Megkóstoltuk a tökéletes hamburgert
A Men & Tál ezen a héten ellátogatott az első magyarországi grúz étterembe, bepillantott két Michhelin Guide-beli nagynevű étterem konyhájába, formabontó salátákat kóstolt, és megtudhatjuk milyen 'eperföldet' enni Karinthy kedvenc kávézójában.
Baltazár
"Úgy tanultam meg főzni, hogy ettem." - Litauszki Zsolt, a 21, a Pierrot, a Pest-Buda, az És, a Spíler, a Spíler Shanghai és a Baltazár séfje.
M&T: - Michelin Guide-ba került a Baltazár, hajtasz a csillagra is?
L.A.: - Nem. Az csak elrontana mindent.

A várban található Baltazár, ami Litauszki Zsolt irányításával az ország egyik legjobb étterme, és panziója második a Tripadvisoron a budapesti hotelek közt. Ez így elég jól hangzik? Fine dining a várban, Michelin-matrica az ajtón, és mi megkóstoltuk azt a bizonyos tökéletes hamburgert, amit elhíresülése óta még tovább tökéletesített.
A tökéletesített tökéletes hamburgerhús titka, hogy Zsolt csontvelő hozzáadásával éri el a hús még húsosabb ízét. A sütésben egy olyan fatüzelésű kemence segít, amiből mindössze három van az országban. A zsömle omlós, szinte eltűnik a kezünkben, itt a hús az Úr, amire ráalázkodik megfelelő arányban egy bőséges adag cheddar\kéksajt (burgerfüggő nyilván). Ez kérem a tökéletes hamburger! Miközben feldolgozzuk a burgerélményt, Zsolt elmeséli milyen finom a bárányvégbél, mi van a Gozsdu alatt, és hogy a Baltazár helyén volt egykor az Állami Nyomda. A falon olyan régi filmplakátok figyelnek mint a Tanú vagy a Pál Utcai Fiúk, és ezeket bizony itt is nyomtatták anno.
Lent a 600 éves pincében brutális borok várják az elfogyasztóikat, és a hűtőkamrák mélyén csalán és lókolbász készülődik az összeolvadásra egy merészen új ételkölteményhez. A Baltazár magasra tette a lécet, de nem mászik bele a Michelin-mizériába, hogy eldobja a stílusát. Zsolt célja nemes egyszerűséggel, hogy az emberek gyakran visszatérjenek, és jót egyenek. Az emberek pedig jót esznek, és gyakran visszatérnek.
Legelő
"Mi egy kicsit másfajta salátabár vagyunk" - Balázs, a Legelő üzemeltetője, egy új és szabadabb saláta mennyországot alkotott, ami házhoz is megy.
Méghozzá nem is akárhogy megy házhoz! Keverj! A legelo.net-en saját magunk keverhetjük salátánkat, figyelhetjük a tápanyagtáblázatot, megadhatjuk a pontos mennyiségét az alapanyagainknak, vagy akár kész, idénysalátákat is választhatunk. Remekül el lehet szórakozni a honlapon, mire mindent összerakunk ízlésünknek megfelelően.
A Dob utcai üzlet világos, barátságos és a legkirályabban rehabilitált budapesti tűzfal mellett van. Odabent zöldségek óceánja vár minket a pultban, de mielőtt vadul választgatni kezdenénk, vizsgáljuk meg az étlapot, hiszen a salátakonceptek nem éppen mindennapiak. És hatalmas neveik vannak! Say Cheese! Ami egy gomolyás, kecskesajtos, edamis, mozzarellás, diós, szőlős saláta, vagy ott van a Scream & Shout, ami egy chilis-mustáros, kecskesajtos, jalapenos, paprikás, aszalt paradicsomos, savanyú-csípős-sós csoda.
Mi az Eperkét kóstoltuk eperszezon lévén, és meg kell hagyni, veszett jó volt. Eper, mozzarella, mandula és helyben főzött balzsamecet süpped a salátaágyba, és kihívó színeivel táncra hívja az étvágyunkat. Még talán a legcsökönyösebb húsevőknek is megindul a nyálelválasztása a friss, érett eprek láttán. (A hús választékuk is kiemelkedő). Az új, vagány salátatrend a Dob utcai mezők legelőin, és a legjátékosabb salátarendelő oldalon!
A Men & Tál nem más mint az ország vendéglátó egységeinek bemutatása egy teljesen új szemszögből. Egy olyan gasztro\fotó, sőt gasztrofotó blog ez, amiben főleg a képek mesélnek az adott hely történetéről, dolgozóiról, ételeiről, egy minimális kritikával megspékelve. Ez a kritika azonban minden esetben a helyen szerzett pozitív élményről szól. Csákvári Péter, a Men & Tál kitalálója, fotós és szakács is egyben, ezért valahogy érthető, honnan jött az ötlet. Célja a két szakma egyesítésével nem az éttermek szigorú kritizálása, hanem a jó dolgok kiragadása a meglátogatott helyekről, a dolgozók bemutatása, és megmutatni, mennyi rejtett vagy felkapott kulináris kincs van a budapesti utcákon. Étvágygerjesztés nagylátószögben.
Bock Bisztró
"Vettünk két harcsát a halpiacon, amik összsúlya 167 kg volt. A kézilabda méretű gyomrukat lefejtettük, és chilis olíva olajban lepirítottuk" - meséli Viktor, és így történt, hogy mi harcsapacalt ettünk a Bock Bisztróban.
Varjú Viktor, a Bock konyhafőnöke körbevezet minket a konyhán, és kocsányon lógó szemekkel figyelünk. Budapest talán legkisebb fine dining konyhája eredetileg a Corinthia Hotel kávéskonyhája lett volna, ehhez mérten alakították ki. Viktor elmeséli, hogyan dolgoztak fel a két négyzetméteres húselőkészítőben 5 kecskegidát, és hogy mennyire kell lehajolni, ha be akarunk lépni a szárazáru raktárba, majd kijelenti, hogy nincs is helyük az ételt állni hagyni, ezért is készítenek mindent a lehető legfrissebben. A konyhán, a szakácsoktól elvárás az ötletelés. Aki a hónap legjobb ételével áll elő, negyven rongyot kap. Ezt nevezem motiválásnak!
Meg is látszik a táblán a heti ajánlatokon, hogy nem aznap guglizták ki a menüsort. Tesztalanyunk, a harcsapacal mellett, a lábával tűzött gyöngytyúk comb, friss tavaszi zöldségekkel. Az ember nem állja meg hümmögés nélkül az elfogyasztását, gyönyörűen tálalt, és nagyon átgondolt. A harcsapacal egy nagyon sok a-betűs és nagyon jó gondolat, én itt kóstoltam először. A harcsagyomor egy szerényebb ízvilággal rendelkezik, amit itt chilivel kellemesen csípőssé tettek, valamint ropogós hagymával kapott még egy markánsabb ízt a saláta. A kéthetente változó ajánlat zseniális, és rohadt nehéz róla választani, mert legszívesebben ABC sorrendben ennéd végig. Ott is figyel az a Michelin Guide-matrica az ajtón, de nem a legyek hordák össze!
Hadik kávéház
"Két évvel ezelőtt anyukámnak készítettem az Eperföldet, anyák napjára. Most újra elővettem, finomítottam rajta, és hétfőtől bárki megkóstolhatja nálunk".
A több mint száz éves Hadik sokat tudna mesélni a múlt századról. Ez volt Karinthy Frigyes és felesége, Böhm Aranka törzshelye, de sokszor megfordult itt Móricz Zsigmond, Kosztolányi Dezső és Rejtő Jenő is. Nevét a húszas években kapta, a közelben lévő Hadik-laktanyáról. A szomszéd Szatyor Bár és Galéria neve is ezekből az időkből származik, hiszen még Karinthy nevezte el a Hadik pincéjét Szatyornak, a falak gyékényborítása miatt. A második világháború alatt a kávézó bezárt, de 2010-ben újranyitott.
Zolinál már jártunk a Szatyorban, most a Hadik irányból támadjuk, és meglestük legújabb desszertjét, az Eperföldet, ami valóban úgy néz ki, mint egy pár szem eper egy tányér földön. Egy jó tányér földön. A ‘föld’ azonban csokis morzsa, ami egyébként eltakar egy hibátlanul elkészített eper mousse-t (az lehetne a vakond?). Zolit, a dán Noma étterem inspirálta, akik ételeikkel visszanyúlnak a természetbe. Az idei eperszezon egyik legötletesebb desszertje már kapható a Hadikban és a Szatyorban is!
Hachapuri
"Ezt nem szabad evőeszközzel enni, van mögötted egy tévé, az majd eligazít" - és volt mögöttem egy tévé, ami eligazított. Határozottan új élmény volt a hachapuri acharuli fogyasztás.
Az Andrássy út bejáratánál nemrég nyílt a grúz Hachapuri étterem, és ezzel elsőként behozta Magyarországra a grúz konyhát. Grúzia! Ugye, hogy elsőre a háború ugrik be? Annak befejeztével végre valami vidámabb grúz dolgot is felfedezhetünk tőlük. A konyhát Jakob vezeti, aki egyenesen Grúziából jött egy társával együtt, valamint három magyar szakács segít nekik, akik szintén kint tanultak be, hogy minél autentikusabb lehessen a már amúgy is egyedi vállalkozás (a nyelvi ellentétek miatt, igazi activity-zés van a konyhán).
Grúz limonádék, és látványkonyha fogad. Mindenképp hachapurit eszünk (tésztafélék gyűjtőneve grúzul), abból is az acharuli változatot, ami még két választható csoportra bomlik. A és B csoporton belül különböző feltétek közül választhatunk mint például sajtos-tojásos, grúz csirkepörköltes vagy a spenótkrémes-sajtos. A választott feltéteket egy tésztahajóba töltik és megsütik. A végeredmény baromi jó, és már ugranál is neki, amikor az agyad leblokkol. Fogjam meg? Nem. Evőeszköz? Nincs. Szemfülesek már a rövid várakozási idő alatt felfedezhették a pultnál lévő tévéket, amik áthúzott evőeszköz logóval ellátott, evés eligazító műsorokat vetítenek. Igen kérem! Egyébként nem bonyolult a dolog, mindössze le kell tépni a hajó sarkát, azzal összekeverni a feltéteket, majd a tésztadarabbal elfogyasztani.
A különleges étkezés garantált, sőt egy bizonyos fokú izgalom is jelen van (azért az elején még kételkedünk kicsit az új étkezési forma sikeres kivitelezésében). A jóllakási folyamat pedig sosem volt még ilyen szórakoztató. Visszatérős hely, egy élmény volt.
Még több ételkritikát a Men & Tál blogon tudsz olvasni, ahová minden nap felkerül egy budapesti étterem.
Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!