Ezek a Király utca legjobb éttermei
Az elmúlt években rengeteg új étterem nyílt meg Budapesten. A gasztrobloggerek szinte egymással versengve rohannak egy-egy frissen nyíló helyre, hogy elsőként mutassák be a nagyközönségnek.
Ez bizony a gasztroforradalom.
A fogyasztók felől divat lett étterembe járni, a vendéglátók részéről pedig a minőségi termékek elérhető áron való árusítása vállt trenddé. Az éttermek, delik, reggelizők, levesezők melegágya természetesen a belváros, és azon belül is talán a bulinegyed. Sorozatunkban utcákra bontva bemutatjuk a közelmúltban nyílt helyeket, vagy azokat amik kultikus részét képezik a mai napig azoknak. A mostani részben a Király utca legjobb helyeit szedtük egy csokorba.
Zing
A Zing, a magyarországi food truckok zászlóshajója bizony felnőtt. Pénteken a Király utca 60. alatt megnyílt első nem mobilis üzletük, tehát már egy fix helyen is hozzájuthattok Budapest egyik kedvenc burgeréhez, méghozzá egy igazán exkluzív térben. Az étterembe belépve nem győzünk hova pillázni, nagyon színes, nagyon kitalált és nagyon jópofa a dizájn, ami a tűzfalak rehabilitálásáért felelős Neopaint munkája.

A Zing-féle hamburgerek titka abban rejlik, hogy a gourmet-burgerek világát egyesítették az utcai, gyorséttermi, papírzacskós burgerekkel, mindezt elérhető áron. A jellegzetes „zinges” egyedi zsömle+hús kombinációt sokan vakon is felismernék. Nem csoda hát, hogy úgy véljük, a Zing étterme az egyik legjobb dolog ami a Király utcával történhetett.
Kolor
Bár a kolort sokan inkább a Gozsdu udvarhoz kötik (vagy Jude Law-hoz), bejárata a Király felől is van. Piadinájuk az éjszakai életet élők megmentője, egész pontosan azoknak, akik valami egyszerű, kézzelfogható olasz finomságra vágnyak bulizás közben\után\előtt. A piadina egy olasz kenyérlepény, amit azzal töltesz meg, amivel nem szégyelled. Keményen megtömik minden földi jóval, esetünkben camembert-es, rukkolás,paradicsomos verzió volt a tesztalany. Ezt csak éjszaka árulják, jellemzően pia mellé, hiszen tökéletesen fekszenek egymással.

Gusztusos, letisztult ízvilág, tele frissességgel, és olvadó sajthalmokkal. Ha nem lennénk túl éhesek, akkor pedig snacknek kiváló zöldségchipseket is találunk, mindenféle zöldségekből amik a föld alatt laknak. Eszem-iszom fent, vírus klub, és zene odalent az előadóban. A kolor keményen hajt a legjobb új kulthely címért bájos sokszínűségével, és a banánmatricákkal, amik mindenhol ott vannak.
Pizza Me
A La Pizza di Mamma Sofia (úristen, továbbiakban inkább: LPDMS) annak idején merész húzással tette be magát az osztódással szaporodó pizzaszeletezők népes táborába. Első blikkre azzal, hogy egész egyszerűen drágább és kisebb pizzákat kezdett árulni. Mondom, elsőre. De az ember kíváncsi fajta, és az a 160 Ft különbség nem tántorított el sokakat attól, hogy megkóstolják azt a pizzát ami üzleti szempontból érthetetlen volt. Elsőre. De amint megkóstolta a nép, hamar rájöttek a huncutságra: ez a "nagybetűs" pizza! Később a pizzéria átnevezte magát Pizza Me-re, hogy az egyszerűbben megjegyezthető legyen, és elkezdett terjeszkedni.

Itt lehet kapni azt igazi, vékony tésztás, ízorientált pizzaszeletet, amilyennek egy pizzának lennie kell. Aláírom, egy Deákos borozás után, olykor-olykor megbocsájtható egy 200 forintos, félig sült pizzatészta a Király elején. De semmiképp sem megbocsájtható arra esküdni (kivéve ha kollégista vagy hajléktalan vagy). Szintén a LPDMS hozta be az elsőre bizarrnak tetsző nutellás pizzát is, ami azóta kultikus kedvenc lett a városban.
Etap
A Király utca legfrissebb üdvöskéje. Az utca változatos kínálatából már elég nehéz lenne kitűnni, ha csak nem valami formát bontogató létesítménnyel áll elő az ember fia. Az Etap gyakorlatilag egy borbár és egy deli édes egymásra találásának gyermeke, ami ugyan elsősorban a 25-40-es korosztályt célozza meg, de bárki megtalálhatja benne az új törzshelyét. Ha nappal bekukkantunk az Etapba egy kisebb, bájos falatozó deliköszön ránk, azonban ugyanez este egy méretes borbárrá alakul. Azt hinné az ember, hogy megint valami tudatmódosítót kevertek a túrós palacsintájába az Örsön, de valójában egy mozdítható panelről van szó. Konkrétan: el lehet tolni a falat, bezárva vele a felesleges teret. Eszméletlen.

Melegkonyha egyelőre nincs, de nélküle is parádés vacsorákat, ebédeket tudhatunk le. Kistermelők (engedjük már el a kézműves kifejezést, de tényleg!) sonkái, sajtjai, szalonnái találkoznak a helyben készült boros-melaszos hagymalekvárral, házi savanyúsággal, aszalt paradicsommal, padlizsánkrémmel. A helyben sütött kenyérrel és az elmaradhatatlan bor együttesével egy ilyen tálra napokig emlékezni fogsz.
Házi túrós batyu. Mindent tud, amit csak leveles tésztába lehet zárni. Friss, ropogós, lágy túróval gazdagon töltött, langyos darab, házi tejföllel, amit nyugodtan hívhatnánk a túrós batyuk pápájának is. Szóval borfetisiszták, itt a helyetek! Ha nem bírjátok a Gozsdu fesztiválszerű tömöttségét, és az ahhoz párosuló üvöltő zenét a borbárokban, harapnátok valami lazát, de finomat, irány az Etap.
BRGR
A három üzlettel büszkélkedő BRGR is beállt a bulinegyedet szolgálók népes táborába. Ami a legfurcsább az pedig az, hogy a Király utcában nem is volt még igazi burgerező, és ezt a BRGR stábján kívül igazán senki nem fedezte fel eddig. Hatféle burgerrel szolgálnak, abszolút megszólalásig friss alapanyagokkal, olyan gyönyörű 13 dekás húspogácsával hogy kicsordul a könnyed, hiper-szuper gyorsan a körülményekhez képest, ráadásul teljesen korrekt 1200-1400 Ft-os árakon. A burgereken felül saláták és egy zseniális Philly Cheese Steak-et is árulnak. Ha Király és burger akkor mindenképp BRGR!

Noir et L'or
Egy mediterrán-magyar igazi étterem sose rossz ha van egy Király utcában. Noir-ék pedig már több éve kínálják ételeiket a belváros népének. Totálisan más szellemben működik, mint az utca többi egysége. Ez egy klasszikus étterem forma, egyedi atmoszférával, igazi beülős-ráérős-iszogatós hangulattal. Kreatív, szezonális étlap, jó fej személyzet. Az étterem még élő zenével is szórakoztatja a kedves betérőket. Délben a környék egyik legjobb ebédmenüjére is betérhetünk (igaz, a menüket összefoglaló véleménnyel egy látogatás után nem lehet megítélni) a környékhez képest vállalható áron.

Ha kipróbálnád a helyeket, nyomj egy lájkot!