9 finomság, amit eltüntethet a klímaváltozás
Bár a következő négy évtizedben nem várható különösebb „mezőgazdasági apokalipszis”, elég valószínű, hogy néhány ételhez nehezebb lesz hozzájutni – a megnövekedett költségeknek és csökkenő készletek miatt – mivel a klímaváltozásnak köszönhetően egyre körülményesebb lesz az aratás az emelkedő hőmérséklet és a rendellenes időjárási körülmények miatt.
Íme néhány étel, amit ez érinthet.
1. Egy csésze jó kávé
Az Arabica kávébab nagyon kényes növények termése az Egyenlítő melletti egyre melegedő országokban. (Vannak más változatai is, mint például a Robusta, de a legtöbb ember nem azt preferálja.)
Emellett az Arabica nagyon érzékeny a kávérozsdásodásra, aminek nevéből kitalálhatjuk, mit okoz: egy rozsdaszerű gomba támadja meg a növényt, sötétbarnára színezve a leveleit, ami így kevesebb és rosszabb minőségű termést hoz. A kávérozsdásodás is a klímaváltozás hozadéka, amiért például a guatemalai elnök 2013-ban szükségállapotot hirdetett ki.

Egy 2011-es tanulmány kimutatta, hogy a mexikói Nucaragua és Veracruz városokban kihalnak az Arabica fák, ha az elkövetkező évtizedekben változatlan irányba halad a változás. Nicaragua a világ kávéellátásának 17%-áért felel, ez a szám Tim Schilling, a World Coffee Kutatóközpont vezérigazgatója szerint 2050-re akár nullára is zuhanhat.
A Starbucks nemrég vásárolt fel egy costa ricai kávéfarmot kutatási célból, főként azért, hogy egy olyan hibrid fajt hozzanak létre, ami túléli a szárazságot, különböző betegségeket és talán még egy atomrobbanást is. Köszi, Starbucks!
2. Az olcsó csoki
A világ kakóállományának 70%-át Nyugat-Afrikában termesztik. A kakaóbab is különösen érzékeny a hőmérsékletre, a klímaváltozást pedig a fenti térség is megszenvedi majd. Nagyobb magasságokban elvegetálhatna a növény, de erre Afrikában ugye nem sok lehetőség van.

A Bill és Melinda Gates Alapítvány által finanszírozott 2011-es kakaóbabról végzett jelentés szerint 2050-re 2,3%-kal növekszik meg a globális hőmérséklet, ami csökkenő termést és emelkedő árakat von maga után, ahogy egyre kevesebb terület lesz majd megművelhető.
Ez nem csak a csokifüggőknek rossz, hanem a helyi termelőknek is, akiknek ez az egyetlen jövedelemforrása. Beszámol azonban a jelentés arról is, hogy ha hőellenálló fákkal végzett kutatásokba beszállnának befektetők, elkerülhető lehet a vész.
[mext]
3. A mogyoróvaj
Ennek az ára már emelkedik, de várhatóan még jobban fog, mivel a mogyorófarmokat is szárazság gyötri. Ez a hüvelyes növény is kényes, megfelelő időközönként igényli a 30-50 cm csapadékot. Túl kevés eső esetén kiszárad, de ha nem a kellő időben jön a szükséges csapadék, elpenészedik.

Egy 2009-es kutatás szerint ez a várható a jövőkép – a legtöbb mogyorót termelő amerikai államban egyre nagyobb szárazság várható a következő évtizedekben.
4. A kitűnő francia borok
A bortermelők körülbelül harminc éve figyeltek fel a termés romló minőségére, még jóval azelőtt, hogy a klímaváltozással kapcsolatos kutatások elterjedtek volna. Egyre korábban ért meg a szőlő – két héttel a várt idő előtt – magasabb cukor és alacsonyabb savtartalommal. Ezt is a szárazság okozta. Így a termelők áttértek az ellenállóbb szőlőfajtákra, hogy szembeszálljanak az elkerülhetetlen változással.
De ha gyorsan jön a változás, a híres bordeaux-i termelőknek is fel kell kötni a gatyát: a legpesszimistább forgatókönyv szerint a klímaváltozás a század közepére letörli a palettáról a Cabernet és Merlot borokat. (A pezsgőkészítőktől még nem érkezett panasz.)

Az egyesült államokbeli borászatoknak sem ígért sok jót egy 2006 kutatás, miszerint a század végére 81%-os visszaesést tapasztalnak majd a prémium bortermelő vidékek.
Bár áttérhetnének más régiókra, ahol megfelelő a hőmérséklet, de a legjobb borok sikere nem csak ebben rejlik. „A bor helyhez kötött, jobban mint bármi a mezőgazdaságban” – állítja David Graves, egy híres amerikai bortermelő cég, a Napa’s munkatársa.
5. Az almás pite
Az almafák, mint tudjuk, évente egyszer lehullatják a leveleiket és téli álmot alszanak. Ez pedig fontos tényező, hiszen a fák megérzik, hogy mennyit kaptak a télből, és csak kellő mennyiségű fagyoskodás után virágoznak megfelelően. Eddig még nem jártak sok szerencsével azok, akik melegebb területeken ültettek almafát, hiszen az hideg telekkel tarkított régiókból származik.

Az emelkedő téli hőmérsékletnek köszönhetően egyre kevesebb alma kerül a piacra, drágábban. Gyakran még az ízük sem az igazi. Japán kutatók szerint a fuji almának pont jót tesz a klímaváltozás, mert korábban virágoznak, ezáltal édesebbé és puhábbá válnak. A téli hőmérsékletre érzékeny gyümölcsök még az őszi-és kajszibarack, valamint a szilva és a körte is.
6. Az éltető víz
Nem valami finom és nem is étel, de nélküle a többi sem létezne. Egy 2010-es kutatás szerint az USA egyharmada vízhiánnyal nézhet szembe a század közepére.

Bárki, aki egy kicsit is követi a híreket, hallott már az egyre növekvő szárazságról, habár tudósok a mai napig vitatják, hogy ezt a globális felmelegedés okozza-e. Ami biztos, hogy egyre kevesebb hó esik és hamarabb is olvad – ez komoly problémákat okoz azoknak az országoknak, akik az éves olvadások során jutnak édesvízi forrásokhoz.
7. A kézműves sörök
Bizonytalan jövő előtt áll a sör két legfontosabb alapanyaga. Nem csak a vízellátmánnyal lehet probléma, hanem a komlóval is – különösen a ritka fajtákkal, amit különleges sörökhöz használnak. Kutatók már kísérleteznek hőellenállóbb fajták termesztésével és hatékonyabb öntözőrendszerek tervezésével, de sok sörfőző baljósan látja a jövőt.

Jenn Orgolni, a coloradoi New Belgium Sörfőzde munkatársa szerint „ez nem egy olyan dolog, ami majd egyszer okoz problémát” – panaszolja. „Ha most iszol sört, akkor most van rád hatással a klímaváltozás.” A komló hideg telet és forró nyarat igényel.
Angliai farmokon az enyhe tél korai virágzáshoz és kisebb hozamhoz vezetett. Várhatóan a malátaipar is megsínyli az elkövetkező évtizedeket, ha a sör drágulni fog.
8. A friss hal
Egy 2012-es kutatás szerint a halak – kapaszkodjatok meg – zsugorodnak. A globális felmelegedés következtében csökken az óceánok oxigéntartalma, amire viszont a halaknak szüksége van a növekedéshez. Kevesebb oxigénmennyiség kisebb halakhoz vezet tehát.
Az óceáni halak súlya átlagosan 12-24%-kal fog csökkenni 2050-re, ami leginkább a hidegebb, oxigénben gazdag északi és téli vizeket fenyegeti.

Ez azért is érdekes lehet, mert a változásnak köszönhetően az összement halak nem eszik majd meg a kis halakat, amikkel korábban táplálkoztak.
9. A banán
A costa ricai banánfarmerek is a globális felmelegedést hibáztatják a termésük pusztulásáért, ez decemberben itt is oda vezetett, hogy szükségállapotot hirdessen az ország. A korábbitól eltérő esőzések és hőmérséklet olyan bogaraknak kedvez, amik tönkreteszik a banánföldeket, így az arról származó árut már nem akarja megvenni senki. Ráadásul különböző betegségeknek is egyre jobban kiteszik az ültetvényeket.

A Gros Michel banánfajtát például még 1950-ben egy talajgomba tette tönkre, ami most eljutott Közép-Amerikába is, ahol szintén fenyegeti a termőföldeket. A bogarak és a gomba, mondanunk sem kell, nem csak a termést, de az abból élő termelőket is veszélybe sodorja.
„Majdnem biztosra állíthatom, hogy a klímaváltozás hozta a kártevőket” – hangzott el egy costa ricai miniszter szájából.
Forrás: HuffingtonPost
Te melyik ételt vagy italt félted a legjobban? Ha aggódsz, nyomj egy lájkot!