A törököktől a modern kávézókig – a kávéfőző története
Ma már otthon is könnyedén elkészíthetünk bármilyen egzotikusnak ható kávécsodát. De honnan is ered a kávézás története és ki fedezte fel milyen hatással is vannak ezek a kis bogyók az emberi szervezetre? Nos, az első csésze lefőtt kávé eredetét szinte lehetetlen felderíteni, de a legenda szerint időszámításunk előtt egy etióp kecskepásztornak tűnt fel először, hogyha a kecskéi egy bizonyos növény bogyóit eszik akkor sokkal rakoncátlanabbak, fürgébbek lesznek. Elmesélte ezt egy szerzetesnek is, aki saját magán tesztelte a növényt, majd pozitív hatásait felismerve a monostorban el is kezdték fogyasztani.
A kávéfőzés ősi hagyományát azonban a törökökhöz kötjük. Ők egy, a tűz fölé tartott réz edényben készítették az italt és szűretlenül fogyasztották. A zaccból még jósoltak is!
Törökországban a mai napig így fogyasztják a kávét. Nem csoda, hogy az első kávézók is Konstantinápolyban nyitották meg kapuikat a 16. században. Az első magyarországi kávéház 1714-ben nyílt meg és a magyarok annyira megkedvelték ezt a fekete italt, hogy az 1900-as években Budapesten már közel 590 kávéház működött. Ekkoriban még itt is a török recept szerint készült a kávé, azaz szűrés nélkül, zaccal együtt szolgálták fel. Ennek ellentételezésére pedig nagyon sok cukor került az italba.

Nem csak nálunk kezdett el hódítani a kávé, hiszen a kereskedők által már a 16. században eljutott Velencébe is, ahonnan pedig a világ minden tájára elutaztatták a kávészemeket. Ennek köszönhető az is, hogy a világ több pontjára eljutva az emberek különféle lefőzési technikákat ötöltek ki hozzá.
A filteres kávé ősét például Franciaországban fedezték fel. Ők egy textildarabba helyezték a kávébabot és a tasakot merítették bele a forró vízre. Később, 1790-től kezdték el a textilre halmozott kávét vízzel leforrázni, így az edényke aljára csepegett a forró ital. Ezt a technikát sok mai kávéfőzőnél is használják. Az ipari forradalom természetesen hatással volt a kávéfőzésre is, innentől csak kapkodhatjuk a fejünket mennyiféle kávéfőző gépet fedeztek fel, de az alapelv kezdetben mindig a két egymás fölé rakott edény jelentette.

Ez a technika köszön vissza a nálunk csak „kotyogósként” ismert Bialetti kávéfőzőkben is, melyet 1933-ban Alfonso Bialetti talált fel. Az ő fia, Renato kezdte el később külföldre is exportálni a gépeket, így a Moka Express elindulhatott a világhírnév felé.
Már kifejezetten az éttermek számára ötlötte ki a Mr. Coffee csepegtetős kávéfőzőjét, melynek lényege, hogy melegen tartja a kancsót, amibe a kávé érkezik. Ezek már a háztartásokban is nagyon kedvelt készülékek lettek.

Ahogy pedig az évtizedek múltak, az otthonokban is egyre nagyobb igény lett arra, hogy a kávézókban fellelhető ínyencségekhez hasonló főzetek készüljenek.
Hiszen a kávézás rituáléja most már nem csak a csinos kávézók kiváltsága. Már az ínyenceknek sem kell drága őrlőgépeket beszerezniük, ha különleges ízélményre vágynak, ugyanis egyre több olyan automatagép van, melyek nem csak gyorsak, de kiváló kávét is csinálnak. Több típusnál kiválasztható a hőfok és az erősség is és többféle kávé is választható: espresso, ristretto, capuccino, latte macchiato. A teljes élmény érdekében pedig olyan gépet is vehetünk, amiben tejhabosító funkció is van, mint például a Philips Saeco PicoBaristo-ban, melynek kivehető a tejtartálya, amely a krémes tejhab elkészítését szuper egyszerűvé teszi. Így egy jól megválasztott kávéfőzővel pillanatokon belül magunknak is megteremthetjük a kávéházi élményt, gördülékenyebbé és felemelőbbé téve a reggeli rituálénkat.