fogalom nem csupán az impozáns térre, a magas belmagasságra, a tükrökre és a díszes enteriőrre utal, hanem egy életérzésre is.

A Centrál a találkozások, a lassabb tempó és a tartalmas pillanatok színtere, ahol a vendégek kiszakadhatnak a mindennapi rohanásból.

A hatalmasra nyitható portálablakok elmossák a határt a belső tér és a hangulatos terasz között, megteremtve a különleges "kint is vagyok, bent is vagyok" élményt. Ez a nagykávéházi létforma pedig mindenki számára nyitott: legyen szó a szellemi elit képviselőiről vagy a baráti beszélgetésbe merülő vendégekről, a Centrál egy hatalmas, barátságos nappaliként várja mindazokat, akik értékelik a minőségi időtöltést egy ikonikus helyszínen.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

GASZTRO
A Rovatból
Újjászületett kedvenc a Rómain – Az Evezős Sörkert idén nyáron nem csak enni és inni hív
Frissen sült smash burger, élőzene a platánfák árnyékában, kreatív gyerekprogramok és közösségi esték – az Evezős Sörkert idén is bebizonyítja, miért szeretik annyian a Rómain.


Ahogy sétáltam a Római-parton, rögtön megcsapott a Duna ismerős illata és az a semmivel össze nem téveszthető nyári hangulat, amit csak ez a partszakasz tud adni. A madárcsicsergés, a fák hűs árnyéka, a lazán elhaladó biciklisek – minden adott volt ahhoz, hogy az ember lelke egy pillanat alatt átváltson nyaraló üzemmódba.

Ebben az idillben érkezett meg az első illatfoszlány is a part egyik legpezsgőbb pontjáról: az Evezős Sörkertből, ami idén még színesebb, még illatosabb és még inkább hívogató.

Náluk jártunk, és most elmeséljük, mivel készülnek az idei szezonra – mert ez a hely minden nyáron újra és újra bebizonyítja, miért is érdemes hozzájuk visszatérni.

Egy történet, ami a Duna-parton született

A Római-part legendás sörkertje immár több mint 40 éve a budapesti nyár kihagyhatatlan része. Története egészen 1983-ig nyúlik vissza, amikor Farkas Lajos egy egyszerű bádogbódéból álmodott vendéglátóhelyet – amiből az idők során egy karakteres étterem és sörkert nőtte ki magát.

Azóta a helyiek kedvenc találkozóhelyévé vált, 2017 óta pedig az Eventrend Group gondoskodik róla, hogy a hagyományok tisztelete mellett új lendületet is kapjon az Evezős.

A Duna közelsége, az öreg platánfák árnyéka, a jó zene, a vendégszeretet és a frissen sült hekk illata azóta is hozzátartozik a hely hangulatához – de az évek alatt modern street food élményekkel, látványos tálalással és programsorozattal is gazdagodott a kínálat.

Új gasztronómiai koncepció a vendégek igényeire szabva

Az idei szezonra teljes gasztronómiai megújulással készülnek, a választék pedig szinte már zavarba ejtően gazdag. Az új étlap nem véletlenszerűen állt össze: a vendégek visszajelzései, a közösségi médiás hozzászólások és a törzsvendégek tapasztalatai mind hozzájárultak ahhoz, hogy egy olyan kínálat szülessen, amely valóban a közönség igényeire reagál.

Az eredmény egy olyan street food kínálat lett, ami tökéletesen ötvözi a klasszikus Evezős-hangulatot és az újhullámos street food világot.

Az étlapon idén is ott vannak a jól ismert és szeretett fogások, mint a hekk vagy a saját recept alapján töltött kolbász, de megjelentek a friss kedvencek is. A Smashed Burger például az asztalunknál egyértelmű sláger lett: házilag készített marhahúspogácsa ropogósra sütve, olvadt cheddar sajt, majonéz, friss lilahagyma és kovászos uborka alkották az ízek tökéletes harmóniáját – minden falat egy élmény volt.

És ha már újdonságok: ott a Sea Dog, egy fish & chips inspirálta étel, amit édes buciban tálalnak, házi sörbundában sült hallal, remoulade mártással és friss madársalátával. A Bundázott Mac & Cheese igazi komfortfogás, a Loaded Fries gazdagon megpakolt, ízesített burgonyák formájában érkezik, míg a Ropogós Csibe Burger házi bundás csirkecombfilével, puha buciban és szaftos burgerszósszal hódít.

A klasszikus grillélményt a Grillkukorica hozza, a desszertfronton pedig a Croffle zárja a sort – a croissant és a gofri hibridje, amit a gyerekek és a felnőttek is imádni fognak.

Az Evezős italkínálata sem hagy kívánnivalót: sörök, borok és üdítők mellett koktélokkal, friss kávéval vagy limonádéval is hűsíthetjük magunkat – mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

Az ételeket lebomló csomagolásban és fenntartható szemlélettel kínálják, miközben a gyors kiszolgálás mellett minden apró részletre odafigyelnek.

A Duna-parti street food élmény itt nemcsak egy jól hangzó szlogen – hanem valóság, amit minden érzékszerveddel megtapasztalhatsz.

Nemcsak az ízekre, hanem a látványra is figyelnek: minden egyes fogás úgy néz ki, mintha egy ételfotózásról érkezett volna.

De a helyszín is sokat hozzáad az élményhez: a vidám színek, a színes bútorok, dekorációk és a zöld növények családias hangulatot teremtenek, miközben a napvitorlák és árnyékolók nemcsak esztétikai élményt, hanem kellemes hűvöset is biztosítanak a nyári melegben.

Programdömping kicsiknek és nagyoknak

Az Evezős nem csupán egy hely, ahová enni vagy inni térhetsz be, hanem egy igazi közösségi tér is, ahol a programok ugyanolyan fontosak, mint az étlap. A céljuk, hogy olyan helyet hozzanak létre, ahol mindig történik valami. És idén ezt még komolyabban veszik.

A gyerekek számára tematikus foglalkozásokkal készülnek:

lesz virágorigami készítés Anyák Napján, madáretető barkácsolás, hangszerkészítés a Zene Világnapja alkalmából, barátság póló készítés, és sok más színes program, ahol az animátorok foglalkoznak a kicsikkel, miközben a szülők egy fröccsöt vagy egy finom ételt élvezhetnek.

De a felnőttek sem maradnak élmény nélkül: visszatérnek a legendás zenés-táncos estek!

A vendégek visszajelzései alapján idén már a jól ismert Cats Trio és Party Dance Band koncertjei emelik az esték fényét. Újdonságként a swing és rock and roll stílusban mozgó Pedrofon is csatlakozik a programokhoz. A táncos estek április 26-tól minden héten várják a látogatókat, így ideje gyakorolni a tánclépéseket! Már most biztosra vehetjük, hogy teltházas bulikra számíthatunk.

A nyugodtabb hangulatot kedvelőknek az élő zongoraestek kínálnak különleges élményt Gazsi Norberttel, aki tavaly a bárzongorista verseny második helyezettje lett. Hetente több alkalommal is élvezhetjük játékát, amikor klasszikus és könnyűzenei dallamok keverednek a madárcsicsergéssel és a Duna hullámainak halk morajlásával – így válik a pihenés igazán varázslatossá.

A programokról a közösségi oldalaikon adnak rendszeres tájékoztatást, az asztalokon pedig időnként kérdőívek is várják a vendégeket, hogy megosszák véleményüket, ötleteiket. Az aktív követők nemcsak elsőként értesülhetnek az újdonságokról, hanem nyereményjátékokban, kedvezményekben is részesülhetnek. Mindez azért, hogy az Evezős ne csak egy szuper hely legyen, ahová jó betérni, hanem egy valódi közösségi tér, ahol a vendégek véleménye is számít.

Egy hely, ahol minden a jó hangulatról szól

Az Evezős Sörkert egy valódi találkozási pont, ahol minden a nyári szabadság érzetét kelti – és mégis ott van karnyújtásnyira a várostól. Akár egy családi programot keresel, egy baráti kikapcsolódást a Duna-parton, vagy egy ínycsiklandó élőzenés vacsorát a pároddal, mindig ad valami pluszt.

Szóval ha még nem jártál idén a Rómain, vagy csak új helyet keresel, ahol ízletes étel, zene, programok, kutyabarát légkör és rengeteg zöld vár, akkor irány az Evezős. Ha meg már voltál – úgyis visszamész. Én biztosan.

Evezős Sörkert

1031, Római part 34.

Facebook oldal

Az Evezős Sörkert az Eventrend Group tagja. A cégcsoport több mint három évtizednyi tapasztalattal rendelkezik kávéházak, éttermek, szállodák üzemeltetésében, valamint rendezvényszervezésben.

Az Eventrend Grouphoz jelenleg 31 projekt tartozik, és mintegy 1000 munkavállalót foglalkoztat. Ide kötődik mintegy 20 gasztronómiai vállalkozás, többek között a Gundel Étterem, a New York Kávéház, a Városliget Café&Restaurant, a Spoon the boat, a Főőrség Kávéház, a Séf Asztala, a Symbol, a Groupama Aréna vagy a Müpa catering szolgáltatása, emellett 24 budapesti rendezvényhelyszínen 79 egyedi rendezvényterem értékesítése is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Újjászületett kedvenc a Rómain – Az Evezős Sörkert idén nyáron nem csak enni és inni hív
Frissen sült smash burger, élőzene a platánfák árnyékában, kreatív gyerekprogramok és közösségi esték – az Evezős Sörkert idén is bebizonyítja, miért szeretik annyian a Rómain.


Ahogy sétáltam a Római-parton, rögtön megcsapott a Duna ismerős illata és az a semmivel össze nem téveszthető nyári hangulat, amit csak ez a partszakasz tud adni. A madárcsicsergés, a fák hűs árnyéka, a lazán elhaladó biciklisek – minden adott volt ahhoz, hogy az ember lelke egy pillanat alatt átváltson nyaraló üzemmódba.

Ebben az idillben érkezett meg az első illatfoszlány is a part egyik legpezsgőbb pontjáról: az Evezős Sörkertből, ami idén még színesebb, még illatosabb és még inkább hívogató.

Náluk jártunk, és most elmeséljük, mivel készülnek az idei szezonra – mert ez a hely minden nyáron újra és újra bebizonyítja, miért is érdemes hozzájuk visszatérni.

Egy történet, ami a Duna-parton született

A Római-part legendás sörkertje immár több mint 40 éve a budapesti nyár kihagyhatatlan része. Története egészen 1983-ig nyúlik vissza, amikor Farkas Lajos egy egyszerű bádogbódéból álmodott vendéglátóhelyet – amiből az idők során egy karakteres étterem és sörkert nőtte ki magát.

Azóta a helyiek kedvenc találkozóhelyévé vált, 2017 óta pedig az Eventrend Group gondoskodik róla, hogy a hagyományok tisztelete mellett új lendületet is kapjon az Evezős.

A Duna közelsége, az öreg platánfák árnyéka, a jó zene, a vendégszeretet és a frissen sült hekk illata azóta is hozzátartozik a hely hangulatához – de az évek alatt modern street food élményekkel, látványos tálalással és programsorozattal is gazdagodott a kínálat.

Új gasztronómiai koncepció a vendégek igényeire szabva

Az idei szezonra teljes gasztronómiai megújulással készülnek, a választék pedig szinte már zavarba ejtően gazdag. Az új étlap nem véletlenszerűen állt össze: a vendégek visszajelzései, a közösségi médiás hozzászólások és a törzsvendégek tapasztalatai mind hozzájárultak ahhoz, hogy egy olyan kínálat szülessen, amely valóban a közönség igényeire reagál.

Az eredmény egy olyan street food kínálat lett, ami tökéletesen ötvözi a klasszikus Evezős-hangulatot és az újhullámos street food világot.

Az étlapon idén is ott vannak a jól ismert és szeretett fogások, mint a hekk vagy a saját recept alapján töltött kolbász, de megjelentek a friss kedvencek is. A Smashed Burger például az asztalunknál egyértelmű sláger lett: házilag készített marhahúspogácsa ropogósra sütve, olvadt cheddar sajt, majonéz, friss lilahagyma és kovászos uborka alkották az ízek tökéletes harmóniáját – minden falat egy élmény volt.

És ha már újdonságok: ott a Sea Dog, egy fish & chips inspirálta étel, amit édes buciban tálalnak, házi sörbundában sült hallal, remoulade mártással és friss madársalátával. A Bundázott Mac & Cheese igazi komfortfogás, a Loaded Fries gazdagon megpakolt, ízesített burgonyák formájában érkezik, míg a Ropogós Csibe Burger házi bundás csirkecombfilével, puha buciban és szaftos burgerszósszal hódít.

A klasszikus grillélményt a Grillkukorica hozza, a desszertfronton pedig a Croffle zárja a sort – a croissant és a gofri hibridje, amit a gyerekek és a felnőttek is imádni fognak.

Az Evezős italkínálata sem hagy kívánnivalót: sörök, borok és üdítők mellett koktélokkal, friss kávéval vagy limonádéval is hűsíthetjük magunkat – mindenki megtalálhatja a kedvére valót.

Az ételeket lebomló csomagolásban és fenntartható szemlélettel kínálják, miközben a gyors kiszolgálás mellett minden apró részletre odafigyelnek.

A Duna-parti street food élmény itt nemcsak egy jól hangzó szlogen – hanem valóság, amit minden érzékszerveddel megtapasztalhatsz.

Nemcsak az ízekre, hanem a látványra is figyelnek: minden egyes fogás úgy néz ki, mintha egy ételfotózásról érkezett volna.

De a helyszín is sokat hozzáad az élményhez: a vidám színek, a színes bútorok, dekorációk és a zöld növények családias hangulatot teremtenek, miközben a napvitorlák és árnyékolók nemcsak esztétikai élményt, hanem kellemes hűvöset is biztosítanak a nyári melegben.

Programdömping kicsiknek és nagyoknak

Az Evezős nem csupán egy hely, ahová enni vagy inni térhetsz be, hanem egy igazi közösségi tér is, ahol a programok ugyanolyan fontosak, mint az étlap. A céljuk, hogy olyan helyet hozzanak létre, ahol mindig történik valami. És idén ezt még komolyabban veszik.

A gyerekek számára tematikus foglalkozásokkal készülnek:

lesz virágorigami készítés Anyák Napján, madáretető barkácsolás, hangszerkészítés a Zene Világnapja alkalmából, barátság póló készítés, és sok más színes program, ahol az animátorok foglalkoznak a kicsikkel, miközben a szülők egy fröccsöt vagy egy finom ételt élvezhetnek.

De a felnőttek sem maradnak élmény nélkül: visszatérnek a legendás zenés-táncos estek!

A vendégek visszajelzései alapján idén már a jól ismert Cats Trio és Party Dance Band koncertjei emelik az esték fényét. Újdonságként a swing és rock and roll stílusban mozgó Pedrofon is csatlakozik a programokhoz. A táncos estek április 26-tól minden héten várják a látogatókat, így ideje gyakorolni a tánclépéseket! Már most biztosra vehetjük, hogy teltházas bulikra számíthatunk.

A nyugodtabb hangulatot kedvelőknek az élő zongoraestek kínálnak különleges élményt Gazsi Norberttel, aki tavaly a bárzongorista verseny második helyezettje lett. Hetente több alkalommal is élvezhetjük játékát, amikor klasszikus és könnyűzenei dallamok keverednek a madárcsicsergéssel és a Duna hullámainak halk morajlásával – így válik a pihenés igazán varázslatossá.

A programokról a közösségi oldalaikon adnak rendszeres tájékoztatást, az asztalokon pedig időnként kérdőívek is várják a vendégeket, hogy megosszák véleményüket, ötleteiket. Az aktív követők nemcsak elsőként értesülhetnek az újdonságokról, hanem nyereményjátékokban, kedvezményekben is részesülhetnek. Mindez azért, hogy az Evezős ne csak egy szuper hely legyen, ahová jó betérni, hanem egy valódi közösségi tér, ahol a vendégek véleménye is számít.

Egy hely, ahol minden a jó hangulatról szól

Az Evezős Sörkert egy valódi találkozási pont, ahol minden a nyári szabadság érzetét kelti – és mégis ott van karnyújtásnyira a várostól. Akár egy családi programot keresel, egy baráti kikapcsolódást a Duna-parton, vagy egy ínycsiklandó élőzenés vacsorát a pároddal, mindig ad valami pluszt.

Szóval ha még nem jártál idén a Rómain, vagy csak új helyet keresel, ahol ízletes étel, zene, programok, kutyabarát légkör és rengeteg zöld vár, akkor irány az Evezős. Ha meg már voltál – úgyis visszamész. Én biztosan.

Evezős Sörkert

1031, Római part 34.

Facebook oldal

Az Evezős Sörkert az Eventrend Group tagja. A cégcsoport több mint három évtizednyi tapasztalattal rendelkezik kávéházak, éttermek, szállodák üzemeltetésében, valamint rendezvényszervezésben.

Az Eventrend Grouphoz jelenleg 31 projekt tartozik, és mintegy 1000 munkavállalót foglalkoztat. Ide kötődik mintegy 20 gasztronómiai vállalkozás, többek között a Gundel Étterem, a New York Kávéház, a Városliget Café&Restaurant, a Spoon the boat, a Főőrség Kávéház, a Séf Asztala, a Symbol, a Groupama Aréna vagy a Müpa catering szolgáltatása, emellett 24 budapesti rendezvényhelyszínen 79 egyedi rendezvényterem értékesítése is.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


GASZTRO
A Rovatból
Hároméves a megújult Centrál – megnéztük, mit kínál most a kávéház, ahol Ady és Karinthy is törzsvendég volt
A Centrál Kávéház most nemcsak friss kínálatát mutatta be, hanem azt is, hogyan kapcsolódik össze a gazdag irodalmi örökség a mai kor fiataljainak kreativitásával.


A Centrál Kávéház 2025. április 11-én ünnepelte újranyitásának harmadik évfordulóját, amely szimbolikusan egybeesik a költészet napjával, tisztelegve a patinás intézmény gazdag irodalmi öröksége előtt. Az 1887 óta működő kávéház nem csupán a vendéglátás színtere, hanem a magyar kultúra, szellemi élet és társasági érintkezés történelmi központja, amely a századvég és a századelő virágzó kávéházi korszakának ikonikus képviselője volt.

A megújult Centrál célja, hogy ezt az örökséget modern köntösben, a mai kor elvárásainak megfelelően ápolja.

A kávéház elkötelezettségét a kultúra iránt mi sem bizonyítja jobban, mint a rendkívül sikeres Centrál Irodalmi Zsúr. Ez a középiskolásoknak szóló ingyenes program interaktív módon vezeti be a diákokat a magyar irodalom világába, különös hangsúlyt fektetve a Nyugat folyóirat és a kávéház történetére. Meskó Zsolt író-rendező és Bence úr, a főpincér kalauzolásával a fiatalok nem csupán ismereteket szereznek, hanem kreatív írásra is ösztönzést kapnak. A legjobb versírók pedig a Centrál Költők Társaságának tagjaivá válnak.

A program népszerűségét jelzi, hogy a 2025-26-os tanévre már heti három időpontra bővítették a foglalási lehetőséget.

Lakmározz a történelemben – gasztronómiai kalandozások a Centrálban

A Centrál konyháján is nagy dolgok történnek, a régi klasszikusok mellett izgalmas újdonságokkal rukkoltak elő. Készülj, mert most jön a kulináris utazás!

Új nyári spritzek: Ha valami könnyűre és frissítőre vágysz, itt a válasz. Kortyolhatsz Limoncello spritzet, Hendricks bodza spritzet vagy éppen grapefruit lichi spritzet. Akad bőven alkoholos és mentes változat is.

Cappuccino menü: A kávé szerelmeseinek igazi paradicsom ez. A klasszikus mellett olyan ínyencségek várnak, mint a lágy creme brulee cappuccino, a csábító fehér csokoládés cappuccino rózsavíz permettel (Léda könnye), a hűsítő jeges cappuccino, a különleges pisztáciás és mandulás cappuccino, és a modern vonalat képviselő gyömbér, kurkuma cappuccino (superfood kávé).

Klasszikusok újragondolva (azaz a főfogások)

A Centrál úgy gondolja, hogy vannak olyan ételek, amik már a dédszüleink idejében is menők voltak, de valahogy elfeledkeztünk róluk. Most újra előveszik ezeket a kincseket, sőt, néha egy kis csavarral, húsos és húsmentes verzióban is elkészítik őket.

A sült gnocchival és baconchipsszel tálalt stroganoff bélszínből például rögtön kérhető gomba stroganoff supreme néven húsmentes verzió is. És a közös kóstoláson abban maradtunk, hogy ez is legalább annyira ízletes, mint húsos társa.

A supreme csirkemell „kijevi” módra az egyik legkomfortosabb főétel. A kívül ropogós, belül szaftos csirkemell, krémes burgonyapürével és pikáns parmezán chipsszel biztos, hogy sokak kedvence lesz.

A hortobágyi töltött palacsinta háromféleképpen is kipróbálható: csirkecomb filével töltve, pirított gombákkal töltve és harcsa filével töltve. De a paprikás mártás és a tejföl egyikről sem maradhat le.

De itt van még a boeuf bourguignon, a vörösboros marharagu, ami egy igazi ízbomba, és a Centrál & cheese, ami igazi kényeztetés a sajtimádóknak. Kemencében sült cheddarszószos gnocchival és bacon morzsával.

Édes kísértések (azaz a desszertek)

A Centrál a desszertjeiről is híres volt mindig, úgyhogy itt sem spóroltak a finomságokkal.

Tiramisu kollekció: Ha szereted a tiramisut, már indulhatsz is! Kóstold meg a klasszikus verziót, a pisztáciás tiramisut, a frissítő sárgabarack maracuja tiramisut, vagy rendeld meg a tiramisu kóstolót, hogy mindhárom ízvilágot kipróbálhasd.

Francia (levendulás) krémes: egy elegáns és illatos desszert, ami garantáltan levesz a lábadról.

Brownie kehely: a csokirajongók álma, egy gazdag és csokoládés desszert, eperrel és fagylalttal.

Centrál képviselőfánk, citromos choux-ban: egy klasszikus édesség egy kis citromos csavarral.

De a Centrál Kávéház nem csupán gasztronómiai élményeket nyújt. A 2022-es felújítás során a belső tér a múlt eleganciáját ötvözi a modern kényelemmel.

A korhű bejárat visszaállítása, az egyedi térelválasztók, a hangulatos világítás és a korabeli tárgyak mind hozzájárulnak ahhoz a különleges atmoszférához, amely a kávéházat jellemzi.

A Centrál Kávéház esszenciája túlmutat a puszta vendéglátáson; valódi "Grand Café" identitást képvisel, amely évszázadok óta formálódik. Ez a fogalom nem csupán az impozáns térre, a magas belmagasságra, a tükrökre és a díszes enteriőrre utal, hanem egy életérzésre is.

A Centrál a találkozások, a lassabb tempó és a tartalmas pillanatok színtere, ahol a vendégek kiszakadhatnak a mindennapi rohanásból.

A hatalmasra nyitható portálablakok elmossák a határt a belső tér és a hangulatos terasz között, megteremtve a különleges "kint is vagyok, bent is vagyok" élményt. Ez a nagykávéházi létforma pedig mindenki számára nyitott: legyen szó a szellemi elit képviselőiről vagy a baráti beszélgetésbe merülő vendégekről, a Centrál egy hatalmas, barátságos nappaliként várja mindazokat, akik értékelik a minőségi időtöltést egy ikonikus helyszínen.


Link másolása
KÖVESS MINKET: