16 év után evett újra húst a vega lány – leírta a meglepő tapasztalatait
Jess Catcher jól emlékszik arra napra, amikor úgy döntött, többé nem eszik húst: 2001. június 18-a volt, akkor volt 14 éves.
Bár nem direkt választotta ezt a napot, pont nagy kedvence, Paul McCartney születésnapja volt az, aki az egyik leghíresebb vegetáriánus személyiség.
Jess amúgy sem szerette nagyon a húsokat, ezért nem volt számára nehéz a váltás. De miután fél életét vegetáriánusként élte le, úgy döntött, hogy megpróbál újból húst fogyasztani, hogy kiderüljön, lemaradt-e bármiről az utóbbi évek során. Bár tudta, hogy kísérlete bizarr – és 14 éves énje leüvöltené a fejét, - azt gondolta, hogy nyitottnak kell lennie, ezért belevágott.
Legjobban attól tartott, hogy testében majd változásokat, zavarokat okoz a radikális étrendváltás, vagyis, hogy hirtelen újból húst vesz magához. De meglepődött, hogy a szervezete milyen jól bírja az egy hetes „húsdiétát”.
Jess egy tipikus vacsorája valahogy így nézett ki:
Azelőtt ritkán főzött, akkor is tojást evett sajttal, szójafasírttal, fodros kellel és egy kis csípős szósszal. Jess sokszor rendelt házhoz kaját, vagy előre elkészített vegetáriánus ételeket evett, amit csak otthon összedobott. Halat már egy éve elkezdett újból enni, ami miatt szigorúan véve már nem is vegetáriánus - de nem eszik abból sem túl sokat.
Első nap: Bacon
Jess első napja meglepő volt: alig hitte el, milyen sok lehetősége lett hirtelen, hogy a húsos menükből is választhat. Végül egyik kolléganőjére bízta a döntést, aki egy BLT-t, vagyis bacon-ös, salátás, paradicsomos szendvicset rendelt neki.
Jess izgalmasnak találta a döntést, mert sosem értette, hogy az emberek miért vannak annyira oda a baconért. Már akkor sem értette a dolgot, amikor kamaszként még húsevő volt, és 16 év után sem volt elragadtatva tőle. Sőt kifejezettem azok a falatok ízlettek neki, amiben csak a saláta volt, sajt és a majonéz.
Második nap: chorizo és marha taco

Amennyire elhagyhatónak találta a bacont az első nap, annyira odavolt Jess a spanyol kolbászért második nap. A szójás verziók labdába sem rúghatnak az igazihoz képest.
Aznap Jess marhahúst is evett, amit barátnője nagyon dicsért, de ő nem érezte olyan különlegesnek, bár nem is utálta.
Amit utált, az a hányinger volt, amit érzett mikor az étterem mosdójában állt sorba.
Jess szerint nem maga a húst okozott problémát, hanem a sok zsíros étel, amihez nem volt hozzászokva.
Harmadik nap: Oldalas és csirke
Jess családja imád sütögetni, és éveken keresztül hallgatta, hogy miből marad ki, mikor nem kóstolta meg a pácolt oldalasokat.
Édesanyja kedvenceit próbálta ki, és azt hitte, hogy ő is ugyanúgy odalesz értük, de nem így történt. Az oldalas nem volt rossz, de nem érezte úgy, hogy hiányozna a diétájából, a csirke pedig semmilyen nyomot nem hagyott benne.
És mivel vegetáriánus ételeire is sok BBQ szószt rak, nem érezte, hogy olyan sokból kimaradna, mert máskor nem eszik húst.
Negyedik nap: Sült csirke és gofri
Miután édesanyjának elmesélte, milyen nagy csalódás volt a barbecue, Jess megtudta, hogy gyerekként a sült csirke volt a kedvence, ezért úgy döntött, hogy még egy esélyt ad a szárnyasnak. Szombat reggel lakótársával nyakukba vették a várost és elmentek egy kiadós brunchra, igazi amerikai kombinációt rendeltek, sült csirkét és gofrit.
Jess eleinte nem akarta ezt választani, mert nem szeret édeset enni reggelire, de miután megtudta, hogy csípős öntettel szolgálják fel a gofrit, mégis kipróbálta.
Ez volt ez első alkalom, hogy Jess imádta, ami evett. Nem csak ízlett neki az étel, de egy pillanatra sem érezte magát rosszul, mikor falta a csirkét. És édesanyja is örült, hogy ilyen jó tanáccsal tudta ellátni lányát.
Ötödik nap: Bárány és rizs
Szombat este Jess bulizni ment, és csak reggel ötkor ért haza. Szóval nem nehéz elképzelni, milyen volt a vasárnap délutánja. A másnaposság ellen vegetáriánusként régebben zöldséges omlettet vagy garnélás tacót evett, de ezen a napon új dolgot próbált ki. A kedvenc török étkezdéje mellet sétált - ahol máskor falafelt rendelt –, és eszébe jutott, hogy kollégái mennyire imádják az ottani bárányt. Ezért úgy döntött rendel egy adaggal. Eredetileg, csak sertés-, marha- és csirkehúst tervezett enni, de nem bánta meg, hogy megszegte ezt a szabályt, mert a bárány volt a héten a kedvence.
Hatodik nap: csirkeszárny
Sok embertől kérdezősködött Jess mielőtt belevágott volna a késeltébe, és sokan javasolták neki, hogy a Buffalo csirkeszárny ne maradjon le a menüjéről.
A lakása melletti boltban pillantotta meg a ragacsos szószos szárnyakat, és Jess tudta, hogy meg kell kóstolnia a híres fogást.
Csak négy darabot vett, mert a teste már alig bírta a sok-sok húst, amit az azelőtti napokban evett.
És bár nagyon ízlettek nekik a szárnyak, azt mondja, hogy ki nem állhatta a csontok lerágását. A szósz maradhat, de a szárnyak felejtősek.
Hetedik nap: hamburger és hot dog
Jess már a kísérlet kezdeténél eldöntötte, hogy az utolsó húsos vacsorája egy hamburger lesz. Sorbanállás közben látta, hogy az étterem hot dogot is árul, ezért abból is rendelt egyet.
Jess végül csak egyetlen harapást tudott lenyomni a torkán a sajtburgerből, mert már úgy érezte, hogy nem bírja a húsevést.
Az egyetlen harapás alapján viszont úgy gondolta, hogy finom volt a burger, és érti, hogy miért vannak oda érte olyan sokan.
A hot dog nem győzte meg a lányt, és inkább a zöldségeket ette ki a virsli mellől.
De hogy reagált minderre a teste?
Eleinte rosszul lett a hústól, és folyamatosan úgy érezte, mintha plusz 100 kilóval járkálna a gyomrában. De a legrosszabb eredményt a bőrén látta.

Felnőttként amúgy is sokszor küzd pattanásokkal, de ezen a héten még több piros pötty jelent meg az arcán.
Szóval Jess leginkább örül, hogy visszatérhet a hús nélküli élethez.
Bár nem utálta a kísérletet, nagyon sok volt neki ennyi hús csupán egy hét alatt. Úgy érezte, hogy minél több mindent ki kell próbálnia, és a végére nem bírta.
Kedvence a chorizo, a sült csirke és a bárány volt. A legutóbbi nagyon meglepte, és úgy érzi, hogy semmilyen jól fűszerezett vega étel nem fog a közelébe sem érni.
Jess tehát továbbra sem zárkózik el a húsevéstől, de biztos, hogy nem a közeljövőben fog újból csirkét enni. Azt mondja, hogyha csupán háromféle zöldséget enne egy héten keresztül, akkor is hasonlóan érezne, szóval, ha húst fog enni, biztos, hogy a mértékletesség lesz a kulcs.
Forrás: Littlethings.com