Tudtad, hogy Gerbeaud találta ki a macskanyelvet és a konyakos meggyet?
Létezett egy igazi Willy Wonka, a hazai csokoládé- és süteménygyártás ősatyja. Gerbeaud Emil (1854-1919), a genfi származású cukrász legendás csokoládékészítő mesternek számított a maga korában, és neve máig kikoptathatatlan a köztudatból. Előmenetelét némileg segítette az a tény, hogy apja cukrász volt, felesége pedig egy csokoládégyáros leánya, de a sikerért élete végéig keményen megdolgozott.
Gerbeaud 1884-ben költözött Magyarországra feleségével és öt leánygyermekükkel, miután Kugler Henrik, a jónevű magyar cukrász ajánlást kapott Svájcból, hogy az ifjú tehetségből esetleg megfelelő utód válhat. Kugler megnyugodva látta, miután elkezdték a közös munkát, hogy jó kezekbe kerül a már bejáratott budapesti cukrászüzlete a Gizella (jelenleg Vörösmarty) téren.
Két évvel később Gerbeaud már saját csokoládégyárat nyitott, ahol többek között kitalálta a macskanyelvet, amelyet először a cukrászdájában forgalmazott. Folyamatosan növelte segédjei, árusai és szállítói számát, miközben gasztronómiai újításokon dolgozott: megreformálta a krémeseket, teasüteményeket, cukorkákat, de fagylaltjainak egyaránt hamar híre ment. Termékei a 19. század végére már több európai országban slágertermékké váltak.

A csokoládékészítő-mester akkor vált nemzetközi sztárrá, amikor az 1896-os millenniumi kiállításon bemutatta modern csokoládégyártási eljárását. Ám nem csupán ezzel nyűgözte le a látogatókat: erre az alkalomra kibérelt egy impozáns városligeti épületet, átalakította vendéglátóhellyé, és ráfesttette a homlokzatra, hogy Pavillon Royal Gerbeaud. Még maga Erzsébet királyné is meglátogatta a kiállítás ideje alatt a gyönyörű pavilont.
A cukrászmester nem akármilyen kalyibát alakított át: az elfeledett építményt eredetileg Ybl Miklós álmodta meg az 1885-ös Országos Általános Kiállításra, egyik szalonját pedig Feszty Árpád festette ki. Gerbeaud az eseményt követően is hosszasan bérelte az épületet, amely a társadalmi elit közkedvelt találkozóhelyévé vált. Több mint fél évszázadon keresztül tartott a népszerűsége, amíg végül a második világháborúban porig rombolták.

A mesterember a 19. század végén megkapta az Országos Iparegylet aranyérmét, de a franciák is legalább annyira elismerték a munkásságát, mint a magyarok: az 1900-as párizsi világkiállításon zsűritagként hívták meg Gerbeaud-t, és megkapta a helyi Becsületrendet is, amely a legmagasabb állami kitüntetés. A 20. század elején is rengeteg elismerést söpörhetett be: ő lett az Országos Iparegyesület cukorkagyártási szakosztályának elnöke, csokoládégyára elköltözött nagyobb telephelyre, valamint a nemzetközi sütő- és cukrászipari kiállítás elnökének is kinevezték.
Emilnek remek üzleti érzéke volt: megvásárolta és korszerűsítette a fiumei csokoládégyárat, amely azzal is járt, hogy vámmentesen tudta beszerezni a kakaót és azonnal fel is tudta dolgozni azt. A munkamániás cukrász a két gyárát egyesítette a Dohány utcai gyártelepen, ahonnan csak úgy ömlöttek ki a dobozolt macskanyelvek és konyakos meggyek egész Európába. Halála után felesége, Ramseyer Eszter vitte a cukrászdát 1940-ig, amely – némi hányattatás után – azóta is a budapesti V. kerület szívében működik.
Egyes elméletek szerint a diós-lekváros-csokis sütirecept magától a mestertől származik, akinek az volt a célja, hogy bárki által, alapvető otthoni hozzávalókból készülhessen egy finom desszert. Azonban a tények rácáfolnak, ugyanis sem a korabeli receptkönyvekben, sem a vállalatának dokumentumai közt nem találtak zserbóra utaló jegyzeteket. Úgy tűnik, csak egy alternatív megoldás kínálkozik a kedves olvasóknak: meg kell kóstolni az összes Gerbeaud-féle receptet egymás után, majd lehet nekiállni latolgatni, hogy illik-e a többi közé az ízvilága. Ha nem, az sem baj: az eredetét ugyanis lehet vitatni, de az örökérvényűségét nem.