Megkóstoltuk Rácz Jenő főztjét! - A Konyhafőnök séfje éttermet nyitott
Fél év várakozás után, május 8-án nyit a Rumour by Rácz Jenő, de mi már tegnap belekóstolhattunk a különleges menüsorba.
A Magyarországon még nem ismert séfasztal-koncepció keretében működő helyen a fókusz az ízeken túl az ételek elkészítésének és a tálalásának szemmel látható élményén van. Ez gyakorlatilag annyit tesz, hogy
Kicsit olyan ez, mint egy színházi előadás, ahol az ételek a főszereplők. Lehet kérdezi és nem lesznek üresjáratok. Sokkal több hasznos információt magába szívhat így az ember, és sokkal inkább élményként éli meg az étkezést.
Tehát aki kifejezetten a találkozás miatt fizetne be a menüre, nem fog csalódni.

Rácz Jenő
Tanulmányait a Csepeli Vendéglátóipari Szakközépiskolában, szakmai gyakorlatát a Le Méridien Budapest hotelben végezte.
Tizennyolc éves korában külföldön folytatta, az Egyesült Királyságban dolgozott, majd Dániában, a világ egyik legjobb éttermének tartott koppenhágai Nomában sztázsolt. Ezután Szingapúrban, Joël Robuchon 3 Michelin-csillagos éttermében kapott munkát. Később egy rövid londoni kitérő után, bezárása előtt két héttel, a budapesti Il Bacio di Stile konyhafőnöke lett, majd visszatért Londonba, ahol az egyik legexkluzívabb catering cég kreatív séfjeként helyezkedett el.
2016-ban lett az akkor nyíló Taian Table étterem konyhafőnöke Sanghajban, amelynek élén három hónappal a nyitás után - a Kínában akkor először megjelenő - Michelin kalauztól Michelin-csillagot szerzett.
26 évesen ő lett a legfiatalabb magyar szakács, akinek vezetésével egy étterem ezt az elismerést megkapta, majd a következő két évben is sikerült megőriznie.
Rácz Jenő a médiaszereplései miatt (is!) meghatározó gasztronómiai személyiség Magyarországon, de eddig a főztjébe itthon csak kevesen kóstolhattak bele. Az étterem Gerendai Károllyal és a Costes Csoport tulajdonosaival szoros együttműködésben jött létre, így a magas minőség és fine dining vonal duplán borítékolható volt. De ez az új koncepció, ez a "gasztroszínház" még egyedibbé teszi az egészet.
Már az étterembe bejutás sem a szokásos módon zajlik. Először csak masszív, bordó függönyöket fedez fel az ember a Petőfi térre néző ablakokon keresztül, de a bejbocsájtás gyakorlatilag a másik oldalon, a Régiposta utca felőli gourmet bolton, a Rumour Deli Shopon keresztül történik.

Ez a tányér konkrétan Jenő kézlenyomat alapján készült. Viccelődött is vele, hogy a tenyeréből eszünk mindannyian. Mondjuk ez szerintem a tányér nélkül is így lett volna.



A 6 fogásos menüsor ára 25.000 forint. A 11 fogásos menüé pedig 45.000 forint.
Természetesen borokkal is kiegészíthető ez a sor, és én személy szerint nagyon ajánlom is, mert így az ételek mellett az italokról is elég jól el lehet beszélgetni. És Kő Gergely sommelier jóvoltából fantasztikus ízorgiára számíthat, aki borral együtt kóstolja a falatokat.

Az éttermen és a shopon kívül egy bár is helyet kapott még az épületben. Ide amúgy az is betérhet, akinek nincs asztalfoglalása a komplett vacsorára.
A bárpult mögött egy fantasztikus fiatalember Szabó Zoltán bartender áll, aki legalább olyan lelkesedéssel és szakértelemmel beszél az italokról, mint Jenő az ételekről!
Érdemes több italt is megkóstolni nála, és hagyni, hogy részletesen bevezessen minket koktélok világába.


Nehéz lenne kedvenc fogást kiemelni, mert nem meglepő módon minden nagyon különleges és harmonikus volt. De a karfiol és galamb különösen kedves emlékeket hagyott bennem. És desszert vonalon is volt jópár izgalmas kreáció.
Én 6 fogás után azt éreztem, nem is biztos, hogy menne a 11 ételt felvonultató, bővebb menü. De az is biztos, hogy a kóstolás élményét még jópár órán keresztül elviseltem volna.




Ha csak csendben élveznénk az "előadást" és hallgatnánk a séf szavait, az is átható élmény lesz, de nyugodtan be is lehet szállni. Senki nem fog ránk megvető tekintettel nézni, ha érdeklődünk és jól mulatunk az este alatt.
Foglalás és egyéb információ itt: https://rumour.restaurant