Egy délután alatt végigettük Magyarország legjobb vidéki éttermeit
Az idei, szám szerint 9. SVÉT-et Mádon tartották, és a verőfényes napsütés sem maradt el, úgyhogy panaszra tényleg nem volt ok.
Ilyenkor szokás szerint az történik, hogy a Stílusos Vidéki Éttermiség oszlopos tagjai összeverődnek egy helyszínen, és rájuk jellemző, erre a napra megálmodott finomságokat kínálnak, az egymás mellett felállított standoknál szépen felsorakozva. (Nagyjából mint a Gourmet Fesztivál Pesten, csak itt porcelántányér van, és fontos szempont a vidéki romantika.)
Idén 14 étterem volt jelen, és mindenki több fogással is készült.


Nyilván lehetetlen az összeset végigenni, de én állandó gasztropajtásommal 21 tányérba kóstoltam bele, ami maradjunk annyiban, hogy egy délután alatt sok... nagyon sok! A nagy számok törvénye alapján lett kedves és kevésbé kedves fogás, de összességében mámorból-mámorba estünk. Nagyjából abban maradtunk, hogy ízlés dolga, kinek mi jött be. Mert tradicionális fogásokból és bevállalósabb ötletekből sem volt hiány.
Ettünk például olyan fácáneszenciát, amiért a fázósabb, őszi napokon sírva könyörgünk majd, de soha nem hittem volna, hogy egy kolbásszal bélelt krumplilevest is az utolsó cseppig befalunk majd harminc fokban.
Aztán a sok remek kacsa és halacska után kecskegida is érkezett, és a desszertek is csillogtak. Olyannyira, hogy nekem abszolút favoritom lett a Viator fehércsokis túrómousse szeletkéje, mert egy olyan boros sárgadinnye ölelte körbe, amitől a nyár összes emléke összefutott a számban.
A cél pedig nem több és nem kevesebb, mint hogy jó borral a kezedben, ízélményekkel a szádban, egy fa alatti pokrócon piknikezve azon morfondírozz, hogy mikor eheted újra ezeknek a séfeknek a főztjét.
Bejött! Én azóta is ezen merengek.
Most pedig jöjjenek a nyálcsorgatásra alkalmas fotók.
10 étterembe lettünk szerelmesek, vagy újraszerelmesek. Ajánlom a felkeresésüket magunknak, és nektek is!
Viator, Apátsági Étterem és Borbár
Pannonhalma
Fehércsokoládés túrómousse tokaji boros sárgadinnyével

Chianti Étterem
Veszprém
Kacsamell répákkal

Rosinante Fogadó
Szigetmonostor
Fácáneszencia-leves

Walter vendéglő
Perbál
Sváb burgonyaleves, szarvasgombával, rozmaringos fehér kolbásszal

Macok Bisztró és Borbár
Eger
Kacsamell, káposzta, alma

Jankovich Kúria Wellness Hotel és Étterem
Rácalmás
Tokhalfilé velős parajjal, zelleres habmártás

Gusteau Kulináris Élményműhely
Mád
Sült kecskegida, zempléni krumplilángos, tökmagos savanyított szőlő, gyöngyhagyma

Anyukám Mondta Étterem
Encs
Kemencében sült kenyérlángos mádi sajttal és mangalicasonkával

Nomád Hotel & Glamping
Noszvaj
Szilvalekváros “Barbara”

Kistücsök Étterem
Balatonszemes
Nyurgaponty hasaalja savanyítva, ropogós hajdinával

A Magyar Turisztikai Ügynökség kiemelt támogatásával létrejött rendezvény négy mádi helyszínen zajlott, az ételek mellé a Mádi Kör borászai kínálták boraikat. Az esemény házigazdája a Gault Millau „Év Étterme”- díjjal kitüntetett Gusteau Kulináris Élményműhely volt.
Az idei SVÉT gasztrorandevú négy különálló helyszínen valósult meg, és mindegyik helyszínnek megvolt a maga sajátos atmoszférája. A Holdvölgy Pincészet kertjében babzsákfoteleken pihent az ízektől megfáradt vendégsereg, és a felfrissülést a NESPRESSO izgalmas kávéi, kávékoktéljai és a GUSTO Delicate finomságai is segítették. A Gusteau Kulináris Élményműhely árnyas teraszán jól esett kicsit üldögélni két fogás között, a Zsirai vendégház kertjében a szakácsok mellett Sándor Tamás sajtmester is kínálta portékáját, és igen jól csúsztak hozzá a Zsirai és a Demetervin borok, a Furmint Központban pedig az Árvay és a Lenkey Pincészet remek borait lehetett kóstolgatni a finom falatok mellé.
További információk és rendezvények:
http://www.svet.hu








