Ismerd meg Franciaország ízeit!
Amikor egy üveg eladja magát....
A legismertebb francia sör, az 1664 Blanc és Kárai Dávid együttműködése immár harmadik éve folyamatos. A márka nagyköveteként olyan fogásokat, gasztronómiai eljárásokat, tippeket ajánl a nagyközönségnek, amelyek tökéletesen passzolnak a híres francia búzasörhöz. Dávid a közös munkával kapcsolatban elmondta:
„Nagyon szeretem ezt a terméket és az az igazság, hogy már az együttműködés előtt is szerettem. Ehhez tudni kell rólam, hogy gyűjtöm magam körül a szép tárgyakat, így a csomagolás miatt is képes vagyok egy-egy terméket megvásárolni. A Blanc pedig az ikonikus kék üvegjével annyira kitűnik a sörök közül, hogy már jóval a közös munka előtt kipróbáltam és rendszeresen fogyasztottam. Visszatérve az együttműködésre, nagyon érdekes volt az elmúlt három évben azt látni, hogy a márka hogyan lesz egyre ismertebb a fogyasztók és a követőim között. Jó érzés, hogy egy kicsit én is hozzátettem ehhez a folyamathoz.”

A francia konyha megtanít az alapokra
Tagadhatatlan, hogy a Blanc egy igazi francia sör, ez az ország pedig a gasztronómia őshazájának számít. Kárai Dávid kiemelte: „A francia konyha a főzés egyik fontos alapköve. Olyan tudást hordoz, amelyre építkezve bárki kiteljesedhet a konyhában, legyen szó bármely nemzet ételeiről. A francia konyhából származnak ugyanis a főzés technológiai alapjai, a különböző eljárások, másrészt bizonyos alapanyagok jellemző felhasználási módjai.
Nem véletlenül szokták mondani, hogy ha valaki ázsiai vonalon szeretne mozogni, akkor is érdemes először a klasszikus nagyívű, francia konyhával megismerkednie és annak minden csínját-bínját eltanulnia, mert arra tud majd építeni. Sokszor még magyarként sem sejtjük, hogy olyan fogást készítünk, ami francia konyhához köthető. Ilyen például a közkedvelt magyar desszert, a madártej, ami Franciaországból származik vagy éppen a vörösboros marhapörkölt, ami nagyon hasonlít a burgundiai marharagura.”

A francia vidék ezerarcú gasztronómiája
Kárai Dávid egyébként már többször járt Franciaországban, Párizst és környékét jól ismeri. Tervezi, hogy a közeljövőben bejárja a francia vidéket is, ezzel kapcsolatban így fogalmazott: „Nagyon kíváncsi vagyok például a francia riviérára, de szinte minden francia vidéket szívesen megnéznék személyesen is. Franciaországra jellemző – főleg, ha a gasztronómiáról beszélünk - hogy a különböző régiók más-más arcát mutatják az országnak. A helyi ízek eltérnek alapanyagokban, receptekben, fogásokban, például van, ahol a pezsgőkészítés, van, ahol a sajtkészítés van a fókuszban. Tényleg nagyon izgalmas, sokszínű, és kimeríthetetlen tárház mindazoknak, akik szeretnek főzni és szeretnek új fogásokat megkóstolni.”

Nehezebb fogásokhoz is passzol egy könnyed búzasör
S ha valaki itthon szeretne ezzel az egyedi búzasörrel különleges ízeket becsempészni a konyhájába, azoknak Dávid ezt ajánlja: „Az 1664 Blanc könnyed íze szinte minden fogáshoz passzol, pont emiatt én nem is az ízekre vagy kifejezett francia fogásokra helyezem a hangsúlyt, sokkal inkább arra, hogy milyen alkalomra készül az adott étel. Ugyanazt a receptet – például a korábban említett marharagut – teljesen másként is el lehet készíteni, tálalni. Nem mindegy, hogy egy kétszemélyes romantikus vacsoráról van szó vagy éppen egy nagy társasági közös sörözésről.
Nyilván, amikor a sör vagy a sörözés van a fókuszban, akkor a fogások kiválasztásánál is igyekszem a közösségi élményt szem előtt tartani. Olyan ételt főzök, ami jól passzol a sok emberhez, könnyű feltálalni, csipegetésre is alkalmas. A nyárhoz pedig eleve hozzátartozik a sörözés, és egy jégbehűtött Blanc nagyon jól tud esni a kicsit nehezebb fogásokhoz is, akár egy bográcsban készült egytálételhez, akár egy grillvacsorához.”
Az 1664 Blanc-ról itt olvashatsz bővebben!