Hajón borozni? Megfizethetetlen!
A Borjour borhajó fedélzetén kellemes lounge zenét hallgatva 12 borászat kínálatát lehetett végigkóstolni és még a kézműves olívaolajok világába is be lehetett pillantani. A szuper program ellenére nem volt tömeg, valószínűleg annak a 22 embernek köszönhetően, akik a földgolyó túlsó végén több mint két órán át kergettek egy bőrlabdát. Ha annyira nem is purcantunk ki a végére, mint Neymarék, azért az ízlelőbimbóinkat rendesen lefárasztottuk...
Olaszrizling és a többiek
Sokak szerint a magyarok számára az Olaszrizling az alapértelmezett fehérbor, amely ugyanúgy hozzátartozik a hétköznapokhoz, mint a mindennapi kenyér. A Fodorvin Családi Pincészet Olaszrizlingje is ilyen, bárhol bármikor biztonságosan bevethető. A Balaton-felvidéki pincészet még egy érdekességet hozott: az olaszrizling, szürkebarát és tramini házasításából készült "Balatoni randevú " a tökéletes nyári bulibor: könnyed, üde és gyümölcsös.
Az est legnagyobb meglepetését a Fodorvin mellett a villányi Brunyai Családi Pincészet jelentette. "Korty.hu" fantázianevű olaszrizlingjük igazán tartalmas bor nagyon finom, gyógynövényes lecsengéssel. Szintén ízes a olaszrizling-királyleányka házasságából készült "Sietek" cuvée és a fahordós Hárslevelű is, amely talán a behízelgő, kandírozott-édes gyümölcsös aromatikája miatt kaphatta az "Asszony" nevet.
Szívesen ittuk a Koch pince traubisodát és savanyú cukorkát egyszerre megidéző Irsai Olivérjét és a keszthelyi Bezerics Borház bodzás hangulatú, reduktív 2013-as Sauvignon Blanc-ját. Hasonló üdítő-frissítő stílust képviselt a Hilltop Sauvignon blanc-ja is. Bezerics Csaba 2012-es, fahordós Chardonnay-ja viszont már más ligában játszik: komoly, tartalmas bor, amely le sem tagadhatná a fahordós érlelést. A pörkölt zempléni tölgy a bor almás-gyümölcsös karakterét egy vaníliára emlékeztető illattal gazdagította. És ha már a chardonnay-köröket róttuk, kár lett volna kihagyni a Hilltop, illetve a villányi Heumann Pincészet Chardonnay-ját.


A legjobb rozék
Mire a nap lebukott a budai vár mögött, mi már átkapcsoltunk rózsaszín üzemmódba és a legjobb rozékra vadásztunk. A szekszárdi Dúzsi Tamás Cabernet Sauvignon Rozéja profi munka - ahogy azt a rozékirálytól megszoktuk. Illata kirobbanóan gyümölcsös, ízében pedig rafinált fűszeresség jelenti azt a pluszt, ami igazán izgalmassá tud tenni egy rozét. A bor nemcsak nekünk jött be nagyon, hiszen a Mondial du Rosé világversenyen, Cannes-ban is aranyéremmel díjazták.
Cabernet sauvignon-ból készült a Fodorvin Családi Pincészet rozéja is, amit szintén jó szívvel ajánlunk, hiszen áradó gyümölcsössége és leheletnyi ásványossága emeli ki a tucat rozék közül. A Brunyai Pincészet Róza fantázianevű Zweigelt Rozéja is megér egy misét...



Vörös riasztás
Nyár lévén a vörösborok közül is a könnyedebbekre voltunk kíváncsiak. A hajósi Koch Borászat 2013-as Kadarkája igazi gyümölcsbomba, fűszeres zamatának köszönhetően a paprikás, magyaros ételek tökéletes kísérője. A pincészet képviselőjétől megtudtuk, hogy a bor aranyérmet nyert a Nemzetközi Kadarka Borversenyen. Az egri Balga Családi Pincészet 2011-es Bikavére már egy fokkal testesebb, öt fajta házasításával készült lendületes vörösbor, amely már vadételekkel is könnyen elbánik.

A kóstoló végére akár az elfogyasztott borok miatt is olajozottan mozoghattunk volna, azonban ezúttal másról volt szó. Az Olivaliget standján az olaszországi Marina Palusci birtok kézműves olajait személyesen Massimiliano D’Addario olívatermelő és olaj-sommelier mutatta be. Fantasztikus illatok és ízek tárultak fel előttünk, a szűretlen Novus nevű olaj friss, vágott füves világától, az alma- és virágillatú Alchimián át a birtok csúcs olajáig, a több nagy díjat nyert, pikáns és erős karakterű Vasemberig. Mindegyiket más-más ételhez ajánlják és azt is megtudtuk, hogy a borokhoz hasonlóan az olíva világában is rengeteg fajta létezik, illetve a termőhely, az évjárati hatás és a feldolgozás különböző módjai megszámlálhatatlanul sokféle olajat eredményeznek. Érdekes volt bepillantást nyerni egy számunkra kevésbé ismerős világba. Ráadásul itt kóstoltuk az est egyik legjobb vörösborát is, hiszen a birtokon nemcsak olívaolajat, hanem borokat is készítenek. Az abbruzzói régió leghíresebb kékszőlő fajtájából készül a Montepulciano d'Abruzzo, amely fekete szederre emlékeztető illatával és selymességével csábított el minket.
Érdemes volt hát vízre szállnunk, hiszen borospoháron keresztül gyönyörködni Buda és Pest szépségeiben a Duna hullámain ringatózva, valóban megfizethetetlen.
Ha te is kóstolnál, nyomj egy lájkot!