Holdvölgy-bórkóstoló a Platzban: ezt nem úszod meg szárazon
A tokaji bornak kultusza van, ami nem véletlen, hiszen az édes fehér desszertborok közül a világpiacon is kiemelkedik a tokaji aszú. De Tokajt már rég nem lehet csak az aszúval és a szamorodnival azonosítani, amire ékes bizonyíték a Holdvölgy pincészet kínálata is.
A Holdvölgy 26 hektáron gazdálkodik, Mádon, a Tokaji borvidék legjobb adottságú területein. Boraikat nem a legolcsóbb árkategóriában pozicionálják: 2500 forinttól 20 ezer forintig terjedő skálán mozognak az árak. De már egy korty is meggyőzi arról a fogyasztót, hogy a palackokba olyan bor került, ami bőven megéri ennyiért.


Gincsai Tamás főborász

Ezúttal a Platz étteremben tartották a Holdvölgy idei kínálatát felvonultató borkóstolót, ahol Gincsai Tamás főborász mutatta be a pincészet borait. Ketten ízleltük meg a borokat: András borszakértőként, szakmai szemmel vette górcső alá a kínálatot, jómagam pedig mindenféle szakmai képzettség nélkül, laikusként kóstoltam végig a Holdvölgy borsorát. Ennek megfelelően - a tavalyihoz hasonlóan - most is "négykezes borbírálat" következik. Ami azt jelenti, hogy a szakmaibb, elemző stílus mellett közérthető, egyéni ízlésen alapuló benyomások alapján is bemutatjuk a borokat
Hold and Holló Uppp 2016
fehér, félszáraz, zéta-hárslevelű gyöngyözőbor
Reduktív módon, acéltartályban készített gyöngyözőbor, amelynek erjesztéséhez francia, champagne-i élesztőket használtak. Vonzó zöldalmás illat, pici virágossággal. Édeskés ízvilág, frissítő, határozott savakkal, a korty végén pici fanyarsággal.


Üde, igazán frissítő, egy, az alapvetően édes borokat kedvelő laikus (mint amilyen én vagyok) számára is nagyon jó ízű gyöngyözőbor. Minden korty élvezet, nem tudom, mi következhet, ami ezt überelni tudja. A Holdvölgy az üdvözlő itallal rögtön az elején igencsak magasra tette a mércét.
Hold and Holló Dry 2015
száraz fehérbor
Négy szőlőfajta házasítása (furmint, hárslevelű, zéta és sárgamuskotály). Halványsárga szín, visszafogott, ásványos-hűs illat, lime-ra és nyári almára emlékeztető jegyekkel. Egyensúlyos, lekerekedett, nagyon jól iható, ételekkel jól párosítható, kiváló gasztrobor.

Először is - mint a profik - megszagoltam: az illata nagyon markáns. Nyilván nem ez a megfelelő kifejezés, de talán a férfias illat a legjobb, amit mondani tudok rá. Ez persze egyáltalán nem adja vissza mindazt, ami a pohárból kiárad, ugyanis valami elképesztően bódító, lenyűgöző illatorgiába ütköztem, ami arra inspirált, hogy azonnal, habozás nélkül kóstoljak bele. Nos, ez a bor sokkal jobb annál, mint amivel én "száraz bor" címszó alatt általában találkozom. Olyan ízek és aromák vannak benne, aminek kifejezéséhez egyszerűen nem elég gazdag a szókincsem. Mindenesetre egyáltalán nem az a fanyar, savanykás vagy keserű ízvilág jellemzi, amit az "átlagos" (főleg vörös) száraz borok produkálnak. Ha ilyen lenne minden száraz bor, a magam részéről "áttérnék", és a száraz borok hívévé válnék (de tényleg!).
Holdvölgy Vision 2015
száraz birtokbor
Három szőlőfajta házasítása (furmint, hárslevelű, kabar). Vonzó illatában gyümölcsös-fás-mogyorós jegyek olvadnak össze, ízében zamatos körtére emlékeztető jegyek. Egyensúlyos, elegáns, kerek bor. Pulzál, vibrál, nagyon él.

Az előzőnél jóval visszafogottabbnak találtam az illatát, de az alkohol mintha erősebben érzett volna ki belőle. Ez is úgy száraz, mint az előző: a kellemetlen kesernyének, fanyarságnak híre-hamva sincs az ízében. Nagyon könnyen iható, és miközben az előző tételnél általam már emlegetett - nem könnyen leírható - aromákat mintha tisztábban éreztem volna benne, érdekes módon mégsem volt annyira markáns az íze. Szóval kevésbé éreztem karakteresnek ahhoz képest, miközben ez is egy abszolút "felhasználóbarát" száraz fehér bor.
Holdvölgy Meditation 2015
száraz furmint
Dűlőszelektált Furmint a híres mádi Király dűlőből. Nyári almás, körtés, teafüves illatok, gazdag, finoman fűszeres, ásványos-sós, hosszan megmaradó ízek.


Sajnos most elfelejtettem megszagolni, mielőtt beleittam (utána meg már biztos nem ugyanaz...). De mintha még az előzőnél is visszafogottabb, és egy hajszálnyival "savanykásabb" lenne az illata. Bevallom őszintén, most kicsit bajban vagyok, mert nekem nagyon hasonlít az előbb kóstolt Visionre - de talán egy árnyalatnyival savanykásabb, szárazabb.
Ehhez egy falatnyi füstölt lazacot kaptunk borkorcsolyaként, és meg kell mondanom, hogy mind a lazac, mind a bor finomabbnak tűnt egymás társaságában fogyasztva, mint külön-külön.
Holdvölgy Expression 2013
száraz dűlőszelektált hárslevelű, Becsek-dűlő
Mélyebb aranysárga szín, buja illatában érett körtére, kamillára és zöld teára emlékeztető jegyek. A kiváló 2013-as évjárat alapanyaga hordóban erjedt és érett. Nagyon összetett, ízgazdag, elegáns bor.


Ismét a Hold and Holló Dry-ra emlékeztető, erőteljesebb illat - talán egy hajszállal kevésbé "maszkulin", és mintha az alkohol is jobban érződne benne. Ennek a bornak is annyira rabul ejtő az illata, hogy olyan szagolgatni, mint amikor kisgyerekként a kulcslyukon belesve látod a karácsonyfa alatt az ajándékokat, és alig várod, hogy letéphesd a gyönyörű csomagolást - vagyis, hogy beleihass. Az íze eddig ennek közelíti meg leginkább azt, amit általában a száraz borként azonosítunk (vagy legalábbis én) - de még mindig klasszisokkal jobb egy "átlagos" száraznál. Kevesebb cukor lehet benne, mint az eddig kóstolt tételekben, savanykásabb (de nem savanyú!), picikét fanyarabb (de nem fanyar!) az íze.
Tehát ha valaki "édespárti", ne ezzel kezdje a szárazakkal való barátkozást, de egyébként biztosan nem fog csalódást okozni. Viszont a legelsőnek kóstolt gyöngyözőbort, a második Hold and Holló Dry-t, de még a Visiont is melegen ajánlom a száraz borral ismerkedő, egyébként félédes-édes bort kedvelő kalandoroknak.
Ehhez a borhoz egy falat roséra sütött kacsamellet kaptunk, valamilyen bogyós gyümölcsből készült mártással. Nagy ötlet volt!
• egységes borstílus, kristálytiszta, precíz borok
• tokaji tehetség és szív, nemzetközi színvonal
• egy átlagos évben 60 ezer palack bort készítenek
• fő fókuszuk a csúcsgasztronómia
• több mint 20 Michelin-csillagos étteremben poharazzák boraikat
• a legdrágább borok, a 6 puttonyos aszúk a 16 és 20 ezer forint közötti ársávban vannak

A szortiment alapvetően két részre osztható, a Hold and Holló borok Tokaj ihatóbb arcát testesítik meg, míg a Holdvölgy termékcsalád a borkülönlegességeket foglalja magába. A Hold and Holló borok különleges, fiatalos megjelenéssel hívják fel magukra a figyelmet, hiszen aki már találkozott a formabontó harsány színekben pompázó szilikon címkével, az nehezen felejti el.
Holdvölgy Exaltation 2013
édes tokaji sárgamuskotály, Nyulászó-dűlő
Ezzel a dűlőszelektált édes borral tanítani lehetne a sárgamuskotályra jellemző illat- és ízjegyeket. Illatában roppanós szőlő, narancshéj és édes fűszerek villannak be, ízében lédús őszibarack és hársméz búcsúzik hosszasan. Felejthetetlen karakter, vibráló, filigrán csoda, pályája elején, tele energiával.


Úgy érzem, életemben először találkoztam a muskotályos íz platóni értelemben vett ideájával: ELKÉPESZTŐEN muskotályos íze van ennek a bornak, kedves olvasók! Olyan finom, zamatos, mégis könnyed bor, ami egy csöppet sem gejl, sőt, édessége ellenére ennek az antitézise. A legfinomabb muskotály, amit valaha kóstoltam, most mit tagadjam.
Ehhez mangóhabot kaptunk, ami, hát, mit mondhatnék: nagyon finom volt! És legalább annyira illett az ezt követő szamorodnihoz, mint ehhez a borhoz.
Holdvölgy Intuition No.1. 2008
édes tokaji zéta szamorodni
Mély, arany színű, olajosan hömpölygő bor, melynek súlya van a pohárban. Déligyümölcsök kavalkádjában tobzódó buja, igéző illatok, melyeknek vezető illatjegyei az érett mandarin, mangó és maracuja, amiket törökméz árnyal tovább. Rendkívül összetett, simogató korty, hosszan megmaradó ízérzet. 142 gramm maradékcukor mellett tökéletes egyensúly. Fejedelmi bor, ezt csak Tokaj tudja!

Az előzőhöz képest töményen édes bor, de mégsem tömény, gejl (nem az első megmagyarázhatatlan csoda ezen a kóstolón...). Az illata nagyon ígéretes, nekem, aki pont az ilyen borokat szeretem a legjobban, azonnal maximumra kapcsoltak a nyálmirigyeim. Az íze pedig... ilyen lehet az az ital, amit a görög istenek kortyolgatnak az Olümposzon. Az alsó kategóriás aszúkat - amiket eddig volt szerencsém inni - úgy körözi le, mint egy Ferrari a Trabantot (a szamorodnikról meg ne is beszéljünk). Nagyon-nagyon finom - egyszerűen egy másik kategória.
Nem gondoltam volna, hogy ez is megtörténik velem valaha, de az ízében felismertem a trópusi gyümölcsöket, és/vagy a tutti fruttit. Ezen felül pedig csak azt mondhatom, hogy a szimpla édes íztől fényévekkel gazdagabbak és összetettebbek az aromái, és az édességét jól kiegyensúlyozzák a savai. (Vigyáznom kell, ha így folytatom, már nem lesz különbség a laikus és a profi szöveg közt... :)

A kóstoló után, hogy Andrást idézzem, mézzel kikent szájjal, mosolygósan mentünk haza. Én pedig számot kell vessek a kérlelhetetlen igazsággal: visszavonhatatlanul függő lettem a Holdvölgy-boroktól. Persze, gondolhattam volna már az elején, hogy ezt nem úszom meg szárazon...
Ti is erre számíthattok, ha egyszer belekóstoltok valamelyik borukba - mégsem mondanám, hogy csak óvatosan. Éppen ellenkezőleg: minél előbb, annál jobb!