Budapestre érkezik Thaiföld: Thai Gasztro Hét az Anantara New York Palace-ban
Az egzotikus ízek rajongói idén augusztus végén egy különleges gasztronómiai élményben részesülhetnek Budapesten.
A szálloda szorosan kapcsolódik a thai kultúrához, hiszen az Anantara Hotels, Resorts & Spas egy thaiföldi márka, amely a Minor Hotels csoport része. Az Anantara 2001-ben indult, és világszerte több mint 40 szállodát és üdülőhelyet üzemeltet. Különösen Ázsiában és a Közel-Keleten erős jelenléttel rendelkezik.
A budapesti szálloda természetesen a Thaiföldi Királyság Budapesti Nagykövetségével is szoros kapcsolatban áll, így együtt rukkoltak elő a Thai Gasztro Hét ötletével.





A hét során a Michelin Guide által is ajánlott White Salonban az étterem vendégei autentikus thai ételeket kóstolhatnak meg, amelyek mind a tradicionális thai konyha gazdagságát és sokszínűségét tükrözik.
Az étlap minden fogása egy kis szelet Thaiföld.
Az édesszájúak számára pedig a kókuszos palacsinta vaníliafagylalttal lesz az este méltó lezárása.
A Thai Gasztro Hét ünnepélyes megnyitója augusztus 26-án, 17 órától lesz, ahol élő thai zene és hagyományos táncelőadások varázsolják el a vendégeket, megteremtve ezzel az egész hét hangulatát.
(A White Salonba mindenképpen érdemes bejelentkezni előre, az alábbi elérhetőségek egyikén: [email protected] ; +36 1 886 6111)

A Thai Gasztro Hetet a Thaiföldi Királyság Budapesti Nagykövetségén tartott, zártkörű eseményen jelentették be, ahol a nagykövet felesége saját kezűleg készített el néhány tradicionális thai ételt.
A tőle ellesett Pad Thai receptet most kedvcsináló gyanánt meg is osztanánk veletek
Hozzávalók a szószhoz:
3-4 evőkanál tamarindpép (ízlés szerint, a savanyúság mértékétől függően)
2-3 evőkanál pálmacukor
2-3 evőkanál halszósz
60 ml víz
Hozzávalók a Pad Thai-hoz:
200 g közepes vastagságú rizstészta
1 evőkanál szárított garnéla
100 g tofu (kockákra vágva)
2 gerezd fokhagyma, aprítva
2 salotta, aprítva
1-2 evőkanál édes pácolt retek (chai po waan), aprítva
1-2 teáskanál chilipehely (ízlés szerint)
2 tojás
100 g babcsíra
2-3 szál kínai metélőhagyma, vékonyra szeletelve
1 marék aprított földimogyoró
lime cikkek a tálaláshoz
(A mértékegységeket nem kell teljesen pontosan betartani. Érdemes inkább érzéssel adni hozzá az alapanyagokat.)

A szósz elkészítése: Egy serpenyőben közepes lángon olvasszuk fel a pálmacukrot, amíg karamellizálódik. Adjunk hozzá vizet, majd keverjük bele a halszószt és a tamarindpépet. Forraljuk fel, majd vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni, amíg a cukor teljesen feloldódik.
A rizstészta előkészítése: Áztassuk be a rizstésztát meleg vízbe 1 órára, amíg megpuhul, de még rugalmas marad. Csepegtessük le és tegyük félre.
Egy forró wokban pirítsuk meg a szárított garnélát, a tofut, a salottát, a fokhagymát, az édes pácolt retket és a chili pelyhet.
Tegyük a tésztát is a wokba, majd öntsük rá a szószt. Forgassuk össze, amíg a tészta teljesen be nem szívja a szószt.
Toljuk a tésztát az egyik oldalra, és üssük a tojásokat a wok üres részére. Nagyjából keverjük el a sárgáját a fehérjével, majd a tésztát merjük rá a tojásra. Hagyjuk így sülni 15-30 másodpercig, majd keverjük össze.
Adjuk a tésztához a babcsírát, a kínai metélőhagymát és az aprított földimogyorót. Keverjük össze, amíg a zöldségek kissé megfonnyadnak.
Külön megsütött rákkal, csirkével vagy sertéshússal is turbózhatjuk a kész tésztánkat.
Tálaljuk az elkészült Pad Thai-t lime cikkekkel, és szórjuk meg még egy kis földimogyoróval.
Az eredeti recept további részleteivel itt találkozhatsz: Hot Thai Kitchen.
