Főztél már kávéval? - Egy inspiráló menüsor története
Idén harmadik alkalommal került megrendezésre a Nespresso Atelier rendezvénysorozat, és a hozzá kapcsolódó Gastro Experience Center. A küldetés most is az volt, hogy a kávé gasztronómiában betöltött szerepét hangsúlyozzák.
Mert egyre többen ismerik fel, hogy a kávé nem csak a reggeli gyorsrutin része lehet, és hogy legalább olyan figyelmet szentelhetünk a megismerés és kiválasztás folyamatának, mint ahogy azt egy jó bornál tesszük.
A Budai Kreatív Házban tehát három napon keresztül ízekkel és illatokkal lehetett játszani, s míg az egyik sarokban barkóbába vontak be, addig a másikban csokival lehetett összekóstolni a különböző típusú presszókat.
De hazudnék, ha azt mondanám, hogy ez volt a legizgalmasabb rész, szerintem mindenki a kávéval készült menüsort várta a legjobban, amit egy igazán extra csapat prezentált.



Az ételeket Sárközi Ákos (Michelin-csillagos séf - Borkonyha), Mészáros Ádám (Michelin-csillagos séf - ONYX Étterem), Tiago Sabarigo (Michelin-csillagos séf - Costes Downtown), Barna Ádám (Séf - St. Andrea Wine & Gourmet Bar), Mizsei János (Séf - MÁK Bistro) és Mártha Róbert (Cukrász - ONYX Étterem cukrásza) tette elénk.
Az italokról pedig Nagy Zoltán (Bártender - Boutiq’ Bar), Herczeg Ágnes (Borszakértő) és Márkosi Balázs (Kávészakértő) gondoskodott.
Ugye értitek, hogy miért éreztem szükségszerűnek a felsorolásukat?
Természetesen azzal sem fogok meglepetés okozni, hogy az ebéd, amibe volt szerencsém belekóstolni, parádésan sikerült. De az már sokkal érdekesebb információ lehet, hogy milyen különlegességek készültek, amire mindannyian felkaptuk a fejünket.



Nem feltétlenül térnék ki a teljes menüsorra, hanem inkább azt szeretném átadni nektek, hogy milyen sokféleképpen használható a kávé egy étkezés alkalmával.
Édességbe vagy koktélba belecsempészni a feketét nem olyan nehéz feladat, bár szerintem üdítő változatosságot produkálhatunk, ha nem a klasszikus tejszínes - csokis - tiramiszus vonalnál ragadunk le.
Mártha Róbert például egy sütőtökös - túrórudis édességet kreált a nagy napra, és a harmónia nem maradt el.
De térjünk át az igazi fordulatokra: A kapros tőkehalnak, és a csicsókával tálalt dámvadgerincnek szintén meglepően jól állt a kávé, Sárközi Ákos pedig a számomra legmeglepőbb és egyben leggyönyörűbb galambmelles fogást tette a tányérra.
Jó, oké, ezeknek otthon nem biztos hogy nekiugrik az ember, de a tanulság bárki konyhájába beférkőzhet:
Főz bátran kávéval!



Sokféle ízű és aromájú kávé található ma már a piacon, és ezen belül a Nespresso kínálatában is. Egy ázsia ihletésű fogást éppúgy feldobhatunk vele, mint egy masszív vörös húsos tálat.
Szerintem érdemes kalandozni e téren, és akár a szakértőket bombázni kérdésekkel, hogy a narancsos kacsánkhoz, vagy a lazacunkhoz milyen fajtát ajánlanak.
(Tippek és további inspirációk ITT!)
Ha pedig jövőre nem szeretnél lemaradni a Atelier rendezvényről, regisztrálj Nespresso Club tagnak, hiszen a meghívott vendégeken túl ingyenesen lehet jelentkezni brunch, ebéd vagy éppen vacsora elköltésére.
Regisztráció:
https://www.nespresso.com/hu/hu/registration?execution=e1s1