RÓKALAND

Gasztromorzsák: jártunk a TV Paprika díszletei mögött és egy hangulatos borbárban

Vegánságok, isteni kávék és borok. Elmondjuk, hogy hova menj, és mint kövess figyelemmel, ha a gasztronómia a szíved csücske.


Röviden: Ez egy program és termékajánló, ha neked is a gyomrod után megy az agyad.

Hosszabban: Annyi minden történik velünk pár hét alatt, annyi különleges helyen járunk, annyi finomat kóstolunk, hogy lassan képtelenek vagyunk mindent feldogozni. Hogy mégse menjen kárba az a sok hasznos infó, bevezetjük a „Gasztromorzsákat”, így egy csokorban kapjátok meg a jóságokat, amiket reményeink szerint ti is leisztok, leesztek, lepróbáltok majd.

Hajrá Széll Tamás!

Két héttel ezelőtt még egy sajtótájékoztatón hallgattuk Tamásék beszámolóját a Bocuse d'Or világdöntőjére való felkészülésről, most meg elérkezett a szurkolás ideje. Én azt mondom, hogy nyerni kell, de minimum dobogón állni! Tamásék óvatosan fogalmaztak, és az első ötben szeretnének lenni.

Mindenesetre szurkolni kell, és higgyétek el, itthonról is jó élmény lesz, hiszen a Belvárosi Piac hivatalos Szurkolói központként működik a héten.

Amúgy a Hold utcai piac önmagában is megér egy misét. Olyan helyek sorakoznak itt, hogy mi sem bírtuk tovább, és videót is forgattunk róluk.

Legyen az a sorrend, hogy Tamásék tarolnak, aztán mi is megmutatjuk, hogy min dolgoztunk.

101 (Copy)102

Vintage kávé a Nespressotól

Én nem tudom, hogy jelenleg mi az általános vélekedés a kapszulás kávékról, de nekem nagyon bejön ez a kényelem. Finom, aromás kávé pillanatok alatt, koszolás és különösebb odafigyelés nélkül. Bocs, de nekem ennyi bőven elég, hogy George Clooney után csináljam.

A Nespresso ráadásul a csilliárd állandó töltetek mellé mindig bedob valami limitált finomságot is. A mostani a Selection Vintage 2014. Ez egy több éven át érlelt kolumbiai. Mi sajttal és sonkával is kóstoltuk, és nem rontották el egymást.

Érdemes sietni, ha mindenképpen lecsapnátok rá, mert ezek a limitált kollekciók nem tartanak ki sokáig egyik üzletben sem.

103

A TV Paprika kulisszái mögött

Imádok a kulisszák mögött kíváncsiskodni! Ki nem? Naugye!

Múlt héten a TV Paprika díszletei mögé engedtek be minket, ami nemrég lett felújítva, és menő és modern, és remélhetőleg sok saját gyártású sorozatnak ad majd otthont.

Mi Havas Dórát csodálhattuk akció közben. Dóra nem meglepő módon tényleg tud sütni, és folyt a nyálunk rendesen, de receptek csak tavasszal várhatóak (április 15., 15:00 óra), amikor Álmaim Cukrászdája néven képernyőre kerül a végtermék.

Szerintem addig is nyugodtan lehet az adó most futó sorozatait darálni, Jamie Olivertől és Bede Róberttől is van mit tanulni. Aztán mi meg addig ökörködünk a stúdió díszletei között, míg fel nem tűnünk a Paprikában, élesben.

104105

Furmint Február

Na a február inkább itt van a nyakunkon (már a tavaszhoz képest), és itatni fog, ha hagyod!

Induljunk ki a legegyszerűbb verzióból, és vegyünk egy embert, aki nem annyira ért a borokhoz, de szereti őket, és a Vajdahunyad várában nem érezné rosszul magát nagyjából száz borászat társaságában. Ez az ember minden bizonnyal lehetek én, de szerintem jó eséllyel te is.

A filozófiai háttér is nemes: A Furmint nagyon magyar, nagyon jó alapanyag, és itatja magát rendesen.

Legegyszerűbben úgy segíthetünk rajta, ha fogyasztjuk. Kezdjük ezt el sokakkal együtt februárban, és ismerkedjünk a pincészetekkel, borászokkal.

Ha gyorsan veszel jegyet olcsóbb is, és én mondom, marha könnyen rá lehet kattanni erre a kóstolgatós, fejtegetős ritmusra, és az ember majd egyre többet és többet akar... tudni.

Furmint Februárról infók ITT.

106

Erősen ajánlott itató

Azt, hogy milyen könnyen rá lehet kattanni a minőségi italozgatásra, mi sem bizonyítja jobban, mint saját szokásaim alakulása. Mert én a gettóból jövök! Na jó, nem. A Kakasból! Az is elég meredek. És világ életemben rossz minőséget, de komoly mennyiséget termeltem be, ha szórakozásról volt szó, nagyjából egy évvel ezelőttig. De ha igazán megszereted az ételt, az ital sem marad sokáig hanyagolva. Ma már inkább az a szórakozás, ha találunk egy jó hangulatú, belvárosi helyet, ahol kedves a személyzet, méretes a borlap, és hasít a wifi.

A Képzeld el Borbár a januári szerelmem. Pici, de az aurája a Wesselényi utca másik oldaláról is megragadott és magához húzott. Egy röpke órát töltöttünk csak ott, de tudom, hogy ez egy hosszú kapcsolat eleje csupán.

Mesélhetném még, hogy elképzelhessétek ti is jobban, de inkább nézzétek meg magatoknak!

107

Erősen ajánlott etető

Kacérkodunk ezzel a vegán kihívással, vagy a vegával. Én leginkább azért, mert Peti kacérkodik vele, meg mert érdekel, hogy jelenleg merre mozdítana, ha egy hónapra megvonnám magamtól a húsfélét.

Ha meglépnénk, egy helyet biztosan sokat látogatnák, ez pedig nem más, mint a Vegan Love. Gyorsétterem vegán módra, de tényleg nem csak vegánoknak. Mert a dolgok jelenlegi állása szerint nekem halál mindegy, hogy van-e valamiben hús vagy nincs, a lényeg, hogy finom legyen. És ez eteti magát, és engem a húsevőt is, és finom! Nagyon finom! És nem hiányzik belőle semmi. Nekem az itt kapható chilidog a chilidogok királya (vagy inkább királynője).

De hosszabban kell tárgyalnunk ezt a témát azt hiszem...

Folytatás az Avokádó.Blogon!

108

Ha érdekes volt, oszd meg másokkal is!


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Népszerű
Ajánljuk
Címlapról ajánljuk


RÓKALAND
4 fantasztikus hely, ahol egyszerűen imádunk reggelizni
A kiadós reggelire könnyű rászokni. Főleg ha az ember olyan helyet talál, ahol közben nyugodtan intézheti a dolgát, és hangolhatja rá magát a napra.


Volt egy projektem. Le akartam tesztelni a város legmenőbb reggeliző helyeit, de elég gyorsan rá kellett jönnöm, hogy a lehetetlenre vállalkozom: Ebben a városban ugyanis annyi, de annyi klassz reggelizőhely van, hogy szinte lehetetlen korrekt és szuperfriss listát készíteni róluk (kivéve ha az ember napi háromszor reggelizik egy hónapon át)... Így inkább csak hátradőltem és élveztem azokat, amik szembejöttek velem.

Ez a lista most egyszerűen csak négy szuper helyet tartalmaz, ami egy rohangálós, folyton laptopon dolgozó, későn reggeliző nő rutinjához igazodik.

Írjátok meg, hogy ti hova jártok! Hátha még egyszer nekiveselkedem majd...

 

Pesten:

Spíler

Király utca 13

Reggeli: 8:30-11:30

A bulinegyed napközben sem halott, de azért szerencsére jóval kevesebben randalíroznak ilyenkor, mint éjjel.  A Spíler hangulatát nagyon szeretem, és így világosban jobban ki is lehet élvezni, például egy jó reggeli mellett.

Van itt minden, ami csak felmerülhet az emberben ha a reggelire gondol: Angol serpenyős 1980-ért vagy waffel 1320-ért, és nem egy szimpla, rohanós kávézóélményt kapunk mellé, hanem egy bohó és trendi étterem kiszolgálását, ami mellet szépen neki is lehet látni az e-mailekre válaszolgatásnak.

De randiszituációnak is tudom ajánlani. Reggelizni hívni valakit szerintem kifejezetten rendhagyó ötlet.

Budán:

Cafe Five Szépvölgyi

Szépvölgyi út 7.

Reggeli: 7:30-11:30

Ha Budán járok, a Cafe Five-ra esik a választásom. Kiadós, friss, finom minden, és meglepően olcsó. Szeretem, hogy igazi "gyorsan bekapok valamit és már rohanok is" hangulata van, de a hátsó falnál található kanapén sikerült már kicsit hosszabban is ejtőzni.

Itt az angol reggeli csak 990, de én a bundáskenyér rabja vagyok, amit kézműves sajttal és tejföllel szervíroznak. Van frissen facsart narancs és bitangjó kávé is. (Olyan espresso gépük van, amelyen az eltérő kávékhoz személyes beállításokat rendeltek, és olyan őrlőik, amelyek figyelik a hőmérsékletet, a páratartalmat, ezzel is segítve a tökéletes beállítást, és a tökéletes kávé elkészültét.)

A személyzet kedves és gyors. Mi kellhet még?

Egész nap:

BITE bakery café

Király utca 59. és Oktogon

Nyitvatartás: 7:00-20:00 (vasárnap 8:00-20:00)

A BITE az egyik kedvenc helyem, ha ennék egy kis glutént a nap bármely szakában. Nem kifejezetten reggeliző, mégis tökéletesen megfelel arra a célra is... meg ebédre, vacsorára, tízóraira, uzsonnára...

Nem magyaros és nem is hasonlít a többi pékséghez a kínálata, éppen ezért izgalmas, és baromi gyorsan függőséget okoz!

A kakaós csiga helyett itt olyan tekercs vagy roll van, amitől egy igazi édesszájúaknak könny szökik a szemébe. Nekem mégis inkább a hot dog feljavított verziója a kedvencem. Tökéletes tésztába van burkolva a minőségi kolbi, és ha olivás-sajtos mártogatót is kér hozzá az ember, az egekbe emel.

Vannak limitált finomságok is. Biztos, hogy erre a téli szezonra is kitalálnak majd valamit! (Tavaly egy pisztáciás panettone rabolta el a szívemet!)

Kedvenckém:

Solinfo Café & Tom Dixon Showroom

Wesselényi u. 6.

Nyitvatartás: 8:00-20:00

Érdekes, hogy bár ez a legszebb hely mind közül, a fotóimon ez baromira nem köszön vissza. Az a baj, hogy itt mindig elfelejtek fotózni, és csak vagyok, mint a befőtt. Túl jól érzem magam!

A Solinfo Café egy Tom Dixon Showroom is, ezét olyan pöpec a design. Szóval ami itt megtetszik neked, az később akár a nappalid vagy a szobád dísze és központi bútora is lehet.

Persze szerintem a legtöbben nem széket venni térnek be, sokkal inkább ez a "kényelmes és kellemes iroda" hangulat vonzza be az arra járókat. Itt lehet a legkomfortosabban laptopozgatni, és ezt nem csak én mondom, elég csak a nap bármely szakában körbenézni.

Eredeti olasz kávét lehet kapni (Caffé Vergnano) és egész nap elérhetőek a különböző reggelifélék (meg saláták meg sütik).

Itt ettem életem legfinomabb bundáskenyerét (gondolom lassan sejtitek, hogy ez a legkedvesebb reggelifélém), és hogy mindössze 690 forintba fájt sajttal és kis zöldségel együtt, az csak hab a tortán.


Link másolása
KÖVESS MINKET:

Ajánljuk
RÓKALAND
Velő, kijevi és tökéletes rizses hús - Csopakig mentük a Szomszéd főztjéért
A Szomszéd kertje Csopakon a legzöldebb! Zseniális éttermet találtunk a Balaton partján.


Biztos mondtam már, de nekem az őszi Balaton az igazi. Kellemes idő, színek és nyugalom a köbön, miközben körbevesz a természet. Annyi mindent lehet ilyenkor csinálni, amihez a nyári kánikulában nem mindig van kedve az embernek. És miközben bebarangoljuk a hegyeket, völgyeket, bitang jókat lehet enni és inni. Egyre jobbakat!

Lassan, de biztosan haladnak a partmenti helyek az egész éves nyitvatartás irányába, és olyan új szereplők tűnnek fel, akik miatt valóban érdemes egy utazást szervezni a környékre ősszel, vagy akár télen is.

Az egyik ilyen friss gyöngyszem a Szomszéd Kertje, ami már első ránézésre izgalmas hely. Benne van a falusi kocsma életérzés, de annál sokkal több, annál sokkal varázslatosabb.

A tulajdonos, Tóth Attila Wes Andersont szerette volna megidézni. Szerintünk sikerült.

 

De mit ér a trendi külső, ha nem ad annyit az étel, hogy még másnap is beszéljünk róla... Hát a Szomszéd kertjének séfje, Bajkai Gábor úgy főz, hogy mi hirtelen annyi mindent mondtunk volna, hogy nem találtuk a szavakat.

Nézzétek csak:

A hely nagy erőssége, hogy nem izzadtságszagú. A legegyszerűbb ételt is eléd rakják anélkül, hogy erőlködés és millió újragondolt elem lenne a tálon. A velős pirítós például szimplán egy karéj vastag kenyérszelet, irdatlanul megpakolva belsőséggel. Ha eddig nem mertél ilyet kóstolni, itt ugorj először fejest az élvezetbe!

És ha az előétel után még fér bármi az emberbe, akkor szerencséje van, mert a folytatás is figyelemreméltó.

Ezen a ponton meg kell említenem, hogy tényleg derék adagok vannak, és az árakra se lehet panasz. A "baconbe göngyölt szerelem" például 2800 forintba fáj, és egy olyan burgert takar, ami szinte lemászik a tányérról. A sajttal töltött és baconbe tekert hús mellett a zöldségeket sem spórolták ki belőle, és az uncsi jégsaláta helyett például fodros kel emeli a tétet.

De az egyszerű rizses hús vagy a kijevi is izgalmas tálalást kap, miközben az ízek hozzák azt az egyszerű nagyszerűséget, amire ilyen ételeknél vágyunk.

És van sok mentes finomság, így a vegán sem marad éhen. Jah, és a csokitorta! Na azt szintén nem szabad kihagyni!

A Szomszéd kertje sok fővárosi éttermet kenterbe ver, és a környezete is jobb hatással van a lelkünkre, mint a nyüzsgő belvárosé. Ha tehetitek, válasszátok a Balatont ezekben a nyugalmasabb hónapokban. Minden szempontból üdítő változatosságban lesz részetek!
Csopak
Kossuth Lajos utca 97
(30) 769 0528
Nyitvatartás:
Hétfő: 12-22
Kedd- Szerda: zárva
Csütörtöktől Vasárnapig: 12-23

Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
Töltött, nutellás, tejbegrízes – a legfinomabb kürtőskalácsokat kóstoltuk az idei fesztiválon
Már a látványuktól is összefut a nyál a szánkban. Te melyiket kóstolnád meg?


Ott voltunk az idei Kürtőskalács Fesztiválon, ahol a legérdekesebb és legfinomabb verzióit kóstoltuk meg ennek a közkedvelt édességnek.

Volt például olyan, amit tejbegrízzel töltöttek meg, de az egyik kedvencünk a Kürtős Csapágy lett, ami egy igazán extra és nyálcsorgató finomság.


Link másolása
KÖVESS MINKET:


RÓKALAND
"Van barnamedvénk és farkasunk is" – egy őszi délután a Budakeszi Vadasparkban
Használjátok ki ezeket a szép őszi napokat, és irány a Vadaspark. Rókákkal, medvékkel, de még dinoszauruszokkal is találkozhattok!


Kétség sem fér hozzá, hogy az állatkerteket inkább a gyerekes családoknak találták ki... de két infantilis felnőtt is jól szórakozhat ott.

Nem hiszitek? Nézzétek meg a mi kirándulásunkról készült videót, és ha tehetitek, húzzatok ti is túrabakancsot, és irány a természet!

 

Budakeszi Vadaspark

http://www.vadaspark-budakeszi.hu

Nyitva tartás:

Hétköznap: 9:00 - 15:30 (A vadaspark területét 16:30-ig kell elhagyni.)

Hétvégén és ünnepnapokon:  9:00 - 16:00 (A vadaspark területét 17:00-ig kell elhagyni.)

 


Link másolása
KÖVESS MINKET: