Egy spanyol séf olasz éttermet nyitott Budapesten: teszteltük az Alelí konyháját
2018-ban a marbellai születésű séf, Dani García három Michelin-csillagot szerzett éttermével, a Dani García Restaurante-tal. Ezt követően úgy döntött, konyhaművészetét világszerte szeretné népszerűsíteni, és létrehozta a Grupo Dani García-t. A terjeszkedés teljes embert kíván, és mivel úgy érezte, nem lenne őszinte, ha étterme nélküle üzemelne, egy hónapra a harmadik csillag megszerzése után bezárta azt, amire az egész gasztrovilág felfigyelt.
A Grupo Dani García filozófiája az andalúz konyha és García egyedi kulináris látásmódjának globális terjesztése. Éttermeik pedig a helyi alapanyagokat és hagyományokat ötvözik modern gasztronómiai trendekkel.
Három földrészen, és azon belül hat országban vannak jelen.


Az Alelí a Vörösmarty tértől nem messze, a Wekerle Sándor utcában található, a Dorothea Hotel aljában.
Az étterembe betérve az ember azonnal érzi, hogy egy különleges helyre érkezett, ahol minden részlet gondosan ki van dolgozva. A hangulata elegáns és meghitt, a berendezés kifinomult és stílusos. A belső térben dominálnak a földszínek.
Bár élő növények helyett festett és szárított van mindenütt, mégis nagyon természetes, romantikus hangulatot áraszt az egész. Mintha egy olasz verandán foglalnánk helyet.
Az ablaknál egymástól jól elkülönülő asztalok sorakoznak. Biztos vagyok benne, hogy este itt különösen jó élmény lehet kettesben vacsorázni.
A bárpultnál betekintést nyerhetünk a látványkonyhába is, ahol a tészták száradnak és a pizzák készülnek.



Előételben erős
Rajongok a jó előételekért. Ahol ezt komolyan veszik, ott az étkezés további részében sem történhet már komoly probléma.
Több előételbe is belekóstoltam, és nehezen tudnék bármibe belekötni.
A Vitello Tonnato egy igazi klasszikus olasz előétel, amit az Alelí-ben tökéletesen készítenek el. A borjúhús szeletei rendkívül puhák és szaftosak voltak, tökéletesen összeértek a tonhalas majonézes szósszal.
A tálaláskor még egy jó adag olívaolaj is került rá. És hogy érezzük, tényleg mennyire figyelnek a részletekre: az Alelínek saját olívaolaja is van.


A marinált sügér citrommal (5500 Ft) egy könnyed és frissítő fogás volt. A sügér finom és lágy textúrája harmonizált a citrom savanykás ízével.
A burrata friss és szárított paradicsommal (4900 Ft) pedig nem csak megjelenése miatt lett az egyik kedvencem. Az olasz burrata krémes és lágy, a paradicsom pedig egyszerre édes és savanykás.


De ha egy klasszikus Cézár salátát (5400 Ft) kívánnánk, akkor maga szerviz is ad egy kicsit hozzá az élvezethez, mert ezt az ételt az asztalunknál fogják összeállítani.

A nagybetűs Pizza
Azt már említettem, hogy a pizzák 48 órás kelesztés után, saját kemencében sülnek.
Az én fejemben megfordult az, hogy valószínűleg egy kisebb példánnyal számolhatok majd, hiszen egy ilyen elegáns helyen nem lenne meglepő, ha kóstoló adagok kerülnének a tányérra.
De kellemesen csalódtam, amikor a Diavola névre hallgató (5500 Ft), normál méretű, ízlésesen díszített pizzát elém tették.


Nehéz egy ekkora pizza után bármire koncentrálni, de mindenképpen szerettem volna a főételekbe is belekóstolni.
Remek étel. Érdemes azoknak is kipróbálni, akik a nem túl autentikus bolognaihoz szoktak.
Ebédpartnerem sáfrányos, marhavelővel koronázott rizottójáról pedig már tényleg csak annyit mondhatok, hogy csodaszép (5500 Ft).



Alkoholmentes csodák
Az Alelí olyan hely, ahova akár csak italozni is érdemes lehet beülni, hiszen a klasszikus magyar spiritek és borok mellet sok olasz különlegesség is van.
De ami igazán meglepett, hogy az alkoholmentes vonal is mennyire erős.
A Copenhagen Sparkling Tea Company buborékos teája több ízben is megtalálható itt.
De a koktélok is levettek a lábunkról minket. Például a Dark and Stormy az alkoholmentes rumtól lesz igazán izgalmas.


A desszert kötelező
Mindegy mit ettél, mit ittál, egy eredeti, olasz tiramisura nem lehet nemet mondani!
Ezt a desszertet nehéz stílusosan tálalni, de neki ez is sikerült.

Az ebéd koronája azonban egyértelműen a Gelato pistacchio mantecato al momento volt.
A briós és fagylalt kombinációja szintén olasz hagyomány, amely különösen Szicíliában népszerű. A puha, édes briós tökéletesen kiegészíti a krémes fagylaltot.
Ez ebben az esetben az asztalunk mellett történik.


Engem határozottan meglepett az Alelíben felszolgált adagok mérete, és baráti árazása.
Nem mondom, hogy olcsó hely, de ilyen magas minőségért, és ilyen kiváló szervizért a város közepén abszolút nem tekinthetőek túlzónak ezek az árak.
Cím:
1051, Budapest, Wekerle Sándor utca 3.
Nyitvatartás:
Hétfő - Vasárnap: 12:00 - 23:00
Konyha nyitvatartás:
Hétfő - Vasárnap: 12:00 - 15:00 és 18:00-22:00
Minden nap 15:00-18:00 között pizzák és italok közül lehet választani, amíg a konyha zárva tart.
