HÚ!SVÉT Palkonyán: a stílusos vidéki éttermek és cukrászműhelyek fesztiválja
Az esemény házigazdája, a Villányi borvidék közkedvelt gasztronómiai színfoltja, a lakásétteremként és gasztroműhelyként működő PalKonyha.
A minifesztivál idén is tematikus lesz,
de ezúttal nem alapanyagok köré épül a koncepció. A szombat a vidéki éttermek napja, mely 9.30-kor egy falusi SVÉT-asztalos közösségi reggelivel indul. Ennek célja a helyi, házi készítésű különlegességek népszerűsítése, továbbá, hogy rámutasson a reggeli étkezés fontosságára.
Déltől indul a Gasztropódium, izgalmas szellemi táplálékkal, azaz beszélgetésekkel gasztro, illetve boros témákban. 12.00-kor nyitnak a hagyományosan felújított paraszt porták, ahol a SVÉT-tagok és meghívott vendégéttermek a saját környékükre jellemző húsvéti és vidéki ízekkel készülnek egészen az esti órákig, idén tehát már a vacsora is megoldható lesz helyben.
A nap zárásaként megnyitják a Babka pop-up bárt, ahol helyi borokkal, színes koktélokkal, DJ-vel és fényfestéssel készülnek.


Vasárnap is lesz reggeli, de immár párbajjal megspékelve, ahol neves női gasztrobloggerek zsűrizésével a Babka Budapest és a PalKonyha mérkőzik meg, hogy kiderüljön vajon vidéken, vagy a fővárosban jobb-e a reggeli (regisztráció szükséges: svet.hu).
Déltől a vidéki cukrászműhelyeké a főszerep,
de aggodalomra semmi ok, mert a falubéli porták felkeresésével a bevitt kalóriák legyalogolhatók, ezzel együtt a tündéri baranyai mintafalu, Palkonya is megismerhető.
A hétvégén a gyerekek sem unatkoznak majd. Lesz nyitott gazdaság és gyerekparkoló, ahol nyuszi, boci, bari, pipi és a többiek tartanak fogadó órát. A helyszínnel szemben autentikus fa játszótér, illetve kézműves foglalkozások várják a családokat.


A szombati nap helyszínei és éttermei:
Mokos Pincészet – Jankovich Kúria (Rácalmás)
Német és Németh Pincészet – Kistücsök Étterem (Balatonszemes)
Blázsovics Pince – Spaletta (Kecskemét)
Haraszti Családi Pincészet – Chianti Étterem (Veszprém), Baricska Csárda (Balatonfüred)
Hárságyi Pincészet, Borvirág Vendégház – VIATOR Apátsági Étterem és Bor-Bár (Pannonhalma)
Cifra Udvar – Bonne Chance (Bázakerettye)
Parázs Vendégház – Pannónia Gasztrohajó (Duna), Walter Vendéglő (Perbál)
Faluház – Bistro Sparhelt (Balatonfüred)
Közösségi Herbárium – Paletta (Keszthely)
Nóra Porta – Mandula Étterem és Bor-Bár (Villány)
PalKonyha – SVÉT GASZTRO PÓDIUM – Dűlő Étterem (Miskolc), Babka (Budapest), Anyukám mondta (Encs) és exkluzív meglepetés vendégek
Suta Pince – Malackrumpli Real Farm Food (Balatonfüred)
Nagypál Nyitott Gazdaság – helló nyuszi, bari, pipi, boci, gyermek programok
A SWEET vasárnapi cukrászműhelyei és helyszínei:
Haraszti Családi Pincészet – Jókai Cukrászda (Pécs)
Hárságyi Pincészet, Borvirág Vendégház – Pausa Apátsági Kávéház (Pannonhalma)
Faluház – Pataki Cukrászda (Érd)
Nóra Porta – Villa Gréta (Siófok)
PalKonyha – Yokka desszertműhely (Pécs), Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda (Sopron) valamint további meglepetés vendégek


HÚ!SVÉT+SWEET KISOKOS:
Dátum: 2017. Április 22-23. (húsvét utáni hétvége)
Helyszín: Palkonya, Baranya megye, Villányi borvidék
Házigazda: Palkonyha falusi lakásétterem és a Cuki Sütiműhely
Fizetőeszköz: paypass-os bankkártyával, vagy a helyszínen megvásárolható fesztiválkártyákkal.
Szállás: Palkonyán és a Villányi borvidéken
Több kiváló étterem összefogásával a Szentendrei-szigeten található Rosinante Szállodában 2012 februárjában jött létre az első gasztrorandevú, amely közel hozta egymáshoz a műértő közönséget és az akkor még csak 8 innovatív vidéki konyhát vezető séfet. A jelenleg 16 vidéki étterem közös nevezője a minőségi konyha és a szívből jövő vendéglátás.
A cél mindezek népszerűsítése évi több rendezvény keretén belül azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az ínyenc utazók fókuszába új, kevéssé ismert kulináris desztinációk kerüljenek.


Fotó: Szinbád