Újra egy kicsit sósabb lesz a menzai ebéd
Tavaly ősszel ment végbe egy olyan menzareform, amely az iskolai tanulók, de szakértők szerint is hagyott kívánnivalót maga után. Röviden: rosszabb ízűek lettek az ételek, aminek feltehetően a sómennyiség drasztikus csökkentése volt az egyik oka.
A menzai étkek elkészítésének frissen kidolgozott, új szabályai ezeket a reformokat tökéletesítették, vagy változtatták meg ott, ahol kidolgozóik szerint kell.
A változtatások a bölcsődékre is vonatkoznak.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és az Első 1000 Nap Program közös sajtóközleményében hivatkoznak is arra, hogy a bölcsődei étkezés különösen fontos szereppel bír:
Korábban a bölcsődei étkeztetésnél maximum napi 1,5 grammot engedélyeztek, amit akár egy felvágottas zsömlével is könnyen túl lehetett lépni.
A most kiadott, módosított közétkeztetési rendeletben viszont már 4 grammban maximalizálták az ételek sótartalmának ajánlott napi bevitelét. Azonban a szakértők megállapítása szerint még ez a sómennyiség is sokkal kevesebb, mint amennyit otthon használunk.

Ha otthon túl sósan étkezik a család, sajnos továbbra is nehezen fogja elfogadni a gyerek az iskolai vagy óvodai ételeket. Néhány apró változtatással viszont könnyen csökkenthetjük a só mennyiségét a családi vacsorákon is: a zöldfűszerek bátrabb használatával például jóval kevesebb is elég belőle, az ételeket nem kell utánsózni. Az, hogy milyen ízeket szeretünk, nem dől el a születéskor, hanem folyamatosan alakul, ezért a szülők példamutatása és felelőssége vitathatatlan - legjobb, ha már a hozzátáplálás kezdetén figyelembe veszik az ajánlásokat
- hívta fel a figyelmet Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

A módosított rendelet azonban nem csak a sóról szól: optimalizálták az egy-egy étkezésnél előírt zöldségadagokat is, és meghatározták azokat a szakorvosokat, akik igazolást adhatnak ki a diétás étkeztetés igénybevételéhez.
Emellett konkretizálták azokat az allergéneket és intoleranciákat, amelyek esetén a közétkeztetőnek biztosítania kell a diétás étkeztetést.

Illetve még egy nagyon fontos problémára hívják fel a figyelmet: karácsonykor különösen kevés figyelmet fordítanak a szülők a gyerekek étkezésére. " A legfrissebb hazai adatok szerint minden harmadik családban ugyanazt eszik 1 éves kor felett a kisdedek, mint a család többi tagja, pedig a szervezetük korántsem érett a felnőtteknek készült ételek befogadására. Különösen igaz ez a karácsonyi időszakra, amikor a legtöbb szülő lazít kicsit a szabályokon."
A javaslatok szerint
a karácsonyi sütemények lisztjét fele arányban érdemes teljes kiőrlésűre cserélni, és kevesebb cukrot célszerű használni. Legyen az asztalon gyümölcstál, de szeleteljünk is fel a gyermekeknek gyümölcsöket.
És természetesen karácsony alatt sincs megtiltva a testmozgás!
Oszd meg a cikket!