Ilyen volt az a nap, amikor bárki nyithatott saját éttermet
Minden évben van négy nap, amikor ha kedvetek tartja, saját éttermet nyithattok, vagy bekukkanthattok mások konyhájába. Vasárnap rendezték meg az idei első Restaurant Day-t, amihez már lelkes, magyar gasztronómiarajongók is szép számmal csatlakoztak.

Az ideiglenes étterem lehet egy lakásban, egy belsőudvarban vagy akár egy parkban is. Civil szervezetek, családok vagy barátok is összefoghatnak, és a név, az ételek, de még a nyitvatartási idő is az önkéntes jelölteken múlik. Fontos kikötés azonban, hogy
nem a profit a cél, a főzés öröméért kell szerveződni
Az idei első Restaurant Day igazán színesre sikerült és lehetetlen lett volna végigenni a budapesti kínálatot, így mi is választásra kényszerültünk. Voltak helyek, amelyek kifejezetten reggelire specializálódtak, máshol azonban még vacsoraidőben is kanalaztak. Lehetett sütizni, gombócozni vagy egy komplett indiai menüt végigkóstolni, több helyen pedig különös figyelmet fordítottak a kiegészítő programokra is. Így egy omlett után nem feltétlenül kellett hazasietni, hanem a vendéglátókkal akár egy pár órás társasjátékpartiban tovább ismerkedhettetek.

A kényelmes vasárnapi ébredés után végül három állomásra futotta az energiából, de a gyomor sem bírt volna ennél többet.
Olaszos indítás, vegetáriánus folytatás és a malajziai konyha rejtelmeibe kalauzoló levezetés.
A Szondi utcai La Niña délelőtt 11-től egészen este 9-ig várta nyitott kapuval az érdeklődőket, és sem fix árakkal, sem regisztrációval nem bajlódtak. Veszélyes üzem ez így, mert nehezen lehet felmérni, hogy hányan esnek be végül, és hogy mindenki rendesen adakozik is-e, de az a megérzésem, hogy a kis olaszos lakáséttermet nem csak mi értékeltünk és honoráltuk becsülettel. A frissen préselt levek mellé házi tésztát fogyasztottunk csirkével, vargányával, aszalt paradicsommal, és a végén még egy piskótás-mascarponés-nutellás sütemény is érkezett. Vendéglátóink itt tűntek a leglelkesebbnek, és abszolút nem volt zavaró, ha éppen kicsit várni kellett az egyik fogásra, mert kellemes volt a hangulat és folyamatosan éreztük a törődést. Távozás után egyetértően bólogattunk, hogy kell egy gyümölcsprés és egy tésztakészítő gép otthonra.


A vegetáriánus tematikájú CUCU and PUCU bárnak nem volt könnyű dolga velünk, mert már félig teli hassal érkeztünk meg hozzájuk. A kíváncsiság azonban egészen a desszertig segített minket. Ezen az állomáson a barátok, ismerősök jelenléte érződött a leginkább. Foglalj helyet és vegyülj el! Ha estig maradtunk volna borozni, gyanítom, azt sem bánták volna. A legkedvesebb fogás itt a leves lett. Zellerkrém egy kis édessel és egy kis savanyúval. Sose jutott volna eszünkbe savanyúkáposzta-betétet kínálni hozzá, de meglepően jól működött. Három kiadós fogásért a kasszába 1500-2000 forintot vártak, és itt sem volt kötelező regisztráció. Az ilyen napokban az egyik legjobb dolog a kísérletezés. Minden kíváncsi nem vegának érdekes lehet egy ilyen élmény.



A délkelet-ázsiai street food néven futó étterem iránt nagy volt az érdeklődés, így már pénteken beteltek a helyek. Szerencsére a csapat úgy döntött, hogy még egy este nyolcas, utolsó utáni időpontot is beiktatnak, így a malajziai menüre is sor került. A garnélával és sütőtökkel gazdagított laksa levesüket mindenkinek meg kellene kóstolnia egyszer, de a mogyorószószos marha és a pácolt csirkecsomag is elsőosztályú volt. Itt tényleg éttermi minőségű ételeket kapott az ember, de ez nem is csoda, hiszen a menüért az egynapos éttermek nyitásában már rutinos Babramegy felelt, és a Vifon Beach írója, az Ázsiát is megjárt Plankó Gergő felügyelt. Itt 3000-3500 forintra volt árazva a vacsora, de a különleges alapanyagok miatt ez abszolút érthető. Ha felkerülnek a receptek valamelyik blogra, még mondunk egy imát.


Szerencsés választásnak bizonyult ez a három hely, mert mindegyik merőben más ízeket és hangulatot adott. Olyan idegenek otthonába léphettünk be, akik szeretetteljesen fogadtak minket, és abszolút utánozhatatlan élményben részesítettek.
A következő ilyen alkalom május 21-én lesz. Ha érzitek magatokban az erőt, ne habozzatok! A Restaurant Day oldalán találtok segítséget az étteremnyitáshoz, de bátran kérdezhettek azoktól is, akiknek már van rutinjuk ebben. Ha pedig csak kóstolnátok, mi lehetne tökéletesebb program egy szép, tavaszi szombaton?
Ha tetszett a beszámoló, nyomj egy lájkot!