Ezeket kell enni a másnaposság elkerülése érdekében egy orvos szerint
A karácsonyi időszak beköszöntével sokan keresik a megoldást arra, hogyan lehet elkerülni a másnaposságot vagy legalábbis csökkenteni a kellemetlen tüneteket. Egy brit orvos a TikTok-videóiban adott néhány hasznos tanácsot arról, mit érdemes enni alkoholfogyasztás előtt, hogy lassítsuk a részegedést és csökkentsük az utóhatásokat, írja a Unilad.
Dr. Karan Raj szerint azonban tévhit, hogy az alkoholfogyasztás előtti ételek egyfajta védőréteget képeznének a gyomorban.
„Nem lehet fizikailag kibélelni a gyomrot, hogy kevesebb alkohol szívódjon fel” – mondta az orvos. Az alkohol jelentős része ugyanis nem a gyomorban, hanem a vékonybélben szívódik fel.
Egy másik TikToker szerint a sajt lehet a megoldás a másnaposság ellen, szintén tévesen gondolat, hogy a fehérjék és zsírok bevonják a gyomor falát. Dr. Raj szerint azonban a kulcs nem a fizikai védőrétegben, hanem az emésztés lelassításában rejlik.
A megfelelő étkezés ugyanis késlelteti a gyomor kiürülését, ezáltal az alkohol lassabban jut el a vékonybélbe, ahol felszívódik. Ennek hatására a véralkoholszint nem emelkedik olyan gyorsan, így a részegség is lassabban alakul ki.
Az orvos egy szemléletes példával mutatta be a folyamatot: egy lufit használt a gyomor, míg egy csövet a vékonybél szimulálására. Ezzel illusztrálta, hogyan lassítják a zsírok és fehérjék az alkohol útját a szervezetben.
Dr. Raj szerint a kalóriabevitel is fontos tényező. Az alkohol cukormentes üdítőkkel keverve gyorsabban hat, mint a cukros változatokkal, mivel a cukor serkenti az olyan emésztési hormonok, mint például a gasztrin termelését, amelyek lassítják az emésztést.
Az ünnepi időszakban is érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás a legjobb módja annak, hogy elkerüljük a másnaposságot és az alkohol káros hatásait.
@dr.karanr How to reduce or avoid a hangover?
♬ original sound - Dr Karan Raj