Kávé helyett és süteménybe is használhatjuk a zöld aranyat
Érezted már azt, hogy a reggeli kávé után szinte kipattan a szemed, és kapsz egy óriási löketet?
Ez a hirtelen és erőteljes élénkítő hatás a koffeinnek köszönhető, de nem feltétlenül egészséges. Hiszen a nap további részében ugyanilyen élesen tapasztalhatjuk a megvonás tüneteit is, ráadásul a vérnyomásunkkal is furcsa játékot űzünk.
De szerencsére van egy egészségesebb alternatíva, amivel egyre többen ismerkednek meg Európában is.
Egy csésze matcha tea 10 csésze zöld tea erejével ér fel, tanulásnál segít a koncentrációban, munkában pedig a mindennapi stresszhatások enyhítésében.

- A Matcha egy igazi vitaminbomba: A, B1, B2, B6, C, E és K vitamint, Kalciumot, Magnéziumot, Cinket, Káliumot, Foszfort, és Vasat tartalmaz.
- A matcha levelei tele vannak katekinekkel, melyek jelentős antioxidánst tartalmaznak. Semlegesítik a testben lévő szabadgyököket, harcolnak az oxidációval és a sejtkárosodás ellen, javítják az immunrendszert.
- A matcha L-theanine és a koffein együttese szuper kombót hoz létre, amely egyszerre ad energiát, segít az összpontosításban és pihenteti a testet és az elmét.
- A katekinek a fogyáshoz és a testzsír csökkentéséhez is hozzájárulnak. Fokozzák az anyagcserét és növelik az edzés során elégetett zsírt és kalória mennyiségét. Hatóanyagai elősegítik a regenerálódást, nagy intenzitású edzés után.
- Egy csésze matcha, mindössze 35 mg, egy csésze kávé 90-110 mg koffeint tartalmaz. A matcha fokozatosan szabadul fel a szervezetben, így tartós energiát biztosít. Hatását akár 4-6 órán keresztül fejti ki, ellentétben a kávéval, ami egy hirtelen dózist biztosít és a hatása is rövid ideig tart.
Érdemes tehát kísérletezni vele, és először megpróbálni leváltani vele egy-egy kávét, vagy belekombinálni egy finom süteménybe. Ehhez adok most pár tippet.
De mielőtt belevágtok, mindenképpen szerezzetek be megfelelő minőségű matcha port!
Süteményekhez a culinary minőségű matcha port ajánlom, hűsítő italokhoz pedig a prémium verziót.


Kávé helyett egy hűs matcha?
Mindegy, hogy mivel kombináljuk, az első lépés mindig a matcha shotot elkészítése legyen.
Matcha shot
2 gramm matcha port kikeverünk 50 ml, 75-80 Celsius fokos vízzel. Fontos, hogy ne forrásban lévő vizet használjunk, mert attól megkeseredhet a tea íze. A port hagyományosan chasen-nel, azaz bambusz teakeverő ecsettel szokás elkeverni, de természetesen a kiskanál vagy tejhabosítóval is működik.
Ha kész a matcha shot, rengeteg dologhoz adhatjuk hozzá.

Matchapiskótás pohárkrém
2-4 adaghoz
a piskótához:
3 tojás
3 ek cukor
2 ek liszt
1 ek matcha por
1 tk sütőpor
1 csipet só
az áfonyalekvárhoz:
500 g áfonya
4 ek cukor
a krémhez:
200 ml habtejszín
2 ek cukor
1 ek matcha
Először készítsük el a piskótát.
Válasszuk szét a tojásokat. A fehérjét verjük egy csipet sóval keményre.
A sárgáját keverjük habosra a cukorral, majd mehet bele a liszt és a matcha, és ezekkel együtt is keverjük simára az egészet. Kis adagokban, óvatosan forgassuk bele a fehérjét is.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe terítsük el a masszát egyenletesen, és süssük 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig.
Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd tépkedjük össze, és osszuk el a két tálalásra szánt pohár aljában.
Az áfonyából pár szemet tartsunk meg díszítés gyanánt. A többiből főzzünk a cukorral gyorslekvárt. Egy botmixerrel kicsit egyneműsíthetjük is.
Hagyjuk kihűlni ezt is, majd mehet a pohárba következő rétegnek.
A habot az édesítővel és a matchával verjük keményre, és adagoljuk ezt is a poharakba. A tetejére pedig mehet pár szem áfonya és akár még egy kevés matcha por is.

Sütés nélküli matcha torta
hozzávalók:
18 cm-es tortaformához, 6 szelethez
170 g kesudió
1 dl narancslé
1 dl tej
1 db banán
4-6 ek cukor vagy édesítő
250 g mascarphone
1 zacskó zselatin
2 ek matcha por
100 g margarin
120 g keksz
A kesut és a kekszet külön-külön daráljuk le. A kekszhez adjuk hozzá az olvasztott vajat és nyomkodjuk bele egy sütőpapírral bélelt, 18 cm-es, kapcsos tortaforma aljába.
A kesuhoz öntsük hozzá a narancslevet, a növényi tejet, majd adjuk hozzá a cukrot, a banánt és a mascarphone krémet. Aprító gépben, vagy botmixerrel krémesítsük az egészet.
A zselatint keverjük jól el vízben, majd forraljuk össze vele, és ha kicsit visszahűlt, mehet ez is a krémhez.
Ha az egész krémet zöldre szeretnénk akkor mehet hozzá a matcha is. Ha szeretnénk, hogy különböző színű körökből álljon össze, akkor nagyjából osszuk ketté a masszát, és csak az egyik adagba tegyünk matcha port. Az első réteget öntsük a kekszes alapra, majd pontosan a krém közepébe csurgassuk a másik réteget. Én három adagban öntöttem bele a krémet, de lehet még több gyűrűt is csinálni, ízlés szerint.
Tegyük egy éjszakára hűtőbe az egészet, hogy jól összeálljon.
Díszítsük rózsaszirommal.