Hepatitises húsok után nyomoz a Nébih
Hepatitis E vírussal fertőzött sertéshúsból készült termékeket találtak Angliában, amelyek embernél akut májgyulladást is okozhatnak - írta bő egy hete az agrarszektor.hu.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal esélyesnek tartja, hogy a fertőzés hazánkba is átjuthat, ezért még ebben az évben újabb vizsgálatokat kezdeményez.

Legutóbb 2004 és 2010 között ellenőrizték a magyar sertésállományt hepatitis E-vírus vizsgálatával, akkor a sertéstelepek csaknem 40 százalékánál mutatták ki a vírus jelenlétét. Ez azért csak ellenőrzéssel derült ki, mert a hepatitis E-vírusok okozta májgyulladás nem tartozik a bejelentési kötelezettség alá tartozó állatbetegségek közé. Fontos tudni azonban, hogy a piacra kerülő hízók között már csak 9 százalékos volt a fertőzöttség mértéke.
Menczel Lászlóné, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára elmondta: nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy nem kerülhet fertőzött termék a magyar piacra, ugyanakkor a legális forrásból származó húskészítmények és tőkehúsok esetében a vásárlók biztosak lehetnek abban, hogy az áruk egészségesek.
- magyarázta, hozzátéve: a magyar feldolgozóüzemek szigorúan és folyamatosan ellenőrzött körülmények között dolgoznak, a higiéniai követelményeket minden esetben betartatja a hatóság.

A hepatitis E-fertőzés a legszerencsésebb esetben tünetmentesen átvészelhető, máskor enyhe hasfájásra panaszkodnak a betegek, rosszabb esetben azonban akkut májgyulladáshoz vezethet a kór.
Angliában egyébként évről évre több megbetegedésről hallani, a szigetországban ugyanis előszeretettel fogyasztják a húsokat félig átsülten. Ráadásul egyes becslések szerint az angol sertések 90 százalékában megtalálható a vírus.
A szakemberek megfigyelései szerint a melegebb, nyári időszakban ugrik meg hirtelen a fertőzések száma, és annak a banálisan egyszerű oka van, hogy a kerti grillezések alkalmával sokszor nem sütik át eléggé a húsokat.
Képek: Pixabay