Belvárosi kocsmában főz tovább az év séfje - Házi\Állat
Lájk-mágnes cím, ugye? Azonban ez az igazság. Való igaz, az Aznap nevű hely a Kertész-Dohány sarkon, amihez hozzátoldották a Házi\Állatot merőben szofisztikáltabb téma, mint egy Bakegér vagy Kakas, de az üzletvezető, Peti szerint sem kell finomkodni ezzel a kijelentéssel, mert hát ez is egy kocsma na. Aztán pedig mégsem.
Maga az Aznap (amit napokig Xaznapnak értettem, mert van egy X a név előtt) Szekszárd és annak borai szeretetéből született, ugyanis Peti szekszárdi és együtt nőtt fel a menőbb borászok gyermekeivel. Nemsokára megnyerték a szomszéd üzlethelyiséget is, és mindenképp a gasztró felé akartak nyitni. Gondoltak egyet, és felhívták a Gault & Millau év séfjét, a Babel egykori atyaúristenét Lőrincz Györgyöt, és megkérdezték nem-e dolgozna velük.
De! - válaszolta.
Így született a Házi\Állat. Az enteriőr tökéletesen átadja valahogy Gyuri azt a mondatát, hogy: "a fine dining haldoklik". Az átbontott falaknál kilógó téglák valami letűnt eleganciát segítenek át egy új irány felé. Nézed a lámpát és azon gondolkodsz: ezt direkt koszolják be, vagy hagyják bekoszolódni magától, hogy ilyen viseletes legyen? A pult mögött tűzoltópalackok hada sorakozik.
Az Aznap részen pedig egy eldugott pókerszobának tűnő rész is van az emeleten egy szép nagy buszmegálló táblával. (ezen a részen már egy kicsit elgondolkodtam, vajon csak random behoznak-e ide mindent, amit találnak az utcán, vagy az Aznap-buszmegálló-tűzoltópalack tengelyen van-e valami összefüggés)
Techno & Velő
Amikor helyet foglalsz és körbenézel, rácsodálkozol a pofás kis helyre, konstatálod, hogy Gyuri mászkál, beszélget lazán minden vendéggel, még le sem esik, hogy amúgy üvölt a techno. Akkor jutott el a tudatomig, hogy nem a pénteki bebaszás alapjait készítjük elő, amikor megjött az előétel. Határozottan tetszik a dolog még akkor is, ha nem vagyok nagy technocsászár. Aztán egyszer csak velő. Hallottam már róla, kíváncsi voltam rá és tessék, itt van. Fördős Zé szavaival élve: brutális! Egy botrányosan nagy csont csurig velővel.
. Alatta ropogós cipó szeletek megpirítva, fokhagymachips, kovászos uborka. Már a a kikanalazás szertartása is annyira megható, hogy egy diszperzites vödörben kell összegyűjteni engem az asztal alatt. Ez a legjobb velős-pirítós, amit valaha ettem.
Na ilyen egy velős pirítós!
A kacsatepertős tojáskrém a másik szignicsörje a helynek és teljesen joggal, de én arra jutottam, hogy minden Házi\Állat-os kenegetős cucc, arra a cipóra kenve kurva jó.

A tojáskrém
Libamáj-pirított kalács-hagymalekvár-körte
Ránéztünk a kacsamellre és a marhapofa pörköltre dödöllével és tejföllel. A Kacsa körete boulangere , vagyis francia rakott burgonya, amit itthon utoljára a szakácssuliban, külföldön meg egy világvégi pici szigeten, Hermen láttam utoljára, ami nagy kár mert zseniális köret.
A kacsával az a helyzet, hogy eszembe sem jutott, hogy nem lesz rohadt jó, és az lett, tehát nagy meglepi nem történt. Talán kicsit több szószt még elbírt volna, had locsogjon, dehát ízlések... A pofa baszki 9-ből 13 pont. A dödöllével való párosítás pedig, megint megdobja a dopaminszintemet -dopamin nélkül. Szívlapáttal tudnám lapátolni befele.
A Házi\Állat felé bandukolva pont az volt bennünk, hogy egy jó boros-kajás helyet kellene felkeresni, és 3-4-nél több nem is jutott eszünkbe. Nos, ez a hely totálisan ilyen, csak ez addig nem esett le, amíg nem konstatáltam, hogy az Aznap és a Házi\Állat egy üzlet. Külön-külön is 100%-osan megállná a helyét, de ebben a formában 200%-ig. Halál laza és halál profi.
Minden étel az ezres kategóriában fut,
melléjük pedig a legdurvább szekszárdi borokkal tudsz kísérni, de az egyszerűbb tételek is rendelkezésre állnak. Ha nem akarsz egy mosógép árából fájndájningolni, és meguntad a belvárosi street foodot ez a te helyed. Na, ott tali!