A vegán pizza szintlépése - a GreenGorillában jártunk
Pár évvel ezelőtt a Vegazzi nevű pop-up formáció árult először vegán pizzát Budapesten, és baromi jól is csinálták, megmutatták, hogy a pizza hús nélkül is lehet isteni. A vegán sajtok terén azonban akkoriban még nem igen volt nagy választék, sőt nagyon világszerte sem, legalábbis elérhető áron. A vegazzi azóta eltűnt, és évekig nem is volt senki, aki a nyomdokaiba lépett volna. Idén azonban változott ez a helyzet - és két másik mellett - a GreenGorilla is vegán pizza készítésbe vágta a fejszéjét.
Durván egy évtizeddel ezelőtt kezdett nagyjából kibontakozni Magyarországon is a vegán étkezés kultúrája. Akkoriban még én is csak barátkoztam a szóval, és furán ízlelgettem a szocreál étrenden táplált agyammal, hogy ez mégis hogyan kivitelezhető. Ahogy fejlődött itthon is a vegán kultúra, és sorra jelentek meg a jobbnál jobb vegán éttermek tisztává vált előttem, hogy itt szó sincs arról, hogy füvet kéne legelni.
Ennek ellenére sokan még a mai napig így vélekednek, és a vegánokban csak a szélsőséges cikkekben látott hentesüzlet felgyújtó fanatikusokat látják, akik rá akarják erőltetni az akaratukat másokra, és elvből undorodnak a ténytől, hogy valami húsmenteset egyenek, miközben boldogan falják otthon a krumplis tésztát, mert azt belénevelték. A krumplis tészta esete pontosan rávilágít arra, hogy mennyire nagy úr a megszokás, amivel nem is lenne nagy baj, ha az egy egészséges és fenntartható étrendhez kötődne, de az elmúlt 80 év húsfogyasztása sehol sem volt normális, és egészséges, a régi paraszti mértéktartás pedig, az antibiotikumos parizer és az olcsó műanyag szalámik világában már teljesen eltűnt, még a kevésbé tehetősebbek életéből is.
Ezen sorokat csak azért írtam le, mert rengetegen fognak fintorogni a címben lévő vegán szó láttán, ez nekik szólt, egy mértékletes húsevőtől.




A Dohány utca 88. alatti GreenGorilla egy picike beülős pizzéria, ahol teljes egészében növényi alapú, de tradicionális pizzakészítés folyik.
Állatjogi szempontok miatt lettek vegánok, így nemcsak az élelmiszerek terén, de még a mosogatószer és a csomagoló anyag ügyében is a növényi utat követik. Az ügyvezetővel Nórival, egy cukrász OKJ képzésen találkozott Attila, és egyből kialakult a kölcsönös szimpátia közöttük. Végig együtt dolgoztak a gyakorlati képzéseken, majd ezután jött az ötlet, hogy Budapesten nyissanak közösen egy vegán vendéglátással foglalkozó helyet.
Úgy voltak vele, hogy a pizzát szeretik, és a COVID miatt olyan terméket kerestek, amiből annyit készítenek, ahány vásárló van, így nem keletkezne "szemét" ha felültervezik a napi fogyást. A kettő dolog így egybevágott, és meg is született a vegán pizzéria ötlete. A pizza szakácsukkal óriási szerencséjük volt, ugyanis a hirdetésükre jelentkezett Giuseppe, aki Milánóban szerezte pizzaiolo diplomáját.




Az étlapon megtalálhatóak a húsos feltétekre hasonlítani vágyó felszereltségű pizzák, valamint a “zöldebb” verziók is.
Én az előbbieket preferálom sőt, egyszerűen imádom ezt a játékot az állati eredetű elemekre való hasonlítással.
Ennél nyilván erős lenne a szójabaconre azt mondani, hogy megtévesztésig hasonlít az igazira, de ettől még elképesztően jól működnek együtt az ízek, és a textúrák.


Ami azért is tetszett kifejezetten, mert a kolbász ízét imádom, de elég kolbásztöltést láttam ahhoz, hogy ne gondoljak jó szívvel arra, ami belekerül.



Egy másik érdekes tétel a nemhalas pizza, ami úgy hozza a hal ízét az algával, ahogy a hal is, hiszen nem az algának van hal íze, hanem a halnak alga.
A kardinális pont pedig a vegán pizza témában nyilván a sajt, ami nélkül nem pizza a pizza, és az mindig is egy mumus volt vegán körökben. Szerencsére manapság itthon is készülnek már jó növényi sajtok, Gorilláék Hárskúti Attila pizzafeltétjét használják, ami a legközelebb van a mozzarella életérzéshez tej nélkül, és hibátlanul helyt áll a pizza tetején.
A GreenGorilla családias légkörét,és a rengeteg irányba szétáradó jóakaratát tanítani kellene, és még erre jönnek az isteni pizzáik, amik vegánoknak és a húsevőknek is egyaránt több, mint kielégítő lehet. Megtalálhatóak az összes nagy kiszállítós oldalon, de én szívből ajánlom, hogy látogassatok el személyesen, és üljetek le az ultrazöld gorilla logó alá, lessétek, ahogy Giuseppe összerakja a pizzátokat, érezzétek azokat illatokat, és utána igyatok egy jó kávét. Garantáltan imádni fogjátok!
Cím: Dohány utca 88.
Bővebben: https://www.facebook.com/GreenGorillaPizzeria

Te mit csinálnál másképp? - Csatlakozz a klímaváltozás hatásairól, a műanyagmentességről és a zero waste-ről szóló facebook-csoportunkhoz, és oszd meg a véleményedet, tapasztalataidat!